Hozzávalók:
8-10 fej fokhagyma
½ l tej
1 db lime
Só
Olivaolaj
1 db csilipaprika, vagy csiliőrlemény
A fokhagymákat gerezdekre szedjük, de nem pucoljuk meg, hanem a fél liter tejben feltesszük főzni. Forrástól számított kb 15-20 percig főzzük a fokhagymát, majd leszűrjük és hagyjuk hűlni. Egy kisebb csilipaprikát felaprítunk. Amikor kihűlt héjától megpucoljuk a gerezdeket és egy turmixgép segítségével összetörjük, hozzáadva a felaprított csilipaprikát. Amennyiben részben összetört hozzáteszünk 2-3 evőkanál olivaolajat, egy csapott mokkáskanál sót, és egy evőkanál zöldcitrom levet, majd folytatjuk a turmixolást addig, amíg teljesen krémessé nem válik. Ha szükséges további kevés olivaolajat adunk hozzá.
Tippek:
Enyhe, vagy közepes csípősségű krém esetén egy db madárszem, vagy samba csili elegendő. Ez utóbbi árulják legtöbbször hipermarketekben cserépben.
A fokhagyma esetében ajánlott az őszi fokhagyma, melynek íze, aromája sokkal intenzívebb a tavaszinál. (A kínairól ne is beszéljünk.)
A leszűrt tejet ne öntsük ki! Egy-két csirkemellet áztassunk bele 10-12 órára, majd rántsuk ki. Kiváló ízűre pácolódik, és sütés közben nem szárad ki.
Amennyiben hígabb krémet készítünk, akár húspácolásra is felhasználható.
A krém hűtőben 3-4 napig eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, javasolt a turmixolás közben egy késhegynyi nátrium-benzoátot hozzáadni, így eltarthatósági idejét meghosszabbíthatjuk.
Jó étvágyat!!!