Megfogadtam, hogy nem választok könyvcímet bejegyzésemnek, de Moldova György sokak által ismert írása motoszkált folyamatosan a fejemben, amikor a Chili Hungária Manufaktúra termékéről terveztem tesztet írni.
A 424 elnevezésű chiliszószhoz már korábban hozzájutottam, de idő hiányában nem volt érkezésem megírni a tesztet.
Első benyomásom a termék küllemét illetően pozitív. A gyártótól megszokott 100 ml-es, esztétikus, gondosan megtervezett kiszerelés. A névválasztás kitűnő egy igazi magyar termékhez. A 424-es mozdony évtizedekig a hazai vasúttörténelem meghatározó szereplője volt, melynek hatására - valószínűleg - több ezer kisgyermek akart masinisztává válni.
A termék alapját a Habanero paprika képezi, mely a nagy kedvencem. Ezen felül tartalmaz még koktélparadicsomot, barnacukrot, vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, folyékony füstöt és NaBenzoát tartósítószert. (A folyékony füstről csak annyit, hogy a keményfa füstöt vízen keresztülvezetik, ez az eljárás lényege zanzásítva.)
Tartottam egy picit tőle, hogy ez a termék is egy túlédesített, túlfűszerezett BBQ szósz lesz, melyet túlzottan nem szeretek. Féltem, hogy a hozzáadott fűszerezés és cukor elnyomja a paprika igazi aromáját és nem kapjuk meg azt az ízvilágot, mely a magyar ízléshez harmonizál.
Szerencsére kellemesen csalódtam, mert ez nem BBQ szósz. Ez sokkal másabb attól. A hozzáadott fűszerek nem nyomják el a habanero kellemes - enyhén citrusos - paprika ízét, aromáját. A cukor nem dominál benne, hanem rásegít a kezdeti ízorgia kialakulásához, melyet a füstaroma tesz teljessé. Igazi chiliszószként a csípős érzet csak ezután következik. A csípősség az, amit a habanerotól várni lehet; odaüt, de nem mar lyukat az arcunkon, mégis percekig érezhető intenzív hatást eredményez.
A Chili Hungária Manufaktúrától ezzel a termékkel ismét ugyanazt az élményt kapjuk, melyet eddig megszoktunk egy világbajnoktól. Egy magyar ízlésvilágnak megfelelő teljes chiliszószt.
Fogyasztását - elsősorban - magyaros sültekhez, levesekhez, pörköltekhez ajánlom. Egy-két cseppel is bográcsos-grilles hangulatot varázsolhatunk ételeikhez, mely a téli hideg napokon bármely gourmet számára ínyencség lehet.
(Fotó: Chilihungária)
https://www.facebook.com/ChiliHungaria/?fref=ts