HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.03.08. 15:09 bratya

Ízében az ereje

Címkék: chutney BBQ szósz karchili chili savanyúság black butlah peach poison red poison

A közelmúltban írtam egy bejegyzést a Karchili kisvállalkozásról, majd nem sokkal később egy kis csomaggal lepett meg Kola Károly a vállalkozás alapítója, tulajdonosa. A kínálatban több fajta termék is megtalálható volt, közötte jelenleg még kereskedelmi forgalomban nem kapható - kísérleti - "anyagok" is. 

Károly nem az a termelő, aki nagyon széles fajtakínálattal dolgozik, ő a szószait mindössze néhány chilifajtából állítja össze. Ezek általános jellemzője, hogy a felső kategóriát képviselik, mármint SHU értékben. Talán a leggyengébb összetevő a Red Habi, de inkább a Carolina, Moruga, Dorset Naga, Jolokia fajták, pontosabban ezek változatai a főbb alapanyagok. 

Mostani tesztemben három alap chiliszószt, egy krémet , egy BBQ szószt, egy chutneyt, valamint egy savanyúságot tesztelek le. 

A termékek csomagolásáról általában. Az alapszószok 100 ml-es szélesnyakú, de olyan műanyag szűkítő bizbasszal (nem tudom minek hívják) vannak ellátva. Ez tökéletes szerintem, mert így nem fordulhat elő, hogy az esetlegesen száradó szósz a nyakban dugót képez, ha valaki nem fogyasztja el nagyon gyorsan, márpedig - és ez később kiderül - nem mindenki rendelkezik teflonszájjal, hogy húzóra, tüske nélkül lenyomjon, mondjuk egy Red Poisont. A BBQ szósz 250 ml-s négyszögletű üvegben van, ekkora kiszerelés szerintem kell is neki. A Bitang Károly 40 ml-s konzerves üveget kapott ideiglenes lakásának, míg a savanyúság a klasszikus 7 dl-es üvegben honol. 

karchili_jo.png

A megjelenésük esztétikus, és mint már írtam is a vállalkozás logója fantasztikus ötletből született, fantasztikus kivitelezéssel. (Persze ehhez némi kémiai ismeretre is szükség van.) A címkéken jól olvashatók a kötelező és az egyéb tájékoztató feliratok. Méretük nem takarja el teljesen a bennük lévő terméket, így pultra kitéve is figyelemfelkeltők. 

karc1_1.jpg

A termékek mindegyikében található Na-benzoát, amitől nagyon sokan ódzkodnak, de én inkább pozitívumnak tartom a tartósítás végett. Úgysem eszünk belőle egyszerre sokat, az az anyagmennyiség, amit beviszünk  a szervezetbe elenyésző. 

És akkor lássuk a részleteket! 

Bitang Károly: Az üvegre az van írva, hogy "sauce", bár én inkább krémnek nevezném. Tulajdonképpen darált sózott paprika, némi ecettel fűszerezve. Állagában megfelelőre pépesített, nem tolakodóan sós, de az ecet sem dominál benne. (Mellékesen az jutott eszembe, hogy akár el is lehetne hagyni). A Carolina, Moruga, Dorset, Bhut jolokia és - hígításnak - Red habanero, a csípősségét predesztinálja. Valóban csak késhegyni mennyiségek fogyasztására teszi alkalmassá. Szerintem bármilyen készétel főzés közbeni, vagy utólagos ízesítésére alkalmas, de a magyaros ételeknek kiváló csípősséget és aromát biztosít. 

Black Butlah Barbecue: Lassan a chili és a BBQ édestestvérek, vagy talán sziámi ikrek lesznek Magyarországon. Nem hiszem, hogy bárki is annyit tenne az igazi BBQ (nem flekken, vagy rablóhús, vagy tárcsázott tarja, vagy akármi) népszerűsítéséért, mint az egyre szaporodó chilis "minicivilizáció". Lassan minden kistermelő fantáziát lát a BBQ szószok készítésében, így nem is csoda, hogy 2017-ben a HunHot versenyen, már önálló kategóriát is kaptak az amerikai eredetű divatból kiforrott szószók. Ezen kategóriában a harmadik helyezést, pont ez a termék nyerte el, azaz magas minőségi követelményeknek is megfelelt. Mivel én is benne voltam a zsűrizésben, így most korábbi szubjektív véleményemet "copyzom" ide, mely az alábbi: 

"A tégely felnyitását követően egy nagyon kellemes illat csapta meg az orromat. Egy igazi BBQ aroma, a maga teljes fűszerezettségével, karamellességével. Textúrája, színe minden elvárást felülmúl. Olyan, mintha kóstolás nélkül is érezném az ízét. Egyébként tényleg minden benne van, ami elvárható, az ízek, fűszerek kavalkádja tökéletessé teszi. Bár csak enyhén csípős, de ez abszolút nem hátrány. Ez bárkinek a tetszését is el tudja nyerni. bármely sülthöz, vagy grillezett gyümölcshöz ajánlani tudom. Összbenyomás: 9/10" 

Szóval nekem is ízlett. Egy észrevételem azért lenne, csak hogy az 1 pont mínuszt megmagyarázzam. Egy nagyon kicsit csípősebbre csinálnám. Tudom, hogy a BBQ szósz lényege nem a túlzott csípősség, de egy picivel több kapszaicint biztos találni a ház körül. 

Ettől függetlenül annak, aki tényleg csípősebben szereti javaslom, hogy a Karchili bármely alapszószából csöpögtessen bele egy keveset és kész a tökéletes - 10 pontos - termék. De így sem kell szégyenkezni a gyártónak. 

karc1_4.jpg

Black Bhutlah: Összetevőiben egy átlagos chiliszósz, melynek az alapját a névadó fajta jelenti, némi ecettel és sóval fűszerezve. Nem teljesen sima, egy kicsit inkább pürés, rozsdabarna színű. Kellemes, nem túl tolakodó , de határozott - fajtára jellemző - aromája van. Csípősségre természetesen a felső kategóriát jelenti. Sültekhez kiváló. Egyébként a tesztelt három szósz közül ez a legsűrűbb, bár nem zavaróan. Feltételezem ez nem meghatározó alaptulajdonság, inkább csak így sikerült a feldolgozás. 

Red Poison: A nevében benne van a red, de nem mint vörös hanem, mint piros. Csodálatos élénkpiros színe van, ami a feldolgozott paprika frissességét juttatja eszembe. Az összetevői a són és az eceten kívül a Moruga, a Dorset, Bhut jolokia, valamint hígításnak egy kis Red habi. Egyszóval ez sem kispályás. Kibontás után olyan autentikus chiliillat csap meg, amit tényleg csak a legfrissebb paprikák tudnak átadni. Aromája tökéletes. Egyébként ez a termék a 2016-os HunHot verseny 3. helyezettje lett. Bár annakidején is volt szerencsém zsűrizni, már nem emlékszek pontosan erre a termékre hány pontot adtam, de tulajdonképpen azt sem értem, hogy mit tudott jobban az első két helyezett. Külön tetszik benne a Habanero, mely egy selymesen citrusos ízt kölcsönöz neki. Szerintem ez egy tökéletes választás street food kajákhoz, de sültekhez sem megvetendő. Persze elsőre azért tartson mindenki mértéket. 

Peach Poison: Ha már van Red Poison, miért ne lenne Peach Poison is. De mitől is peach? Hát nem az őszibaracktól, hanem az alapját képező Peach jolokiától, ami színében igaz, hogy gyümölcs, de tartalmában folyékony tűz. De hogy a gyümi se maradjon ki ezért a gyártó grapefruittal turbózta (vagy hígította) fel. Nagyon sokféle gyümölcsös (vagy gyümölcs hozzáadásával készült) chilis terméket kóstoltam, de valljuk be a grapefruit még eszembe sem jutott, hogy ez is lehetne adalék, attól függetlenül, hogy téli vitaminpótlásomat reggelente egy adag frissen facsart grapefruit "fröccsel" szoktam kezdeni. Illatában egyébként csak kicsit érzem a citrust, de ízében benne van a fanyarsága, bár ezt a jolokia erőssége hamar elnyomja. Egy kicsit olyannak tűnik, mintha a paprika erejét felerősítené a grapefruit, úgy mint ahogy a savanyúság leve szokta. Nem rossz, de nem is érzem, azokat a sajátos, karakteres aromákat, amik igazándiból hozzárendelnék egy-egy ételhez, bár fanyar savassága miatt gyümölcsös, tengeri herkentyűs ételek, vagy salátaöntetek egyedi fűszere lehet. Hígítás nélkül csak nagyon bátraknak ajánlom. 

Savanyúság: Nincs neve, nincs címkéje, mert ezt a gyártó leginkább elosztogatta, vagy bónuszként adott belőle egy-egy törzsvásárlójának, és szerencsére nekem is. Az utóbbi időben nagy kedvencem lett a chili savanyúság, a saját termésem kései éretlen, félérett, vagy utóérett részét is ennek dolgozom fel és napi szinten fogyasztom. Nem tudom - csak sejtem - hogy a Karchili is ezt tette, mert a benne lévő termések egy része zöld, vagy halványan piros, persze ez nem von le semmit az élvezeti értékéből és minőségéből. A fajták a Károly által termesztett paprikák kavalkádjából tevődnek össze, így annak aki kóstolásra és fogyasztásra adja a fejét, javaslok előzőleg pár, Miatyánkot, Üdvözlégyet, vagy részvételt egy bűnbánati misén, ugyanis a savanyúság - tapasztalatok alapján - exponenciálisan növeli a csípősségérzetet az amúgy sem másodkategóriás papreszok esetében. Ergo: ha én objektív akarok lenni tesztben, akkor nem a paprikákat fogom szopogatni, hanem inkább a körítésre, vagyis az állagra, a fűszerezésre és a felöntőlére figyelek oda. 

karc1_6.jpg

A paprikák száruktól szépen letisztítva, és bevágva kerültek az üvegbe, mely által egyrészt kívül-belül átjárja a felöntőlé, másrészt több is elfér egy-egy üvegben anélkül hogy össze lennének préselve. Fűszerezésként szemesborsot, mustármagot, koriandert és vöröshagyma karikákat használt a gyártó. Egyelőre nagyon csábító összeállítás. 

 Az üveget kinyitva egy brutálisan kellemes hagymás-chilis illat csapta meg az orromat, nem tolakodóan, hanem selymesen aromásan, melyet a csípős illat (ha van ilyen) überel. A felöntőlé isteni, olyan habanerosan csípős. A hagymakarikák és a paprikák kellemes állagúak, nem túl puhák, de nem is roppanósak. Tudom sokan a roppanós savanyúságokat kedvelik, én inkább ezt a közepes állagút. 

Egy valami biztos. Brutálisan csípős, de nagyon finom, megőrizte a fajták tiszta aromáját. Ez az amitől sziszeg az ember. Erre csak azt tudom mondani, amit az alkoholoknál szoktak írni: Fogyassza felelősséggel. 

Tudom, hogy a gyártó elő akar rukkolni az idény egy gyengébb (jalapeno alapú) savanyúsággal. Ha ott is át tudja adni ezt a minőséget, akkor dombon a tanya! Ehhez csak gratulálni tudok. 

Egy biztos. Ha elfogy a tartalma (valamikor) akkor sem fogom kiönteni a felöntőlevet, hanem teszek bele aprószemű lilahagymát, vagy gyöngyhagymát és azt is megérlelem, mint egy tokaji aszuseprőből készített máslást. Kihasználom az utolsó erejéig. 

Sárgabarackos chutney: Ezzel egy kicsit gondban vagyok, mert bár tudom mi a chutney, de még nem nagyon kóstoltam. Aki nem tudja mi fán terem ez a készítmény, annak nagyjából úgy fogalmaznám, hogy egy fűszeres, darabos, gyümölcsös és a legtöbbször csípős mártás. "Őshazája" India és úgy általában a Távol-Kelet, ahol az alapanyagok egész évben rendelkezésre állnak és az ottani gasztrokultúrába is szervesen illeszkednek.

Ez jelenleg még a Karchili kísérleti terméke, így az összetevőiről is csak annyit tudok, hogy van benne sárgabarack és chili. Amit még felfedeztem benne: vöröshagyma, fokhagyma, bors, mustármag, de biztos van még benne jópár fűszer, amit önállóan nem tudok azonosítani. Állagra, színre olyan mint egy darabos barackdzsem (nem a nagyanyám féle sűrű üstben főzött lekvár), illatában azonban megjelennek a fűszerek. Kóstolás előtt úgy véltem, hogy édes lesz, de nem édes, hanem inkább édes és sós egyben. Olyasmi, mint a sós  hájas tésztában sütött lekváros papucs. A fűszerek egy nagyon érdekes és finom ízkombinációt adnak neki, ami kóstolás után is megmarad percekig. Egy kicsit Észak-Afrika hangulata jelenik meg nekem. Csípősségében az enyhe kategóriát képviseli, de ez csak pozitívum, mert így nem nyom el egyéb ízeket. Leginkább keletiesen fűszerezett, vagy pikáns vadhúsokhoz ajánlom. Szerintem megérett a termék a szériagyártásra. 

Összességében elmondhatom, hogy a Karchili termékei a legfelső kategóriában vannak a minőség és a csípősség tekintetében és ezen tényezőket kérem vegye minden fogyasztó figyelembe. A dobogó képzeletbeli fokára helyezem a savanyúságot, a Red Poisont és a BBQ szószt, de éppen csak célfotós hajszállal marad le a többi terméke. Egyedül a Peach Poisonnal nem tudtam mit kezdeni. Talán az, aminek magas a minősége, de én a felhasználhatóságot kissé korlátozottnak érzem.

Károly 2018-ban újabb termékekkel is elő kíván rukkolni, melyek között lesznek enyhébben csípősek is, kiszolgálva azokat, akik ízlésének leginkább azok felelnek meg. Ha ott is ezt a magas minőséget hozza, akkor egy tökéletes, teljes spektrumú termékpalettával léphet a fogyasztók elé. 

Hajrá Károly! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr7213706056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.