HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2017.09.14. 04:57 bratya

Lumberjack Chili

Címkék: főzés fűszerek hazai termék helyi termék csilipaprika palántanevelés Tatabánya csiliszósz Carolina Reaper Lumberjack Chili Bányai Csilla Medvetánc Farkastánc Thai Kakukk Fürjecske Fürjtojás Ravasz Róka

Egyre több a chilis kistermelő Magyarországon és ezek között nagyon sokan vannak, akik egyet gondolnak és rögtön belefognak sok száz, vagy éppen több ezer tő paprikával, termékek kavalkádjával. Az utóbbi 1-2 évben talán ők vannak többen, mint azok akik éveken keresztül fokozatosan növelik az állományt, kísérletezgetnek fajtákkal és termékekkel, majd amikor már letisztul a „brand”, akkor nagyobb volumenben is elkezdik a termelést. Ebbe a körbe tartozik a Lumberjack Chili, de erről beszéljen a megálmodója Bányai Csilla.

21016105_1369946693053887_801713255162951443_o.jpg

Honnan jött a kertészkedés iránti szeretet?

Kertészkedni egészen pici korom óta imádok. Volt egy kertünk, ami sajnos már nincs meg. Anyut ott nyaggattuk egész nap, hogy segíteni akartunk. Chips, csoki helyett inkább a zöldségeket, gyümölcsöket szerettük ropogtatni, így sokat kellett termeszteni. Miután ez a kert már nem volt a bírtokunkban a mama kertjében segédkeztem. Ő is egész nap kint dolgozott én meg mentem utána segíteni.

Gondolom a chilipaprikával még nem itt ismerkedtél meg?

A családi legendárium szerint lehettem kb. 2-3 éves, mikor apám a cseresznyepaprikás pacalpörköltből adott nekem. A chilit innentől nem szerettem sokáig, a pacalpörköltet viszont sikerült ott megkedvelnem. Komolyra fordítva a szót a közép-amerikai kultúra mindig is érdekelt. Szeretem a konyhájukat, de maga a chilizésnek teljesen más oka volt, mégpedig a fotózás. Egyszerűen jó témának tartottam a változatos formák, színek miatt. Szeretem a színeket… Megnyugtató kinn ülni a földön a chilik között. Szóval 2013-ban ültettem pár tő habanerot, hogy majd azt fogom fotózgatni, innentől kezdve magával ragadott a dolog, a fajták és a színek kavalkádja.

21751459_1384066681641888_1350142566701667757_n.jpg

Miként alakult a chilitermesztés az elmúlt és az idei években?

Mindig tanulok valami újat, főleg magamtól. Az első esetlen idényemhez képest ez az idei nagyszerű, sosem voltak ilyen szépek a növényeim, sosem volt egy bokron ennyi termés, mint idén, de maximalista vagyok, idei évből is tanultam és jövőre kezdem az alapoktól ismét, teljesen más irányban!

Kistermelőként dolgozol. Piacra viszed a termékeidet. Jellemzően milyen módon és merre értékesíted?

Harmadik éve vagyok kistermelő. Imádom a piaci közeget, imádok emberekkel beszélgetni. Eddig csak fesztiválokon és - a mára sajnos bezárt - Tatabányai őstermelői piacon értékesítettem csak, amúgy szeretem házhoz vinni a termékeim, mert mindig egy jó beszélgetés kerekedik belőle!

A facebook fotóidból, megosztásaidból látni, hogy nagyon szeretsz főzni és merészen kombinálsz, ízeket alapanyagokat, többek között chilivel is. Ezek már részben a végleges termékkínálatod részét képezik?

Részben igen. Például a Ravasz Róka BBQ szósz. A sült paprikás termékem is marad, mert nagy sikert aratott, illetve a fermentált szószaim. A többi idényfüggő, kedvfüggő. De volt olyan, hogy jelezte egy vásárlóm, hogy nem szeretnék-e ilyet készíteni és én megcsináltam neki egyedi kérésre. Sokat járom a természetet, mindig keresem az új lehetőségeket, ízeket, szoktam gyűjtögetni minden félét, amit ad az erdő-mező. Szeretem az extrém párosításokat, „Bátraké a jövő!” elvet képviselem!

A termékeidnek mik a konkrét jellemzői?

Mivel a chili egy fűszer, úgy is kezelem. Ha készítek valamit annyira van jelen, hogy ne legyen tolakodó és ne az domináljon egyedül, természetesen a fermentált szószoknál és a sültpaprikásnál pont a chilik egyedi íze a fontos. Minden fajtámat megkóstolok és úgy párosítom őket, hogy valami jó jöjjön ki belőle.

A Ravasz Róka BBQ. Egy alap BBQ receptre épül és általam tovább gondolt szósz. Étcsoki és fahéj adja a plusz csavart és a medvehagymától lesz igazán ravasz.

Medvetánc: Carolina reaper, naga jolokia, trinidad moruga scorpion és red savina habaneroból készült chiliszósz, babérral kissé pikánsan füstössé varázsolva.

21432833_1382447635137126_796828475655471347_n.jpg

Farkastánc: Yellow moruga scorpion, big sun habanero, yellow hot habanero chilik találkozása egy karamellizált citromlé, fokhagyma, babér kombinációban.

Fürjecske: Fürjtojásból készített majonéz őrölt szárított chilipehellyel érdekesebbé téve. Ez tudomásom szerint Magyarországon kuriózum.

Thai Kakukk: Egy édes-savanyú-sós mártás, thai fajtákból, citrommal, kurkumával.

A Lumberjack név honnan ered?

Szeretem az erdőt-mezőt járni. Szeretem a fákat, és mi más jelképezhet erőt ebben a közegben, ha nem egy favágó. A favágók tisztelik és védik az erdőt és mivel használok fel pluszban erdei növényeket adott volt. Az utóbbi időben a kutyámmal – Chilivel – a terepfutásban kezdünk jeleskedni, lassan versenyszerűen űzzük. Továbbá találtam az interneten egy ilyen nevű chilis ételt, ami nagyon megtetszett.

Mekkora földterületed van? Csak chilit termelsz?

Mekkora? Passz! „Sajnos” idén is mama kertjébe kényszerültem, ahol kaptam egy nagy darabot. Azt termelem egyelőre, ami a termékeimbe kell, mert nem szeretek boltiakat vásárolni. Ami nem terem meg, azt begyűjtöm a természetben.

Egyedül csinálod a termelést, feldolgozást, vagy van segítséged is?

Egyedül csinálok minden folyamatot, a magvetést, a szántást, rotálást, kiültetést, szüretelést, feldolgozást, mert számomra ez kikapcsolódás!

16991850_1208200662561825_8234984552715281916_o.jpg

Többekkel személyesen tartod a kapcsolatot a chilitermelők közül. Mondhatjuk azt, hogy barátságféle alakul ki más termelőkkel?

Nagyon sok termelővel, nem termelővel tartom a kapcsolatot, nagyon sok „kisnövendékem” van, akik hozzám fordultak, kaptak tőlem palántát és egyengettem az útjukat, ők képeket és beszámolókat is küldenek a „gyerekeimről”. Termelőkkel való kapcsolatról pedig csak annyit mondok, hogy fesztiválok után ne nézzetek videókat és képeket, nem én leszek a felvételeken! Gondolom, mindenki sejti miért mondom.

Az ismerősök, barátok, rokonok mit szólnak a „csípős” hobbidhoz?

Kezdek mindenkit megfertőzni vele. A család is segít vevőket találni. Anyu kifejezetten támogatja a szenvedélyem, mert nem valami extrém dolgot csinálok – amivel egy sürgősségire kellene elvinnie a ismét - hanem lekötöm magam.

21371390_1381654575216432_8817516897560089122_n.jpg

Milyen irányban akarod folytatni a chilitermesztést, feldolgozást?

Most külföld felé kacsingatok erőteljesen. Lenne lehetőségem külföldön nagyon nagyban folytatni, csak nagyon messze kerülnék innen. Hogy miként folytatom? Ahogy eddig: szívvel és lélekkel! Ha nem élvezem, nem csinálom, ahogy mutatta a tavalyi évem is.

Kevés olyan sokoldalú ember van, mint Csilla. Egy igazi csapongó lélek. Civilben hivatása, sőt elhivatottsága másokon segíteni, másokat megmenteni. Ezt mentőápolóként nap, mint nap meg tudja tenni és meg is teszi. De amikor leteszi az „ambulance-overállt”, akkor beleveti magát az életbe, a saját életébe. Azt teszi, ami éppen akkor örömet okoz neki. Legyen az komolyzenei koncert látogatása, extrém sport, egy tányér finom étel elkészítése, chilikapálás, vagy szószfőzés. És ez így van jól. Szerintem sokan vehetnénk példát róla. Biztos, hogy több nyugodt ember élne közöttünk. Segítő szándékát, attitűdjét termékei révén is közvetíti és nem csak az endorfintermelő „kapszaicinbombáival”, hanem azokkal a kedves szavakkal, mellyel egy-egy üveg finomságot átad másnak. Így minden üveg csiliszósz, egyben egy üveg szeretet is! Csilla! Csak így tovább!

https://www.facebook.com/Lumberjackchili/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr8712827582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása