HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (1) BBQ szósz (9) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (8) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (2) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (12) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (1) chilistván (1) chiliszósz (4) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (3) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (13) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (3) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (3) Olchili (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (3) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresi Chilifarm (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.01.12. 19:18 bratya

Habanero, akit lehet, hogy Franciskának hívnak

Címkék: habanero csilipaprika csilifajták magszedés paprikamag sárga habanero

Tegnap abban a szerencsében volt részem, hogy sikerült sárga habanero paprikát vásárolnom egy helyi hipermarketben. Rendszeresen lehet pirosat kapni, de sárga színűvel nagyon ritkán találkozni. Mivel sárga habanero magom eddig nem volt, ezért nagyon megörültem a lehetőségnek. Külön megtetszett, hogy a paprikák kissé gyűröttnek, öregnek, túlérettnek látszódtak, így valószínűbb, hogy csíraképes magvakhoz juthatok hozzá.

A fajtáját próbáltam meghatározni, de nem jártam biztos sikerrel. A fajta meghatározásában a www.chileplants.com oldalt próbáltam segítségül hívni, ahol kb. 500 (!!!) különböző fajta csilipaprika kerül bemutatásra, illetve ezek magjai meg is vásárolhatók. Ajánlom mindenkinek ezt az oldalt, akinek van ráérő ideje, mivel a paprikák mellett 180 paradicsom és 60 padlizsánfajta is bemutatásra kerül!!!

Tulajdonságait figyelembe véve leginkább a Habenero Francisca fajtára hasonlít, melynek fotóját is az előbb említett oldalról másoltam.

habanero-francisca.jpg

A paprikák 3-6 cm, hosszúak, és nagyjából ugyanilyen szélesek is. A habanerohoz méltóan vastaghúsúak, 3-4 eret és viszonylag kevés magot tartalmaznak. A csípősségük a habaneroktól megszokott very hot, azaz megérdemli a pokolgaz kifejezést. A jellegzetes citrusaroma érződik, azonban nem oly karakteresen, mint már korábban tapasztaltam. Én ezt a hosszú tárolási időnek tudom be, valamint a vélelmezhető túlérettségnek. A vásárolt paprika cimkéje szerint thaiföldi.

Erről jut eszembe, hogy egy ismerősöm a közelmúltban ismerkedett meg a habaneroval, méghozzá, úgy hogy egy vékony karikát rágcsált el nagyon bátor férfiember módjára. 20 másodperc múlva olyan szóvirágot lihegett ki, mely alapján egyrészt egy nyelvészkutató nagydoktorit írhatna az alacsony szocializációs szinten álló társadalom kocsmai szóhasználatáról, másrészt szinkronhangját kölcsönözhette volna a egy manapság divatos fantasy filmben szereplő tüdőbeteg sárkánynak. 3-4 perc elteltével a nappaliban tartózkodó barátnője elkapcsolta a televíziót az általa nézett feminista csatornáról, mivel nem volt felkészülve lelkileg, egy könnyeivel küszködő férfi és egy csókolózós mexikói sorozat egyidejű látványára. Kb. 20-25 perc után nyugodott, meg amikor is közölte, hogy ez k…a erős volt.Na ekkor jutott eszembe Hofi: „Ha én ezt tudtam volna!”

A paprikák sorsáról még nem döntöttem biztosan, de elképzelhető, hogy készítek egy kis finom csípős ketchupot vagy csiliszószt, de egy részét biztosan megszárítom természetesen a magvak megszedése után.

És a legvégére a bizonyító erejű fotó a gyönyörűségekről!

szerkesztett.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr205014368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.