HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.03.16. 21:37 bratya

Csili bonsai, avagy a paprika művészete.

Címkék: samba habanero bonchi Bonsai csilibonsai bonsaicsili candleligt bonsaiedéyn

Mostani bejegyzésemben egy olyan témáról kívánok írni, melynek produktuma kevésbé elterjedt Magyarországon, azonban ha valakinek van ideje és türelme – no meg egy kis művészi vénája – meglepően különleges dolgokat tud létrehozni, egy olyan növényből, melyről nem is gondolnánk, hogy ilyen formátumban is meg tudja mutatni „erejét”.

Még a cikk elején egy dolgot tisztázni kívánok! A felhasznált fotók közül egy sem az enyém, mivel én eddig nem foglalkoztam a paprikák ilyen jellegű termesztésével, továbbá a cikkben említett gondolatok egy részét is mástól vettem át. Sok kérdés továbbra is nyitott, így kommentekben kérem, hogy csak építő, tanácsadó jellegű tartalmakat osszanak meg az olvasók.

bonsai-chilli.jpg

Ezek után rátérek a bejegyzésem lényegére a csili bonsaira, vagy, ahogy sok helyen olvasni a bonchi-ra. Viszonylag elterjedt nézet hazánkban, hogy a paprika egynyári növény, aminek annyi igazságtartalma van, hogy hazánkban minden évben egy rohadt tél keresztbehúzza a csilirajongók számítását, így vagy lakásban átteleltetjük a növényeket, vagy minden évben újat ültetünk. Inkább ezt tesszük a legtöbben. Aki azonban mégis arra veszi a fáradtságot, hogy 5-6 hónapon keresztül a lakásban átteltessen egy-két tövet (és ez sikerrel is jár), az a következő évben azt veheti észre, hogy a kétéves paprikájának a szára elkezd vastagodni és elfásulni. (Na eddig én is eljutottam egyszer.) Ezután, ha valaki ügyes kertész, akkor megpróbálkozhat ebből a kis félfás szárú növényből egy bonsait nevelni, melynek eredeti jelentése „kis fa edényben”, melyből persze soha nem lesz fa, de fa alakú paprika – edényben – jó eséllyel lehet.

allmystery.de.jpg

A bonsai nevelésnél az egyik legfontosabb dolog, hogy az ültetőedény alkalmazkodjon ahhoz a makettált környezethez, melyet – a növénnyel szinergiában – ki kell alakítani. Ezekhez leginkább lapos mázas edényeket szokás használni. Hazánkban nem a legegyszerűbb hozzájutni kifejezetten bonsai tálakhoz, de egy kis kutakodás az interneten segíthet a kérdésben. Megoldás lehet az is, ha van a közelünkben keramikus, aki vállalja az általunk megadott paraméterek alapján egyedi edény elkészítését, persze az sem hátrány, ha közben nem néz félbolondnak minket.

Zárójelben jegyzem meg, hogy amikor felszámoltam ősszel a cserepekben nevelt paprikáimat, megfigyeltem a gyökérzetek méretét és cserepeken belüli elhelyezkedését. Több fajta esetében kifejezetten mélyre lehatoltak és rendkívül dúsak lettek a gyökérzetek, míg voltak amelyek éppen csak, hogy rendelkeztek gyökérzettel. Szerintem ez utóbbiak alkalmasabbak a bonsai nevelésre, ilyenek többek között a Samba, Candlelight, Habanero fajták, de méretéhez képest az Ayi yellow-nak is kicsi gyökérzete volt. Véleményem szerint a bonsainak tervezett töveket eleve célszerű már az első évben is valamilyen lapos edényben előnevelni, hogy a gyökérzetük alkalmazkodjon a későbbi cserép formájához. Ilyen edény lehet egy lapos jégkrémes doboz is.

Az átteleltetett növényt a második évben kell átültetni a végső edénybe és már ott célszerű visszavágni a szárát a későbbi kívánt növényformát is figyelembe véve. Ekkor még nem kell feltétlenül kiépíteni a „tájat” a cserépben, bár ez is csak az én gondolatom, szerintem ezzel ráérünk akkor, amikor már megjelennek az új hajtások és termések.

100_5029.jpg

A bonsaiművészek – mert szerintem ez művészet – gyakran nem csak metszéssel, hanem drótozással is gyakran kényszerítik formára az ágakat, kialakítva a kívánt formát. Ehhez már speciális fogókat, valamint erős, de könnyen hajlítható rézdrótokat használnak. Az ágak vastagságuktól függően 2-4 hónap alatt rögzülnek a kívánt formára.

A bonsai fák esetében – a növekedés csökkentése érdekében – gyakran silány tápanyagban szegény talajt kevernek ki, kerti,- és virágföldet sóderral. Hogy a tápdús, jó vízgazdálkodású talajt kedvelő paprikáknál, hogy lehet megteremteni az ideális keveréket, nem tudom, erre kommentekben tapasztalati válaszokat előre is megköszönök.

Amennyiben sikerült megfelelő formát kialakítani és eljutunk odáig, hogy levelek és termések is lesznek a bonsaipaprikán, akkor ráérünk a „talajfelszín” kialakítására. Ebben az esetben a legstílusosabb japánkert mintát utánozni, melyhez egyszerű anyagok is megfelelőek, mint pl. lapos kavicsok, mohapárnák, kisebb gally,- és ágdarabkák, fenyőkéreg, de újabban használnak dekorforgácsot is, melyek különböző színekben kaphatók. Hozzáteszem nekem ez túl mesterkélt. Leggyakrabban kis dombocskát utánozva alakítják ki a tájat, továbbá gyakori, hogy a növények gyökereinek egy részét dekorációs célból a talaj fölött hagyják. Erre is találni példát paprikák esetén is, de feltételezem, hogy ehhez már több éves növényekre van szükség.

img9686q.jpg

A gondozás esetében feltételezem, hogy – a talaj részlegesen kevés volta miatt – rendszeres tápoldatozásra van szükség, én nem tartom lehetetlennek a heti egyszeri mesterséges tápanyag-utánpótlást sem.

A normál bonsai fákat ugyanúgy kell teleltetni, mint ahogy a természetben is élnek, tehát a hidegtűrő lombhullatók esetében természetes, hogy az ősszel ledobott levéllel rendelkezők hideg helyen (kamrában, pincében) legyenek tárolva, majd a tavasz közeledtével melegebb fényben gazdagabb helyen kezdjék az újévet. A paprikáink viszont egész évben meleg min 18-20 C°-os hőmérsékletet igényelek, így ezeket télen is lakásban fényben gazdag helyen kell tárolni. Az életfolyamataik ilyenkor is működnek, így a tápoldatozás ekkor is fontos számukra.

Még egy dolog jutott eszembe a témáról, méghozzá a gyökérmetszés és az ágmetszés. Normális bonsainövényeknél (értsd: fás szárú növények) a gondozáshoz hozzátartozik a rendszeres ág,- és gyökérmetszés, ágalakítás, formázás. Az ágak metszése természetesen csak zöldmetszés lehet, a gyökérmetszést viszont elképzelni sem tudom, hogy lehet kivitelezni, már ha egyáltalán szükség van rá. Tehát ez ismét egy nyitott kérdés.

bonsai_cgn.jpg

Ha valaki kedvet kap a témához annak azt ajánlom, hogy még mindenképpen ebben az évben szerezze be az „alapanyagot” a bonsaihoz, mivel a tényleges munkához csak jövőre tud hozzálátni. A téma szakirodalma meglehetősen szűkös Magyarországon, mindössze egy-két blog, foglalkozik vele részletesebben. Külföldi internetes cikkek már részletsebben tárgyalják a kérdést, bár úgy tűnik, hogy ez a téma speciális szakértelmet kíván, melyet a legtöbben szeretnek magukban megtartani. De ez ne vegye el senki kedvét és ha segítséget jelent én már most felajánlom az ősszel egyébként felszámolásra kerülő paprikáimat eme nemes célra.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr845138685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.03.17. 13:39:43

Az egyik átteleltetett chiliből én is tervezek egy bonchit, bár még nem találtam ki melyik fajtából.
Tetszik a blog, kár, hogy csak most találtam rá! :)

bratya 2013.03.17. 14:08:53

Örülök, hogy tetszik! Hasznos tanácsokat és véleményeket szívesen várok! Szerintem nem késtél el a rátalálással. A bonchi-hez pedig sok szerencsét!

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.22. 20:51:05

Érdekes gondolat, és sokkal szaporább mintha fával csinálná az ember. Meg még erős paprika is van belőle.
süti beállítások módosítása