HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2022.12.04. 19:40 bratya

Dömperignon, a csípős pezsgés

Címkék: Nyúl Brian élete nyúli tüzes chili Dömperignon Buzás Döme Blájen foltisszima

Ha mesét írnék, akkor valahogy így kezdeném: egyszer volt, hol nem volt, a Magyar Tengeren is túl, a Nyúli Havasokon is túl, élt egyszer egy fiatal szőke herceg….

De mivel most nem mesélek, ezért inkább azt írom, hogy túl a Magyar Tengeren, túl a Nyúli Havasokon, él egy fiatalember. Ez a legény nem sokban különbözik a kortársaitól. Iskolába jár, szívesen bulizik barátaival, megfordul az utcán csinos lányok után, telefonjáról zenét hallgat suliba menet. Egyszóval látszatra teljesen hétköznapi életet él. Amiben mégis más Buzás Döme, mint a „Z generáció” többi tagja, az hogy 19 évesen céltudatosan belekezdett egy vállalkozásba kiérdemelve „Magyarország legfiatalabb chilis kistermelője” címet.

dome_1.jpg

A mai világban ritka eset, hogy egy ilyen fiatalember mezőgazdasági-élelmiszeripari vállalkozásba kezd. Hogy indult ez a te esetedben?

Lehet meglepő lesz, de ez nálam nem most indult, hanem kb. 13 éves koromban, ekkor kezdett először édesanyám a chilivel foglalkozni. Amikor készítette az első szószait akkor mindannyian szenvedtünk a kapszaicin gőzben, de rengeteget nevettünk, és nagyon emlékezetes maradt. És mivel szerettem mindig is segíteni neki – még ha néha lábatlankodásnak is tűnt – hamar belémivódott a főzés és a konyha szeretete. Ezek a benyomások a későbbiekben befolyásolták a döntésemet, hogy a Krúdy Gyula vendéglátó technikumba felvételiztem vendéglátásszervezőnek. Sokat jártam édesanyámmal piacokra és vásárokra, figyeltem az embereket, a kommunikációt a potenciális, vagy tényleges vevőkkel, tanultam a kereskedelem írt és íratlan szabályait. Későbbiekben úgy terveztük mindketten, hogy átveszem az ő vállalkozását (Nyúli Tüzes Chili – szerk.), de tavaly decemberben úgy döntöttem, hogy csinálok egy saját márkát, mely másabb lesz, mint az övé.

Honnan jött a márkanév?

A karácsonyi sikerek után kezdtem el a márkanéven gondolkozni, hogy mi legyen, de édesanyám szerint kézenfekvő volt a Dömperignon név, hisz itthon mindenki Dömpernek hív.

dome_5.jpg

Mit szólt a család, hogy te is bele vágsz egy „konkurens” vállalkozásba?

Meglepődtek, de örültek, hogy foglalkozok valami komoly dologgal. Édesanyám örült, hogy nem csak ő csinál chili szószt a családban, édesapám nem nagyon mondott semmit rá. A két bátyám megdicsért; jó fejek voltak. Ahogy egyre jobban belemerültem ebbe a „szakmába”, annál inkább világossá vált, hogy mi nem versenyzünk egymással, mert mindenki más ízűt, más fajtát csinál. Mi ketten úgymond kiegészítjük egymást, míg ő az erőseket, addig én a gyengébb szószokat csinálom.

Akkor jelentősek a különbségek a Dömperignon és a Nyúli Tüzes Chili készítményei között?

Úgy fogalmaznék, hogy vannak különbségek és hasonlóságok is.  Az én receptúráim inkább a modernebb ízvilágot tükrözik, addig a Nyúli Tüzes Chili a „retro” ízlést adja vissza, egy-két esetben némi csavarral. Amíg édesanyámról el lehet mondani, hogy az ország egyik legerősebb szószait csinálja, addig az enyém egészen gyengéd. Ami mindkettőnkben közös, hogy nem az tartjuk szem előtt, hogy lemarja valakinek a torkát, hanem inkább legyen íze. Mindketten ugyanazokat a fajtákat használjuk, csak én inkább fűszerként, édesanyám pedig alapanyagként.

 Hány termékből áll jelenleg a palettád? Pár mondatban bemutatnád ezeket?

Jelenleg tíz különböző szószom van, ezeket három erősségbe lehet besorolni.: Picit Dulva, Dulva és Nadon Dulva. Még mielőtt valaki meglepődne az elnevezéseken, szeretném megemlíteni, hogy ezeket a neveket a Brian Élete című filmből kapták. Nagyon szeretem ezt a humort, szeretem a filmet, és jól is tudom utánozni a Poncius Pilatus karakterét. (Ötletes lenne szerintem, ha egy-egy vásárban tógába öltözve árusítana Döme, kifejezetten raccsolós kiejtéssel. – szerk.)

dome_3.jpg

Ötféle picit dulva szószóm van. Ezeknek a neve pedig: Lobelt vagy Ledfold, Költés Latol, Számszon, a szadiszta szatír, Fikusz Kukisz és Norciusz Maximusz. A Lobelt vagy Ledfold egy szilvás, barna sörös, picit édesebb szósz. A Költés Latol egy körtés, gyömbéres, fehérboros szósz, amit személy szerint bármilyen ételhez - melyben van hús - tudok ajánlani. Számszon, a szadista szatír sárgabarackkal készül. Ez egy édes készítmény, de inkább húsokhoz tudom javasolni, grillezéskor pácolásra. A Fikusz Kukiszra nagyon büszke vagyok, ami egy uborka relish jalapeno-val. Ezt eredetileg édesanyám csinálta a Nyúli Tüzes Chili név alatt, melyet egy kis újragondolással én is elkészítettem és nagy sikert aratott. Édesanyám benevezte a Magyar łzek versenyébe, ahol arany minősítést kapott. Bár ez engem annyira nem érdekelt, nagyon klassz érzés volt a visszajelzés, és tényleg nagyon büszke vagyok rá. A Norciusz Maximusz az egyik olyan szószom, amit az igény alkotott. Ez egy birsalmás, mangós és homoktövises alapú, amit keleti jellegű ételekhez javaslok.

Dulva szószomból három van.: Ponciusz, Punciusz Grimbusz és a Sziriusz, a szíriai összeszküvő. A Ponciusz, amire a legbüszkébb vagyok az összes közül. Ez egy füstölt jalapeno és habanero keverék egy kis fokhagymával és zöldfűszerekkel. Ez tényleg az, amit ha bárki megkóstol ízleni fog neki. Az első gondolat ami megszületett az emberek fejében egyből a füstölt kolbász. A mai napig nem tudom, hogy sikerült ilyen jól, de örülök, hogy így történt.

További kettő készítményem már a Nadon Dulva kategória: Blájen és Foltisszima. Blájenről az kell tudni, hogy ez egy füstölt sárga Trinidad moruga scorpion yellow szósz, sok zöldfűszerrel, míg Foltisszima már egy picivel durvább. Az egy Carolina reaper és Trinidad moruga scorpion red keverék oregánóval bazsalikommal, paradicsommal.

Vendéglátásszervezést tanulsz. Mennyiben tudod hasznosítani az ottani elméleti és gyakorlati tudásodat?

Az elméleti részét nagyon jól fel tudom használni, hogy mit, mihez készítsek. A gyakorlati részt is tudom alkalmazni egy bizonyos részig. Például bortésztás chilit tudnék csinálni, viszont nem az emberek igénye.

dome_2.jpg

A szószaid – ahogy említetted – inkább az enyhe kategóriát képviselik. Ezek mennyire tükrözik a csípős ízekhez való vonzódásod?

Szeretem a csípős ízeket, viszont azt nem, ha az egész étel abból áll, hogy csíp. Kedvenc chili fajtám sincs igazándiból, de ha egyet mégis választani kellene, akkor a habarenot mondanám.  A chilis bab az egyik kedvencem, de sok más étel is van, amit szeretek egy kis csípőssel ízesíteni.

 Iskolatársaid mit szólnak a „különös” hobbidhoz? Viccelted már meg esetleg őket csípős ízekkel

Osztálytársaim már 9.-ben tudták, hogy az édesanyám chilivel foglalkozik, így könnyen elfogadták, hogy ilyen hobbim lett. Nem tréfának indult, de már mindenki nevet rajta, hogy a tavalyi évben az iskola tartott szakmai napokat és az igazgató helyettes - aki egyben az osztályfőnököm is - megkért, hogy vegyek részt ezen a szakmai napon, mutassam be, mivel foglalkozom az iskola mellett. Én eldöntöttem, hogy az iskolán belül főzők egy chili szószt. Az egyik követte a másikat és egyszerre csak mindenki elkezdte érezni, hogy Buzás Döme chilit főz. Nem kell szerintem megemlítenem, hogy a kapszaicin gőzben kivezényelték az iskola összes tanulóját, mert senki sem kapott levegőt rajtam kívül.

Merre tovább?

Mindenképpen szeretnék a chilivel hosszú távon foglalkozni, de szeretnék felsőoktatásban is továbbtanulni. Még nem tudom, ezt a két tevékenységet miként hangolom össze, de egyelőre nem is nagyon gondolkozok rajta. Idén az érettségire koncentrálok, a jövő pedig majd kialakul. Egyelőre megtaláltam a számításom és örömet lelek abban, amit csinálok.  

Úgy gondolom, hogy Buzás Döme és vállalkozása messze túlmutat azon, hogy chilit termel, dolgozik a kertben, saját ízlése szerint szószokat készít és piacokon értékesít. Persze ez nagy büszkeség önmagának, a családjának és nagy öröm a termékeit fogyasztó vásárlóknak. Azonban, ha azt vesszük figyelembe, hogy ez az aktivitás – sajnos – nem jellemző a korosztálya jelentős részére, akkor ez a tevékenység egy kiemelkedő példát mutathat sokak számára, melyet nagyon meg kell becsülni. A mezőgazdaság kertészeti ágazata nagyon kevés fiatal számára vonzó, mivel ez kemény munkát igényel. Nem titkolom, hogy egy szakképző iskolában dolgozok – igaz az ország keleti, gazdaságilag és társadalmi berendezkedésében elmaradottabb részén – így napi szinten látom azon fiatalok sokaságát, akik céltalanul, mindennemű konkrét tervek nélkül töltik el mindennapjaikat, véget nem érő hétvégi bulikon vesznek részt, vagy sokadkategóriás influenszer szerepben tetszelegnek, mert most az a menő. Amikor Dömét megismertem egy üde színfoltra, egy csiszolt gyémántra bukkantam, aki határozott elképzelésekkel rendelkezik a jövőjét illetően és tesz is érte.

dome_4.jpg

Tervei megvalósulásához nagyon sok sikert, erőt és egészséget kívánok!  

Fotók: https://www.facebook.com/profile.php?id=100078472131333

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2717994700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása