HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.02.02. 20:19 bratya

Magömlés

Címkék: fajták csili candlelight Samba csilifajták magszedés paprikamag F1 hibrid organikus nemesítés keresztporzás keresztporzás paprikánál ezermagtömeg paprika ezermagtömege

A napokban szépen átnéztem a paprikamagjaimat. Ennek legfőbb oka az volt, hogy közeleg a magvetés ideje, annak érdekében, hogy május 10-15-e körül kikerüljenek az erős palánták és az erősödő nappali meleg ellássa feladatait a növények nevelése érdekében.

Ami az idei évben kiültetésre kerül, az mind saját termesztésű és szedésű paprikamag. Ez egyrészt jó érzéssel tölt el, mivel így tudom, hogy saját kezem munkájából születik új élet ebben az évben is, másrészt kissé elkedvetlenít, hogy újabb – eddig rendelkezésemre nem álló – fajtákkal nem bővítettem a gyűjteményemet. (Pontosabban ma vettem egy csomaggal, melyre később visszatérek)

Bár abban nem vagyok biztos, hogy nem rukkolok elő újabb fajtákkal. Ennek legfőbb oka a keresztporzás és az esetleges F1 hibridek „elkorcsosulása”, mely nem feltétlenül jelent minőségromlást. Ez tulajdonképpen az – egyre jelentősebb kutatási területet jelentő – organikus nemesítés házilag elvégzett, elbutított változata, melynek a lényege az, hogy a túlnemesített fajták ősi típusait visszahozzák egy negatív irányba tartó keresztezéssel, megtalálva azokat a fajtajellemzőket, melyek egy-egy adott területen spontán mutációkkal alkalmazkodtak a helyi éghajlati, talaj és kártevőviszonyokhoz. Egyszóval „vissza a gyökerekhez”.

A keresztporzást egyébként már saját magam is tapasztaltam, ugyanis pl Spar, Tesco boltokban cserepekben árult paprikafajta nagy valószínűséggel a Samba lehet. Ennek a fajtának a második éves termése nálam (félig-meddig) többszínű változatban, de ugyanakkora tövekkel termett az előző évben. Engem ez leginkább a Candlelight fajtára emlékeztetett, így valószínűsíthető, hogy ebből lett keresztezéssel F1 Samba paprika.

A keresztporzásról még két tapasztalatom van. Egyrészt nem tartom semmiképpen problémának, ha a fajták kereszteződnek, mivel ez eddig egyetlenegy esetben sem okozott minőségi romlást a paprikák esetében, másrészt a keresztporzott változatok tovább színesíthetik a kínálatot, nem is beszélve a meglepetés okozta örömtől, mivel a beérésig tulajdonképpen nem is tudjuk mit termeltünk. A másik gondolatom az, hogy nem hiszem, hogy jelentős mértékben tudnánk a keresztporzás ellen tenni valamit. Itt természetesen a fajták közötti védőtávolságra gondolok. A paprikák virágzási ideje szabadban június közepétől tart, tulajdonképpen folyamatosan,, vagy hullámokban szeptember végéig. Ez az időszak a kertekben felbukkanó méhek számára nem a tömegtermelésről szól, mivel ekkortájt – bár folyamatosan tudnak virágról-virágra szállni - de nem egy-egy homogén kultúrájú növény porát begyűjtve, mint pl. az akácnyílás idején. Ismervén, hogy a méhek a kaptártól akár 4 km távolságra is elszállhatnak mézgyűjtés céljából, így véleményem szerint akár 20-30 m-es fajtánkénti védőtávolsággal sem küszöbölhető ki a keresztporzás.

A kis kitérő után visszatérek az eredeti témámhoz. A paprika magjaimat alapos szárítás után önzáródó tasakokban, vagy kis műanyag edényekben tárolom, igyekszem hűvös helyre tenni. A magvak csíraképessége 4-5 év, azonban az idő múlásával egyre veszítenek ezen tulajdonságukból.

Hogy mennyi magom van nem tudom, persze a fajtaszámot ismerem, az elkülönített tárolás miatt, bár létrehoztam egy „vegyes” feliratú tasakot is, melybe azokat a magvakat tettem, melyek esetében nem bíbelődtem csak egy-egy beérett darab magjának a különválogatásával. Na ez lesz igazi meglepetés keltetés után! Van néhány fajta, ahol mindössze 15-20 szem maggal rendelkezem, de van ahol akár 800-1000 szemre is becsülöm a mennyiséget. Persze ha lenne egy igazán érzékeny mérlegem, akkor okosabb lennék, ugyanis a paprika ezermagtömege (az a mennyiségegység, mely egy-egy fajta 1.000 db magjának a tömege) 5-7 g, így ezt pontosabban meg tudnám határozni, bár nem biztos hogy ennek jelentősége lenne.

Csíraképességi vizsgálatot még nem tartottam, szemrevételezéssel úgy tűnik, hogy szép érett szaporító anyagom van.

A mai napon vettem egy új fajtát, mellyel eddig még nem találkoztam. Csomagolásán cseresznyepaprika különlegességként tüntetik fel. Méretre, csípősségre megegyezik a hagyományos pirossal, de a színe citromsárga. Remélem ősszel több okosságot tudok róla írni, meglátjuk, hogy a színén kívül tud-e valami többletet nyújtani, az öregapám homlokát is kigyöngyöző jó öreg magyar fajtához képest.

Végül két fénykép a magokról, a teljesség igénye nélkül.

DSCF0327 szerk.JPG

DSCF0326 szerk.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr635059173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása