HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.01.09. 10:16 bratya

Kiütéses győzelem

Kocs – az alig 3.000 lakosú Komárom-Esztergom megyei község – a magyar chilitermesztés egyik „arany négyszögében” fekszik. Ismertségét egykoron az itt élt híres bognárai jelentették, akik tulajdonképpen a hagyományos magyar hintót, a rugós kocsit megalkották évszázadokkal ezelőtt. Ezen a településen él Tóth Róbert, aki KOchili termékcsaládjával tiszteleg többek között a település neve előtt.

Ha jól tudom te sem szakadtál el a „kocsiktól”.

Valóban nem ugyanis főállásban kamionsofőrként dolgozom. Szerencsére csak beföldi fuvarokban, így – ha nem is sok, de valamennyi – időm marad a chilikre is. Szerencsére menyasszonyom is sokat besegít, amíg én oda vagyok „fuvaron”.

Hogy ismerkedtél meg a chilivel?

22496441_1510371965695396_4567168526111335897_o.jpg

A chilivel pár éve ismerkedtem meg. Olvastam a neten egy riportot egy emberrel akit Midász királyként aposztrofáltak a cikkben. Szerelem volt első látásra. A képek a kertről, a növényekről gyönyörűek voltak. A sokszínűségük és a formáik azonnal magukkal ragadták a fantáziám. Itt meg is pecsételődött a sorsom. A cikkben szereplő úr ma már a barátom. Elkezdtem olvasni a témáról. Chilis fórumokba léptem be és szívtam magamba minden információt. Rendeltem magokat, a karácsonyi szünetben palántázót építettem és belevágtam. Annyi féle chili tetszett, hogy mindenből 20 db.-ot rendeltem és így összesen 500 db magom lett. A keltetés után 300 növénnyel indultam a termesztésnek.

És rögtön tudtad, hogy kistermelő leszel?

Igen. Azt már előre sejtettem, hogy a 300 tő termése sokkal bőségesebb lesz, mint a saját felhasználás, illetve a haverok „megmérgezése”. Az első pillanattól kistermelői mértekben gondolkodtam. Ahogy megvolt az első szüretem, megfőztem az első szószomat, akkora sikere lett, hogy őstermelő-kistermelő lettem.

Akkor gondolom elég hely áll a rendelkezésedre a chilitermesztéshez?

A kertem egy hektár. Első évben kb. 300 négyzetméteren termesztettem chilit, a második szezonban ez 1.000 négyzetméterre bővült. A jövő évben további bővülés várható a terveim szerint.

17240077_1305812012818060_234173571053343890_o.jpg

Ahogy elnéztem, inkább a „brutálisabb” fajtákat preferálod.

Eddig valóban azok domináltak. A harmadik szezonomat kezdve viszont teljesen megváltoztatom az arányokat. Eddig tényleg a nagyon erős paprikák domináltak, de jövőre a jalapeno lesz túlsúlyban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy lemondunk a komolyan csípős fajtákról. Mindenből lesz ugyanúgy, mint eddig, de a jalapenora sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk.

Mi indokolja ezt a döntésed?

22448277_1510334235699169_719288532674623535_n.jpg

Jalapenoból két termékem készül és ez a két termék a legnépszerűbb nálunk. Természetesen a piaci igények indokolják elsődlegesen a fajtakínálat részleges átalakítását. Továbbá a tavalyi 2.000 db-os tőszámot meg akarom az idén duplázni. Ennek várható termésmennyiségéhez már tudatosan kell gondolni azokra is, akik csak az enyhébb kategóriát szeretik.

Termékeidnek mik a főbb jellemzői?

A termékeimen ott virít a nagy sárga KO felirat, tehát hűek vagyunk a névhez. Az első évben két szószunk volt, egy piros és egy sárga színű. A sárga nagyon csípős, melybe kevés méz és fokhagyma került még. A piros az egy közepes szósz. Átlagember számára az is brutális. Idén kezdtem el fesztiválokra járni és már nem csak az ismerőseim között terjesztettem a KO-t. Volt is tanulsága a fesztiváloknak. Találkoztam igazi chili rajongókkal, akiknek magasabb a toleranciaküszöbük az átlagnál. A tapasztalatok azt mutatták, hogy kell egy igazán ütős (tényleg KO) termék a palettára.

14520514_1149072118492051_6556504911388315447_n.jpg

Minden igényt ki szeretnénk elégíteni. El is készült a krémünk, amire már nem lehet panasz. Nagyon gonosz lett. Persze az átlagos tűrőképességűeknek is kellett találnunk valamit, mert őket is ki akarjuk szolgálni. Elkészült a chipotle, majd később a BBQ szószunk. Ma már mindenki talál nálunk kedvére való terméket ízlése szerint.

Lakóhelyed környékén sok chilis kistermelő van. Nem érzel konkurenciaharcot? Vagy mivel az az ország „gazdagabb” része, így ez a keresletben is érezhető?

Nem könnyű az értékesítés, ezt már tapasztaljuk, ezért megragadunk minden lehetőséget. Tatán már elérhetőek vagyunk boltokban, vendéglátóhelyeken és fesztiválokon. Itt helyben elég népszerűek a termékeink. Viszont tényleg olyan kiélezett a verseny időnként, hogy csak száz százalékkal lehet fennmaradni. Szerencsére menyasszonyom sokat segít. A munka nagyrészét ketten csináljuk Évivel, mivel egyedül képtelen lennék a munkám mellett ezt a feladatot is teljes mértékben ellátni.

14457306_1148198018579461_1122040162537921271_n.jpg

A HunHot versenyen nem indultál egy kategóriában sem? Ez tudatos volt, vagy lemaradtál róla?

A HunHot-on egész egyszerűen azért nem indultunk, mert egyik kategóriába sem fértek bele a termékeink. Jövőre ez is másképp lesz.

A BBQ egyre népszerűbb. Van neked is BBQ terméked?

21766873_1492764037456189_9130224567083615018_n.jpg

Ahogy a chilibe beleszerettem úgy robbant be az életembe a BBQ világa. Ahogy a chilit kutattam három éve, úgy bújok most mindent ami BBQ. Elkészült az ipari méretű sütőm és a chili mellett sütni is szeretnék. Az első BBQ szószom itt helyben hatalmasat szólt. A megjelenés napján elkapkodták a készletet. Azt gondolom a chili és BBQ jól megférnek egymás mellett, ebbe az irányba szeretnék továbblépni.

Ahogy Róbertet megismertem, ő nem a szavak, hanem az igazi tettek embere. Ő az, aki valamit a fejébe vesz, azt meg is valósítja, méghozzá maximális tudást és munkát hozzáadva. Újabb és újabb ötletei vannak és ezek tudatos és józan tervezéssel meg is valósulnak. Ahogy két év alatt elismertséget szerzett a magyar „chilis” társadalomban, úgy biztos vagyok, hogy a BBQ kulináris élvezetét is át tudja majd adni minden fogyasztónak. Ehhez nagyon sok sikert kívánok!

Facebook: Kochili

fotók: facebook

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6013561127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.01.11. 18:53:10

Nagyon jo, hajrá. Gratuálok és még több siker tkivánok. Én itthon nyomatom kisüzemben, igy magamnak termelem. :)Meg az ismerősök, rokonok is elviszik a maradékot.