HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.03.15. 10:00 bratya

Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Tudom, hogy most a téma nem igazán aktuális, mert most tavasszal még nincs mit füstölni, de igazándiból még nem késtünk el a magvetéssel (a palántabeszerzésről nem is beszélve), hogy olyan fajtákat is bevonjunk a termesztésbe, melyek a füstölésre kiválóan alkalmasak. És most itt kiemelten beszélek az itthon is egyre népszerűbb jalapeno fajtákról, melyekből akár házi körülmények között is elkészíthetjük a mexikói és részben a tex-mex konyha egyik kultikus fűszerét, a chipotlét, mely nem más mint ennek a fajta terméseinek a meleg füstön szárított változata. 

dscf0497.JPG

Mivel egyre több chilitermesztő rendelkezik komoly BBQ készítésére is alkalmas professzionális smokerrel, így ennek a fűszernek a népszerűsége is megugrott az utóbbi időben. 

Én viszont elsődlegesen azokhoz kívánok szólni, akik nem rendelkeznek ilyen komoly "masinériával", maximum  otthoni eszközökkel, leginkább gondolok egy egyszerű gömbgrillre, mely többféle méretben, változatban és árban beszerezhető kertészeti, barkács, vagy egyéb üzletekben, hipermarketekben. 

 

gombgrill.jpgFotó: obi.hu

Otthoni szükségletre egy ilyen egyszerű szerkezetben is tökéletesen megoldható a füstölés néhány apróság figyelembe vételével. 

Ezek a gömbgrillek alul és felül állítható nyílásokkal vannak ellátva a megfelelő szellőzés érdekében, továbbá jó tulajdonságuk, hogy a hőt - a fedőnek köszönhetően - megtartják, így a füstölés mellett a paprikákat ki is szárítják egy lépésben. 

Mivel alul nyitottak (illetve annak kell lennie a szellőzés miatt) így nem alkalmasak arra, hogy a füstöléshez szánt fűrészport közvetlenül benne helyezzük el, mivel az nemes egyszerűséggel engedve a gravitáció törvényének kiszóródna. Ezért én egy használaton kívüli kis lábast tettem kissé ferdén az aljára, amibe a fűrészport felhalmoztam. 

dscf0493.JPG

Apropó fűrészpor! A füstöléshez keményfának (bükk, tölgy, akác, kőris) a fűrészporát szokták felhasználni, bár a neten lehet már különböző egzotikusabb fafajok (boróka, pekándió) forgácsát is kapni, de szerintem ez is tökéletesen megfelel az autentikus chipotle elkészítéséhez. A fűrészpor általában beszerezhető asztalos, vagy fűrészüzemekből, a lényeg, hogy tiszta és szennyeződésmentes legyen, még véletlenül se tartalmazzon szintetikus anyagokat pl. ragasztót, lakkot, festéket. A felhasználandó szükségletet a lábas és a grillező mérete is meghatározza, mennyiséget nem akarok konkrétan írni, mert én is inkább egyéni tapasztalataimból jöttem rá. Annyit elmondhatok hogy a fenti képen látható kislábast kb. 2/3-ig kellett megtöltenem és ez meleg időben egy adag szárítására és füstölésére megfelelő mennyiség volt. 

Egyébként a füstölésben a legnehezebb számomra a fűrészpor meggyújtása volt. Ha azt hinné az ember, hogy hopp egy-két gyufa és ég (pontosabban izzik, parázslik, füstöl) akkor nagyot téved. Valamiért nem úgy gyullad meg, mint a fa. Ami nekem bevált a begyújtására, az a vékony újságpapír apró laza galacsinokká formálva, majd a tetejére egy kevés fenyőfáról letördelt nagyon vékony és száraz ág a forgácskupac egyik "sarkában". Na ezek elégése a végén biztosított, annyi hőt, hogy a fűrészpor is beizzon. Ez a fenti képen is látható. Többször vittem haza a munkahelyem irodai iratmegsemmisítőjéből papírcsíkokat, azok még a galacsinoknál is jobban égtek. 

Mielőtt még a fűrészport beizzítottam volna, nekiálltam a paprikák előkészítésének. 

dscf0494.JPG

A pirosra érett terméseket megmostam, megtörölgettem, majd hosszirányban bevágtam őket, de a szárukat nem vettem le, mert ez tulajdonképpen összetartja száradás közben a két felet. A magokat nem szedtem ki direkt, ami kipotyogott, azt egy tálban összegyűjtöttem a következő évi magvetéshez. 

dscf0496.JPG

A félben bevágott paprikákat ezt követően a grillrácsra helyeztem a fűrészporos lábas fölé, majd lefedtem a tetővel úgy, hogy némi légrést hagytam az alja és a teteje között. Erre azért volt szükség, mert úgy éreztem, hogy az alsó és felső szellőzőkön keresztül nem minden esetben elég a légáramlás a fűrészpor izzásának a fenntartásához. 

 

dscf0498.JPG

A füstölés teljes ideje nálam általában 6-9 óra volt, ami függött a kinti hőmérséklettől, valamint a légmozgástól. Enyhe szellőben nagyon jól izzott a forgács úgy, hogy nem hűlt a levegő a fedő alatt, erősebb szélben, viszont sokkal kevésbé volt meleg a füst, ergo a füstölés ideje is hosszabb volt. 

Természetesen a füstölés alatt sem ülhetünk a babérjainkon. Én kb. félóránként rá szoktam nézni a készülő chipotléra és többször átforgatom őket, a sütőrács helyzetén is változtatgatok, a fedő alatti légrést is más-más oldalra teszem időnként, de szükség esetén az izzó fűrészport is megpiszkálom. Sőt ezt néha pótolni is kellett, ilyenkor levettem a rácsot óvatosan, majd egy-két marékkal tetem a lábasba, közvetlenül az izzó füstölő részek mellé, így átterjed a friss forgácsra is a parázslás. Ezekre a tevékenységekre nem nagyon lehet konkrét tanácsokat adni, ezek egyéni, pillanatnyi tapasztalásokon alakulnak. 

dscf0524.JPG

Az elkészült füstölt paprikákat egészben, vagy pehelynek összetörve jól zárható konzerves üvegbe tettem el. 

Felhasználni leginkább chilis babhoz, egyéb mexikóis ételekhez szoktam, de gyakran csinálok vele "hamis" füstölt sajtot is. 

Amiben idén változtatni fogok, hogy a gömbgrill sütőrácsára tenni fogok egy fémből készült kb. 8*8 mm-es lyukátmérőjű rostahálót (ami a legtöbb vaskereskedésben beszerezhető), mivel néha egy-egy paprika leesett a rácsról bele a parázsba, de ennek használatával ezt a veszteséget is ki tudom küszöbölni. 

Ha valakinek nincs ilyen gömbgrillje sem, de akad otthon néhány tégla, egy rács és egy fémlemez a tetejére, akkor akár azzal is össze lehet állítani egy kis ideiglenes füstölőt. A folyamat ugyanaz. 

Ha valakinek van egyéb tapasztalata, vagy ötlete a témával kapcsolatban, akkor szívesen veszem, ha kommentben megosztja. 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9613736982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.03.15. 19:04:29

Mi is megfüstöljük aztán darálás,,,,fincsi

PiszkosFreddy 2018.03.15. 19:10:27

Köszönöm szépen,remek receptúra,remek cikk !

Crip Lee 2018.03.15. 19:46:39

Halat fustolok gombgrillben lukacsos grilltalcan. Egyebkent ugy szoktam hogy rakok kemenyfabol tuzet es amikor mar csak parazs van akkor ra a fureszpor. Majd a racs es a grilltalca a halakkal

bratya 2018.03.16. 06:26:30

@Crip Lee: Kipróbálom ezt a tűzgyújtást én is!

Bitóné Beáta 2018.03.18. 14:44:16

Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is levágtam, úgy hasítottam félbe. Sokkal jobban átjárta a bükkfa füstje.
Egy egyszerű krumplilevest is feldob ;) Mintha egy fél tábla füstölt szalonna lenne benne :D