HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.09.15. 13:52 bratya

Viharsarki Chili

Címkék: hagymalekvár chili hazai termék cayenne helyi termék Jalapeno Habanero Gádoros Viharsarki Chili szilvás chiliszósz

Békés megye északnyugati szegletében elhelyezkedő Gádorosról valószínűleg sokan még nem is hallottak. Nincs híres vára, kastélya, termálfürdője és országosan ismert személy sem született itt. A jelentős közlekedési útvonalak is messze elkerülik. Nyugodtan ráhúzhatnánk a melankólikus, alföldi nagyközség jelzőt. 2018-ban azonban a település „felkerült Magyarország térképére”, még akkor is, ha ezt a térképet egy viszonylag szűk kör – a chilitermesztők és fogyasztók köre – ismeri, ugyanis az itt működő Viharsarki Chili elnyerte a HunHot 2018-as versenyen a legjobb gyümölcsös chiliszósz helyezést. De erről meséljenek maguk az alkotók Viczián Ádám és Kokovecz Adrienn.

Ádám: Ez nem egy egyszerű történet és mivel még nagyon friss a dolog, szinte fel sem tudjuk fogni, hogy valóban első helyezettek lettünk.

vihar_kicsi.jpg

Akkor rákérdezek! A kertészkedéssel milyen kapcsolatban álltatok korábban?

Ádám: Számomra nem volt sohasem annyira idegen, de nagyon nem is állt közel a kertészkedés. Gyerekként szüleim foglalkoztak paprikatermesztéssel. Igazán ezzel ki is merült a kertművelés. Néhány éve mélyültem el ezen a területen mikor Adriennel elkezdtük a kertet művelni. Kezdetben mindent termeltünk, ami a konyhára kellett, tulajdonképpen egészséges élelmiszert akartunk magunknak és gyermekeinknek. A chilivel történő ismerkedés is ekkor kezdődött, mivel akkor már volt egy jelentősebb kultusza, online irodalma a témának.

Adrienn: Gyerekként rengeteget kertészkedtem. Nagyszüleim fóliáztak, ahol paradicsomot, paprikát, szabadföldön pedig egyéb konyhakerti növényeket termeltek. Valószínű, hogy innen jött a növények iránti szeretettem és egy kicsit a kereskedelmi rész is. Később sem szakadt meg a kapcsolatom a növényekkel, ugyanis Szentesen – a magyar zöldségtermesztés egyik fellegvárában – a Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában érettségiztem dísznövény kertész szakon. Később Fertődön szereztem meg a környezetvédelmi technikusi és a felsőfokú agrár-kereskedelmi-menedzser asszisztensi végzettségemet.

Mi vezetett oda, hogy chilitermesztéssel foglalkozzatok?

Ádám: Néhány éve mikor elkezdtünk együtt kertészkedni és minden féle növényt termelni akkor ötlött fel bennünk, hogy szeretjük a chilit, miért ne termesszünk azt is. Igazából egy csomaggal kezdtük, amiben három fajta volt. Innen számolható a chilink története.

És mi volt az indíték, hogy túllépjetek a háztáji gazdálkodáson és kistermelői léptékben, feldolgozott termékekkel lépjetek piacra?

Adrienn: 2016. nyarán ismerkedtünk meg egy gasztronómiai rendezvényen Magyarország egyik legnagyobb chili termesztőjével. Ekkor rengeteg féle ízű terméket megkóstoltunk. Rájöttünk arra mi lenne, ha mi is megpróbálnánk a saját kis fajtáinkból ínyencségeket készíteni, lehet gyümölcsös, sima Erös Pista jellegű vagy esetleg csak szárított. Persze elsőként még csak saját fogyasztásra gondoltunk. Ettől kezdve elkezdtünk az ízekkel játszani. Kezdetben az adott gyümölcsökkel, mint pl. az őszibarack, sárgabarack, valamint a paprikákkal, ami ezekhez illik. Ezután jött a szilva és így tovább a többi. 2017 decemberére kialakult egy „háztáji termékcsoport”. Az ízvilág, az erősség kialakításában nagy segítséget nyújtottak a barátok és kollegák, akik rajonganak a különleges és csípős termékekért. Ekkor már eldöntöttük, hogy a következő évet nagyobb léptékben, mint kistermelők folytatjuk.

vihar_asztal.jpg

Jelenleg mekkora az állományotok?

Ádám: 200 négyzetméter méretú fóliában vannak a chilik. Kb. 700 tő. Moruga scorpio, Szellem chili, Carolina reaper, ezekbők két-két változat minimum. Vannak habanerok (narancs, csoki, peach, red), cayennek (sárga, lila), jalapenjo ( zöld, lila ) és Bishop Crown. Ezen kívül mi termeljük meg a többi alapanyagot is: a gyümölcsöket, a paradicsomot és a zöldfűszereket.

Széles kínálata van az alapanyagaitoknak. Ezekből milyen termékek készülnek?

Adrienn:

Őszibarackos chili szósz egy gyümölcsös közepesen csípős mentával, citromfűvel ízesített szósz. Ajánljuk sültekhez, grillekhez, pácokhoz.

vihar_oszis_moruga.jpg

Szilvás chili szósz szintén egy gyümölcsös közepesen csípős fahéjjal, mézzel ízesített szósz. Ajánljuk sültekhez, grillekhez, pácokhoz, de ínyenceknek akár édességre kenve is.

Paradicsomos csípős mártogatós, melynek fűszeres házi ketchup az alapja, ami chilivel van ízesítve, egy közepesen csípős szósz. Ajánljuk sültekhez, köretekhez, chipsekhez,

Hagymalekvár és Csípős Hagymalekvár: kétféle hagyma mézzel, fűszerekkel, a csípős pedig mézzel és jalapenjoval ízesitett. Ez utóbbi közepesen, az az előbbi egyáltalán nem csípős. Ajánljuk köretnek, sültekhez, hamburgerekhez, szendvicsekre, pirítósra.

Narancs habanero krém. Jellemzője narancs habaneroból készülő erős fűszeres szósz. Minden ételhez fogyasztható.

Paprika krém. Erősen csípős, hagyományos paprika krém jellegű. Ajánljuk minden ételhez, különösen magyaros ízvilághoz.

Őrlemények, melyeket vegyes chiliből és Cayennéből készítünk.

Pelyhek, melyeket nem őrlünk csak durvára törünk. Habanerot, és az 1 000 000+ SHU chilik szárítmányát tartalmazza.

Hol tudjátok értékesíteni a termékeiteket, ismerve a kistermelőkre vonatkozó szabályozást a 40 Km-es határral és egyéb korlátozásokkal?

Ádám: Kezdetben nagyon nehéz volt. Szinte csak azok vették a termékeket, akik a ki kísérletezésben segítettek, majd később ők adták tovább szájról szájra. Jelenleg piacokra, rendezvényekre, falunapokra járunk el. Többször volt, hogy kifejezetten hívtak is minket. Szerencsére az internetnek köszönhetően egyre többen ismernek meg bennünket és keresnek fel, hogy szeretnék a termékeinket megkóstolni. További lehetőség, hogy 40 km-es körzeten belül van egy-két nagyobb település is (Szentes, Szarvas, Orosháza), ahová el tudunk menni, árusítani.

vihar_stand.jpg

Honnan jött az ötlet, hogy benevezzetek a HunHot 2018-as versenyre? Miért ezt a terméket választottátok?

Ádám: A Hun Hot-ra benevezés egy nagyon véletlen dolog volt. A chilis oldalon volt kiírva, hogy a solymári fesztiválon négy kategóriában, szószokkal lehet nevezni. Párommal megbeszélve nem volt kérdés igen nevezzünk és elkészítettük a terméket, amit határidőre el is küldtünk.

Adrienn: A Szilvás chili szószunkra esett a választás. Erről a termékről jött a legtöbb pozitív visszajelzés. Arra gondoltunk, hogy itt felénk ennyire ízlik, miért is ne mutassuk meg az országnak ezt az ízvilágot.

vihar_hunhot.png

Meglepett az eredmény titeket?

Ádám: Az eredmény mindkettőnket nagyon meglepett. Először mikor a hírt meghallottuk alig tudtuk elhinni, és felfogni. Nagyon boldogok voltunk / vagyunk, hogy elnyerte az ország embereinek tetszését.

Mire ösztönöz a siker?

Adrienn: Arra ösztönöz, hogy igen is van helyünk a chilis termékek piacán. Tervezünk továbbiakban egyéb olyan termékeket, melyek ízvilága különleges, de összeillő.

Az ízvilágban akartok tovább fejleszteni?

Ádám: Mennyiségileg nem nagyon szeretnénk terjeszkedni inkább minőségileg, szeretnénk fejlődni. Új termékeket tervezünk, de pontosan mikorra azt nem tudjuk. Ezek a chili kedvelők számára legyen meglepetés.

Kedvenc fajtátok van?

Ádám: Nekem a Peach Habanero, Adriennek pedig a vastaghúsú Jalapeno, vagy a nagyon durvák, de csak szósz állagban.

vihar_molino.jpg

Szeretnétek valamit mondani az olvasóknak?

Adrienn: Köszönetet szeretnénk mondani kedves családunknak, akik támogattak és bízva biztatnak bennünket. Köszönjük a barátoknak a lelkes tesztelést, és a sok segítséget! Bízunk abban ez az év csak a kezdet, és még több fogyasztóval meg tudjuk magunkat és termékeinket ismertetni.

Akkor mást nem is mondhatok: Sok sikert kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr5814241757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.