Azt nem állítom, hogy 2014 a chili éve volt Magyarországon, azonban több kistermelő is idén debütált termékeivel. Ezek közül az egyik az abádszalóki Pokoli Konyha, melynek termékeit a közelmúltban tesztelhettem le.
A kisvállalkozás termékskálája közepesnek mondható, elsődlegesen szószokat, krémeket, savanyúságot készítenek, azonban ezeket több csípősségi kategóriában az enyhétől a „hardcore” szegmensig.
Jelenlegi tesztemben 3-3 féle szószt és krémet, valamint egy fajta savanyúságot mutatok be. A termékek közül a szószok 250 ml-es, a krémek 47 és 106 ml-es, míg a savanyúságot 380 és 720 ml-es kiszerelésben lehet kapni. A csomagolás egyedi, egyszerű és letisztult, nem túl hivalkodó, de egy vásáron bámészkodó személy érdeklődését könnyen felkelthetik a grafikus elemek. Az üvegek formája dekoratív a szószok és a savanyúság esetében, a krémeknél inkább a célszerűség és a nemes egyszerűség dominál. A címkén feltüntetésre kerülnek a kötelező információk, melyek a kereskedelmi forgalmazáshoz elengedhetetlenek. Érdekesség, hogy a csomagoláson stilizált tűzábrázolások kombinációjával is jelzik a termék csípősségi kategóriáját.
Szószok
A szószok 3 fokozatban kerülnek forgalomba. A leggyengébb szósz csípősségi fokozata nem ismert, véleményem szerint a 30-80.000 SHU értékű paprikákból készülhetett, melyek hordozóanyaga a paradicsom és paprika. Ezen kívül cukor, só, fűszerek és tartósításként Na-benzoát az összetevője. Ezek az anyagok a többi szósznál is ismétlődnek, így ott külön nem térek ki ezekre. (A Na-benzoátra visszatérve: sok embert visszataszít, ha egy termékben tartósítószer van. Engem személyesen nem zavar. Ezekből a termékekből nagyon kis mennyiséget fogyaszt el egy átlagember, így a bevitt tartósítószer-mennyiség annyira kevés, hogy ennek a sokszorosát bevisszük, mondjuk 10 dkg párizsival.) Visszatérve a szószra. Az illata kellemes, paradicsomos, enyhén csípős. Aromájában érződik az érett paradicsom, valamint a chili csípőssége. Friss fogyasztásra ajánlom, elsődlegesen azoknak, akik szeretik az erőteljesebben csípős ketchupot, de mégis egyedi minőségre és ízekre vágynak.
A Habanero chili szósz a középső kategóriát jelenti. Az összetevők itt is a korábban leírtak, azonban az erejét az általam nagyrabecsült habanero - abból is a chocolate habanero – adja. Most sem kell csalódnom az erejében, nem a fejszaggató kategória, de azért ott van a capsaicin, izzítva a receptorokat. Meglátásom szerint a habanerok közül a chocolate az, amelyik legkevésbé karakteres egyébként a fajtát meghatározó citrosos ízek tekintetében, így ez nem is dominál erőteljesen, a paradicsom íze elnyomja a paprika aromáját, de az erejét viszont kiemeli. Fogyasztását a haladók esetében frissen javaslom (pl. húsokhoz, grillezett zöldségekhez, pizzára), de az enyhébb csípősséget kedvelők főzés közben is felhasználhatják ízlés szerinti mértékben.
A találó nevű 1 millió+ chili szósz erejét a „nehézfegyverzet” kategória jelenti. Carolina reaper, Trinidad morouga scorpion, 7 Pod nem a mindennapi szendvicsfeltétek közül kerül ki. Ezek a szószban is visszatükröződnek. A termék egy-egy cseppje is brutális erővel bír, a kóstolását követően azonnal, intenzíven, belülről veri képen a fogyasztóját. A csípősség 20-25 perc múlva is érződik. Ebben a termékben már dominánsabban megjelenik a paprika íze, leginkább a kóstolást követő néhány perc eltelte után. Fogyasztását a haladóknak frissen is javaslom, de a legtöbb ember számára ez túlzottan csípős, nekik főtt ételek intenzív fűszerezésére ajánlom.
A szószok esetében megemlíteném a 250 ml-es kiszerelést. A legtöbb gyártó 50-100 ml-es üvegben forgalmazza a csípősebb szószokat. A Pokoli konyha nagy kiszerelése egy picit nehézkessé teszi a finom adagolást. Én is jártam úgy a csípősebb kategóriával, hogy a kívántnál többet sikerült öntenem az ételem tetejére a nagy üveg miatt. Ezért javasolnám a gyártónak, hogy amennyiben továbbra is a 250 ml-es kiszerelést kívánja forgalmazni, a Habanero és az 1 millió+ szószok esetében célszerű lenne egy üveg nyakában egy szűkítőt behelyezni. De ez csak egy gondolat volt a részemről, a termékek minőségét ez nem befolyásolja.
Krémek
A chilitermelők és fogyasztók körében krémnek leginkább a sóval tartósított, darált paprikát nevezzük (mint amilyen a Piros Arany, vagy az Erős Pista). Ezek a termékek a magyar konyhának az alapját képezik, minden konyhában megtalálhatók, akár édes, akár csípős kategóriában.
A Pokoli Konyha 5 kategóriában gyártja ezeket a krémeket, ebből én a három legcsípősebbet kóstoltam meg. Ezeknél a termékeknél a tartósítószer a só, de a gyártó a biztonság kedvéért Na-benzoáttal rásegít.
Habanero chili krém alapanyaga szintén a chocolate habanero, mint a szósznál. Illata kifejezetten paprikás, állaga, sűrűsége megfelelő szobahőmérsékleten. Csípőssége megfelel a habaneronak, átütő, de a brutális kategóriát jelenti. A só nem nyomja el az eredeti aromát, ízt és csípősséget. Hibát, kivetnivalót nem találok benne, nyugodtan fogyasztható frissen és fűszerként is felhasználva.
Az 1 millió+ paprika krém összetevői már odaütnek, de rendesen. Ez az a kategória, ahol már az is érzi a manduláját, akinek nincs is. A só itt is megfelelő mennyiségű, az aroma intenzív. A paprika íze már nem érződik egyből, várni kell 2-3 percet, amíg a mindent átható csípősség egy picit csillapodik. Friss fogyasztását csak a bátraknak, ételízesítőként viszont bárki számára ajánlom. Azért mértéket itt is tartsunk.
A világ jelenlegi legcsípősebb paprikája a Carolina reaper. Ebből készül a meglepő nevű Carolina reaper chili paprika krém. Eddig ezt töményen még nem kóstoltam, de szerintem nem is fogom többet. Legalábbis hígítatlan változatban. Amikor megkóstoltam mindössze egy késhegynyit (de valóban csak a hegye volt) tettem egy kis darab extrudált kenyérre. A csípőssége, ereje mindent elnyomott. A szám égett, a nyáltermelés beindult, a nyelőreflex folyamatossá vált. Egy-két perc elteltével nemcsak a szám égett, hanem a nyelőcsövem, további pár perc múlva a gyomrom is. Tudom, hogy a víz nem jó a capsaicinre, de egy fél üveg ásványvizet meg kellett innom, hogy gyomrom tartalmát hígítsa. Na ekkor térem észhez egy kicsit. (A kollégám ebéd előtt kóstolt ugyanennyit, azt mondta, hogy legalább étvágyat csinál. A kihűlt menzás levest is forrónak érezte, de akkor nem tudtak volna olyan szar kaját adni, amit l nem nyelt volna, mivel az ízérzékelése átmenetileg megszűnt.) Ez az a kategória, ahol azt mondom, hogy csak hígítva, de akkor is nagyon óvatosan fogyasszuk! Egy kis üveg egy átlag család egy évi igényét fedezheti.
Chili savanyúság
Azaz savanyított vegyes chili paprika. Egy kicsit gondban vagyok, mivel mindeddig kistermelői savanyúságot még nem kóstoltam. Persze ettem és rendszeresen fogyasztok is chili savanyúságot, melyet én rakok el, azonban a hazai kistermelők körében még nem általános a savanyúság kereskedelmi mennyiségű készítése, így a tesztemet az um. „szűz kéz” hatás jellemzi.
A hatszögletű, dekoratív üvegben eltett savanyúság alapját vegyes chilipaprikák jelentik. A vegyesség minden tekintetben jellemzőjében megállja helyét. Van közötte színre piros, zöld, narancs, van benne vékonyabb és vastagabb húsú, valamint szeletelt és egészben eltett is. Nemrég hallottam egy mondást, mely a keleti konyha egyik alapvetése: „Minél színesebb az ételed, annál színesebb az életed!” Ha ez igaz, akkor a savanyúság fogyasztói igazán színes életet élhetnek. A termék további összetevői: ecet, só, fűszerek (nem derül ki micsoda) és Na-benzoát. A fűszerekről annyit, hogy nem látok benne semmi – más savanyúságban – megszokottat (pl. mustármag, koriander stb.), de nekem nem is hiányzik. Igenis a chilinek megvan a maga karaktere és igenis ez domináljon a savanyúságban. A felöntőlé kristálytiszta. Az egésznek volt egy olyan vizuális benyomása, hogy mindeddig nem bontottam fel, mert sajnáltam volna az esztétikai élményt elrontani, de kóstolni sajnos üvegen keresztül nem lehet.
A savanyúság kellemes meglepetést okozott, bár a külső alapján eleve tartalmas belsőt vártam. A többféle paprika ízben nagyon jól dominál, a savassága pont megfelelő, a paprikák csípőssége viszont fajtánként változó, így egy-egy falat előtt csak tippelni tud az ember, hogy most mi fog rá várni. Ez egy tapasztalt fogyasztót nem rémít meg, sőt a kíváncsiság miatt további fogyasztásra ösztönöz. További pozitív élményt jelentett számomra, hogy a paprikák megfelelően roppanósak voltak, nem szeretem a szétpuhult savanyúságot. Fogyasztását azoknak ajánlom, akik nem rémülnek meg egy disznóvágáskor készült sült vér mellé kínált macskapöcse savanyútól (mifelénk ez hagyomány), de annak már túl erős, aki az almapaprikától is szipog.
Összesítve a Pokoli Konyha termékeit ajánlani tudom minden capsaicin rajongónak, mivel a kínálatban bárki megtalálhatja a neki kedvező csípősségűt. A vállalkozásnak önálló honlapja nincs, az értékesítés nagy része Abádszalókon, vagy közeli piacokon, vásárokon történik. A kapcsolatban azonban besegít a Zuckerberg birodalom, így ha valaki fel akarja velük venni a kapcsolatot akkor keresse a Pokoli Konyha facebook oldalát: https://www.facebook.com/pokolikonyha2014?fref=ts