HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.01.09. 10:16 bratya

Kiütéses győzelem

Kocs – az alig 3.000 lakosú Komárom-Esztergom megyei község – a magyar chilitermesztés egyik „arany négyszögében” fekszik. Ismertségét egykoron az itt élt híres bognárai jelentették, akik tulajdonképpen a hagyományos magyar hintót, a rugós kocsit megalkották évszázadokkal ezelőtt. Ezen a településen él Tóth Róbert, aki KOchili termékcsaládjával tiszteleg többek között a település neve előtt.

Ha jól tudom te sem szakadtál el a „kocsiktól”.

Valóban nem ugyanis főállásban kamionsofőrként dolgozom. Szerencsére csak beföldi fuvarokban, így – ha nem is sok, de valamennyi – időm marad a chilikre is. Szerencsére menyasszonyom is sokat besegít, amíg én oda vagyok „fuvaron”.

Hogy ismerkedtél meg a chilivel?

22496441_1510371965695396_4567168526111335897_o.jpg

A chilivel pár éve ismerkedtem meg. Olvastam a neten egy riportot egy emberrel akit Midász királyként aposztrofáltak a cikkben. Szerelem volt első látásra. A képek a kertről, a növényekről gyönyörűek voltak. A sokszínűségük és a formáik azonnal magukkal ragadták a fantáziám. Itt meg is pecsételődött a sorsom. A cikkben szereplő úr ma már a barátom. Elkezdtem olvasni a témáról. Chilis fórumokba léptem be és szívtam magamba minden információt. Rendeltem magokat, a karácsonyi szünetben palántázót építettem és belevágtam. Annyi féle chili tetszett, hogy mindenből 20 db.-ot rendeltem és így összesen 500 db magom lett. A keltetés után 300 növénnyel indultam a termesztésnek.

És rögtön tudtad, hogy kistermelő leszel?

Igen. Azt már előre sejtettem, hogy a 300 tő termése sokkal bőségesebb lesz, mint a saját felhasználás, illetve a haverok „megmérgezése”. Az első pillanattól kistermelői mértekben gondolkodtam. Ahogy megvolt az első szüretem, megfőztem az első szószomat, akkora sikere lett, hogy őstermelő-kistermelő lettem.

Akkor gondolom elég hely áll a rendelkezésedre a chilitermesztéshez?

A kertem egy hektár. Első évben kb. 300 négyzetméteren termesztettem chilit, a második szezonban ez 1.000 négyzetméterre bővült. A jövő évben további bővülés várható a terveim szerint.

17240077_1305812012818060_234173571053343890_o.jpg

Ahogy elnéztem, inkább a „brutálisabb” fajtákat preferálod.

Eddig valóban azok domináltak. A harmadik szezonomat kezdve viszont teljesen megváltoztatom az arányokat. Eddig tényleg a nagyon erős paprikák domináltak, de jövőre a jalapeno lesz túlsúlyban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy lemondunk a komolyan csípős fajtákról. Mindenből lesz ugyanúgy, mint eddig, de a jalapenora sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk.

Mi indokolja ezt a döntésed?

22448277_1510334235699169_719288532674623535_n.jpg

Jalapenoból két termékem készül és ez a két termék a legnépszerűbb nálunk. Természetesen a piaci igények indokolják elsődlegesen a fajtakínálat részleges átalakítását. Továbbá a tavalyi 2.000 db-os tőszámot meg akarom az idén duplázni. Ennek várható termésmennyiségéhez már tudatosan kell gondolni azokra is, akik csak az enyhébb kategóriát szeretik.

Termékeidnek mik a főbb jellemzői?

A termékeimen ott virít a nagy sárga KO felirat, tehát hűek vagyunk a névhez. Az első évben két szószunk volt, egy piros és egy sárga színű. A sárga nagyon csípős, melybe kevés méz és fokhagyma került még. A piros az egy közepes szósz. Átlagember számára az is brutális. Idén kezdtem el fesztiválokra járni és már nem csak az ismerőseim között terjesztettem a KO-t. Volt is tanulsága a fesztiváloknak. Találkoztam igazi chili rajongókkal, akiknek magasabb a toleranciaküszöbük az átlagnál. A tapasztalatok azt mutatták, hogy kell egy igazán ütős (tényleg KO) termék a palettára.

14520514_1149072118492051_6556504911388315447_n.jpg

Minden igényt ki szeretnénk elégíteni. El is készült a krémünk, amire már nem lehet panasz. Nagyon gonosz lett. Persze az átlagos tűrőképességűeknek is kellett találnunk valamit, mert őket is ki akarjuk szolgálni. Elkészült a chipotle, majd később a BBQ szószunk. Ma már mindenki talál nálunk kedvére való terméket ízlése szerint.

Lakóhelyed környékén sok chilis kistermelő van. Nem érzel konkurenciaharcot? Vagy mivel az az ország „gazdagabb” része, így ez a keresletben is érezhető?

Nem könnyű az értékesítés, ezt már tapasztaljuk, ezért megragadunk minden lehetőséget. Tatán már elérhetőek vagyunk boltokban, vendéglátóhelyeken és fesztiválokon. Itt helyben elég népszerűek a termékeink. Viszont tényleg olyan kiélezett a verseny időnként, hogy csak száz százalékkal lehet fennmaradni. Szerencsére menyasszonyom sokat segít. A munka nagyrészét ketten csináljuk Évivel, mivel egyedül képtelen lennék a munkám mellett ezt a feladatot is teljes mértékben ellátni.

14457306_1148198018579461_1122040162537921271_n.jpg

A HunHot versenyen nem indultál egy kategóriában sem? Ez tudatos volt, vagy lemaradtál róla?

A HunHot-on egész egyszerűen azért nem indultunk, mert egyik kategóriába sem fértek bele a termékeink. Jövőre ez is másképp lesz.

A BBQ egyre népszerűbb. Van neked is BBQ terméked?

21766873_1492764037456189_9130224567083615018_n.jpg

Ahogy a chilibe beleszerettem úgy robbant be az életembe a BBQ világa. Ahogy a chilit kutattam három éve, úgy bújok most mindent ami BBQ. Elkészült az ipari méretű sütőm és a chili mellett sütni is szeretnék. Az első BBQ szószom itt helyben hatalmasat szólt. A megjelenés napján elkapkodták a készletet. Azt gondolom a chili és BBQ jól megférnek egymás mellett, ebbe az irányba szeretnék továbblépni.

Ahogy Róbertet megismertem, ő nem a szavak, hanem az igazi tettek embere. Ő az, aki valamit a fejébe vesz, azt meg is valósítja, méghozzá maximális tudást és munkát hozzáadva. Újabb és újabb ötletei vannak és ezek tudatos és józan tervezéssel meg is valósulnak. Ahogy két év alatt elismertséget szerzett a magyar „chilis” társadalomban, úgy biztos vagyok, hogy a BBQ kulináris élvezetét is át tudja majd adni minden fogyasztónak. Ehhez nagyon sok sikert kívánok!

Facebook: Kochili

fotók: facebook

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr3413561127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.01.11. 18:53:10

Nagyon jo, hajrá. Gratuálok és még több siker tkivánok. Én itthon nyomatom kisüzemben, igy magamnak termelem. :)Meg az ismerősök, rokonok is elviszik a maradékot.
süti beállítások módosítása