HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.01.04. 21:06 bratya

Mennyire is csípős???

Címkék: fajták falunap tabasco kapszaicin josh és jutta habanero cayenne naga jolokia csilipaprika paprika gyógyhatása hegyes erős scoville skála cayenne paprika

Sokakban is felmerül a kérdés, hogy egy adott csilipaprikafajta mennyire számít csípősnek. Természetesen ez függ egy adott fogyasztó ízlésétől, vagy – egy bizonyos csípősség fölött – a fájdalomtűrésétől. Van olyan ismerősöm, aki már azt is megérzi, ha a húslevesbe belefőzik a szemes borsot, de olyan is, aki a cseresznyepaprikát úgy eszi akár a cseresznyét. Tehát az ízlések különbözőek. Aki viszont figyelmesen kíséri a blogot, vagy a csilipaprikás egyéb weboldalakat, az tudja, hogy egy-egy fajtát különböző – néha elborzasztó – stílusban jellemeznek a csípősségét illetően. Ez azért van, mert a csilik, tényleg nagyon különböző mértékben csípősek. De mit is takar ez a csípősség, és mit is jelent tulajdonképpen? A paprika fajták csípősségét az un. Scoville skála jellemzi. De mi is ez a rejtélyes Scoville skála? A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el. A csípősség Scoville által kidolgozott eredeti módszere a Scoville organoleptikus tesztje. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a zöldpaprika) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A másik végletet képviseli például a Habanero chile, az egyik legerősebb paprika. Ennek 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. A Scoville-féle organoleptikus teszt legnagyobb hátránya a pontatlanság, mivel szubjektív emberi érzékelésen alapul. Nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (Gillett-módszer) A fűszerek csípősségét (erősségét) napjainkban általában nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával állapítják meg (HPLC, high performance liquid chromatography). Az eljárás együtt méri a különféle csípős anyagokat, és koncentrációit csípősségük intenzitásával súlyozza. Ennek eredményét nem Scoville-, hanem „ASTA csípősség-egységben” fejezik ki. Nagyjából egy milliomod rész kapszaicin felel meg 15 Scoville-egységnek. Ez az átszámítás hozzávetőleges: körülbelül 20–40%-kal alacsonyabb értéket ad annál, amit Scoville eredeti módszerével kapnánk. Hogy ez a gyakorlatban mit is jelent azt fejezze ki az alábbi lista:

Scoville-értékek Paprikafajta

15 000 000 – 16 000 000 Tiszta kapszaicin

9 100 000 Nordihidrokapszaicin

2 000 000 – 5 300 000

Szabvány „US Grade” könnygáz 876 000 – 1 598 000

Dorset Naga 855 000 – 1 041 427

Naga Jolokia 350 000 – 577 000

Red Savina Habanero 100 000 – 350 000

Habanero Chile 100 000 – 350 000

Scotch Bonnet 100 000 – 200 000

Jamaicai csípős paprika 50 000 – 100 000

Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika 30 000 – 50 000

Cayenne-bors , Ají bors 10 000 – 23 000

Serrano paprika 7000 – 8000

Tabasco szósz (Habanero) 5000 – 10 000

Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika) 2500 – 8000

Jalapeño paprika 2500 – 5000

Tabasco (sima) 1500 – 2500

Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika 1000 – 1500

Poblano paprika 600 – 800

Tabasco szósz (zöld paprika) 500 – 1000

Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika 100 – 500

Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors) 0 – 400

Nincs csípősség, Zöldpaprika

Amint a listából is láthatjuk a jó öreg „magyar” csípős paprikáink igen, míg csak a sor végén kullognak. A hegyes erős paprika értéke 1500-2500 között, míg egy macskapöcse, vagy cseresznyepaprika értéke is maximum 10-20.000. Egy igazi csípős thai, vagy egyéb mindennapos csípős paprika scoville értéke 30.000-nél kezdődik. Természetesen ez egy 3-4 éves kisgyermek esetében is természetes, mondjuk Mexikóban, vagy Indiában.

Hogy ez tulajdonképpen mit is jelent a gyakorlatban? Egy falunapon főzött 200 literes paprikás krumpliba – mely ugyanolyan hétköznapi részét képezi egy ilyen rendezvénynek, mint a tűzoltóautó, vagy egy önjelölt stand up comedis naív művész, Josh és Jutta esti műsora mellett – belefőzött 2 db. Habanero szétfütyülteti a nagyközség lakosságát és az érzékeny emberek homlokára Gyuri bácsi füvesember által javasolt gyöngyöző homlokot varázsol.

Hogy ezt ki hogy viseli az természetesen egyéni adottság és ízlés kérdése, így az ízlésbeli megítélés ezentúl is egyénfüggő marad a nemzetközileg is elismert besorolás mellett. Bár én úgy gondolom, hogy ez így helyes, úgyhogy a csípősség megítélése ezentúl is maradjon egyéni, minden kapszaicin rajongó számára.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr994998697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2013.01.05. 16:15:19

Most eszegetem a piros Habanerot. Lassan fogy :)

ROBERTO 2013.01.05. 17:01:15

Hát tudjátok a "hegyes erős" valamikor valóban az volt, mindegyik darab csípős volt, minden 3. kurvára csípős.

Az utóbbi években az a tapasztalatom, hogy jó ha minden ötödik enyhén csípős, talán minden ötvenedik csípős. Kurvacsípőset az utóbbi években nem találtam.
A cseresznye paprika is hitványabb lett, amióta a bogyók mérete a duplája lett...
A "pepperóni", ami valamikor méregerős savanyúság volt, mostanra degradálódott az enyhén csípős szintre.

ennyit a magyar paprikákról, és basszák meg a nemesítők a szaraikat :-(

gareet 2013.01.05. 18:14:08

Hát igen, ez izlés kérdése. Tegnap csináltam egy salsat fél habanero felhasználásával, nekem pont jó volt, haver viszont kurvaéletezett és majdnem sírt az első falat után :D .

Pityubácsi 2013.01.05. 18:33:07

@ROBERTO: lehet, hogy nem a paprikában van a hiba, hanem te leszel egyre perverzebb?

múltkor az egyik munkatársam kínált meg macskapöcsével, hogy "besírok tőle".
szépen elrágcsáltam, de semmi.
a következő szintén semmi.
ő is evett egyet és szépen gyöngyözött a homloka.

pannonfunk 2013.01.05. 19:00:18

@ROBERTO: @Pityubácsi: Ez így van. Hozzászokik a szervezeted a kapszaicinhez, egyre kevésbé fogod erősnek érezni ugyanazt az erősséget.

@gareet: Naga Jolokiával csináljad, te is kurvaéletezni fogsz :)

bratya 2013.01.05. 20:03:57

@ROBERTO: Igazad van Roberto! A magyar paprikákat az esztétikum felé terelik a nemesítők, és az ízekre tojnak. A cseresznyepaprika esetében kinemesítették a nagyméretű fajtát, mely tölthető káposztával, de a csípőssége elmarad a nagyapámat megizzasztó szinttől.

bratya 2013.01.05. 20:05:47

Korábbi hozzászólásomban tettem fel fotót csilisavanyúságról. Ma bontottam fel és sikeresen kurvaanyáztam én is egyet. De mégis jól esett.

bratya 2013.01.05. 20:11:33

Egyébként a csípősség nagymértékben függ a termesztés körülményeitől is. A fóliás műtrágyázott sokkal gyengébb, mint a szabadföldi termesztésű.

vörösbor(de)minőségi 2013.01.05. 20:49:24

ez azért érdekes,hogy 200literes paprikás krumpliba 2 db habanero.....az igazság az,hogy 4literes levesbe teszek 3db-ot de csak azért mert sajnálom,hogy elfogy lassan a fagyasztott habanerom.még eddig nem szencségeltem:)de a magam részéről sosem vagánykodásnak élem meg ezt hanem a legnagyobb élvezetek egyike.

baliquez 2013.01.05. 21:12:17

Valami kunkori fullánkosvégű papsapkaformát kaptam nemrég, és ahogy félbevágva szétnyitottam (szárítani) kilógott a széléről egy olyan negyedlencsényi érdarab, gondoltam megkóstolom. Fél óra múlva már nem folyt tőle a nyálam patakokban. Idén termeszteni fogok erőseket, februárban már ledezni fogom a palántákat mert az igenbetyár fajták nagyon hosszú nyarat igényelnek.

zsírvezér 2013.01.05. 22:31:13

Te mocskos plágium geci, ki is moderáltál látom. Mindegy attól te még ezt a cikket loptad.

Wolfram 2013.01.06. 02:14:59

"De mit is takar ez a csípősség, és mit is jelent tulajdonképpen? A paprika fajták csípősségét az un. Scoville skála jellemzi. De mi is ez a rejtélyes Scoville skála? A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri."

-ezt a fordulatot többször is elolvastam.

bratya 2013.01.06. 09:13:25

@baliquez: Én is azt olvastam elsősorban angol oldalon, hogy a hosszú nyár növeli a paprika csípősségét. Nekem a Naga Jolokia purple nagyon hamar hozott beérett termést és az sem egy szelíd motoros. Viszont a habanero nagyon lassan növekedett és érett be.

bratya 2013.01.06. 09:15:26

@ROBERTO: Nekem még az almapaprikával vannak kellemetlen élményeim. Régen, ha enni akartam valami jó csípőset, akkor almapaprikát vettem. Most meg kb minden 20-dik csomag csípősnek mondott almapaprika savanyúság, ha egy kicsit is csípős.

ROBERTO 2013.01.06. 17:58:52

@Pityubácsi: Nem, mert a csípmentes hegyes erőst megosztom a gyerkőceimmel, akik egyáltalán nem tolerálják a csípőset...

Amikor az ember azért fizet, hogy erőspaprikát ehessen, és a "hegyes erős", amit méregerősként ajánlanak, egyáltalán nem csíp, ott nem az én perverziómmal van baj, hanem a paprikával.

ROBERTO 2013.01.06. 18:02:33

@bratya: Egykutya, magyarországon a tömeges üvegházi árutermelés elterjedése tönkretette az ízeket. Első a profit, utána a profit, esetleg utána jöhet a fogyasztó érdeke. A dögvész vigye el az összes hazug tömegtermelőt, és a vízhajtatott hulladékaikat!

bratya 2013.01.07. 08:26:29

A pepperoni paprikával állítólag van egy olyan gond, hogy leginkább a kicsit homokos talajt szereti, amilyen pl. Szeged környékén is van. Ha azt nem kapja meg képes és nem lesz csípős. Ezt nekem egy savanyító üzem tulajdonosa mondta, ő is Szeged környéki gazdáktól vásárolja fel a pepperonit, ha csípőset akar, ha pedig édeset, vagy nagyon enyhén csípőset, akkor meg Békés megyei termelőtől.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.22. 20:48:53

Remélem az én dorset nagam valahol a középérték felet lesz. Már ha méltóztatik ő kegyelmességének kikelni rendesen.

bratya 2013.03.23. 18:31:47

@Pickles: Nekem volt olyan magom ami képes volt egy hónap után kikelni. Úgyhogy várj vele.

sorica123 (törölt) 2013.09.22. 01:26:19

@ROBERTO: most kétszer egymás után vettem olyan zölderőset, aminek csak az első két centije volt gyenge, a többi viszont normális volt. Kajába nem nagyon erős, de mivel gyógyszernek vettem, magában zabálni, ezért úgy már azért volt ereje. De 2007 körül mennyimennyi vízízű zölderőset vettem boltban vázze. Akkoriban volt egy kis intervallum, mikor csak a cigánasszontól volt érdemes venni, gondolom ő máshonnan kapta az anyagot. Tőlük már egy ideje nem vettem, mert a eletinél mindig olyan nyomulás van, hogy álljon meg ott, akinek hét az anyja.
@bratya: az almapaprika is olyan, mint a kajába belefőzött zöld, hogy pikáns, de nem brutál egyáltalán.
Amúgy viszont tökzokni vagyok ezekhez a paprikákhoz, de tök jó olvasni titeket, ahogy így képbe vagytok:)

bratya 2013.09.23. 12:47:43

@sorica123: Ez a szenvedélyünk, de nem vagyunk annyira képben. Ha az eddig ismert 3.000 paprikafajta közül 500-at ismernénk, akkor már mondhatnánk, hogy képben vagyunk.
süti beállítások módosítása