HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.09.18. 21:32 bratya

Az ördög alternatívája

Címkék: egészségmegőrzés csili fűszerek paprikakrém csili jótékony hatása paprika gyógyhatása csili gyógyhatása habenero Chili Hungária Manufaktúra mennydörgés csili szósz

Az, hogy minden relatív régóta tudjuk. Ezt Einstein tudatosította is a világgal jó pár évtizeddel ezelőtt. Relatív az idő, a tér, de az is, hogy miként viszonyulunk az ízekhez, így a csípősséghez is. Van, aki már azt is megérzi, ha a húslevesbe szemes borsot tesznek ízesítésként, más pedig két pofára tömi a hegyes erős, vagy a macskapöcse paprikát.

A csilirajongók számára csak az utóbbi néhány évben nyílt meg a világ, köszönhetően az internetnek. Külföldi – és most már hazai – webáruházakból lehet korlátlanul rendelni igazi csípős – elsősorban – mexikói, amerikai csiliszószokat, némelyiket stílszerűen koporsó formájú csomagolásban. Azonban a legtöbb fogyasztó számára még így is csak a Fald fel Amerikát sztárján - Adam Richman-en – keresztül jutott el az a közvetett érzés, hogy pokoli erős csípős szószokkal ismerkedjen.

Ezennel jelentem a nagy többség számára a jó hírt: elkészült egy gyilkos erős csiliszósz Magyarországon, melynek elkövetője a kabai Chili Hungária Manufaktúra.

A cég termékét már kifejezetten vártam. Mielőtt megkaptam volna, előzetes véleményeket olvastam magától a gyártótól, ami egy kicsit szkeptikussá tett az új termékkel kapcsolatban. A facebook oldalukon konkrétan az alábbit írták: „A csapásmérő! Megjött. A nyári hadművelet második tagja beköszönt a Magyar Virtus termékcsaládba. Mintha olvadt lávát, vagy kazánszénparazsat ennél. OKJ-s fakírtanfolyam elvégése fogyasztás előtt melegen ajánlott.” Magánvéleményként pedig még az alábbit fűzték hozzá: gyakorlatilag ehetetlen, gasztronómiai élvezetet nem nyújt.

No, ezek okoztak erős kétségeket a hiteles és pozitív teszttel kapcsolatban, mivel a vállalkozás termékeiről eddig csak szuperlatívuszokban tudtam beszélni, de gondolkozzunk pozitívan és vágjunk bele.

A szósz neve: Mennydörgés. A név alapján valami őrületes csípőset várunk, egy olyan paprikapasztát, mely hirtelen, elementáris erővel önti el a szánkat tűzokádó sárkánnyá változtatva minket.

mennydörgés.jpg

A csomagolás eltér a korábban megszokottól, nem a hagyományos szögletes üveges 120 g-os kiszerelésű, hanem egy magasabb nyújtott nyakú üveg, mely sokkal jobban hasonlít az amerikai design-ra, praktikussága folyósabb termékek esetén egyértelmű. A termék címkéje szintén eltér a korábbitól, eltűntek a magyarosan divatos elemek, egy hosszúkás paprikát és egy villámot látunk. Számomra az eddigi stílus jobban tetszett, ezt én amerikásan hivalkodónak találtam, bár sok fogyasztó számára így figyelemfelkeltőbb, és valljuk be a gyártónak is fontos a profit.

De ne legyek ennyire kritikus a legfontosabb információ megtalálható rajta: Tartalma: 90% habanero!!! A lényeg pedig ebben a részletben van.

A szósz csípőssége már közvetlenül a kibontás után az illaton érződik. Színe halványpiros-narancs keveréke, feltételezhetően a címkén feltüntetett domináns habaneroból több színváltozatot is tartalmaz, így yellow-t és red-et is.

A kóstolást nem akartam önmagában végezni, így egy kis semleges ízű kenyérre tettem egy fél mokkáskanálnyit. A csípős íz azonnal elöntötte a számat, de ez mellett az igazi – kissé citrusos – habanero aroma is áthatott. A csípősség meglehetősen furcsa volt, nemcsak egy-egy ponton éreztette hatását, hanem a teljes számat – mit számat! fejemet – átjárta. Valami elementáris erővel támadott, de nem durván, agresszíven, hanem inkább azonnali eufórikus izgalmat okozva. Néhány másodperc után szinte kiáltott az agyam, hogy kérek még, bár ekkor már csak szinte néhány cseppel folytattam a kóstolást, fenntartva a csípősség tüzes, melengető érzését.

Érdekes volt, hogy nem voltak mellékhatások, mint a csuklás, könnyezés, vagy az izzadás. Fűtött, melegített, inycsiklandóan ingerelt csodálatos érzést nyújtva. Nem kívántam semmivel tompítani, sem sörrel, sem tejjel, sem édességgel. Egyszerűen csak kívántam! A csípősség a kóstolást követően kb. 20-25 percig érződött, egyre fokozva a szervezetben az endorfin-elválasztást, először megérezve ténylegesen azt, melyet a tudomány eddig állított; a csípőspaprika egy természetes boldogsághormon, antidepresszáns.Eddig is szerettem a kapszaicint, de most volt az első olyan, ahol ezt a tényállást ténylegesen is átéltem.

Persze a tesztet nem akartam csak a magam véleménye alapján összeállítani, így egy több személyre kiterjedő kóstolást is beiktattam. Erre a legjobb lehetőség a munkahelyemen adódott, nem beszélve arról, hogy ott igazán szükség van a pár hónapja bekövetkezett változások miatt az endorfintermelés fokozására. Így egy szép későnyári napon bevittem a kisüveget a munkahelyemre kóstolás és ördögűzés céljából.

Alapvetően egy érdekes megállapítást kellett tennem. Nem volt olyan férfikollégám, aki meg merte volna kóstolni, kínáláskor finomabb és határozottabb visszautasításokat kaptam. A szebbik nem képviselői ismét egy piros pontot kaptak tőlem!

És akkor lássuk a zanzásított párbeszédes véleményeket!

Judit, (aki úgy eszi a cseresznyepaprikát, mint a cseresznyét): „Ez jó csípős! Nem mondom, hogy ehetetlen, mert egyáltalán nem az, hanem olyan közepesen erős. Egy tízes skálán – mondjuk - hetes erősségű.” Kimerítő válasz, mindennemű lihegéstől szenvedéstől mentesen.

Magdi (az Anyus): „Hú ez kurva erős!!! Ez borzalmas!!! Judit, nem baj ha megiszom a vizedet?” Nem baj, de csak rosszabb lesz. Egyél inkább egy kis kenyeret. (A száját kézlegyegtetéssel próbálja hűteni, persze ez csak olyan Pavlovi reflex, érni semmit nem ér.) Fél perc és folyik a könnye, majd kb 5-10 perc a megnyugvás ideje.

Erzsike (Államtitkár asszony): „Na jó, de csak egy picit.” Na! Az túlzottan pici. „Elég ennyi!” „Tényleg elég volt ennyi, ez nagyon finom, és nagyon csípős, ezt csak óvatosan lehet enni.”

Diána (a vadászat és a kertészmérnökök istennője): „Csípős, finom.” Ennyi volt a határozott válasz, mely meglepően hangsúlyos volt Dia szemérmesen Törppillás nézése mellett. Én ezt a választ közepesnek értékeltem.

Kati: Határozott, bátor mozdulattal önt egy jó adagot egy kis darab kenyérre a szószból. Jöhet a főpróba. Semmi mimika, semmi szenvedés. „Nagyon finom! Végre egy tisztességesen csípős szósz. Nem túl gyenge, nem túl erős. Ez az igazi, amilyennek lennie kell. Én igazán jó és csípős csiliszószt most kóstoltam életemben először, a többi olyan gyenge vacak volt.” Hangzik el a karakteres válasz.

Összességében úgy vélem, hogy ez a szósz mérföldkő lehet a magyar csilitermékek gyártásában, ugyanakkor a Chili Hungária Manufaktúra meglehetősen magasra helyezte a lécet a konkurencia számára. Nem tudok egyetérteni a gyártó azon véleményével, hogy ez nem rendelkezik gasztronómiai értékkel. Igenis ott van a helye mind a hazai, mind a nemzetközi ízek, ételek, fűszerek között. Persze a fogyasztását olyanoknak ajánlom, akik nem riadnak meg egy megszokottól erősebb terméktől.

És a végére egy kis videó, a mennydörgésről. A mű szerzője valószínűleg még nem kóstolta ezt a finomságot, de elképzelhető, hogy fogyasztása után hasonló szép gondolatai támadnának más rockos számok tekintetében is:

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr805522952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.09.19. 08:38:24

A Gabasco szószt még nem kóstoltad! :D

bratya 2013.09.19. 12:02:01

Ahhoz még nem volt szerencsém! De bátor vagyok és be fogom vállalni.

bratya 2013.09.19. 12:40:24

De be fogom vállalni!

JoaGno 2015.03.23. 10:11:55

Kiváló termékek, aki igazán szereti a csípőset annak tudom ajánlani. Kipróbáltam majdnem mindegyiket. Nagyon ízlett a Mennydörgés, a Kabai tüzes mennykő és ami ütős volt az az Attila :) Egyébként már egyre több helyről meg lehet rendelni, én erről a 2 oldalról szoktam:
chilis.hu/
onlineegeszsegbolt.hu/reform_elelmiszerek/chili_szosz_magyar_virtus