A 2020-as év első csilipakkja Vecsésről érkezett. Egy közösségi oldalon történt játékkal (ilyen oszd meg és uralkodj féleség) még a tavalyi évben kisorsolt az egyik nyertesnek a PaprikaJancsili, így nyertem egy négy termékes összeállítást a készítményeikből. Mivel nem kockáztatták a csomag megérkezését, pontosabban meg nem érkezését a karácsonyi időszakban (szerintem tapasztalatból ismerhetik a Magyar Fostát), így erre ez év elején került sor.
A gyártót egyébként nem ismerem, a face-en kedvelem az oldalukat, onnan jön fel néha valami információ. Annyit is tudok róluk, amennyi onnan kiderül. Az sem túl sok. Tudom, hogy a vállalkozás székhelye Vecsés, paprikát, chilit - meg egyéb mást is - termelnek és kb. 15 termékből áll a kínálatuk, az enyhén csípős paradicsomlétől a Carolina Reaper krémig, kiegészülve chilis lekvárokkal, savanyúságokkal.
A vállalkozás egyébként Dein János nevén van, de mivel a Dein familia más tagja írt a nyeremény tényéről, más volt a feladója a csomagnak, így feltétlezem, hogy egy családi vállalkozásról lehet szó. Olyan "Papa, mama, gyerekek csupa szív, szeretet" feeling alakult ki bennem.
A termékek kiszerelése elég változatos. Jó persze egy savanyúságnál értem hogy más, mint egy szósznál, de az utóbbiak is más-más méretben kaphatóak. A nekem küldött cuccok konzerves üvegben vannak, aminek előnye, hogy sűrűbb termék könnyen adagolható, viszont bele kell nyúlni, ami - nem körültekintő odafigyelés esetén - szennyezheti a terméket, idő előtti romlást okozva. Mondjuk ez ott lehet probléma, ahol durvább erősségű készítménnyel találkozunk, ami nem fogy el egy-két hét alatt. A design viszonylag egységes, nem túl figyelemfelkeltő, bár piaci, vásári, fesztiváli árusításnál a potenciális vevők metakommunikációját figyelve meg lehet szólítani az érdeklődőket. A címkén egyébként elég sok kötelező infó rajta van. Érdekes, hogy az összetevőket nem tüntetik fel. Ez nekem szokatlan. Az egyes termékek mértékét paprikák jelzik a termékeken 1-5 fokozat között.
Ami még furcsa volt számomra a névválasztás. Évek óta van Magyarországon egy Paprika Jancsi nevű chilis kistermelői manufaktúra és Janchili is van. Bár a tulajdonos nevéből kijöhet a megoldás, de ez még lehet támadások célpontja...
De ezek után lássuk a termékeket.
Jala-fala
Ez egy savanyúság. Vajon miből? Na? Kitalálta mindenki? Igen Jalapenoból. Furcsa is lenne, ha egy vecsési kistermelőnek nem lenne savanyúsága. Az üvegben zöld és piros paprikák vannak szépen, egyenletesen felkarikázva. Szeretem a pirosra érett Jalapenot, valahogy teljesen más íze van, mint a zöldnek. Fűszereket nem látok benne és mivel a cimke sem jelöli a tartalmat, így nem tudom, hogy egyáltalán nem került bele, leszűrésre került, vagy csak az én üvegembe nem jutott. A felöntőlé egyébként kellemesen savas, és kristálytiszta. A paprikaszeletek roppanósak. Csípősségre a fajtához illeszkedően kellemes, enyhe. Szerintem minden tekintetben rendben van. Valami vecsési ősi szaktudás biztos belekerült. Ajánlom bármihez, legyen akár csípős-savanyú leves, pörkölt, vagy street food étel. Jó cucc! Gratulálok!
Kacér csók
Egy édességről van szó. Egy pikáns szilvalekvárról, ami enyhén csípős a címke szerint. Szuperjó chilis szilvalekvárt már sikerült kóstolnom 2018-ban - el is vitt egy fődíjat az akkori HunHot-on. Vajon lehet űberelni, vagy utólérni? Derüljön ki!
A 100 ml-es kiszerelésű chilis lekvár illata egyből a felbontást követően megcsapja az embert. Ez igen! Ez szilva! Textúrájában hígabb dzsem jellegű, nem zselés, de nem is az a fajta amit öreganyám egész nap kevert az üstben, nagyapám motyogását hallgatva, hogy miért nem lett belőle inkább pálinka. (Persze, ha buktáról volt szó, az öreg kétpofára tömte magába; pláne, ha előtte megivott egy-két kupicányit a lekvárból megmentett anyag párlatából.) Egyelőre nem tűnik rossznak. Kóstolást követően viszont egy kis kellemetlen meglepetés ért. Volt szílva íze, meg megfelelő cukor-sav aránya, de egyből elillant a gyümölcs zamata. Talán nem karakteres ízvilágú szilvából készült? Vagy esetleg egy további sűrítés, redukció kellett volna? Esetleg fűszerezés (fahéj, szegfűszeg stb.) hiányzik? Nem tudom. Megettem az üveg egyharmadát (ezt az egyébként pici, de elegendő csípősség lehetővé is teszi) mire úgy igazán a számban maradt a szilva valódi aromája. Egy túrógombócot, vagy kukoricaprószát azért fel lehet dobni vele. Javaslok egy kis termékfejlesztést a gyártónak, mert ebből még lehet "énekes halott".
Hal(ál)csillag
Nem nagyon értem az elnevezést, kb. olyannak tűnik nekem, mint a Holló Szinház egykori jelenetében Thomas Mann: Hal áll Velencében című horgászati szakkönyve. Szerintem lehetne simán Halálcsillag is. A címke szerint Starfish Red készítmény. Nem egy gyakori alapanyag a magyar kistermelőknél. A rozsdabarna szósz egy sima textúrájú készítmény. Illatában erősen paradicsomos, de ez nem a friss paradicsom aromája, hanem a bolti passata jellegű készítményé. Remélem nem abból van, csak ilyenre sikerült főzni. Ami viszont egyből feltűnt, hogy baromi híg. Ez nem csöpög, ez nem löttyen, ez folyik kérem tisztelettel! Legalább nyakas üvegben lenne nyakszűkítővel. De nem abban van.
Akkor legalább az íze legyen jó, úgyhogy kóstoljunk! Bátor voltam, kiskanalas kóstolás volt, mert 3/5 jelzésű volt a szósz, mint a jalapeno savanyúság. Attól azért csípősebb. De mindegy mert a teflonpofámnak még elment izadás, csuklás nélkül. De az íze így önmagában nem túl megnyerő. Nagyon paradicsomos (konzervparadicsomos) és nagyon sós. Nem is tudom mit mondjak. Magyaros ételek ízesítésére jó, akár főzés közben, akár utólag. Ott elvész a só, elvész a paradicsom, de megmarad a csípősség, ami megfelelő gyengébb belű fogysztóknak. Minden másra ott a Mastercard...
Palackozott láva (Jolokia Bhut szósz)
Na ettől egy igazi zsibbasztó, ütős cuccot várok, fincsi, maró paprikaillattal és ízzel. Színében szép élénkpiros, rendkívül sima, homogén textúrájú és pont megfelelő sűrűségű! Illatában lényegesen "paprikásabb", mint az előző, de a paradicsom ebben is benne van. És sajnos az ízében is, de legalább nem a konzervparadicsomos verzió. Nem is értem miért kellett a Bhut Jolokiát paradicsommal hígítani? Egy ilyen paprikából egy nagyon csípős, de határozott karakterű cucc készíthető. Ha mégis gyengébbet akarunk, akkor miért nem kápiát, vagy hasonló piros édespaprikát adunk hozzá???? Vagy ha gyengébbet akarunk, akkor arra tökéletesen megfelelne millióegy fajta paprika, mondjuk egy Bishop's Crown is. Mert ez kb. annyira csípős, mint egy tiszta krém abból a fajtából. Csíp, de nem nyelvsütögetősen. Szerencsére a só ebben nincs túltolva és mintha egy pici ecet is lenne benne, ami javít a (paprikás) ízhatáson. Megkóstoltattam két kollégámmal is ne csak én finnyáskodjak, írom a véleményüket (sic): "Ez olyan mint a paradicsomszósz csípősen." (K.Z.). "A múltkori Jolokiás szósz legalább zsibbasztott" (P.M.). Erre ugyanazt tudom mondani, mint az előzőre. Amelyik étel bírja a paradicsomot és a csípősett, abba érdemes beletenni, de önmagában elég kiábrándító.
Összességében vegyes benyomásaim lettek a kóstoló után. Volt egy kiváló savanyúság, egy erős középosztálybeli gyümölcsös és két chilis szósz. Direkt nem írtam chiliszószt, hanem chiliset. Mert ezek nem chiliszószok voltak. Nem a paprika dominált bennük, hanem a paradicsom. Javaslom a gyártónak, hogy ha folytatja a gyártást, akkor próbáljon meg egy termékfejlesztést a paprika irányába. A paradicsom meg maradjon meg ketchupnak. Biztos sokak elégedettsége fog nőni!