Imádom a nyarat. Számomra ez az évszak jelenti az életet. Nem zavar, ha 35 fokban szakad rólam a víz, ha folyamatosan iszok és mégis szomjas maradok, ha estefelé összemar a szúnyog, mert örömmel tölt el, hogy nem kell a lakásba bezárkóznom du. 5-kor a sötétség miatt. Imádok hajnalban madárcsicsergésre kelni, még akkor is ha a nagy melegben csak ekkor tudnék igazán jót aludni.
Nem tudom ki hogy van vele, de a télben én csak egy dolgot találok karakteresebbnek: az illatokat. Úgy érzem, hogy az emberek évszázadok alatt a tél ingerszegénységét megtanulták illatokkal, szagokkal kompenzálni. Számomra a legjellegzetesebb illatok a télhez köthetőek. A narancssárga sült tök, feleségem mazsolás karácsonyi kalácsa, a zöldséges tyúkhúsleves, a levendulaolajos illatmécses mind-mind annyira jellegzetes téli illatok, mint a hideg reggeli utcákon megcsapó kémények fanyar füstje, vagy a lángossütő nyitott ajtaján kiáramló olajszagú pára.
Egy ilyen illatos-fűszeres "téli" étel receptjét szeretném most leírni.
Hozzávalók:
6-8 db mandarin, 1,5-2 dl száraz vörösbor, 2 ek. méz, 1 tk, összetört koriander, 1 kis fej hagyma, 1 ek olivaolaj, csili (csiliörlemény), 1 kk. gyömbér
Elkészítés: A meghámozott és cikkekre szedett mandarin felét felkockázzuk. Olivaolajon teflonserpenyőben a nagyon apróra vágott hagymát megfuttatjuk, majd, hozzáadjuk a felkockázott mandarint. Felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a mézet, a gyömbért és az összetört koriandert. Csilipaprikát ízlés szerinti mennyiségben adunk hozzá. Folyamatosan kevergetjük, majd amikor már kezd besűrűsödni hozzáadjuk a maradék mandarincikkeket is. Ezután még kb. 4-5 percig sűrítjük.
Sült húsok (kacsa, pulyka) mellé kiváló pikáns mártás.