HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2012.08.12. 21:13 bratya

Újabb termések

Címkék: inca red drop cedrino dragons claw mundu-gundu lemon drop shoshito african pequin sweet chocolate

A napokban ismét további fajtákat szedtem meg. Ezekről kívánok írni pár szót.

Cedrino. (33-as)  4-6 cm hosszú sárga paprikák Csípősségük a macskapöcsétől erősebb. A növény elágazó szárú, vékony levelű nagyon bőtermő. Nagyon könnyen szárítható . cedrino szerkesztett.jpg

Dragons Claw. (41-es) Alacsony növésű, vastagabb húsú, nehezebben száradó. A termés 4.5 cm hosszú, kissé tömzsi. Kiváló friss felhasználásra, savanyításra vagy egyéb feldolgozásra. Közepesen bőtermő. dragons claw szerkesztett.jpg

Inca Red Drop (31-es). Elágazó, vékony szárú növény, mely kb 50 cm magasra nő meg. Közepesen bőtermő meglehetősen csípős. A termések kb. 3 cm hosszúak, kissé ducik, könnyen száradó vékony húsúak. Kiváló szárításra is. inca red drop szerk..jpg

Shishito. (16-os) Feltételezhetően - nevéből eredően - távol keleti fajta. Ma megkóstoltam egy darabot belőle, sajnálom, hogy nem korábban tettem, mert akkor az olimpián indulhattam volna rövidtávfutásban, méghozzá eredményesen. A kóstolás után csuklottam 20 percig, majd zsibbadt a nyelvem egy órát. Szóval dögerős. A növény kb 40-50 cm magas, egyenes szárú. a termés 6-7 cm hosszú és ráncos, mint egy öregasszony segge. Vastagabb húsú, úgyhogy javasolt a friss felhasználás, vagy szárítás nélküli feldolgozásShishito szerk.jpg

African pequin. (14-es) Macskapöcsére emlékeztető, de sokkal csípősebb fajta. 8-10 cm hosszú, könnyen szárítható, vékony húsú. Viszonylag kevés termést hoz.
African pequin.jpg

Sweet chocolate. (25-ös) Nevéből is ered, hogy édes paprika. Színe csokibarna éretten. 10-15 cm-es termései vannak, melyek vékonyabb húsúak, mint a kápia paprika. Íze kissé fanyar, kicsit a kávéra, kicsit az étcsokira emlékeztet. Nem igazán nyerte el tetszésemet, de sült paprikának jó volt. Sweet chocolate.jpg

Mundu-Gundu. (20-as)  Elég hülye neve van, de egy indiai fajtától mást nem várhatunk. A növény átlagos kb 40 cm magas, kevésbé bőtermő. A termése 3 cm hosszú, vékony húsú dögerős. szárításra alkalmas, mert vékony húsú. Mundu-Gundu.jpg

Lemon drop. Szép citromsárga színű paprika. kb. 4-5 cm hosszú, meglehetősen csípős. Könnyen szárítható. A növény 30-40 cm magas, nem elágazó szárú. Nem túlzottan bőtermő, de hálás kis növény. lemon drop.jpg

A mai napra ennyi volt, legközelebb - ha más ad hoc téma nem jön be - akkor írok olyanokról is, amik eddig nem hoztak termés, vagy még nem ért be a termük.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr334708881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.08.13. 16:14:23

"Shishito. (16-os) Feltételezhetően - nevéből eredően - távol keleti fajta. "

A sisitó 獅子唐 konkrétan japánul van, teljese neve: sisitógarasi 獅子唐辛子 (= kb oroszlán-csili).
Itt Japánban főleg zölden kerül a boltokba, és sajnos egyáltalán nem csípős... :(

Lacusch69(Sch.Lacika) 2012.08.13. 16:47:55

Egyszer próbálj meg egy Naga (Bih) Jolokiát. Na attól tényleg falnak mész...

dzsindzsihuszar 2012.08.13. 17:39:31

honnan szerzed a magokat?

[Ballantine's] Furion 2012.08.13. 19:09:45

Hát én szívesen vennék a legcsípősebből:D

bratya 2012.08.14. 07:50:14

@dzsindzsihuszar:
Az interneten találtam egy hobbikertész hirdetését, hogy árul magokat, tőle rendeltem.

bratya 2012.08.14. 07:52:09

@Lacusch69(Sch.Lacika):
Yellow Bhut Jolokiám van egy tő. Virágok és termések vannak rajta, de még nem érnek. A "sima" Bhut jolokia és a Naga Jolokiák nem maradtak meg. Valami elvitte őket, jövőre okosabban csinálom.

bratya 2012.08.14. 07:53:40

@安徳拉希:
Én hagytam pirosra érni és piszkosul csípett. Zölden még nem kóstoltam. Fő célom idén a magszaporítás, ezért hagyom jó alaposan megérni.

zsszucsi 2012.08.15. 09:37:16

Ha nagyon odalettek a Naga Jolokiák szívesen postázhatok egy szárítottat (természetesen ingyen), ültetni nekem úgyis sok lesz. Persze ha még kikelnek egyáltalán, mert igen nagy utat tettek meg: Indiából ment Ohióba, ott vettem meg, és hoztam haza egy zacskó szárítottat. Elvben (ha nem fagytak meg) jó esély van arra, hogy kicsírázzanak, addig is olvasom a bejegyzéseket, és várom, hogy idehaza is nyíljon egy ahhoz hasonló szaküzlet!

Chillcelona 2012.08.16. 11:16:46

Ez a shishito engem is megfogott. Érdekes, hogy a legtöbb "ráncos" paprika méreg erős. Ennek utána olvastam, de ezt jellemzően édes, enyhén csípős paprikaként tartják számon, illetve időnként felüti egy-egy csípős a fejét.

Egy kollégámmal Naga Morich magokat (és még több másikat is) szereztünk be, külföldről. Úgy néz ki lesz termés. Még csak lilulnak, ezért nem kóstoltuk. Aztán majd mi lilulunk.

Egy zsibvasar.hu-s eladónál láttam még sok egzotikus chili magot. Más zöldség magot már vettem tőle, azok jól teljesítettek.

Most bukkantam az oldaladra, komoly választékod van. Elismerés. Nekem is van vagy 15-20 fajtám. Majd szedek magokat.

bratya 2012.08.16. 13:01:54

@zsszucsi: Köszönöm a felajánlást és a lehetőséget. Ha nem gond akkor várnék vele őszig és meglátom mennyi magom lesz és milyen termésekről. Hosszabb távú terveim között szerepel nagyobb mennyiség termesztése, melyet el lehetne adni "culinari" üzleteknek, vagy neten értékesíteni feldolgozott termékeket, de ennek még nem teljesen értek meg a feltételei a részemről. Magokat én is szívesen adok majd, vagy cserélek, szerintem október végére tisztázódik, hogy miből mennyi lesz. Addig is köszönöm, hogy olvassátok a blogomat és a megosztásokat (face, iwiw stb.) szívesen elfogadom.

bratya 2012.08.16. 13:07:47

@Chillcelona: Szia! Külföldi oldalakon a magyar macskapöcse, vagy cseresznyepaprika is csak az enyhén erősként szerepel. Az a helyzet, hogy egy bizonyos csípősség után már nem tudsz különbséget tenni közöttük, inkább csak akkor, ha felhasználod pl. főzéskor bográcsban. Ezért jó a scoville teszt, mert az érzékszervi alapokra épít és egyszerűbben kivitelezhetőbb, mint a laborvizsgálat. A csípősség egyébként nagyban függ a termés érettségétől és egyéb környezeti viszonyoktól (talaj, hőmérséklet, napfény, öntözés stb)is, amit pl a hegyes erős paprikán lehet leginkább tesztelni magyarhonban. A magcserére én is vevő vagyok, ősszel-télen visszatérünk rá. Addig is ha kérhetem és megoldható egy-egy facebook megosztást szívesen elfogadok, legyen minél nagyobb a kapszaicin rajongók tábora.

Chillcelona 2012.08.16. 17:47:28

@bratya:
A facebook nálam nem játszik. :) Egy kollégámmal egy nagamorich nevű blogot viszünk. Ott a mi működésünk. Ahogy időm engedi, követem majd itt is helyzetet.

zsszucsi 2012.08.16. 18:47:50

@bratya: témába vágó üzletnek példaképem a heat and flavor (www.heatandflavor.com/), érdemes megtekinteni a szortimentet. Ha mernék és jártas lennék ezen a területen, komolyabban elgondolkodnék, hogy belevágjak-e.

bratya 2012.08.16. 20:45:20

@Chillcelona: Szia! Olvastam a blogot. Rendkívül jó, Gratulálok nektek! Csak így tovább. Szeretnék egyszer eljutni oda, ahová ti jutottatok a "nagyvárosban". Felvettem a kedvencek közé és folyamatos látogatótok leszek. Csak így tovább!!!

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.08.21. 11:23:20

@bratya: Akkor van még remény :) Lehet, hogy érdemesebb lesz itthon termeszteni:)

bratya 2012.08.22. 20:33:49

@安徳拉希: Én ma szedtem meg a magjait. Néha úgy éreztem hogy gumikesztyűn keresztül is csíp. Szóval dögerős. Bár a neten ha beütöm keresőbe és képeket keresek, akkor leginkább zöldek jönnek be,