HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (1) BBQ szósz (9) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (8) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (2) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (12) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (1) chilistván (1) chiliszósz (4) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (3) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (13) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (3) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (3) Olchili (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (3) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresi Chilifarm (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2016.11.20. 19:52 bratya

Janchili

Címkék: termékek csilipaprika Bátaszék habenero csiliszósz Carolina Reaper janchili Bárdos Viktor

Bátaszék Tolna megye egyik hangulatos kisvárosa, mely 2015-ben került jobban a figyelem középpontjába, amikor is a területén található több száz éves molyhos tölgy megkapta az „Év fája” díjat egy internetes szavazáson. Történelmében és gazdaságában meghatározó szerepet töltöttek be a svábok, akik a 18. századi betelepítésüket követően – mint az országban sok helyen – virágzó kertkultúrát hoztak létre, meghatározva évszázadokra egy-egy település és környékének arculatát. A történelem viharai a II. Világháborút követően kényszerkitelepítésre ítéltették ezt a nemzetiséget. Helyüket – részben – hetven évvel ezelőtt Bukovinából és Bácskából a városba telepített székelyek vették át, megőrizve és kiegészítve az eddig is virágzó mezőgazdaságot. Ezeknek e székelyeknek a leszármazottja Bárdos Viktor a Janchili alapítója.

Milyen kapcsolatod volt a kertészkedéssel, mezőgazdasággal eddigi életedben?

Édesapámnak mindig is voltak állatai és hozzá kapcsolódóan földjei, melyen a szükséges takarmányt termesztettük meg. Volt valamennyi veteményes és gyümölcsös is, bár ez eltörpült a szántóföldi gazdálkodás mellett. Sokáig állatorvos szerettem volna lenni, így állattenyésztőként végeztem kitűnő eredménnyel és érettségit is szereztem. Persze állatorvos nem lett belőlem, de a mezőgazdaság iránt érzett affinitás megmaradt.

14642085_1301720629859350_4117916570589656904_n.jpg

Mikor és milyen alkalommal ismerkedtél meg a chilivel, a chilitermesztéssel?

Édesapámmal és öcsémmel közösen építőipari gépjavító céget üzemeltettünk, de más egyéb vállalkozásokat is menedzseltem a több lábon állás érdekében, mint pl. az erdőgazdálkodás és a fuvarozás. Négy évvel ezelőtt egy tekintélyes összeggel nem fizettek ki, így „buktam” a vállalkozásom. Elegem is lett az emberekből is meg a korábbi üzleti életből is. Két évig a sebeimet nyalogattam majd egyik napról a másikra kitaláltam, hogy chilitermesztéssel fogok foglalkozni. Most itt tartok.

Mi ösztönzött, hogy „vállalkozás” szinten foglalkozz a chilitermesztéssel?

Idén februárig tulajdonképpen azt sem tudtam, hogy Magyarországon bárki is foglalkozna chilitermesztéssel. Szerettem mindig is a csípőset, ez is része volt az indulásnak. Úgy gondoltam, hogy márpedig én ezt fogok termelni, enyém lesz a környék legcsípősebb paprikája. Az interneten körülnéztem és láttam, hogy ezt elég sokan csinálják már kis hazánkban, de a környékünkön senki, így belevágtam. Igazándiból mindig is a saját magam ura voltam, nem dolgoztam senki másnak, így adta magát, hogy olyan mértékben kezdjem el, hogy megérje, üzleti lehetőség legyen benne.

Mekkora területen termelsz chilit és egyéb növényeket, melyeket a készítményeidben is felhasználsz?

Hozzávetőlegesen fél hektár terület van jelenleg kertészeti művelés alatt, ezenkívül van szőlő és legelőterületem is, összesen valamivel több mint másfél hektár.

Ez mekkora tőszámot jelent a chiliből?

14717286_1301721053192641_6907572693610908058_n.jpg

Chiliből nem túlzottan sokat. Az idei év még inkább csak a kísérletezés éve, így 120 tő van konténerben, további 380 tő szabadföldön. Jelenleg úgy fogalmaznék, hogy „tanulom a szakmát”, figyelem mik a növények igényei, továbbá milyen terméshozam és minőség várható el egy-egy termesztés-technológia alkalmazásával.

Mi motivált abban, hogy a chilit szokatlan alapanyagokkal – pl. sütőtökkel - keverd?

Tulajdonképpen semmi, csak kísérletezem.

Honnan ered a Janchili név?

Négy éve elhunyt a testvérem, akit Jánosnak hívtak. Kiskorában csak Jancsilinek becéztük. Mind a mai napig emlékezetemben él, hogy így szólítottuk: „Jancsili, gyere ide! Menj oda!” Így a név gyakorlatilag gondolkodás nélkül jutott eszembe, emléket állítva testvéremnek. Továbbá szeretném, ha ez egy kapaszkodót jelentene a kisfiának, akit szintén Jánosnak hívnak, és gyakran megfordul a kertben, a paprikák között is.

14961578_1318533084844771_1666311091_n.jpg

Mik a legjellemzőbb termesztett fajtáid?

Ebben az évben Carolina reapaert, morugat, jalapenot és habanerot ültettem, de jövőre mindenképpen színesítem a kínálatot. A megfelelő fajtaválaszték összeállítása jelenleg is zajlik.

Van szabadföldi és konténeres chilipaprikád is. Mik a tapasztalataid a két eltérő termesztéstechnológiáról?

Alapvető tapasztalatom, hogy a „vödrös” termesztéstechnológia nálam sokkal jobban bevált. Kevesebb volt a megbetegedés és jobb termésátlagot is értem el tövenként, mint a szabadföldi állomány esetében. Ez utóbbi esetében lépéseket tettem, hogy ott is szebb eredményeket érjek el jövőre.

14962923_1318532574844822_354552141_n.jpg

Fóliás állományod van?

Jelenleg nincs és a jövőre nézve is csak gondolkodás szintjén állok fólia létesítésével kapcsolatban.

Milyen fórumokon, rendezvényeken mutatkoztál be eddig a termékeiddel?

Elsődlegesen a facebook-on létrehozott Janchili és a saját profiloldalamon keresztül, kihasználva az ismerősi és baráti kört is. Chilis fesztiválokra is ellátogattam, elsődlegesen tapasztalatszerzés és ismerkedés céljából.

Mik a legjellemzőbb termékeid?

Jelenleg három állandó termékem van. A Red Death egy Ghost, Reaper és Morouga paprikákból készült szósz. A Black Mamba alapja a csoki Habanero, míg a Monkey Milk nevű termékem egy kellemesen csípős-fűszeres szósz, narancs Habaneroból. Kísérletezgetek olyan szószok előállításával is, melyek esetében mindig idényjellegű terményeket adok hozzá, mint pl. ősszel sütőtököt. A késztermékeimet 100 ml-es kiszerelésben forgalmazom.

14961370_1318532328178180_904810843_n_1.jpg

Milyen terveid vannak a jövőben a chilitermesztéssel kapcsolatban?

A termőterületet és a tőszámot mindenképpen növelni akarom. Most úgy gondolom, hogy 2017-ben 3.000 tő chilit akarok ültetni, ennyit még egyedül el tudok látni. Természetesen ekkora mennyiségnél a fajtaválasztékot is növelni érdemes, ahogy fentebb is említettem. Ha a kísérleti termékeim beválnak, akkor a késztermék kínálatot is tudom bővíteni, így már esélyesebben tudok kiállni vásárokon, fesztiválokon, rendezvényeken a termékeimmel.

Pszichológusok gyakran hangsúlyozzák, hogy a siker érdekében időnként „váltani szükséges”, meg kell változtatni az életvitelünket, a lakókörnyezetünket, szokásinkat, munkánkat. Van, aki ezt ösztönösen érzi és meg is teszi, mást – mint Viktor esetében is láttuk – külső körülmények kényszerítenek rá. És miben találhatja meg az ember leginkább a sikert és a boldogságot; természetesen olyan dologban, melyet szívesen csinál és mellyel másoknak is örömet okoz, ha máshogy nem is, de a kapszaicin okozta endorfinbomba révén.

Hajrá Viktor, hajrá Bátaszék!

 

https://www.facebook.com/Janchili-1026928060754832/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

Fotók: Janchili

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr8111977796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.