HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2015.09.23. 14:06 bratya

A kapszaicin függőkertje

Címkék: főzés termékek hazai termék helyi termék függőkert csilipaprika Pécs Jalapeno csilifajták habenero Gastrochili szemiramisz Szidun Dávid

A teraszos ültetvények a világ legszebb tájai közé tartoznak, legyenek azok Kaliforniában, vagy Indokinában. Nem véletlenül volt Szemiramisz függőkertje az ókori világ egyik csodája. Ezek kialakítása különleges ismereteket és emberfeletti munkát igényel. Tegyük hozzá, ezek általában kényszerből készülnek el, a terepadottságok kertészeti alkalmazása csak így oldható meg. Ha mindezeken a teraszokon viszont chilipaprika terem, akkor duplán is megdobogtatja egy kapszaicinrajongó szívét, mindez Magyarország legmediterránabb városában, Pécsen.

david_es_virag.jpg

Szidun Dávid és kedvese – Modrovits Judit Virág – második éve foglalkozik nagyobb tőszámban chilipaprikák nevelgetésével. A kertészet, gasztronómia nem áll távol tőlük. Dávid eredeti végzettsége szakács, Judit viszont borturizmusra szakosodott közgazdász.

Miként alakult ki ez a csodálatos ültetvény?

A házunk mögött egy 2000 m2-es üres kert van, ahol régen a nagyszülők szőlőt műveltek. Nagy bánatomra édesanyám 20 évvel ezelőtt kivágatta az egészet és azóta kihasználatlan volt a terület. A kert lejtős és a szőlő miatt valamikor teraszosan lett kialakítva, amit az időjárás és az évek jócskán átalakítottak. Tehát a hely adott volt a kertészethez, viszont a terület állapota és föld minősége korlátozták a lehetőségeket, ugyanis kemény és köves a talaj. Ezért egy másik megoldást kellett keresni, így jött a vödrös termesztés, amihez hozzáigazítottuk a teraszokat. A vödrökben pedig megfelelő termesztő közeget tudunk biztosítani a chiliknek. A locsolást csepegtető tüskés öntözőrendszerrel oldjuk meg.

panorama.jpg

Mennyi időbe telt az „édenkert” kialakítása?

Az első évben már kialakítottam az alsó teraszt. Egy vízszintes egybefüggő terepet akartam a 130 tő chili paprikámnak. Idén a létszámbővítés miatt rákényszerültem a kert nagyobb részének rendezésére is. A 10 sor kialakítása durván másfél hónap, kőkemény munkát és természetesen sok sört igényelt. Meg kellett szabadulni a rengeteg gaztól, rózsa-csipkebogyó bokortól, megmaradt szőlőtőkéktől és ecetfáktól. A teraszokat ki kellett szélesíteni és valamennyire kiszintezni, a vödröket beásni, hogy ne boruljanak fel. Szóval ezúton is szeretném megköszönni a családomnak és a barátaimnak az embert próbáló culáger munkát, különösen páromnak – Jucusnak – aki mindenben segít; ültet, öntöz, szüretel.

szembol.jpg

Mindenképpen chilit akartál termelni? Nem is gondolkoztál, hogy ismét szőlő és gyümölcs legyen ebben a kertben?

Szőlő és gyümölcs termesztésén nem nagyon gondolkoztam, viszont pár éve tervben volt fűszernövények termesztése és vendéglátó-ipari egységeknek történő eladása, de valahogy ezt az ötletet elvetettem. A csípős paprikákkal való ismerkedés már középiskolában kezdődött, ugyanis ott készítettem egy házi dolgozatot Mexikó gasztronómiájáról. Akkor ismertem meg a Scoville skálát, tanulmányoztam a különböző chili fajtákat és a megszerzett ismeret kíváncsivá tett, hogy milyen erősek is lehetnek ezek a paprikák. Ugyan felhagytam a szakácskodással, de az ételek és az ízek iránti szenvedély megmaradt és mivel a chili sokoldalú es izgalmas ezért ebben ki tudom élni a kreativitási vágyaimat.

Gondolom a Gastrochili elnevezésnek is köze van a vendéglátó-ipari végzettségedhez.

Igen, van. A Gastrochili úgy kezdődött, hogy egyik nap egy chilis ételt szerettem volna készíteni és akkor döbbentem rá, hogy egész Pécsen nem lehet chilit kapni. Beleástam magam a chili nevelgetés rejtelmeibe, amiről persze először még semmi ismeretem sem volt. Vérszemet kaptam és kapásból 18 fajta magot sikerült rendelnem. Tavaly februárban pedig már 138 palánta borította be a fél szobát. A saját tapasztalataim alapján valamint a szakkönyvek és a Google segítségével folyamatosan próbálom okosítani magamat, hogy mindent jól csináljak. A Gastrochili név a szakács múlt, a főzés és most a chili iránti szenvedély együtteséből született.

Milyen termesztőközeget alkalmaztok?

Az eredeti terv szerint minden chili általános virágföldbe került volna, egyéb anyagokkal feljavítva. 10 köbméter virágföldre lett volna összesen szükségünk, de sajnos nem tudtunk elegendőt nagy tételben, megfelelő áron beszerezni. Szorított minket az idő, így „B” tervként kókuszrost téglákat rendeltünk. Egyszóval a növények 1/3 része általános virágföldben van, 2/3 része pedig kókuszrostban.

kert.jpg

Nem károsította a növényeket az idei hosszan tartó extrém meleg és az erős UV sugárzás?

A kertünk nyugati fekvésű, de tulajdonképpen reggel 7 órától este 8 óráig süti őket a nap. Szerencsére nem volt szükség árnyékoló háló használatára, nem okozott gondot a meleg és az erős UV sugárzás. „Imádják a D-vitamint”!

Az állományod összetételéről is szeretnék többet megtudni.

Már magunk sem tudjuk a chilik pontos számát, mert Judit volt a létszámfelelős és mindig elszámolta magát…  De körülbelül 820 tő paprikánk van, 20 fajta, gyengétől egészen a világ legerősebbjéig. Csak egy két jellemzőbbet említenék: Thai chile, Cayenne long slim, Serrano, Jalapeno, Habanero félék, Trinidad scorpion változatok és Carolina Reaper is.

paprikak.jpg

Tavaly már volt egy „próbagyártásotok”, de igazándiból az idén debütáltok. Milyen termékekkel léptek piacra?

Idén 6 fajta, 3 különböző erősségű szószt kínálunk 100 ml-es kiszerelésben:

Gyengék: Édes thai chili szósz, Füstös Jalapeno chili szósz

Közepesek: Habanero mix chili szósz, Jack bbq.chili szósz

Erősek: Hot yellow chili szósz, No.1. chili szósz

pult.jpg

 

Van 2 fajta, különböző erősségű savanyúságunk is 280 ml-es üvegekben: az egyik Jalapeno, a másik Habanero paprikákból. Továbbá készítünk egy paprikakrémet es egy salsa mártogatóst 200 ml-es tégelyekben.

Az értékesítést milyen csatornákon oldjátok meg?

Egyelőre csak a Facebook-ot használjuk illetve a család, barátok és ismerősök terjesztik hírünket. A még most is tartó Pécsi Napokon mutatkoztunk be először a nagyközönség előtt és jövő hétvégén részt veszünk a Villányi Vörösborfesztiválon. Aztán ha lesz egy kis időnk, akkor szeretnénk menni vásárokra és piacokra is. Helyi kézműves portékákat áruló boltokba is szeretnénk majd vinni a termékeinket.

Akik ilyen intenzitással fognak bele valamibe, azok fejlődni is kívánnak. Nektek milyen terveitek vannak?

Először meg kell néznünk, hogy milyen a piac, de fejlődni akarunk. A kereslet majd meghatározza, hogy merre menjünk tovább, mely termékeket preferálják jobban és mely termék az, amit kevésbé. A legfontosabb, hogy változatosak legyünk, mindig tudjunk újat nyújtani. Mindenképpen a minőségre törekszünk, nem pedig a mennyiségre, hiszen nincs annál jobb mikor egy kóstoltatásnál meglátom a kapszaicintól könnybe lábadt szemeket és az ízorgiát élvező, mosolygós arcokat.

Akkor sok boldog pillanatot kívánok nektek!

https://www.facebook.com/gastrochili?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog?fref=ts

Fotók: Gastrochili

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr97811698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása