HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.09.01. 19:27 bratya

HunHot 2018 verseny

 

2018-ban ismét megrendezésre került a Solymári Chilifesztivál immár 7. alkalommal, és ezen belül pedig kisorsolták a HunHot 2018-as verseny legjobb termékeinek - illetve azok gyártójának - szánt elismerést, díjakat. 

Ebben az évben is ért az a megtiszteltetés, hogy felkértek zsűritagnak. Nem volt könnyű dolgom, mert kb. egy hetem volt több, mint 50 termék letesztelésére, így érthető, hogy ezen időszakban miért is látogattam sűrűbben a mellékhelyiséget.

Idén már négy kategóriában indulhattak a nevezők. A szokásos alap-, gyümölcsös- és BBQ szószokon kívül ebben az évben már savanyúság kategóriában is lehetett nevezni. A kategóriák mindegyikében megugrott a nevezett termékek száma. A tesztelés természetesen vakteszt volt, így a zsűritagok - köztük én is - nem tudtuk, hogy kinek, és mely termékét kóstoljuk, majd pontozzuk több szempont alapján1-10-ig terjedő számozással. A szubjektív tesztem is csak kódokkal készült, a résztvevő termékek nevét, csak akkor kaptam meg a főszervezőtől, miután megküldtem a pontszámok táblázatát. 

A tesztemben csak az összbenyomás általam adott pontértékét adtam meg, mely nem feltétlenül az átlaga az egyes részszempontoknak. Több esetben előfordult, hogy egy-egy termék magasabb részpontszámokat kapott egyes paramétereiben, azonban az összbenyomás mégsem volt kedvező számomra. De ennek az ellentéte is előfordult. 

Akkor jöjjenek a nagyágyúk! 

Savanyúságok: 

Chili Army - Szakaszvezető: Dinnye. Nem látom benne a chilit, de biztos volt, mert kellemesen csípős, csak nekem nem jutott az üvegembe. Esetleg a felöntőlét ízesíthették előre chilivel. A dinnye lágy, de nem túlzottan. Olyan igazi félérett, amilyet én szeretek, természetesen hámozva. Nagyon eteti magát, annak ellenére, hogy a chilin kívül nem érződik rajta más fűszer. Piszokul  bejött nekem. 

Összbenyomás: 9/10

KO Chili - Jalapeno Pickles: Jalapeno. Szép zöld jalapenopaprikák karikára vágva, sima, tiszta, de karakteres felöntőlében. Itt sem érződik szinte semmilyen egyéb fűszer benne, de a savanyúság klasszikus alapanyagai kombinálva a roppanós paprikagyűrűkkel, bőven kielégítik az átlagosnál kicsit magasabb igényű fogyasztókat is. 

 Összbenyomás: 9/10

Pokoli Konyha - Savanyított Jalapeno chili paprika: Ismét egy natúr Jalapeno savanyúság. Inkább édeskés, mint esetes a felöntőlé, de szerintem nem ront semmit az élvezeti értékéből. Sőt....! A paprika ebben is karikára vágott, de roppanós maradt. Fűszer ebben sem látszódik, vagy érződik. Olyan igazi szendvicsfeltét, vagy hamburgerbe való bolondító. 

Összbenyomás: 9/10

Kígyóschili - Favorite Pickles: Jalapeno, de karikára vágott uborkával simított csípősséggel. Natur, tiszta felöntőlé édeskés ízzel. Egy tökéletesen megkomponált vegyes savanyúság. Teljesen nyerő tud lenni bármihez, amihez savanyúságot szoktunk fogyasztani, különösen azoknak, akik az enyhébb csípősséget kedvelik. Kifejezetten tudom ajánlani hamburgerszósz ízesítésére. 

Összbenyomás: 10/10

Sárréti Chilifarm - Finchili: A szokásos Jala, de ebben már látok fűszereket (szemesbors, mustármag, kömény) is úszkálni. Egyébként egy összevissza vastagságúra karikázott jó közepes méretű paprikákból. Még talán kicsit fonnyadtat is találtam benne. Ízre nem rossz, de szokatlanul gyengén csípős, még jalapenohoz viszonyítva is. Elnézést a gyártótól, de elég középszerű benyomást keltett számomra. 

Összbenyomás: 6/10

Szati Chili - Smoky Rings: Füstölt jalapeno!!! Értitek! Füstölt! Olyan mint a chipotle! Savanyúságban! Nagyon állat már az ötlet is. Ez eszméletlen ízű, illatú. Abszolút favorit minden tekintetben. Nem is nagyon lehet erről írni többet. Ezt kóstolja meg mindenki. 

Összbenyomás: 10/10 

GaBko - Hot Pepper Pickles: Először azt hittem, hogy reszelt tormával van fűszerezve a sok apró fehér forgács miatt, úgyhogy kezdtem megörülni neki, mert az az egyik kedvenc fűszerzöldségem. Fogyasztás alatt azonban rá kellett jönnöm, hogy ami fehér morzsák benne úszkálnak, azok káposztadarabkák. Ízre elég átlagos, inkább az ecetesség dominál benne, mint a cukor. A csípősség a jalapenotól megszokott, bár vannak benne másféle chilifajták darabkái is. Nekem ez nagyon apróra vágott káposzta nem jön be benne. Miért kellett ezt ennyire lereszelni??? Az összbenyomást lerontja nagyon. 

Összbenyomás: 7/10

CsakaChili - Szentiváni Álom Chilisavanyú: Ez külsőre egy olyan vegyes, gazdag színvilágú chilisavanyúságnak látszik, amiben van azért jalapeno is, de kapott fűszerként mustármagot és vöröshagyma karikákat. Az üveg kinyitása után eszméletlen kellemes savanyúság illat csak meg, melyet a felöntőlé kóstolása überel felül. Egyszerűen csodálatosan összehangolt alapanyagok, és összeért ízek vannak benne. A paprika nem karikázott, hanem szeletelt és feltételezem, hogy meleg felöntőlét kapott, mivel nem volt a jalapeno túl roppanós. Ezt sokan lehet negatívumként értékelik, én viszont jobban szeretem a puhább savanyúságokat. A zsűrizett nyolc savanyúság közül ez a legjobb, ha a füstöset nem számítjuk, de az más miatt különleges. 

Összbenyomás: 10/10

BBQ szószok

Hotsauce.hu - Hot Hibiscus BBQ: Íz- és színvilágában igazi BBQ, bár szerintem több fűszert elbírt volna. A textúrája egy picit szemcsés, ami nem zavaró, bár van aki a teljesen simát szereti. A füstösség megfelelően érződik. Amit hiányolok a csípősség. Nem mondom, hogy édes, de annyira enyhe, hogy ezt az is eheti, aki a szemesborstól csípősebbet nem szokott fogyasztani. Jó az alap, de ha egy árnyalattal több kapszaicint tol bele a gyártó, az a fűszerezettség érzését is fokozná. 

Összbenyomás: 7/10

ChiliX - Édes-savanyú chiliszósz:: Édes-csípős chiliszósz illat és hasonló - de kicsit sötétebb - szín. Textúrájában darabosabb, még a magok is látszódnak a közepesen sűrű szószban. Ez is nagyon enyhe és - szerintem - túlzottan édes.  A cukor szinte minden mást elnyom; fűszert, füstöt, csípősséget. Egy erősen füstös és sózott húst vissza tud hozni a fogyaszthatóság asztalára. Szerintem a csípősséget és egy pici ecetességet kellene bele vinni, ami jobban kiemelné az összhatást. 

Összbenyomás: 7/10

Kígyóscsili - BBQ Sauce From The Hell: Na ebben nagyon ott van minden. A füst, az édes, a savanyú és a fűszeres ízvilág. Gyönyörű barnás-karamellás szín és illat, sima textúra jellemzi. Kiváló szósz, de glazírozásra is megfelelő. A csípőssége kiváló, pont a középkategória, ami nem elnyomja az ízeket, hanem kiemeli. Egy olyan igazi "non plus ultra" 

Összbenyomás: 10/10

Herchili - A lenyugvó nap ereje: Sárga BBQ szósz? Micsoda? Sárga? Akkor amikor egy tisztességes BBQ szósz olyan barnás-vöröses? Megkóstolva, illatát, ízét érezve azt mondom, hogy, ennek semmi köze a BBQ-hoz. Ez egy ecetes, baromi csípős, kellemes illatú valami. De hogy nem BBQ az tuti. Extra erős szósznak elmenne (sőt nagyon a mezőny elején végezne), de hogy a BBQ-hoz semmi köze. Nem tudom értékelni BBQ-ként. 

Összbenyomás: 1/10

Orsi Ízletes Chiliszószai - BBQ Csiliszósz: Enyhe csípősség. Kicsit paradicsomos, kicsit édeskés, kicsit savanykás, kicsit fűszeres. Színre kicsit piros, kicsit barna. Illata is enyhe. Sajnos füstösség nem nagyon érződik rajta. Állagra egyébként nagyon jó. És egészében véve sem lenne rossz, ha mindenből egy kicsivel több lenne benne. Javaslom a gyártónak, hogy legyen bátrabb az adalékokkal. 

Összbenyomás: 5/10

GaBko - BBQ whit Wiskey & Honey: Sűrű paradicsomszósz. Nagyon domináns a paradicsom benne. Talán túlzottan is. Fűszerezése nem rossz, bár messze elmarad a klasszikus BBQ-tól. Inkább olyan mediterrános, olaszos. Állagra is inkább olyan ketchuposan sűr/ű, ráadásul a fűszerek nem látszódnak, csak érződnek benne. Nem tudok mit mondani. Nehéz értékelnem. Kiváló lenne, valami más kategóriában, de BBQ-ban? 

Összbenyomás: 6/10 

KO Chili - BBQ Szósz: Egy kiváló textúrájú (sűrűség, viszkozitás) szósz. Enyhe illat. Ízre nem rossz, de csak arra az egy másodpercre amíg érződik. Furcsa, de a többi szósznál ez az érzés sokkal tovább tart. Füstösség alig, de az édes íz sokkal inkább érződik. Ha őszinte akarok lenni, akkor ez számomra olyan jellegtelen. Kár érte. Komoly beavatkozás kellene a receptúrába, hogy kiszabaduljon az alsó középosztályból. 

Összbenyomás: 4/10

Chili Army - Tizedes: Tiszta amerikás feeling. Egy tökéletes BBQ szósz. Minden benne van ami kell, de semmi fölösleges sallang nincs benne. Édes, savanyú, füstös, fűszeres. Le a kalappal. 

Összbenyomás: 10/10

Fenevad Chili - Predátor: Jó szín, kellemes ízvariációk, mértéktartó csípősség, megfelelő füstösség. Talán egy picit túldominál benne a paradicsom, és az illata sem az a túl karakteres, de attól függetlenül kiváló. 

Összbenyomás: 9/10

Fool Chili - A Fusion Plum BBQ Sauce: Ez számomra olyan fűszerezett sűrített paradicsom. Túldominál benne a paradicsom íze. Egyébként nagyon jó állagú, kellemes illatú és ami kifejezetten tetszik a hosszan tartó füstös íz. Szerintem egy picit kevesebb paradicsom, több fűszer elmenne és akkor a felső kategóriába tudna kerülni. 

Összbenyomás: 8/10

Gerilla Chili - Dexter's BBQ Sauce: Ez is "túlparadicsomos", de a paradicsom frissessége érződik benne . A hagyma erősebben dominál, mint az eddig kóstolt többi BBQ-ban, de ez előnyére válik. Viszont csípősséget és a "füstöt" is lehet, hogy egy picit többet elbírt volna. Egy pici finomítás és dombon a tanya. 

Összbenyomás: 8/10 

 

Chili alapszószok - extra csípős

 

Hotsauce.hu - Komodo Dragon Hot Pepper Sauce: Ez igen! Ez komoly. Üvegkinyitás után különlegesen szép szín és illat csapja meg az érzékszerveim. Az íze pedig fantasztikus. Az igazi paprika íz mellé beáll egy kis, hagyma, fokhagyma. Olyan finoman magyaros kiemelkedő paprikaízzel és aromával. Egy hibát látok benne, egy leheletnyivel sűrűbbre kellene csinálni, de ez tényleg csak egy nüansznyi kis korrekciós kérés. Ez utóbbi miatt vonok le egy pontot a maximum adhatóból. 

Összbenyomás: 9/10

Danka Chili - The Reaper: Intenzív paprika illatú és friss paprika ízű szószról van szó. Textúrájában egy picit kásás, de nem túlzottan. Csípősségre olyan, amilyennek a kategóriájában lenni kell. 

Összbenyomás: 8/10 

Herchili - Sorozatgyilkos: Illatra paradicsom, állagra nagyon híg. Ízében inkább paradicsom, mint paprika. Egynek elmegy, de nem lesz a kedvencem. Pedig a csípőssége az én világom, azaz kb. a felső középosztály. 

Összbenyomás: 6/10

GaBko Chili - Hot Pepper Sauce Yellow: Sárga chiliszósz, kellemes illattal, élénk színnel. Ecetes, de az csak kiemeli a paprika ízt, mely hosszan érződött a számban, később sem nyomta el a csípősség ezt az ízt. Ez a szósz teljesen rendben van. 

Összbenyomás: 10/10

Szati Chili - Carolina Reaper Szósz:  Szép élénk színű, natúr chiliszósz. Nincs benne más csak ami kell. Selymes a textúrája, talán egy hangyahajszállal lehetne sűrűbb, de ha szűkítős üvegből adagolják, akkor így is jó, A csípőssége igazán csak kb. 60-90 mp múlva érződik, de akkor zsibbasztóan. Bármely teflonszájúnak tudom ajánlani. 

Összbenyomás: 10/10

Fool Chili - Trinidad Scorpion Morouga: Egy szép piros színű, tökéletes textúrájú szósz, melynek intenzív az illata is. Csípősségre felsőkategóriás. Sajnos az igazi paprikaíz nem jön teljesen át belőle sem kóstoláskor, sem később. De ételbe azért kiváló, mert erőt ad neki. 

Összbenyomás: 8/10

Nyúli Tüzes Chili - Conforme á la norme: Szép piros szósz, remek illattal, tehát frissen feldolgozott paprikából készült. Viszont nincs az a kifejezetten érezhető paprikaíze (inkább kesernyés utóíze van), továbbá egy picit hígnak is találom. Szerintem egy kicsi ecet emelne az alapanyag aromáján. Készételt viszont kiválóan lehet vele ízesíteni. 

Összbenyomás: 8/10

Olchili - Top 3 Mix:  Egy kicsit paradicsomos illatú és szerintem van is benne friss paradicsom. Ettől függetlenül kiválóan érződik benne a paprika is. Nem a fejletépős csípősségű, de annyi van benne amennyi kell. A textúrája nem annyira homogén, de ez nem hátrány. Nekem bejött. 

Összbenyomás: 10/10

ChiliX - Füstölt Chili Krém: Hú vazze! Füstölt chiliszósz!!! Chipotle szószban! Nem. Nem chipotle, mert az enyhébb lenne. De lehet, hogy van benne jalapeno, de a csípősséget más adja. Én (hülye) meg nem fogpiszkálóval kóstoltam, hanem belekanalaztam. Na jó, megérdemeltem. Egyszóval nagyon finom, tökéletesen füstölt. (Kíváncsi lennek, mivel van füstölve, mert szerintem nem közönséges akáccal. 

Összbenyomás: 10/10

Pokoli Konyha - Carolina Reaper: Ez talán az idén eddig kóstolt legjobb chiliszósz. Megkóstoltattam a közvetlen kollégáimmal is. Ők azt mondták, hogy szerintük ez maga a CHILISZÓSZ. Nem részletezem miért, csak azért, mert (majdnem) minden paraméterében a maximumon van. Talán egy nagyon picivel lehetne sűrűbb. 

Összbenyomás: 10/10

Szuchili - A Hetedik Kör: Egy átlagszósz, kategóriájának megfelelő csípősséggel. Nem rossz, de semmi extrát nem érzek benne. Ettől függetlenül ételízesítésre teljesen tökéletes. 

Összbenyomás: 8/10

Fenevad Chili - Fatality: Nagyon kellemes illatú, sárga paprikákból készített chiliszósz. Erősségre nem szedi le a fejét az embernek, inkább úgy fogalmaznék, hogy ezzel lehet gyakorolni a képzeletbeli "chiliolimpiai "kvalifikációra. Eléggé ecetes. Nekem nagyon bejön, de szerintem sokan mások ezt kifogásolnák. Lehet itt érdemes egy picit finomítani, mivel az én véleményem eltérhet az átlagtól. Mondjuk az erős ecetessége kiváló lehet egy bableves, vagy egy-egy főzelékféle ízesítésénél. 

Összbenyomás: 10/10 

BEszósz Manufaktúra - A láva: Mintha egy picit (de éppen csak picit) paradicsomos lenne illatában és ízében, de nem zavaró mértékben. Csípősségre "hozza az elvárt szintet", állagra átlagos. Készétel fűszerezésére kiváló, de én személy szerint húsokhoz, vagy pizza tetejére nem ezt tennék. 

Összbenyomás: 7/10

CsakaChili - Sunrise Skorpiócsípés Esszencia:  Határozott, erős paprikaillat. Picit - de nem zavaróan - darabos textúra. Sűrűségre egyébként szerintem olyan, amilyennek lennie kell. Kóstoláskor elsőre egy picit kesernyés ízt érezni, de ez gyorsan eltűnik és utána egy kellemes csípősség és paprikaaroma marad. Ezt tolnám mindenbe: tortilla, hambi, készétel, húsok stb. 

Összbenyomás: 9/10

Kígyóscsili - Ultra Hot Sauce: Ismét egy olyan szósz, ami megmutatja, hogy a magyar kistermelők mikre képesek. Minden paraméterében benne van a szeretet és a törődés. Írjak még róla valamit? Szerintem nem kell. 

Összbenyomás: 10/10 

 

Gyümölcsös chiliszószok: 

Herchili - Éva vágyálma:  Alma. Almapüré. Almaszósz. Nagyon kevés csípősséggel (akár bébipapi is lehetne).  Ez még kevésbé is zavarna. Az más sokkal inkább, hogy nincs túl sok íze. Illetve ami van az is elillan másodpercek alatt. Talán a gyártó az alma természetességét akarta kihangsúlyozni, ami nem lenne baj, ha egy nagyon karakteres almafajta lenne, de ez nem jött össze. Azért egy könnyed szárnyassült mellé befigyelhet. 

Összbenyomás: 6/10

Fool Chili - Fekete ribizli & nagabrain chocolate: Na ez egy tökéletesen megkomponált dolog. Hogy mi a gyümölcs, arra nem jöttem rá (én a meggyre tippelek, de a kollégák mondtak áfonyát és szedret is), de a lényeg a kiváló illat, friss gyümölcsös íz, mérsékelt  - de határozott - csípősség, a tökéletes textúra, amit egy mély céklavörös szín fejel meg. Na ezt teljes szívből merném ajánlani minden nemes sülthús (és nem az IKEÁ-s húsgombócra gondolok), vagy rántott camembertsajt mellé. 

Összbenyomás: 10/10 

Olchili - Egzo-chili:  Szerintem barack. Vagy őszibarack. Valamelyik a kettő közül. De illatra barackjoghurt illata van. Kiváló színnel, textúrával, illattal és enyhe csípősséggel. A lányom (aki nem túlzottan rajong a csípős dolgokért) lenyúlta előlem és kanalazgatja. Ez valamit jelent. 

Összbenyomás: 10/10 

Hotsauce.hu - Komodo Dragon Jerk: Ennek a pizzakrém (!!!) illatú sárgás-zöldes színű gyümölcsös chiliszósznak szerintem kivi az alapja, bár nem állítom biztosra. Érdekes, hogy fűszerezett, vannak benne zöldfűszer (kapor?) darabkák. Nincs túl jó kinézete és illatában a gyümölcs sem dominál, bár érződik. Csípősségre megfelelő. Egyébként ízre jó, olyan igazi "hústunkolós" fűszer.  Részpontszámok tekintetében elég gyatra, de valamiért az egész mégis csak felső középkategóriába repítette.  

Összbenyomás: 8/10

GabKo-Zip's - Ale Mango Habanero: Szerintem őszibarack. Egy sima - bár kicsit híg - textúra, határozott gyümölcsillat, élénk szín, pont megfelelő csípősség. Ezen szempontokra elég jó értékelést lehet adni, de valahol mégsem fogott meg, mert az íze egyből elillan és csak egy csípősség marad utána. Valamit biztos lehetne még javítani rajta, mert piszkálja a felső kategória talpát. 

Összbenyomás: 7/10 

Gerilla Chili - Sárgabarackos Chutney: Kajszi. Állagra olyasmi, amit régen nagyanyáink főztek. Üstben, jó hosszan kavargatva a kimagvalt barackot. Illatra is intenzív és ízében is hagyományos. Csípősségre megfelelő, amiről a benne látszódó paprikadarabkák gondoskodnak. Kiváló termék. Én leginkább édességbe tudom elképzelni. 

Összbenyomás: 10/10

KO Chili - Jalapeno & Lime:  Zöldlekvár. Zöldszósz. Valami zöld, elég savanykás, mérsékelten, de kellően csípős, sima textúrájú. Szerintem rebarbara, de van benne citrom is rendesen. Vagy lime héjastól. Elég savanyú. Nekem bejön, de lehet sokaknak ez túlzottan citromos lenne. Ami biztos, hogy szaftos, nehéz sültek mellé kiváló! (Most jut eszembe, hogy van egy csomó rebarbarám lefagyasztva.... Tudom is mit csinálok belőle. Köszi az ötletet!) 

Összbenyomás: 10/10 

Nyúli Tüzes Chili - Vérnyúl: Feketeribizli. Egy különleges, de ritkán termesztett gyümölcs, pedig tele van mindenféle  -a szervezetre jótékony hatású - anyaggal. Na ebből chilis szószt csinálni az kihívás. Olyan mint pl. wagyu marhából steaket sütni. Ettől függetlenül nagyon jól sikerült. Kiváló paraméterei vannak minden tekintetben, kivétel egyet. Én kevésbé csípősen csináltam volna. Félreértés ne essék, nem nyomja el a gyümöcs ízét a kapszaicin, de hosszabb távon odaüt rendesen. Ez a csípősség egy alap szósznál tökéletes, de egy gyümölcsösnél talán egy picit túlzó. Ettől függetlenül csak ajánlani tudom mindenkinek, de csakis értékes húsok, vagy minőségi sajtok mellé szabad egy ilyet kínálni. 

Összbenyomás: 9/10

Viharsarki Chili - Szilvás Chili Szósz: Ez olyan fűszeres (fahéjas) szilva. Kellemes textúrájú, ízre tökéletesen gyümölcsös. A fahéj nagyon odaillik. Jófajta sültek, steakek mellé kiváló. Csak gratulálni tudok a gyártónak. Ja! És csak annyira csípős, amennyire szükséges. 

Összbenyomás: 10/10

Orsi Ízletes Chiliszószai - Karibi Csiliszósz: Ez olyan nem tudom milyen gyümölcs. Kicsit pépes-kásás, savanykás, nem jellegzetes illatra, színre sem. Ízre is elég gyenge. Inkább a savanyú íz érződik benne, ami szerintem citromsav lehet, mert a chilivel együtt eléggé marja a lágyszájpadom. Még dolgozni kell rajta. 

Összbenyomás: 5/10

Fox Chili - Sour Cherry Sauce: Meggy alapú chili(?)szósz. Kellemes illat, íz, tökéletes szín, kissé darabos textúra. Viszont a csípősség szinte egyáltalán nem érződik rajta és azért is írtam kérdőjellel az előző mondatomban lévő szót. Először azt hittem, hogy csak én nem érzem a sok kóstolást követően, de megkértem egy kolléganőmet (aki azonnal megérzi a legkisebb kapszaicinmennyiséget is), hogy ízlelje meg és ő is csak enyhe bizsergést vélt felfedezni. Ebbe érdemes lenne egy kicsit több chilit beletenni, mert egyébként nagyon finom. 

Összbenyomás: 7/10

Szuchili - Ah-Choooo!: Valami zöld chiliszósz. Nem jövök rá a gyümölcsre. Talán ebben is rebarbara van? Édeskés ízű, pont megfelelően csípős és (talán) fűszeres. Egyébként finom. Sült húsok sós ízét kellemesen kiegészíti. Talán egy picit több savasságot elbírt volna. 

Összbenyomás: 9/10

Kígyóscsili - Fuits & Chiliss: Őszibarack. Illatából érződik. Színéből is. Ízéből is. Mindenből. Tökéletes textúra és csípősség is pont ideális. "Nem tudok erről többet mondani." (Forest Gump)

Összbenyomás: 10/10

 

Összegezve úgy érzem, hogy a magyar kistermelők elég jól kitettek magukért a minőségben. Érdekes, hogy nagyon sok - a versenyen (de akár a chilipiacon is) idén debütáló - kistermelő van, akik egy-egy termékük minőségével nagyon magasra tették a lécet, melyet a "nagy öregek" sem tudtak megugrani. De jól van ez így! Egyébként mindenkinek gratulálok a szerepléshez! "Végül is nem lehet veszíteni; csak nyerni, vagy tanulni." 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2914202817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rezsó72 2018.09.19. 20:12:44

Mélységesen szomorú, hogy többségében olyan emberek értékelnek BBQ szószokat akiknek fogalmuk sincs a BBQ-ról. Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-a sosem evett még autentikus BBQ fogást, és a BBQ szósz számukra a füstös ketchup egy élvezhetetlenségig édesített és chilivel teleb@szott. Szerinted, ha egy piten 8-12 órát töltött húsdarabot füstös szósszal locsolsz meg az hova vezet??? Ez megint egy puttó módon magyarosított moslék. Semmi köze a BBQ kultúrához. Kóstoltam a fesztiválokon jelenlévő termelők szószait, nagyrészükért a tengerentúlon lőnének. Tiltakozom, hogy ezeknek a nevében szerepeljen a BBQ kifejezés.

Rezsó72 2018.09.19. 20:18:17

Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-a sosem evett még autentikus BBQ fogást, és a BBQ szósz számukra a füstös ketchup egy élvezhetetlenségig édesített és chilivel teleb@szott "feketekecsap".