HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.09.26. 16:13 bratya

I. Magyar Ízek Versenye

Címkék: savanyúság chiliszósz BBQ BBQ szósz BEszósz Szati Chili Chilis Burning Angel Chili nyúli tüzes chili Olchili tibchili I. hazai ízek hotsauce.hu Várady Chili palotai chili Kálnoki Levendulás

A napokban került megrendezésre - hagyományteremtő céllal - az I. Magyar Ízek versenye. Főszervezője egy Győr környéki egyesület, melynek képviselője Buzás Tiborné, vagyis minden magyar chilis Katája.

A vesrseny fő célja, hogy olyan kistermelői termékek, melyek vagy hazai eredetűek, vagy hazánkban forgalomba hozhatóak, megmérettetéssel egybekötve népszerűsítsék magukat, készítőjüket. A versenyre több témában lehetett nevezni, a legtöbb készítmény, azonban "chilis termékek" kategóriában került versenybe. Ebbe nem számított bele a savanyúság, mely önálló kategória volt, függetlenül attól, hogy csípős vagy sem. 

A zsűritagok természetesen un. vakteszttel kóstoltak, a termékekhez csak betűből és számból álló kódokat kaptak, így elfogultság, befolyásolhatóság nem léphetett fel. 

Mivel blogom témája a hazai csípős termékek és kistermelőik népszerűsítése, ezért bejegyzésemben csak a chilivel készült készítményekről írok pár szubjektív értékelő mondatot. 

 

119236452_691837745018078_8666341799877427511_n.jpg

 

Várady Chili - Salsa szósz:  Illatában paradicsomos, ízében hagymás-fokhagymás, fűszeres és édeskés szósz. Textúrájában kissé darabos, de nem von le semmit a szép piros készítmény élvezeti értékéből. Mivel éppen csak egy kicsit csípős, így eteti magát. Kicsit hasonlít egy jó fűszeres távolkeleti szószhoz, vagy Sambal Oelekhez. Nagyon tudom ajánlani szinte bármilyen sülthöz, hamburgerhez, pizzához, hot-doghoz.

Várady Chili - Olaszos: Az előzőhöz kísértetiesen hasonlító, bár kevésbé karakteres, fűszeres készítmény. Textúrájában lényegesen hígabb. Friss fogyasztásra egy pici sűrítés sokat jelentene, de húsok pácolására, kenegetésére ez így pont kiváló. Szerintem ez is egy univerzális fűszere lehet sülteknek, street food kajáknak.

Szati Chili - Smoky Rings – Egy füstölt jalapeno paprikából készült savanyúság. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy már nem kóstoltam ilyet, vagy esetleg pont ezt. Az eddigi véleményem nem változott. Ez egy igazi különlegesség, a maga tekintetében egy fine dinnig termék. Textúrája egy picit lágy, bár a többséggel ellentétben én így szeretem. Ez a lágy krémesség lehetővé teszi, hogy akár szószokba, pestókba is felhasználjuk. Számomra a csípős savanyúságok non-plus ultrája.

Palotai chili - Mézes fokhagymás: Kissé szokatlan – sötétebb baracklekvár – színű, homogén állományú szósz. Illata enyhe, kissé citrusos. Ízében enyhén fűszeres, kellemesen ecetes. Csípőssége alapján a középmezőnyben van, így széles igényeknek meg tud felelni. Olyan igazi hamburgerbolondító.

Várady Chili - Pikáns krém: Elég nehéz erről a készítményről mit írni. Hordós káposzta illatú és ízű, viszont szép piros színű krém. Nem szósz, hanem krém, mivel olyan sűrű. Gyakorlatilag fejreállítottam az üveget és nem csöppent ki semmi. Nagyon enyhén csípős, gyakorlatilag mokkáskanálnyit kellett megennem ahhoz, hogy érezzek is valami csípősséget. Elképzelhető, hogy ez egy fermentált készítmény, ami rendesen meg is lett sózva. Kíváncsi lennék, hogy az elkészítésekor „mire gondolt a költő”. Egy nehezebb sültet savassága miatt fel tud dobni, illetve az esetes vonal miatt egy krumpli, vagy babfőzelékbe is elmegy.

Tibchili - SzilvásBurger: Barna színű krémes BBQ, vagy grill chiliszósz. Édeskés, fűszeres, enyhén csípős. Illata gyenge, az íze közepesen tartós a szájban. Ami megmarad az egy fanyarabb paprikaiz. Húsok mellé elmegy, de nem a csúcskategória.

hotsauce.hu - Ubi&jalapeno relish: Na ilyet sem láttam még. Nem más, mint egy aprított chili savanyúság, amiben van chili (csípőssége alapján szerintem Jalapeno), hagyma, uborka. Határeset, hogy ez savanyúság, vagy chilikrém. Kicsit olyan, mint a retro hamburgerekben az aprított csalamádé. Én inkább savanyúságként kezelem, annak viszont tökéletes és szerintem leginkább street food ételekhez. Egyszerűen eteti magát. Bármilyen bizarr is a megjelenése, egy kiváló összbenyomást tett rám.

Tibchili - Szederke: Ez megint egy furcsa termék. Leginkább BBQ szósznak nevezném. Jellegtelen illatú, viszont homogén és tökéletes sűrűségű, barna színű termék. Ezt feltételezem az alap paprikák adják. Az íze viszont. Édes, savanyú, sós is megtalálható benne. Csípősségre az alsó kategória, így nem csak a gasztromazochisták tudják fogyasztani. Mindenképpen sültek (akár grillzöldségek) mellé ajánlanám.

Burning Angel Chili - The Bbq Union: Ez kérem tisztelettel egy hamisítatlan grill szósz, ami meglehetősen összetett ízű. Megtalálható benne az édes, a savanyú, a füstös és a fűszeres (hagymás, köményes) ízvilág is. Csípőssége enyhe. Textúrája kissé darabos, de nem bántóan. Talán a savasabb ízvilág a legdominánsabb benne, így nehezebb sültek mellé kiváló szósz. Marinádnak sűrűbb és darabosabb mivolta révén kevésbé ajánlom.

Burning Angel Chili - pEpPER yes: Egy igazi földiepres chiliszósz (jam, lekvár). Ez érződik az illatából és a színe is megfelel a feldolgozott szamócáénak. Textúrájának egyenletességét csak az eperszemek magjai törik meg. Egy kicsit híg állagú, ami lehet előnye, de hátránya is. Gyümölcsös szószokhoz képest egy picit csípősebb az átlagostól megszokottnál, persze nem bántóan. Ízében erősebb a gyümölcs savassága, mint a hozzáadott cukor (ha van benne egyáltalán), talán ez is fokozza a csípősségérzetet. (Ha valaki enyhébb csípősséget szeretne, egy pici folyós mézzel tudja kompenzálni a kapszaicin érzetét.) Szerintem ez egy tökéleteshez erősen közelítő termék, mely pikáns sültek mellé is jó lehet, de én nagyon szeretem pl. a túrógombócot is chilis dzsemmel fogyasztani.

Burning Angel Chili - Holy Shit: Na ebben az esetben sem nagyon tudom mi lehetett a koncepció. Sárgás színű, kicsit gyümölcsecetes illatú, enyhén kásás állagú gyümölcs(???) alapú cucc. Csípősségre az alsó kategória tetején van. Édeskés és savanykás is egyben. Olyan nem tudom eldönteni mire is jó. Esetleg salátaöntetben el tudom képzelni, bár én abba sem ezt tenném.

Burning Angel Chili - Nymph: Ez már üvegen keresztül is látszik, hogy egy fűszeres chiliszósz, mert a zöldfűszerdarabkák úszkálnak a picit citrusos illatú, közepesen sűrű, darabos, magvas készítményben. Ízében leginkább a fanyar paprika dominál kevés édes, és kevés ecetes beütéssel. Íze és csípőssége alapján valami annuum fajta lehet az alap. Középkategórás. Egy savasságot igényló ételt csípőssé tud tenni, de nem látok benne többet.

Burning Angel Chili - Fever: Végre durvul a buli. Azt hittem eddig, hogy idén csak alsókategóriás szószokat fogok kóstolni (amiket egyébként nagyon szeretek), de itt van végre valami, ami meg tudja marni a nyelvemet. Persze még ez sem a hiper-szuper fluxuskondenzátorban redukált Carolina koncentrátum, de ezt már nem kiskanállal kóstolgatom. Végre egy valami amit imádok: az igazi ecetes-citrusos chiliszósz illat. A megfelelő textúrájú, sárga színű szósz domináns illattal, viszont vajmi kevés ízzel rendelkezik. Van olyan ecet, aminek csak illata van, de íze alig? Mert ez a szószban nem jön vissza, pedig kiemelné a paprika ízeit. Egy kevés termékfejlesztés még ráfér erre a cuccra és akkor lehet belőle énekes halott.

Burning Angel Chili - Peach Pls: Gyümölcsös. Őszibararck lenne? Nem tudom de finom nagyon. Szép szín, enyhe, de kellemes illat, selymes textúra, kellemes gyümölcsös-édes íz, nagyon enyhe csípősség. (Ami lehetne egy picit több.) Erősebben sós húsokhoz, vagy édességekhez (palacsinta, csőrőgefánk stb) ajánlom.

Burning Angel Chili - BarBarQ: Illatában, színében a grill-BBQ kategóriába lehet sorolni. Állagában kissé kásás darabos. Ízében összetett, fűszeres, amilyennek egy ilyen szósznak kell lennie. Fűszerezése finom. Csípőssége elhanyagolható, bár éppen érződik valami benne. Nem mondom, hogy a legtökéletesebb BBQ szósz, amit eddig ettem, de egy kanyart megér. 

Burning Angel Chili - Eros: Ismét egy édeskés illatú grillszósz, persze szaglásra az ereje nem érződik. Én hülye meg kiskanállal kóstoltam meg. B..ki! Ez felöklelt! Ez már a Jolokia kategória. Na újra nekifutottam. Szóval egy nagyon erős BBQ szósz. Ízében vagy kevésbé összetett, mint úgy általában a legtöbb hasonló termék, vagy a csípősség nyom el mindent. Nem rossz, de vagy csak gasztromazochisták való, vagy aki nem rajong durvább anyagért, az hígítsa fel egy kis ketchuppal, vagy ajvárral. Az összbenyomást nagyon elviszi a túlzott csípősség, egy picit kevesebb több lenne.

Burning Angel Chili - Intro: Megint egy furcsa valami. Ecetes illatú, ecetes ízű, darabos, olyan mindent bele cucc. Lehet, hogy paradicsom is van benne. Meg lehet zöldfűszerek is. De csak lehet, mert nem igazán érződik ki rajta. Talán egy kicsit nyomokban. Ja! Épp egy picit csíp is. Ha valaki ecetesen szereti a palóclevest, ráadásul nem bánja, hogy egy kicsit csíp is, akkor merem ajánlani. Egyéb esetekben kössön rá egy százast, hagyja el forgalmas helyen és fusson el messzire! 

BEszósz Manufaktúra - Beffalo: Egy nagyon különleges illatú, kicsit híg, homogén, élénkpiros szósz. Ezt az illatot a fermentálás szokta előidézni, ami egyre népszerűbb a chilisek körében. Nem véletlenül, mert egyes fajták ízvilágát sajátosan ki tudja emelni ez a konyhatechnikai eljárás. Jelen szósz esetében is ez történt. Kóstoláskor gyakorlatilag egy picit gyümölcsecetes paprikás ízvilágot éreztem, alsó középosztályos csípősséggel. Majd eltelt egy perc és elkezdett zsibbadni a nyelvem. Azután már a szám is. Azután meg már fogat is húzhattak volna! Viszont az elején sokáig érződött a különleges íze. Na ez a tehetség! Ilyet készíteni! Gratulálok az alkotónak!

BEszósz Manufaktúra - Becsap: Kellemes, karamellás, paradicsomos illat, barnásvöröses szín. Egyértelmű a BBQ vonal. Textúrája kissé kásás, de nem zavaróan. Ízében összetett, édes-savanykás, hagymás, fűszeres, de tartósabban a paradicsom dominál. Csípősségre ideális körüli. Nem a legfinomabb, amit eddig kóstoltam, de közelíti a dobogót.

BEszósz Manufaktúra - Habarack: Egy elég folyós, híg baracklekvár féleség, közepes csípősséggel és középszerű illattal. A gyümölcs ízét azért szerencsére nem nyomja el a csípősség és az édesség-savasság mértéke is megfelelő. Ennek ellenére elég behatároltnak érzem a felhasználási területét, bár izgalmas lehet szerintem egy sült hús végső glazírozására, esetleg egy chilis-mézes csirkeszárny alternatívájaként.

Kálnoki Levendulás - Chilindula: Imádom az unikális termékeket, különösen akkor, ha azok pofonegyszerű alapanyagokból születnek, pofonegyszerű ötletekkel. Ilyen lehet mondjuk ez a levendulás chilizselé is. A levendulát szerintem joggal nevezhetjük az utóbbi évek gyógy- és fűszenövényének, mivel évtizedek után ismét reneszánszát éli. Tegyük hozzá: jogosan. Hogy a termék levendula alapú az már kiderül az üveg felbontását követően, mivel olyan virágillat csapja meg az orrunkat, hogy egyből lenyugszunk. Színében szintén a virág halványlila árnyalata tükröződik. Állaga zselés, kocsonya jellegű, ízre pici fanyar, enyhén csípős. Szerintem ez a chilis termékek Michelin csillagot érdemlő fine dinning kategóriája. Gratulálok az alkotónak!

BEszósz Manufaktúra - Füst és könny: Egy jó kis füstös illat csapta meg az orromat az üveg kinyitásakor. De nem az a BBQ-s, édeskés, hanem az az igazi fanyar natúr füst, amit egy ködös téli reggelen a környékbeli utcáinkban is érezhető. Szeretem az ilyen termékeket, mert egy-egy magyaros ételt már nagyon kis mennyiségben is fel tudnak dobni. Na lássuk ez mit tud! Valamiért hetedik érzék azt súgta, hogy csak késhegynyi mennyiségben kóstoljam meg és ez be is jött. Ez keményebb cucc. Nagyon kellemesen füstös és pont megfelelően - nem túlzottan - sós. Egy nem szósz, hanem füstös chilikrém. De mindegy minek nevezzük, mert kegyetlen finom. Készételek fűszere, legyen az bármi magyaros cucc, de egy chilis babban is megállja helyét.

Olchili - Erdei inyencség: Egy gyümölcsös - málnás - chiliszósz(?). Ez utóbbi kérdéses, mert csípőssége szinte egyáltalán nincs. Ok! Én értem hogy ne túljok túl a csípőset egy gyümölcsszószban, de ettől egy picit több is elférne benne. Elég nagy mennyiséget megkóstoltam belőle, de még mindig nem tudtam eldönteni, hogy a kapszaicin, vagy a gyümölcs savassága ingerli a torkomat.

Szati Chili - Texas-style Brown Ale BBQ: Ismét egy BBQ kategóriás termék. Kellemes illat, gyönyörű rozsdabarna szín. Szép, selymes, homogén állomány. Ízében összetett, kellően fűszeres, megfelelően - de nem túlzottan - csípős. Minden szükséges aroma benne van. Az egyik legjobb BBQ szósz, amit kóstoltam eddig.

BEszósz Manufaktúra - Medvepuszi: Illatából ítélve nagyon csípős. Kóstolás után viszont nem éreztem annyira durvának. Csíp rendesen, de nem szájletépően. Olyan habanero fajták lehetnek. Állaga enyhén darabos, de jól van ez így. Ez is egy krém jellegű termék, viszonylag erősen sózott. Készételekbe teljesen megfelelő.

BEszósz Manufaktúra - A láva: Egy klasszikus chiliszósz kompozíció. A legerősebb fajták, ecet, só, esetleg tartósítószer, szép homogén állományban, frissen feldolgozva, így a színe élénkpiros maradt. Az az igazi cseppentős fajta, kellemes aromával és odamarós csípősséggel. Üdvözlet az alkotónak!

Nyúli Tüzes Chili - Nyuszilva: Gyümölcsös csiliszószokkal elég sokan próbálkoznak bár a kistermelők szerint őrült nagy kereslet nincs rájuk. A próbálkozásokat a legtöbb esetben siker is koronázza, mert egész jó dolgokat alkotnak. Mint pl. ez a szilvás chiliszósz. Olyan igazi szilvaízű, megfelelően, kellemesen csípős, kiváló a sav-cukor aránya. Textúrája - a szilva héja miatt - darabos, mint öreganyám üstben főzött lekvárjának, de ez még rusztikusabbá teszi az egészet. Olyan "jó eszegetni magában is" kategória. Én leginkább édességekhez használnám.

Nyúli Tüzes Chili - Tepsifüles: Ismét egy gyümölcsös cucc. Szerintem őszibarack. És nagyon finom. Pont kellemesen csípős és megfelelően édes. Egyébként gyönyörű szín, selymes, homogén textúra. Király cucc, akár sültek mellé, akár édességekhez, bár minősége alapján inkább nemesebb ételekhez illik.

hotsauce.hu - Peri-Peri: Nem igazán szoktam szeretni a paradicsomos dolgokat, mert a legtöbbször a konzervparadicsom íze érződik ki bennük. Ez viszont valami egészen más. Fűszeres, paradicsomos chiliszósz, alsó-középkategóriás csípősséggel. Olyan érzés, mintha benne lenne több nemzet konyhája, legyen az spanyol, olasz, török, vagy magyar. Nem tudom hogy lehetett ezt így megalkotni, de nagyon jóra sikerült.

hotsauce.hu - Bahamian Rapsody: Szóval amikor a tesztüveget a kezembe vettem, azt mondtam, hogy ez valami olyan izészerű akármi lehet. Egy mustársárga „mineknevezzelek”, amiben valamilyen szemcsék bámulnak kifelé. Illatában valamire emlékeztet, de nem annyira a mustárra. Megkóstoltam. Ez mégis csak egy darabos, kásás mustár, másnak nem tudnám nevezni. Egyébként ízre nem rossz. Az egyik multiban lehet kapni egy bizonyos márkájú édes mustárt, arra emlékeztet. Ez a se nem krémes, se nem darabos állag, és az a furcsa illat ne lenne, akkor egészen tökéletes volna.

Tibchili - Őszi mámor: Gyümölcsös szószból nincs hiány az idén. (Mintha minden idők legjobb gyümölcstermő éve lett volna az idei....) Őszibarack(?) alapú szósz (jam), enyhe csípősséggel. Szép krémes állag, őszibarackos szín. Talán az eddig legjobban eltalált sűrűség. Illatra is megfelel az őszibarackos kívánalmaknak. Ízre gyümölcsös, viszont egy kicsit túl édesnek érzem, ami elvesz a gyümölcs aromájából. Egyébként jó a cucc.

hotsauce.hu - Tiki-Punch: Illatából az érződött, hogy ez kemény cucc lesz. Sárga szín, homogén textúra, ecetes-citrusos illat. Kóstolás! Csíp de nem mar. Egyszóval vagy nem az a TOP kategória, vagy már én kezdek túlzottan hozzászokni. Olyan habanero szint. A legtöbb fogyasztónak az meg is felel. Nem rossz cucc, kóstoláskor a szósz íze érződik, és nem a csípés. Egyébként van valami furcsa - de szerencsére csak enyhe - mellékíze, amit esetleg a hozzáadott ecet (almaecet?, fehérborecet? .... ) okozhat. Összességében merem ajánlani, leginkább street food kajákhoz.

hotsauce.hu - SárgaLáz: Savanyúcukor. Olyan, ami gyerekkoromban volt, bár lehet még most is gyártják. Töltetlen, kemény savanyú cukorka, vagy milyen néven árulták a fogzománcgyilkos cuccot. Íze, illata arra emlékeztet. Chiliszószra szinte egyáltalán nem. Na jó; csíp egy kicsit. De még azt sem merem mondani, hogy ez gyümölcsalapú, vagy sem. Nem nagyon tudok véleményt alkotni róla.

Palotai chili - Tequilás szósz: Eceteske, zöldeske. Magyarul erősen ecetes, zöld chiliből készített valami. Illata ecetes, íze ecetes. És egy kicsit csípős. Ha valaki olthatatlan vágyat érez az erősen savanyú, apróra turmixolt, enyhén csípős zöldpaprika iránt, akkor ki ne hagyja!!!!!! Minden másra ott a Mastercard! 

BEszósz Manufaktúra - Röszti: Egy savanykás, de fűszeres, paradicsomos szósz. Grillszósz lenne eredeti koncepcióban? Vagy ne adj' Isten BBQ? Ha nem lenne ennyire ecetes, hanem inkább sós, akkor egy magyaros gulyáskrémes mártogatósnak mondanám. Így viszont nem tudom hová besorolni. Szerintem egy kis termékfejlesztés és sokat ki lehetne belőle hozni. Ha kell segítek benne.

Chilis - Salsa: Egy nagyon híg, világospiros, fűszeres, sós, paradicsomos szósz. Sok extra nincs benne. Kísértetiesen emlékeztet az egyik multiban időnként feltűnő Piri-Piri szószra. Nem mondom hogy ugyanaz, de ha azt akarták másolni, akkor nagyon jól sikerült. Ja! Szerintem hamburgerekbe, szendvicsekbe nem rossz.

Chilis - Sweet&sour: Illatából azt hittem, hogy megint egy konzervparadicsomos, brutálisan csípős és fanyar utóízű valami lesz. Óvatosan is kóstoltam bele, de szerencsére kellemes meglepetés ért. Ez finom! Textúrája igaz kásás egy kicsit, de nem zavaróan. Ízében érződik a friss paprika, a (friss) paradicsom, van sava-borsa-édessége. Csípősségre alsó középkategória. Egyszóval: jóféle készítmény, pláne streed food ételek bolondítója tud lenni.

Tibchili - Gentleman: Rozsdavörös szín, maróan erős illat. Textúrájában közepes sűrűségű. Aromája alapján csak fogpiszkálóval mertem megkóstolni. De elég is volt azzal. Íz nélküli maró csípősség. Más nem lehet csak Carolina Reaper töményen. Vagy reduktív eljárással sűrítve. (Azt feltételezni sem merem, hogy koksz is van benne….) Nagyon semmi másra nem jó, csak arra, hogy egy fogpiszkáló hegyére tett mennyiséget (partizánok gyufafejnyit) belekeverjünk egy tányér levesbe, hogy erős legyen. Ez már túl van a józan ész határán.

Kiss Richárd - Káposztával töltött jalapeno: Hoppá! Káposztával töltött Jalapeno. Türelemjáték. Ha mást nem is, de már azt is értékelni kell, hogy valaki belevágott ebbe pepecs munkába. De nem csak azt kell értékelni, hanem azt, amit az alkotója létrehozott. Egy kellemesen csípős, megfelelő sav-cukor arányú, natúr ízű készítményt. Állaga roppanós és friss, de ha lágyabb lenne sem veszítene minőségéről. Összességében magas minőségű savanyúság.

Olchili - Marha erős bbq: Lassan kezdem úgy érezni, hogy az nevezések csak BBQ és gyümölcsös szószokból állnak, mivel megint egy intenzív illatú, paradicsomos, fűszeres és enyhén csípős készítmény akadt a kezembe. Színében sötét baracklekvárra emlékeztet, textúrája rendkívül sima, nem folyós, de nem is kemény. Olyan pont ideális. Ízében is kellemes, megfelelő arányban van benne minden, ami egy ilyen cuccnál elvárt. Merem ajánlani.

hotsauce.hu - Birsalmasajt: Hogy chiliből, vagy chilivel mindent meg lehet csinálni azt eddig is tudtuk és az a mostani termék is bizonyítja, ami nem más, mint csípős birsalmasajt. Igen! Az a sűrűre főzött édeskés akármi, ami könnyen beragad a fogad közé, meg amibe nagyanyánk fincsi diót, mogyorót is tettek és amit gyerekkorunkban nagyon szívesen majszoltunk. (A tapasztalat azt mutatja, hogy felnőttkorra viszont a legtöbben megutálják, túlzott édessége, cukortartalma miatt.) Egyszóval ez egy nagyon klassz birsalmasajt chilivel fűszerezve. Nagyon tetszik, hogy mini kuglófformába van öntve, így egy szuper formát kapott. Mindenben megfelel egy birsalmasajt kívánalmainak, persze a csípősség további pikantériát ad neki. Holnap elmegyek valami multiba, veszek egy-két féle sajtot és azzal is megkóstolom. Szerintem kiváló házasítás lesz.

BEszósz Manufaktúra - Kígyómarás: Jó kis füstös, kormos illat paradicsommal ötvözve. Közel áll a szívemhez. A rozsdabarna szósz textúrája homogén, sima. Kóstolás után hamar megcsap az extrém csípősség, de azért még kivehetőek az alapízek, melyben a savasság dominál. Ezek után nem vagyok benne biztos, hogy a füstös illat nem-e a felhasznált paprikák alapízéből adódik, mely egyes fajták jellemzője. Összességében középkategóriásnak jellemezném. A brutál csípős ízek kedvelőinek kedvence lehet.

Chilis - Carrot: Ha ezt csak az orrom alá nyomnák, amikor be van kötve a szemem és megkérdeznék mi ez, rögtön rávágnám, hogy paradicsomleves. (Betűtésztával). Mert olyan az illata. Azután le a kendő és látnám, hogy a színe is. Az állaga viszont paradicsomszósz. (Főtt marhahússal). Az íze viszont már nem paradicsomos. Hanem paprikás. Viszont nem az a finom citrusos, hanem inkább a kesernyés verzió. Na jó! Egy pici kis citrusos utóíz van benne éppen, de nagyon elenyésző. Csípősségre viszont felső középkategória. Mivel nincs jellegzetes aromája, ezért leginkább készételek csípőssé tételére javasolnám. Nálam a középmezőnyben végzett.

Chilis - Red: A „classic” extrém erős chiliszósz. Már az illatán is érződik. És kóstolás után is. Gyönyörű szín, csodás aroma, szép és homogén állomány. Ízében kőkemény chilipaprika. Na ez megszerezte a szuperlicenszet a chiliszószok F1-es kategóriájába. Ehhez nem kell semmit hozzátenni, ez így tökéletes. Ideális befejezése volt a szószok tesztelésének.

Olchili - Mexikói chilimix: Halmozottan durva gonoszság. A csípős termékek közül a nagy kedvenceim a savanyúságok. Ritkán telik el nap, hogy ne fogyasszak, mondjuk apróra vágva szendvicsfeltétként legalább egy kicsit. A szezon végi be nem érett, vagy félérett termésekből készítem. (Na jó! Készíti édesanyám, mert ő nyugdíjas és ráér...)  Az emésztésre is jó hatással van, több tekintetben is, bár ezt most nem részletezném. Azonban ez most ebben a formában a poklok pokla. Gyönyörű szép vegyes színű érett termések, a chili minden színében a TOP kategóriából. A paprikák nem roppanósak, hanem olvadnak a szájban, majd azt követően olvad maga a száj, nyelőcső, gyomor, nyombél, vékonybél …………. WC kagyló, 110-es PVC szennyízcső stb. is. Az biztos, hogy ez kivisz az emberből mindent, ha nem figyel oda, legyen az szalmonella, vagy bubópestis. Tökéletes cucc, de aki nem bírja az ilyen csípőset, annak ajánlom amit én is szoktam csinálni: vegyen egy adag egyéb bármilyen savanyúságot és ebből aprítson bele egy kis darabkát, majd hagyja állni 1-2 napig a hűtőben. Egyébként üdv a gyártónak, jövök egy sörrel neki, ha összefutunk.

Várady Chili - Jalapeno savanyúság: Egyszerű, vékonyra szeletelt Jalapeno, fajtának megfelelő csípősséggel, átlagos savanyúságillattal és átlag alatti ízzel. Ami számomra furcsa volt és csak 2-3 perc szemlélődés után vettem észre, hogy egy vékony olajréteg van a felöntőlé tetején. Ilyennel még nem találkoztam. Feltételezem az oxidáció – azaz a megromlás – ellen lett beleöntve, mivel ez elzárja a levegő érintkezését a savanyúsággal. Viszont amkor kibányásztam az üvegből egy-egy szelet paprikát, akkor ez az olaj egy vékony filmréteget alkotott rajta, ami egyrészt tompította a savanyúság ízét, másrészt furcsa ízű és textúrájú bevonatot képezett. Ha a tartósítás volt a cél az olajjal, akkor javaslom inkább az NaBenzoátot. Nem nyerte el a tetszésem ez a termék.

Összességében véve több kiváló termékkel találkoztam, mint gyengével. Ami legjobban meglepett, hogy a legcsípősebb kategóriából viszonylag kevesen neveztek be, bár ennek lehet az is az oka, hogy jelen esetben a zsűri nem kifejezetten a "chilisek" világából került ki, így egy viszonylagos félsz mutatkozhatott a kistermelők részéről, hogy a "kapszaicinlaikusok" miként vélekednének 2-3 középkori kínzásnak felérő nyelvégetés után.

Ami viszonylagosan sok volt: a BBQ és a grill szószok szegmense. Néha olyan érzésem támad, hogy megelőzi a teknős a nyulat, azaz az ilyen jellegű szószok piaca jobban bővül, mint az a húsfogyasztás, mely igényelné ezen termékeket. És itt elsősorban arra gondolok, hogy az átlag magyar fogyasztó még mindig ketchuppal és krumplipürével fogyasztja a sültoldalast, nem pedig kellemesen összetett aromájú, fűszeres szószokkal. 

Gyümölcsalapú chilitermékek esetében az alapanyag az országosan rossz termés ellenére adott, mivel pár liter szószhoz kis mennyiség is elég az alapgyümölcsből. Zömében ezek is pozitív értékelést kaptak, ami néhány helyen negatívum volt, az vagy a cukor aránya, vagy a csípősség mértéke. Ez utóbbi valóban szélsőséges értékek között mozgott. 

Savanyúságban nagyhatalom vagyunk. Értjük is a dolgunkat. Talán egy kivételével sikerült jót alkotni. Hozzáteszem, hogy a nem csípősek is elég jó helyen végeztek. Szívesen venném, ha a jövőben többen indulnának savanyúságokkal, különösen kulinárisabb termékekkel. 

Itt szeretném megköszönni a főszervezőnek zsűrizésre történő felkérést, további munkájához sok sikert kívánok! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr4816208048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása