HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2016.11.02. 19:17 bratya

Kóstold meg és nem jutsz szóhoz

Címkék: Debrecen csiliszósz Trinidad Morouga csilikrém BBQ szósz Carolina Reaper BEszósz 7 Pod

A Beszósz Manufaktúrától az idén is hozzájutottam egy kis ajándékcsomaghoz kóstolásra. A pakkot valamilyen - addig általam ismeretlen - csomagküldő ponton tudtam átvenni, így picit bizalmatlan voltam a csomag sértetlenségével kapcsolatban. Kibontás után azonban nagyon kellemesen csalódtam, mert olyan tökéletes csomagolásban érkezett az áru, hogy a tartalma még durvább kezelés esetén sem sérült volna meg. Új kartondoboz, mely habszivaccsal volt kibélelve, továbbá az üvegek között is habszivacs lapok voltak. Ettől profibb csomagolással talán csak az Anirol Chili esetében találkoztam, de ez is tökéletes a szállításhoz. Most sokan gondolhatják, hogy erről miért írok, mert a lényeg a tartalom, de higgyék el, ha valaki több ezer forintért berendel ezekből a termékekből (és miért ne tenné), akkor igenis fontos neki, hogy átvételkor ne csak chilimasszában úszkáló edénytöredékeket kapjon.

14195224_1235471109848266_3280474198915063457_o.jpg

A termékek (a BBQ szósz kivételével) 40 ml-es kiszerelésben vannak. A szószok nyakas (kőműves Actimeles), a krémek általános csavaros tetejű csomagolást kaptak. A nyakas üvegeken ott a hőzsugoros kapszula, ezt talán hangsúlyoznom sem kell manapság már alapkövetelmény.

A címke és a logó legnagyobb része egységes karakterű, csak a sajátos nevek és infók változnak termékenként. Ez egy egységes termékcsalád képét rajzolja meg a vásárlók szemében, és ez így van jól. Ha valaki kíváncsi a rendkívül szellemes karikatúra eredetére, akkor nézzen rá a Beszósz facebook oldalán a termelőkre.

A krémek közül kettőt kóstoltam meg. Mindkettő esetében elmondható, hogy sikerült egy kiváló összhangot találni az ízvilág, a textúra és a megjelenés tekintetében. A címkéjük szerint 93 % chilit tartalmaznak, így a maradék 7 % só önmagában kevés lenne a hosszútávú tartósításhoz, tehát kapott a termék egy kis NaBenzoátot. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy sokan az űbervegyszermentesbiotermékfanok megbotránkoznak a tartósítószeren, de azt is figyelembe kell venni, hogy ezekből a krémekből olyan kis mennyiséget fogyaszt el az ember, hogy egy átlagos élelmiszer 100-200 grammjával ennek a szintetikus anyagnak a többszörösét viszi be bárki is a szervezetébe.

14691407_571808623007694_3102360975470403246_o.jpg

Az Aranyláz sárga 7 Pot változatokból, a Medvepuszi Brown Butlah és Habanero Chocolate chilikből készült. Ez utóbbi egy leheletnyivel gyengébb, de azért még így is odaüt. A textúrája mindkettő esetében a legminőségibb krémekének felel meg, tehát közepesen sűrű, nincsenek benne nagyobb darabok, de mégsem folyós vagy levet engedett. Ha valaki eddig csak azt hitte, hogy a krém az egyszerű darálmány, vagy Erős Pistával próbált gasztronómiai szocializációt gyakorolni a csípős ízek világában, akkor felejtsen el mindent és kóstolja meg ezeket a termékeket. Az illatuk természetesen az összetevőktől függően változik, az Aranyláz kissé gyümölcsösebb, citrusosabb, a Medvepuszi, viszont a csokoládé illatára emlékeztet. A relatív alacsony sótartalom a paprika igazi ízét kiemeli a csípősségével együtt és nem pedig azt elnyomja. Egyszóval ezeknek a krémeknek (vagy legalábbis valamelyiknek) ott a helye a konyhában.

A szószok közül először a Folyékony parázst elemezném. Morouga, és Bhut jolokia chiliket tartalmaz 70 %-ban, melyhez csak ivóvíz, só, fűszerek és NaBenzoát került, így egy alapkivitelnek nevezhető készítményről van szó. (A bioőrültek most kezdenek el a betegségre utaló tüneteket észrevenni magukon.) Aki megkérdezi, hogy miért csak 70% a paprika, annak elmondom, hogy ezek a fajták jellemzően nem annyira lédúsak, hogy önmagukban – víz hozzáadása nélkül – szósznak főzhetők legyenek. Ezek nem a szomjoltásra vannak kitalálva. A csípőssége az összetevőitől elvárható mértékű. Aromájában a tiszta paprikát képviseli. Textúrája szószhoz illően egyenletes. Egy igazi fűszerről van szó, melyet elsődlegesen ételek főzés közbeni, vagy utólagos ízesítésére ajánlok.

14124888_551205338401356_29817378814678828_o.jpg

A Sárga veszedelem az Aranyláz „szószosított” változata, ugyanúgy sárga színváltozatú 7 pot chilikből. Persze ez már több mint a krém, így állagában is selymesebb, folyékonyabb. A paprikák citrusosabb aromáját az almaecet és egy leheletnyi só emeli ki. Na itt már szabadabban szárnyalhat a fogyasztó gasztronómiai fantáziája, ugyanis ez a termék a főtt készételek ízesítésén felül, húsok, gyorsételek, vagy akár saláták megbolondítására is alkalmas. Az ütős csípősségen felül igazi frissítő ízélményt is átad.

Kígyómarásról azt írja a fáma, hogy szószkülönlegesség. Persze mindenki ezt mondja, ha valami az átlagostól csípősebb, de a különlegességhez – szerintem – több kell. A szószban található fajták az alábbiak: Carolina reaper, Trinidad morouga (a Jósiten kegyelmezzen meg mindenkinek eddig) és 7 Pot primo. Továbbá van még benne worcester szósz, fehérborecet, málnaecet (az meg mi?) cukor, ivóvíz, só, fűszerek, tartósítószer (csak úgy jeleznék a biosoknak….. NaBenzoát…). Egyszóval vannak benne különlegességek. Színre jellegzetesen „carolinásan” piros, állagra tökéletesen „csepegtetős”. Naná: ilyen alapanyagokkal csak az őrültek locsolják az ételeiket. Illatában keveredik a paprika tiszta aromája, melyet az ecet(ek) emelnek ki, továbbá a kapszaicin gőze, de ez utóbbit is imádjuk chilifanok. Ízre érdekes, különleges, kezdők csak óvatos használat mellett tudják észrevenni ezeket a nüansznyi aromákat a csípősség miatt, de azoknak akik hozzá vannak szokva a kapszaicinhez, azok tudják értékelni a szokatlan, nem mindennapos összetevőket. Számomra nagyon megnyerő volt a Kígyómarás szósz, úgyhogy szerintem megérdemli a különlegesség jelzőt.

14692053_571808646341025_5973946015408248892_o.jpg

BBQ szósz (?). Na, ez érdekes számomra két dolog miatt is. Egyrészt régebben nem voltam BBQ rajongó. Most sem vagyok még igazán, bár a magyar kistermelői chilisek (Chili Hungária Manufaktúra, Gastrochili, Gabko) az utóbbi egy-két évben olyan termékekkel dobáltak meg, hogy kezdem megszeretni ezt az újmagyar gasztrokülönlegességet. (Úgy vagyok vele, mint az amerikai halászlével, soha nem lesz olyan, mint az algyői Tisza-parton.)

Másrészt, amit Bencétől kaptam az más volt, mint az eddigiek. Ez nem sűrű, krémállagú, hanem folyós. Gondolom ilyenben pácolnak húsokat a BBQ sütögetők, vagy ilyennel kenik a marhasteak külsejét. (Ez utóbbihoz sem volt még szerencsém.) Címke nem volt az üvegen, így fogalmam sincs milyen összetevőkből áll. Hozzáteszem megkérdezhettem volna, de direkt nem tettem. Színre barnás, vöröses, kicsit a gyerekkorom torokfájásra adott kanalas gyógyszerére emlékeztet. Aromára, illatra olyan BBQ-s, nem tudom máshogy jellemezni.

Mivel még életemben nem sütöttem BBQ húst, ezért gondoltam húspogácsaként készítem el, mármint a húspogácsa fűszerezéshez használtam fel. A recept egyszerű: fél kiló darált sertéshús, só, bors, és kb. fél deci BBQ szósz, jól összegyúrva, pihentetve és kiolajozott serpenyőben kisütve. Isteni aromát kölcsönzött a szósz a húspogácsának, csak ajánlani tudom különlegesebb házias, kézműves hamburgerekhez. Mind a mai napig nem tudom mik az összetevői, de már nem is érdekel, mert összességében egy igazi unikális termékről van szó. És ami számomra a legkülönlegesebb élményt nyújtotta. A húspogácsa olyan BBQ ízű szaftot engedett ki magából sülés közben, hogy a keletkezett pecsenyelével meglocsoltam a krumlipürém, így további gasztroélménnyel gazdagodtam.

14706751_573589659496257_2298336010946083140_o.jpg

 

https://www.facebook.com/beszosz/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

Fotók: facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6811819315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása