HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2012.06.29. 20:40 bratya

Virágok és termések

Címkék: fajták csili termések naga jolokia tulipán paprika salsa paprika

Meglehetősen régen írtam már a blogomba, amiért elnézést is kérek azoktól, akik rendszeresen követik a nemrég megkezdett írásaim gyűjteményét, bár ezt meglehetős túlzás így nevezni egyenlőre. Az a helyzet, hogy esténként jutnék gép elé, de mióta ilyen szép hosszúak a nappalok, nem vagyok képes bejönni este 8 előtt a lakásba, annyira szeretném a nyár minden percét kiélvezni.

A júniusban megérkezett tartós meleg meglehetősen megindította a paprikák növekedését, virágzását és terméshozamát.

A mai nappal bezárólag a tövek kb. 80%-a virágzik és kb. 50%-uk termést is hozott. A Salsa és a Naga Jolokia Purple termései szerintem már fogyaszthatóak, gyönyörű padlizsánlilák. A Naga Purple esetében nem igazán tudom, hogy mekkorára fog nőni, mikor érik be teljesen a termése és mikor lesz érdemes leszedni, úgy döntöttem, hogy kb. 2 hétig hagyom a terméseket a tövön, majd ezután szedem le kóstolóra és magszedésre is.

További rácsodálkozásom a témára, hogy mennyi fajta formaváltozata van a töveknek és levélformáknak is, nemcsak a termések különböznek egymástól. A habanerok levelei kissé kerekdedek, a tulipán paprikáé, vagy a Trinidad Scorpio-é pedig már szinte szív alakú, viszont több fajtának keskeny hosszúkás levelei vannak.

A tövek között van, amelyik 10-12 cm magas, mások viszont már több mint fél méteresre is megnőttek. Éppen ezért tegnap átrendeztem őket lépcsőszerűen úgy, hogy a legalacsonyabban kerüljenek előre a fal mellett, a magasabbak mögéjük, így mindegyik maximális mennyiségű napfényt kap; nem árnyékolják egymást.

További érdekesség, hogy amíg egyes fajták csak egy száron karószerűen nőnek, addig mások vékonyabb szárakkal bokrosodnak és nem csak az alacsony fajták.

Mióta nem írtam, azóta is volt néhány tő, amely kipusztult, de annyira minimális az arányuk, hogy elhanyagolható és nem érdemes a miértjét keresni.

A napi gondozásuk egyébként nem igazán bonyolult, tulajdonképpen kimerül a locsolásban, esetleg a mellettük kibújt gyomokat kihúzom a cserépből.

A szabadföldbe kiültetett palánták is erősödnek, bár a cserepesek egy kicsit előrébb vannak, aminek viszont tényleg nem értem az okát, bár a talaj ez esetben meglehetősen eltérő.

A napokban még néhány tövet nagyobb cserépbe ültetek át, és egy kicsit széjjelebb pakolom a cserepeket, de arra odafigyelek, hogy – amint most is – egész napos napfény ne érje őket, mert tapasztalatom, hogy a napi néhány óra közvetlen napfény jobb, mint ha egész nap érné őket. Úgy tűnik inkább a meleget szeretik, mint a tűző napot.

Remélem, tudok jelentkezni fotóval is, bár problémát jelent, hogy ha saját képet akarok feltölteni, akkor csak egy része látszik a blogon, mintha túl nagy lenne az egész fotó. Ha valaki tud ez ügyben tanácsot adni, nagyon megköszönöm előre is

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr144619872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.