HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • Dárnok: Segítséget szeretnék kérni. Találtam itt egy 2013-as bejegyzést a chili bonsairól. Mi lett az ered... (2018.12.17. 12:59) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) Chilivilág (4) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (21) Habanero (1) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) jalapeno (5) Jalapeno (9) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2015.01.08. 20:39 bratya

Chilifantáziák

Címkék: sikoly hazai termék helyi termék Jalapeno habenero csilikrém Csilis bab Chilivilág Joe Brown chocolate pepper cream Olmek Bulls eye

A fővárosi Chilivilág vállalkozásról írhatnék úgy, mint bárkiről napjainkban, aki szenvedélyből, vagy megélhetési céllal kézműves, saját termesztésű alapanyagokból – egyébként jellemzően kiváló minőségű - szószokat, vagy krémeket gyárt és forgalmazza különböző csatornákon keresztül. Írhatnék így is róla, azonban a termékei legtöbbje nem a szokványos chili, fűszerek, paradicsom és egyéb összetevők keveréke, hanem olyan fantáziadús termékek, melyek egy-egy Michelin csillagos étterem séfjének sem jutnának eszébe. Ezek egy részét már korábban bemutattam, de a 2014-es év is hozott újdonságokat, melyek kóstolására az ünnepi pihenésben került sor.

A kiszerelés hihetetlenül ízléses, a 100 ml-es palackok csatosak, a címke egyedi és figyelemfelkeltő. A korábbi hiba (hogy egyes kötelező tartalmi elemek, olvashatósága nehézkes volt), megoldódott, nincs az a vevő, vagy hatóság mely ebben kivetnivalót talál.

A kínálat egyik elemét az Olmek nevű termék jelenti. Ez már-már hiánypótló termék, mivel a fogyasztói igények (és egy kicsit a divat is) a minél csípősebb készítmények felé terelik a gyártókat, így az enyhén csípős szószok jellemzően kimerülnek a csípős ketchupokban, vagy külföldi eredetű salsa és sambal oelek jellegű produktumokban.

olmek.jpg

Az Olmek szósz alapanyaga a Jalapeno paprika, mely az enyhén csípős kategóriát képviseli. A termék színe bíborvörös, így feltételezem, hogy a legtöbbször zöld színűként felhasznált paprikát hagyták teljesen beérni. Az állaga megfelelő, de ez az összes szószra vonatkozik. Ízre egyértelműen a paprika dominál, az enyhe csípősség kiemeli a paprika édeskés ízét. Kezdőknek és haladóknak is ajánlom, ebben a szószban mindenki megtalálhatja a saját egyedi ízlését. (Bevallom őszintén, én a 40 ml-es kiszereléshez jutottam hozzá, melyet magában (!) „szopogattam” el, kb. 10-15 perc alatt, ebéd utáni desszertként.)

A Bulls Eye egy magasabb kategóriát képvisel. Ez a termék Caribbean Red Habaneroból készül. Színre szintén bíborvörös, finoman krémes. Illatában már érződik a magasabb capsaicin tartalom, ebben a kategóriában már óvatosan a szaglósejtjeink is érzik, hogy itt nem csak egy enyhén pikáns mellékíz jelenik meg a szánkban, itt már dominánsabban is meg lesznek dolgoztatva a szánkban lévő receptorok. Nekem ez a kategória jelenti a sztenderdet, itt kezdem kiélvezni a nagybetűs csípőspaprikát. A készítményben köménymag is található, ennek ízét azonban csak a csípősség elmúlása után éreztem, akkor is csak enyhén. Ajánlani bármihez tudom, bár aki az Olmek kategória csípősségét szereti, annak azt javaslom, előtte gyúrjon egy kicsit az ízlelőbimbóira.

bulls.jpg

A harmadik tesztelt termék magyar nevet kapott a keresztségben, méghozzá a Sikolyt. A készítmény címkéjén Edvard Munch norvég expresszionista festő híres – és ellopása miatt hírhedt – festményének „chilisen zanzásított változata látható, egyébként rendkívül ötletesen! Feltételezhető, hogy a termék több emberből is sikolyt vált ki, de a puding próbája az evés, így határozottabb választ csak kóstolás után tudunk adni. A termék alapja Bhut jolokia, Trinidad Scorpion és Fatalii fajták keveréke, melyhez – a gyártó fantáziájaként – narancs és vodka került hozzáadásra. (A vodka-narancs kombinációjáról elég jelentős tapasztalattal rendelkezek, de az azért másként volt fogyasztva, mint ezekkel a „dögökkel” ütőssé tett szósz.) Ami az érdekességét jelenti, az leginkább kémia. A paprika csípősségét okozó kapszaicin alkoholban jól oldódik, így várhatóan teljesen más ízhatást eredményez, mint a vizes alapon főzött szószok. Az állaga kiváló, színe citromsárga, illatában a friss citrus dominál, vélhetően a narancs miatt. Engem összességében egy friss tavaszi reggelre emlékeztet, szinte elém varázsolja a hűs hajnal, a madárcsicsergés, valamint a felkelő nap cseresznyevirágokon megcsillanó sugarait. A paprikák alapján csak egy pici csöppel indítottam a kóstolást és vártam a mindent elsöprő tüzet. Vártam, de nem jelentkezett, amit leginkább az alkoholban történő oldódásra fogok, ami el nem veszi a csípősséget, csak „átalakítja”. Nem volt fejszaggatóan csípős, inkább diszkréten, mint ahogy a Habanerok szoktak. Éreztem viszont a citrust, ami szinte felüdíti az embert, ellenpólust jelent a csípősséggel szemben. A terméket a friss összhatása miatt leginkább salátákhoz ajánlom, de egy görögös, kapros, juhtúrós pizza fűszerének is kiváló. A sikoly elmaradt, de az elismerés nem!

sikoly.jpg

A legutolsó termék – a Joe Brown chocolate pepper cream - egy igazi különlegesség. Egy chilis, kakaós krém, az összetevői alapján egy igazi ízorgia. És itt most tennék egy kis kitérőt. A chilis termékek palettája egyre szélesebb, köszönhetően a kísérletező kedvű kistermelőknek, szakácsoknak és élelmiszermérnököknek. A chilis édességek is egyre népszerűebbek, mivel az édességek íze sokkal összetettebb és intenzívebb, ha a csípősség egy kicsit megbolondítja a receptorainkat. Chilis süteményekhez és édességekhez azonban eddig nem igazán lehetett kapni alapanyagot (egy-két kistermelőnek azért van chilis csokikréme és lekvárja), így a termék hiánypótló.

joe.jpg

Az alapot itt is a Bhut jolokia, Trinidad Scorpion és Fatalii adja, de van benne egy kis Habanero is. Ez sóval, ecettel, balzsamecettel és kakaóval van dúsítva. Színe sötétbarna, állaga átlagos krém sűrűségű. Illatában érződik a csípősség, de a balzsamecet és a kakaó is. Magában kóstoltam meg, mindössze egy késhegynyivel. Azonnal ütött, csípett, de őrületesen. Na most ért ide a sikoly. Az íze nem volt azonnal érezhető, csak a csípősség tompulása után. Ekkor egyértelműen a kakaó enyhe kesernyéssége kezdett dominálni. Fogyasztását leginkább feldolgozva ajánlom. Szerintem kiváló ízesítője lehet egy chili con carne-nak, vagy egy házi készítésű chilis csokinak, süteménynek, muffinnak. Nemsokára készítek egy chilis édességet, melynek – ha beválik – a receptjét itt publikálni fogom. Ennek a csípősségét ez a termék fogja adni. További felhasználási terület lehet egy-egy csípős mártás, vagy ragu, melyet pikánsabb húsokhoz készítünk.

Ha valaki kedvet kapott a kóstolásra, akkor szerencsére elég sok beszerzési lehetősége akad, különösen, ha fővárosi, vagy közeli lakos, de az internet világában a távolság nem okoz gondot. A vállalkozásról és az árucikkekről bővebb információt az alábbi helyeken találhatunk:

www.chilivilag.hu

www.chilivilag.webnode.hu

https://www.facebook.com/Chilivilag?fref=ts

(a fotók: Chilivilág)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr297054573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ermi71 2015.01.12. 19:58:01

Fiatal, öreg, Harsányi, az ősz, aki kiöntötte a sört.