HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2014.11.12. 09:12 bratya

Pokoli konyha

Címkék: savanyúság jalapeno habanero palántanevelés Abádszalók cayenne paprika csiliszósz Trinidad Morouga csilikrém füstölt fűszerpaprika Pokoli Konhya Carolina Reaper

A chili termesztés és fogyasztás, hogy napjainkban divattá vált az már vitathatatlan tény, de a feldolgozással foglalkozó kistermelők is gombamód szaporodnak, színesítve termékeikkel a hazai kínálatot. Az idén debütált az abádszalóki Pokoli Konyha, melynek „gazdáit” Varga Csillát és Ladányi Andrást kérdezem:

Miért pont chili?

Csilla: A párom – aki főállásban az építőiparban középvezető – egy téli holtszezonban az interneten böngészgetve talált rá egy chili magokat forgalmazó weboldalra. Pusztán érdeklődésből felvetette, hogy mi lenne, ha rendelnénk pár darabot. Mivel tudtam, hogy a férjem a főszezonban nagyon sokat dolgozik, ezért túlzottan nem örültem az ötletnek, de beleegyeztem. Ez a „kis mennyiség” végül közel háromszáz magot jelentett.

András: Érdekessége a dolognak, hogy mi korábban soha nem foglalkoztunk kertészettel, így egy teljesen új kihívás elé néztünk mindenféle tapasztalatok nélkül. Ez azt is jelentette egyben, hogy mindent magunknak kellett - akár a saját kárunkon keresztül is - megtanulni, ismereteket szerezni.

 

paprikatövek.png

Csilla: Nem volt egy könnyű év. A lakást beterítették a keltető tálcák, műanyagpoharak. Sok hibát követtünk el tapasztalatok hiányában, a kiszáradástól a túlöntözésig. Volt palántadőlés és levéltetű okozta károsodás is. Mindennek az lett az eredménye, hogy mindössze 67 db palántát sikerült a kertbe kiültetni a nyár közepére. Nem is gondoltuk, hogy ez a mennyiség milyen jelentős termést fog hozni, de ősszel betakarításkor már láttuk, hogy ez meghaladja a saját szükségleteinket, így elkezdtünk szószokat, krémeket készíteni.

És ebből jött a kisüzemi méretű termelés?

Csilla: Tulajdonképpen a végső sikereinkből. Megkóstoltattuk a szószokat, krémeket ismerősökkel és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Ekkor gondoltunk; mi lenne, ha ezzel nagyobb – kereskedelmi - mennyiségben is foglalkoznánk?

Ez persze nagyobb beruházást és előkészítést igényel?

András: Igen. Azt már akkor is tudtuk, hogy ennyi esetlegességet nem követhetünk el. Megterveztük a következő évet, valamint kiegészítettük azzal, hogy a chili mellett különleges paradicsomokkal és fűszernövényekkel is foglalkozni kívánunk. Családi segítséget kaptunk a fóliasátor és a kordonrendszer felállításához, termesztési és növényvédelmi ismereteket pedig egy helyi kertésztől szereztünk. Így került idén kiültetésre 550 tő paradicsom, 400 tő bogyiszlói paprika, 300 tő kaliforniai paprika, és kb. 1.000 tő chili. Az időjárás nem kedvezett nekünk, mint ahogy egy kertésznek sem az idei évben, mert amit lehetett gombák és baktériumok okozta betegséget látni a könyvekben az mind megjelent, valamint az enyhe tél miatt a kártevők is megleptek minket a levéltetvektől, a vándorpoloskáig nem kevés bosszúságot és kárt okozva.

 

fólia.png

Csilla: De félre téve a gondokat, azt hiszem, az évet sikeresnek könyvelhetjük el, mert gyönyörű és nagy mennyiségű termésünk lett, melyből bőven jutott a helyi piacokra, és kiszolgálta a készülő termékeket is alapanyaggal. A piacokon és az ismerősi körben a kezdeti kíváncsiságot és rosszallást már felváltotta a megelégedett vásárlói kör, és folyamatos visszajelzést kapunk, hogy finomak a termékeink, és sok sikert kívánnak a jövőben is.

Ez már azért komoly termésmennyiség. Milyen termékeket készítetek?

Csilla: Jelenleg öt különböző fajta chili paprika krémet, háromféle szószt és savanyított vegyes chili paprikát állítunk elő. A krémek közül kettő Cayenne paprikából készül, a hölgy fogyasztókra gondolva; ezek kevésbé csípősek. A közepes erősségű krémünk csokoládé színű habanero paprikából van, ez már markánsabb íz világú, de még nem a „letépem a fejed” kategória. A legerősebb két fajta krém közül az egyik az „1 millió +” nevet viseli, mely a legerősebb fajták keverékéből készül úgymint 7 Pod / 7 Pot, Trinidad Moruga Scorpion, Carolina Reaper; a másik pedig, ami mindent visz az csak a Carolina Reaper-ből készült krémünk. A krémek jelenleg 47ml-es és 106ml-es kiszerelésben kaphatók.

pokoli.jpg

A szószokat három erősségi fokozatban készítjük, melyeket (hasonlóan a krémekhez) Cayenne, Habanero és az 1 millió SHU feletti paprikákból szelektálva állítunk elő, ezek 250 ml-es üvegekben kerülnek palackozásra. A savanyított termékek 380 ml-es és 720 ml-es üvegben kaptak helyet, melyekbe felszeletelve kerül bele három fajta chili paprika. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idei évben is csinálunk füstölt fűszerpaprikát, de még arra egy kicsit várni kell, mert még száradás alatt vannak.

Sok fogyasztó szerint a paradicsom és a paprika „testvérek”. Ti mennyire használjátok fel együtt őket a termékeitekben?

András: Először is szólnék a paradicsomokról. Mi különleges szín- és formavilágú fajtákat vontunk be a termelésbe. Maga a paradicsomok különlegessége keltette fel az érdeklődésünket, mi is kíváncsiak voltunk, hogy élőben is úgy néznek e ki, mint a képeken. Mindenek előtt azonban a legfontosabb szempont az volt, hogy nem akartunk a 100. eladó lenni, aki hagyományos piros paradicsomot árul. Kockáztattunk és bejött.

paradicsomok.jpg

Csilla: A krémek nem tartalmaznak paradicsomot, azonban a szószok alapja ez. A szószok kikísérletezésénél arra törekedtünk, hogy a paradicsom ne jelenjen meg ízében dominánsan, de érezhető legyen benne, hiszen így garantált, hogy az ember szívesen rak belőle pizzára vagy különböző sültekre. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a chili íze, és ereje nem erőteljes a termékekben, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz paprikát is. Jó példa erre, hogy amikor az első "1millió+" nevű szószt főztük, András a szokásához híven evőkanállal kóstolta meg, és megtérdelt tőle az asztal mellett.

csoki habanero.jpg

A chilik és a paradicsomok házasításánál figyelembe vettük a színüket is, ezért például a közepes erősségű szószhoz felhasznált csokoládé habanero mellé, csak fekete, vagy csoki színű paradicsomot főztünk be, így a végtermék színe is egységes lett. Sajnos a sárga színű paprikáinkból csak mutatóban lett idén, de azért ebből is készült sárga paradicsom hozzáadásával egy mutatós habi szósz kísérleti jelleggel. Jövőre biztosan lesz belőle nagyobb mennyiség is.

Ennek a beruházásnak vissza is kell termelnie a költségeit. Milyen értékesítési csatornáitok vannak?

Csilla: Mindketten dolgozunk főállásban, ezért az értékesítés elég döcögősen ment, de ahol megjelentünk mondhatjuk, hogy nagy sikerünk volt. Elsősorban a környékbeli piacokra és rendezvényekre jutottunk ki, de a jövőben szeretnénk távolabb is menni. Tapasztalataink alapján a termékek eladják magukat, mert aki egyszer vásárolt általában vissza is jön, és hoz még valakit magával. Az elmúlt hetekben sikerült időt áldozni arra, hogy a facebook-on is megjelenjünk, így remélhetőleg ezáltal nagyobb ismertségre teszünk szert. (www.facebook.com/pokolikonyha2014)

Gondolom, itt nem akartok megállni. Mik a jövőbeni terveitek?

András: A jövőben szeretnénk tovább növelni a területek nagyságát, amin gazdálkodunk, továbbá bővíteni a termék választékot is, hogy reményeinket beváltva tisztességes megélhetést biztosítson családunknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr736889893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.