Magyarország egyik legnagyobb chilis rendezvényéhez kapcsolódva jött létre 2016-ban a Hungarian Hot Sauce Awards, melyre ebben az évben már több tucat nevezés érkezett. A verseny lényege, hogy keressük meg Magyarország legjobb chiliszószait több kategóriában. Olyan chilitermelők nevezhetnek be, akik hivatalos engedéllyel (azaz kistermelőként) feldolgoznak és forgalmaznak szószokat.
Idén is beválasztottak a szervezők a zsűribe, így volt szerencsém megízlelni három kategória, több mint 30 fajta szószát.
A zsűrizésről pár szót. Postai úton, kis tégelyekben érkezik az "anyag", olyan mennyiségekben, melyek kóstolásra bőven elegendőek. Természetesen nem tudom, hogy melyik tégelyben kinek, milyen szósza van, kizárólag betű-szám kombinációs jelzések adottak. Addig nem is tudhatom meg a termékek kilétét és hátterét, míg nem adom le a különböző szempontok szerinti értékelést. Jelen szubjektív tesztem esetében is a megírás kódokkal történt, majd a zsűrizés leadása után kaptam meg a gyártók listáját. Természetesen a szövegben semmit nem változtattam, ezért is lehetnek olyan érdekességek a gyümölcsös szószoknál, hogy a termék nevében és az én szövegemben más-más gyümölcs szerepel.
A szubjektív tesztemmel az volt a célom, hogy összességében értékeljek egy-egy terméket, mivel sok esetben a résszempontok nem tükrözik feltétlenül az adott szószról alkotott összbenyomást.
Akkor induljunk neki!
BBQ szószok:
ChillIstván, BBQ szósz: Állagban, fűszerezettségében átlagos (azaz megfelelően homogén), csípősségében középosztályt képviselő kategória, mely legtöbb fogyasztónak megfelel. Ízében inkább a savasság dominál, mely kiválóan alkalmassá teszi mindenféle fogyasztói ízlés kiszolgálására. Nem egy rossz dolog, de nem is különleges. Van benne egy paradicsomos aroma a fűszerességen felül. Ez leginkább készételek ízesítésére inspirálja a fogyasztóját. Nem /rossz, de kiválónak sem mondanám. Összbenyomás: 7/10.
Sir Morlock, Bhut BBQ Whiskey: A kiváló füstös illatú termék egyből magával ragadja az embert. Az állagában pont ideális szósz megfelelően sűrű, homogén, nem folyik, de nem is száraz. Színében keveredik a legkiválóbb BBQ húsok középen angolosan szaftos vörös és a magyar ízlésnek inkább megfelelő sötétbarna színe. A csípőssége közepes, ami elfogadható átlagot jelent minden fogyasztó számára. Ízében finoman jelen van minden, a savasságtól a fűszerességen keresztül a füstösségig az aromák teljes választéka, melyet az enyhe karamelles édesség egészít ki. Erről a termékről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Én bármihez szívesen fogyasztanám. Összbenyomás: 10/10
(Ez a termék egyébként kakukktojás, mert hivatalosan nem vesz részt a versenyben, ugyanis ezt a főszervező készíti, de mégis ki lett küldve tesztelésre, pusztán kíváncsiságból. Érdekes lett volna látni - legalábbis az én értékelésem alapján - amint saját magának átadja a trófeát és kezet ráz önmagával.)
Gastrochili, BBQ szósz: Homogén egyenletes textúra, megfelelő sűrűség. Illatában inkább gyümölcsös, ecetesebb. Enyhébben csípős, de ez nem baj, erre is jelentős kereslet mutatkozik a piacon. Savassága domináns, fűszeressége felső középkategóriás. Könnyed lágy erejével és aromájával leginkább szárnyas sültekhez ajánlom. Mindenki arra használja, amire bírja és szereti. Nálam marad az ételek utóízesítése, de az is óvatosan. Összbenyomás: 9/10
Chili és Fűszer Manufaktúra, Parázs Transyilvanicum: Érdekes színű és állagú BBQ szósz. Kicsit sűrűnek találom. Illatában - és állagában is - nagyon hasonlít egyes tömeggyártású bolti flakonos cuccokra. Inkább savanykás ízű, mintsem édes, ami nehezebb sültek esetében még előny is lehet, mivel javítja az emésztést. Ízében megjelennek a fűszerek (hagyma, fokhagyma), de nem dominánsak, nem nyomják el a paprika aromáját, ami leginkább aji fajtákra emlékeztet. Nem rossz, de nem nyerte el a feltétlen tetszésemet. Összbenyomás: 6/10
Karchili, Black Butlah Barbecue: A tégely felnyitását követően egy nagyon kellemes illat csapta meg az orromat. Egy igazi BBQ aroma, a maga teljes fűszerezettségével, karamellességével. Textúrája, színe minden elvárást felülmúl. Olyan, mintha kóstolás nélkül is érezném az ízét. Egyébként tényleg minden benne van, ami elvárható, az ízek, fűszerek kavalkádja tökéletessé teszi. Bár csak enyhén csípős, de ez abszolút nem hátrány. Ez bárkinek a tetszését is el tudja nyerni. bármely sülthöz, vagy grillezett gyümölcshöz ajánlani tudom. Összbenyomás: 9/10
BEszósz Manufaktúra, Barbekjú: Nagyon sötét, vörösesbarna, egyenletes textúrájú chiliszósz. Illatában barnacukor-karamell hatású. Kóstolás után én domináns cola ízt érettem benne. Szerintem ez - pontosabban a sűrített cola - okozza a ragacsosságát is, ami mindaddig nem baj, amíg nem kézzel eszik valaki sültet, pl. csirkeszárnyat. Csípősségre alsó középkategória, de ez inkább előnye, mint hátránya. Erőteljesebben fűszerezett húsok mellé javaslom. Összbenyomás: 9/10
Kígyóschili, Csípős BBQ szósz: Hohó! Egy érdekesség. Nem sötét vöröses-barnás színű BBQ szósz, hanem egy világosbarna-piros keverék árnyalat. Na erre kíváncsi leszek, mert nem szokványos. Kinyitás után gulyáskrém illat csapja meg az orromat. Ekkor esik le, hogy ilyen a gulyáskrém színe. is. Textúrájában egyenletesen homogén, kissé híg, de nem zavaróan. Megkóstolva egy enyhén csípős, édeskés (talán virágméz van benne), hagymás, magyarosan fűszerezett szószt éreztem. Hogy miként definiáljam a terméket. Nehéz az biztos. Nem a klasszikus BBQ szósz az biztos. Szerintem ez egy olyan gulyáskrém, amibe véletlenül cukrot (mézet) tettek a só helyett. Nem rossz, de BBQ-nak nevezni szerintem egy kicsit túlzás, talán más kategóriában kellene indulnia. Hungarista-nacionalista-ősmagyar fogyasztóknak ajánlom, akik nem hajlandóak az amerikai feeling-et elfogadni. Összbenyomás: 5/10
GaBko Chili, BBQ with Whiskey & Honey: Egyértelműen paradicsomos-chilis illat- és színvilágú édes termék. Egyenletesre passzírozott, nem híg, de nem is sűrű. A paradicsom mellett egyéb BBQ-ra emlékeztető fűszerezettség is feltűnik. Nem teljesen "amerikás", de tegyük hozzá, hogy a lakosság nagy részének ízlésvilága nehezen fogad el egyből új ízeket, nekik kiváló választás lehet. Mivel közepesen csípős, ezért azok is tudják fogyasztani, akik nem nem szeretik lyukasra égetni a szájukat egy-egy kerti parti alkalmával. Összbenyomás: 8/10.
Danka Chili, BBQ: Erősen hagymás, paprikás, közepesen füstös termék, mind ízben, mind illatában. Színében sötétvörös, barnás árnyalattal. Karamellesen édes, de egyben savanyú is. Igazi ízkavalkád. Alig várom már, hogy süssek le bármilyen húst, hogy azzal is megkóstoljam, mert nagyon megnyerte a tetszésem. Csípősségre közepes, de ez így elég is. Összbenyomás: 9/10
Fenevad Chili, Predátor: Kiváló textúrájú, sima, félfolyékony szósz. Csípősségre a tesztelt termékek között a felsőbb kategóriában van. Ízében alapvetően édeskés, merészen fűszerezett. Aromájában, a hagymától a karamellig minden megtalálható. Az egyik legfinomabb BBQ, amit eddig kóstoltam. Nemesebb húsok, vagy különlegesebb kézműves hamburgerek (pulled pork húsos) ízesítésére kiválóan alkalmas. Összbenyomás 10/10.
Chili alapszószók extra erős kategória
ChilIstván, Akai Erősítő: Tökéletes szín, tökéletes illat. Látszik, hogy friss, lédús chilipapreszból készült. Állagában egy picit, híg, de nem túl zavaróan. Nem teljesen homogén, látszanak a paprikahéj darabjai. Csípősségre elég kemény, de nem az az arclyukasztó kategória. ízében dominál a chili. Én a felső középosztályba minősítem. A luxuskategórához még egy picit - de hangsúlyozom, csak egy picit - dolgozni kell rajta. Street food kaják ízesítésére viszont kiváló. Összbenyomás 8/10
Pokoli Konyha, Trinidad Morouga Scorpion: Hoppá! Tökéletes íz, tökéletes illat, tökéletes aroma, tökéletes textúra. Magas minőség a javából. Bár lehet ennyit nem kellett volna kóstolnom egyszerre. Ez nagyon durván csípős, annak ellenére, hogy a paprika íze érződik. Hol a söröm? Az kell. Azt a mindenit. Olvad a kanál vége. Ez nagyon durva - de jó - volt. Húha! Még mindig ég a szám. El kellene köszönnöm a vendégünktől, de ez csak selypítve megy. Na én sem leszek már logopédus.... Összbenyomás 10/10.
CsakaChili, Sunrise skorpiócsípés: Ja! Ezt akartam korán reggel tesztelni, de amint kinyitottam, úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy ezt éhgyomorra kellene. Az illatából már érződött a csípőssége. Vártam is a kóstolással délutánig, de akkor sem volt enyhébb. Hú! Ez olyan mint az az izéféle taftsampon, ami egész nap tart. Kőkemény csípősség, ami percekig csak fokozódik a szájban. Mindettől függetlenül nagyon finom paprika íze van, némi só érződik még rajta. Kissé sűrű, de nem zavaróan, bár nyakas üvegből nem nagyon lehetne adagolni. Ez kemény volt! Ez lassan fog elfogyni. De nem azért mert vacak, hanem azért mert ezt tényleg csak cseppekben lehet adagolni. Professzionális minőség. Összbenyomás: 9/10
BEszósz Manufaktúra, Kígyómarás: Ismét egy kellemes illatú, friss piros paprikából készült, homogén textúrájú alapszósz. Bár illatában érződnek hozzáadott egyéb fűszerek, de egyértelműen a chili dominál. Érzek édes és savanykást ízt is, de ez csak kiemeli a paprika alapkaraktereit. Nagyon jó az összhang. Nekem olyan kemény, tüzes - mert a kapszaicin dominál - hamburger, street food szósznak tűnik. Savassága miatt magyaros ételekbe kevésbé javaslom, bár káposztás, zöldbabos kajákat egyértelműen fel tud dobni. Ezért érdemes volt felkelni, a chilivel ismét a legjobb dolog történt. Oda került, ahová hivatott jutni. Összbenyomás: 9/10
Danka Chili, Devil Kid Brown: Markáns, kőkemény illat, ami felsőkategóriás paprika alapot feltételez. Színe barnás-rozsdavörös, ami vélhetően az alapját képező fajtákból ered. Textúrájában közepesen sűrű, nem homogén sima, hanem enyhén, de nem zavaróan "ikrás". Ízében kissé fűszeres, közepesen ecetes. Ezt sokan nem szeretik, nálam bejön. Nagyon kellemes benyomást szereztem. Fogyasztását inkább a bátraknak ajánlom. Összbenyomás 8/10
GaBko Chili, Hot Pepper Sauce Yellow: Érdekes, hogy a kistermelők majdnem mindegyikénél népszerű a sárga chilik termesztése, ennek ellenére csak egy sárga színű termék érkezett tesztelésre a kategóriában. Színében sötétebb citromsárga, textúrájában megfelelően sűrű, illatában erősen chilis-csípős, tehát akár tökéletesnek is mondhatnánk. Csípősségre is "ott van a szeren". Ami nagyon nem tetszett az az erős ecetessége. Bár szeretem az ecetes szószokat (a sajátomat is így csinálom),de ez túlzásnak tűnt. Kiváló termék lenne, de a sok ecet elrontja. Kérem egy kicsit kevesebbet tegyünk bele és akkor nagyon jó esélyekkel indulhat jövőre. Hiába a jó részpontok, az összbenyomás így mindössze 6/10.
Pokoli Konyha, 7Pod Barrackpore szósz: Színre olyan, mintha most szedték volna le a szemem előtt. Illatában is karakteres, de nem zavaróan, nem fogja szétmarni a receptoraimat az orromban.Tuti, hogy nem tárolták sokáig, frissen feldolgozták. Állaga teljesen homogén, passzírozott. Sem héj, sem magmaradványt nem lehet benne felfedezni. Egy picit híg, de csöpögteni kiváló, egy nyakas üvegből is könnyen ki lehet csurgatni. Ízében csak annyira ecetes, ami az igazi paprikaízt kihozza. Ereje - ahogy kell - csak pár másodperc után érződik, de akkor keményen. Odavág rendesen, és csípősség csak fokozódik perceken keresztül. Nagyon ott van a szeren. Erre szokták azt mondani: Mélyvíz! Csak úszóknak! Összbenyomás: 9/10
Fenevad Chili, Vérszomj: ismét egy jónak ígérkező szósz. Legalábbis a színe, illata és állaga alapján. Nem a legselymesebb, de megfelelően sűrű. Színre ismét csak a frissen feldolgozott chilire emlékeztet. Ízre egyértélműen visszaadja azt, amiből készült. Csípősségre is megállapítható, hogy ez az 1 M SHU körüli kategória. Kemény egy cucc az biztos. Összbenyomás: 8/10
Karchili, HP22BB Carolina Reaper: Lassan úgy érzem, hogy uniformizált chiliszószban túltoltuk a biciklit. Ennek a szósznak az esetében sincs más. Mondjuk ez nem baj, mert ismét egy kiváló terméket kóstoltam meg. Illatra, textúrára, színrfe megint egy profi cucc. Ízében dominál a chili, mint eddig sok más esetben. A fűszerezés (ecet, só) nem nem nyomja el a paprika alaparomáját. Csípősségre is ott van, felső kategóriás. Extrémen különleges ízt nem éreztem, ezért az összbenyomásom 8/10.
Kígyóschili, Extra Erős Chiliszósz: Lehet nem kellene szaglásznom a cuccot meg nézegetnem, mert így lassan uniformizáltnak tűnik a dolog. De hát a zsűrizés erről szól. Megint egy erőteljes, friss aromájú szósz került a kezembe. Friss chiliből finoman összefőzött dolog benyomását kelti a kóstoló termék. Illatra, textúrára nézve egy profi termék. Semmi kásásság, minden homogén. Az illata a friss paprikáé. Sűrűségre ideális. Ízre sem rossz, bár feltétlen tetszésem nem nyerte el kissé kesernyés mivolta miatt. Csípősségre nem rossz egyébként. Összbenyomás: 8/10
Gyümölcsös chiliszószok:
BEszósz Manufaktúra, Remake-mű: Nem rossz, de nem tudtam eldönteni biztosra, hogy mi az alap. A legvalószínűbb tippem az, hogy szilva, de az érett lédús cseresznyét (Germersdorfi, Margit, Heidelfingeni) sem tudom kizárni. (Vagy mindkettőből van benne valami?) Színre passzol ezekhez. Állagában nem tetszett, hogy kicsit kásás, ikrás, mint a Lőrinces dinnye. Olyan mintha a mag is bele lenne darálva, persze tudom, hogy ez nem így van. Illatában kellemes, csípősségében a közepestől feljebb van. Összbenyomásom egyébként nem rossz. Pikáns sültekhez merem ajánlani, de chilis édességekhez sem utolsó. Összbenyomás: 6/10
Kígyóschili, Csípős gyümölcsös chiliszósz: Húha! Na itt legyen nem elfogult a zsűritag! Ennek meggy az alapja ami az én kedvenc gyümölcsöm. Persze annál kritikusabb az ember, ha a kedvencét akarják elrontani, vagy feljavítani valamivel. Itt most sikerült felturbózni, nem is akárhogy. Az illat fenomenális, a textúra kiváló, a színe olyan amilyennek lennie Az ízében dominál a meggy melyet a közepes csípőssége sem nyom el. Egyszóval tökéletes. Maximális respect. Ezt nem szabad bármihez fogyasztani, ez tényleg csak a legminőségibb húsok, vagy csípős desszertek kiegészítője lehet. Összbenyomás: 10/10.
GaBko Chili, Chilis, fűszeres alma chutney: Alma. Reszelt alma. Olyan bébiételes jellegű. Enyhén fűszeres ízhatású (fahéj), bár ez csak egy Pavlovi reflex.... vagy van benne tényleg fahéj? Eszem, eteti magát. Egy idő után érződik a csípősség is.... egyre jobban. Nincs semmi különleges jellegzetes íze. Kicsit almás, kicsit fahéjas, kicsit chilis. Hamar kiürül a tégely. Különösebb élmény nélkül..... Nem éltem át semmi gasztroélményt. Csípős volt az kétségtelen.... Összbenyomás: 3/10.
Chilistván, Mojito: Valami narancsos izé. Nem nevezném kifejezetten szósznak, mert túl híg az állaga, mintha szörp lenne. Színében, illatában narancsos, de annyira folyós, hogy inkább áttetsző. Pici narancshéj darabkák (ezek jó aromát adnak neki), meg valami zöldfűszer úszkál benne. Ízre túl édes. Szerintem citromot, vagy valami savanyítóanyagot elbírt volna. Csípősségre közepes, de elég is neki annyi kapszaicin. Ez egy tipikusan olyan termék, ami esetében a résszempontokra nem tudok sokat adni, de az összességében nem olyan rossz. Mondjuk húsok glazírozására kiváló, én is ilyesmivel szoktam a sütés végét a kacsahúst kenegetni. Másra nem nagyon tudom elképzelni. Az ötlet kiváló, de még dolgozni kell és érdemes is rajta. Összbenyomás: 7/10.
Fenevad Chili, Maci a málnásban: A tégely kinyitása után ismét egy csodaszép színű, illatú, homogén, kellemesen lágy-kémes gyümölcsös chiliszósszal találkoztam. Megkóstoltam. Chilis eperszósz, vagy mondhatom csípős eperdzsemnek. Csípős, de csak nagyon enyhén. Ez valami állat finom. Nem tudok rá szalonképesebb jelzőt, mert annyira brutálisan finom. Ez valami tökéletes süteményekhez, palacsintához, zabkásához stb. Összbenyomás: 10/10
CsakaChili, Meggyes chiliszósz: Szerintem málna. Annak tűnik színre és illatra is. A málna karaktere kiérződik mindenképpen, ami előny. Ízre savanykás, gyümölcsös. Fűszer a chilin kívül nem érződik, de nem is hiányzik. Csípősségre közepes. Textúrája kevésbé hatott meg, kissé folyós, kicsit kásás. Olyan Néró-féle aprósüteményhez, vagy sült vadhúsok mellé el tudom képzelni a savassága miatt, de a fantáziám nem nagyon indítja be. összbenyomás: 5/10
Pokoli Konyha, Habanero chili szósz: Elég érdekes termék. Ha nincs a gyümölcsös alapú termékek kódja (F) ráírva, akkor illatra, ízre és akár színre is azt mondtam volna, hogy chili alapszósz. Tulajdonképpen nem is tudtam megállapítani, hogy milyen gyümölcsből van, ráadásul homogén textúrájú (ami tulajdonképpen pozitív dolog). Talán kajszi, de nem vagyok benne biztos. Az kétségtelen, hogy mindent elnyomott a csípősség és részben a paprikaíz. Elég semleges volt az összbenyomás, melyet nem tudok jobban értékelni, csak így: 4/10.
Gastrochili, Passion Chili Sauce: Na ennek van illata, szerintem őszibarack. Persze, azt érzem meg a tégely kibontását követően először. Állagra megfelelő, "dzsemes-lekváros", szinte krémes. Színre is jellegzetesen őszibarack. Megvan elsőre az őszibarack natúr íze (szerintem nem sok hozzáadott cukrot tartalmaz), de a közepesnél nagyobb csípőssége elnyomja hamar ezt a finom gyümölcsös aromát. Úgy gondolom érdemesebb lenne egy picit kevesebb kapszaicint beletolni. Összbenyomás: 7/10
Chili Army, Hadnagy: Ismét egy őszibarackos szósz, de ennek illata kevésbé domináns, mint az előzőé. Állagra is darabosabb, de nem zavaróan. Ízében, színében itt is dominál az őszibarack. Nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint az előzőnél. Csípősség esetén ugyanazt tudom elmondani, mint az előzőnél; a kevesebb több lenne. Összbenyomás: 7/10
Pokoli Konyha, 1 millió + chiliszósz: Ez meg micsoda? Milyen gyümölcsből van? Engem a paradicsomra és a chilire emlékeztet. Mondjuk a paradicsomot a világban mindenütt gyümölcsnek sorolják, csak nálunk zöldség. Csípősségre igen csalóka. Hosszabb távon érződik csak az erős csípőssége, de akkor nagyon és tartósan. Állagában, színében kiváló. Ettől függetlenül nagyon nem nyerte el tetszésemet. Összbenyomás: 4/10
Összegezve elmondhatom, hogy - meglátásom szerint - a magyar kistermelők felzárkóztak a világ élvonalába a chilis termékeikkel. Legalábbis az átadott gasztronómiai élmény tekintetében. Bátran ki lehetne lépni az európai piacra.
Az alapszószok legtöbbje résszempontok és összbenyomás tekintetében is a felső kategóriába került. Egy részük nagyon hasonlított egymásra ízben, de ennek az lehet az oka, hogy az alapanyagok (fajták) és a készítés technológiája részben megegyezik.
A BBQ szószok változatos fűszerezettségűek voltak, a legtöbbje tényleg "amerikás" feelinget adott át. Csípősségben általában enyhébb, közepes kategóriájúak voltak, de ez csak előnyt kovácsolt nekik. Egy-két kivétel akadt, amely inkább magyarosabb (gulyáskrémes) jelleget hordozott. Ezek sem voltak rosszak, de kevésbé illettek - véleményem szerint - ebbe a kategóriába.
A gyümölcsös alapszószok tekintetében találkoztam leginkább végletekkel. Úgy érzem, itt van még mit fejlődni, de az irányvonal nem rossz. A gyümölcsök széles kínálata hihetetlen verziókra tudja sarkallani az embert.
https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts