Nem jelentkeztem már kb. 10 napja. Lenne témám bőven, de nem igazán jutottam oda, hogy blogolgassak, viszont folyamatosan figyelem a látogatottságot és egyéb statisztikákat, így pl. a keresőkifejezéseket, amivel a blogomat elérik az érdeklődők.
A keresőkifejezések között magas gyakorisággal szerepel a tulipán paprika szó is, úgyhogy arra az elhatározásra jutottam, hogy önálló bejegyzést írok róla, mivel nekem is szépen hozza a terméseket.
A tulipán paprika - melyet csak mi magyarok nevezünk így lokálpatrióta módon - a nemzetközi szakirodalomban több néven is szerepel. Az alábbi elnevezéseken találtam meg eddig, bár nem biztos, hogy mindegyik az a fajta pontosan, amiről most írok: Bishops Crown (püspökök koronája), Patricias' Bell (Patricia harangja), Balloons, Balloons pepper (ballonok, léggömbök). Én ezutóbbi nevet nem igazán találom megfelelőnek, mivel kevésbé "felfújódott" a formája, sokkal inkább tekintélyt uraló, mint a püspökök koronája, vagy formájára utalóan nekünk magyaroknak pedig tulipán paprika.
A növény meglehetősen magas növésű, akár 70-80 cm magasra is megnő, így célszerű virágládában, vödörben, vagy szabadföldben nevelni. A levelei közepesen szélesek, szára kissé elágazó. A termések zöld állapotban elérik teljes nagyságukat, majd ezután a narancs, végül piros színűre érnek, 4-5 cm hosszúak, és körülbelül ugyanolyan szélesek. Húsuk közepes vastagságú, de viszonylag könnyen szárítható. Csípőssége a szakirodalom szerint közepes, ami a macskapöcsére, vagy a cseresznyepaprikára emlékeztető. Legnagyobb érdekessége a formája, mely leginkább koronára vagy tulipánra emlékeztet, kiálló középső heggyel és 3-5 "sziromszerű" nyúlvánnyal.
Felhasználható frissen fogyasztva, szárítva, vagy ételízesítőként ételbe főzve.
Végül néhány kép: