HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • Dárnok: Segítséget szeretnék kérni. Találtam itt egy 2013-as bejegyzést a chili bonsairól. Mi lett az ered... (2018.12.17. 12:59) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) jalapeno (5) Jalapeno (9) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2012.10.12. 18:26 bratya

Paprikák őserdeje

Címkék: nyár főzés fűszerek cayenne salmon csilipaprika inca red drop cedrino dragons claw

Mint már korábbi bejegyzéseimben említettem néhány évvel ezelőtt - akkori időhiány okából - megszüntettük a veteményeskertünket és gyümölcsfákkal ültettük, be továbbá befüvesítettünk. Persze ez valóban jelentős időmegtakarítás volt, azonban a friss, házi zöldségfélék már kezdenek hiányozni, ahol megterem a büdös, böfögtetős, de mégis igazán aromás fokhagyma, mindig van friss zöldségzöldje a sámlilevesbe, továbbá a paradicsomot a reggelihez a friss pékárúval boltból hazafelé jövet veszem le és fogyasztjuk el azonnal. Egyszóval hiányzik a vetemény, de nagyon.

Ennek ellenére egy csilibolondot ez sem riaszt el a termesztéstől, legfeljebb megpróbál alkalmazkodni a veteményes hiányához és csinál egy kis kertet cserepekben és balkonládákban. Így tettem én is kényszerből, azonban a palántákból adtam oda másnak is, aki a kertjében szabadföldbe ültette ki a növényeket. Mit ne mondjak, összejött neki.

A kert talaja átlagosnak mondható, meghatározni már nem lehet, hogy ez csernozjom, vagy öntéstalaj, mert a sok évtizedes művelés során ez már nem definiálható pontosan, szóval maradjunk a gyulai kerti földnél. A paprika tövek sor és tőtávolsága 50-50 cm, azonban később kiderült, hogy ez nem igazán elég a buja növekedés, megkívánta volna a min. 60-60 cm-t. Az ültetés ideje május 6-30 közé esett, folyamatosan történt. A kiültetett fajták a teljesség igénye nélkül: cedrino, Inca Red Drop, Tulipán paprika, Cayenne, Madárszem, Salmon, Shishito, Dragons Claw, valamint további 6-8 nem azonosított fajta. A tövek részben félárnyékban növekedtek, mivel a terülten több közepes méretű gyümölcsfa és térhatárolóként szőlőlugas is található. Az összes kiültetett tő száma kb. 30 db.

A paprikák a palánták kiültetését követően, kissé nehezen indultak növekedésnek, azonban június végétől őrületes tempóban elkezdtek fejlődni. Az első terméseket kb. július közepén kezdték el hozni és érlelni, azonban a dömping szeptemberre esett, és a beérés is leginkább ekkor volt a legintenzívebb. A mindennapos locsolás elengedhetetlen volt, meg is kapták azt a vízmennyiséget, amit igényeltek, azonban további tápoldatozásra nem kellett sor keríteni. Permetezésre sem volt szükség, nem érte őket semmilyen rovar, vagy gombakártevő. Ma október 12-e van, azonban még most is tele vannak terméssel, melyek csípőssége, ízvilága messze felülmúlja a cserépben nevelt csilikét.

Ezen tapasztalatból kiindulva mindenkinek javaslom, hogy amennyiben megteheti és biztosítani tudja a folyamatos vízutánpótlást, a csiliket szabadföldbe ültesse ki. És ez a jótanács nekem is szól - visszakanyarodva első bekezdésemhez gondolataihoz - a paprikák megerősítik, hogy igenis szüksége van egy magamfajta hobbikertésznek a veteményesre.

És akkor jöjjenek a szeptember közepén készült fotók a szabadföldi csilipaprikák őserdejéről:

DSCF3836.JPG

DSCF3835.JPGDSCF3834.JPG

DSCF3832.JPGDSCF3831.JPG

DSCF3830.JPGDSCF3829.JPG

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr34838883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yuing 2013.10.26. 21:23:01

HÚÚÚ,DE SZUPER PAPRIKÁK EZEK !!(honnan a magvak űltetni)