HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel (2018.09.23. 05:35) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2012.05.22. 15:39 bratya

Tél és tavasz

Mivel télen egy csilitermesztőnek nem sok dolga akad, ez az időszak kiválóan alkalmas a pihenésre és az információk begyűjtésére. Sok mindent csak külföldi honlapokon találni meg, így egybe lehet kapcsolni a nyelvtanulással az információszerzést.

 

Leginkább a különböző fajták leírására voltam kíváncsi, mert a termesztéstechnológia nagyon nagymértékben eltér az adott éghajlattól, fajtáktól és egyéb tényezőktől. (Ezt még Magyarországon belül is tapasztalni lehet.)

 

A téli időszak egyben a magok beszerzésének is az ideje. Ebben az évben kétféleképpen tudtam különböző magokra szert tenni. Egyrészt saját tavalyi terméseim magját gyűjtöttem be, másrészt vásároltam különböző helyekről, gyűjtőktől.

 

Az első év korlátozott magkeltetési sikerei után úgy döntöttem, hogy nem bízom a véletlenre a dolgokat. Szerencsémre találkoztam egy profi fóliással, aki érdeklődik a különleges fajták iránt és „bartellben” felvállalta a csilipaprikák keltetését és a palántanevelést. Én biztosítottam a magokat, ő pedig a kikelt növények egy részéért cserében felnevelte a növényeket. (Munkáját szeretném a későbbiekben egy önálló blogbejegyzéssel és fotóval is megköszönni, sőt ha minden jól megy egy komolyabb cikket is szeretnék vele összehozni egy szaklapban.)

 

2012-ben 42 féle paprikamag került elvetésre, ebből egy-két fajta kelt gyengén, de azokból is lesz pár termő példány. A fajták felsorolását jelenleg nem kívánom itt megtenni, mivel a termő időszakban egyesével és fotóval is be akarom őket mutatni. Annyit röviden, hogy megtalálhatóak közöttük az ismertebb közönséges (pl. bird eye), valamint a különlegesebb (bhut változatok) is.

 

A magvetés fűtött fóliában február végén történt és május elejére már palántázható, kiültethető növényekké értek. Az egy-két hete kiültetett fajták közül van ami nemsokára virágozni fog.

 

A paprikák nálam ismételten virágcserépbe (balkonládába, diszperzites vödörbe ….) kerültek, azonban az ismerősömnél szabadföldi termesztésük fog megvalósulni, így komplex tapasztalatok lesznek, az esetleges gazdaságilag is releváns méretű „csilizéshez”. A termesztőközeg a jól bevált, szokásos rostált kerti- és virágföld fele-fele keveréke, vagy rostált saját komposzt (ebben eleve kb. fele-fele a kerti föld és a tiszta komposzt). Az ültetés utáni első második locsoláskor komplex tápoldatot kevertem a vízbe (a gyökeresedést segítő foszfor miatt), majd egyszeri óvatos pétisós szórást kaptak a nitrogén miatt. 2-3 hét alatt úgy látom, hogy az eddig kiültetett palánták 95-97%-a megmaradt, mindössze néhány pusztult csak ki, így az eredménnyel nagyon meg vagyok elégedve.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr274531966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crybaby 2012.05.26. 09:41:16

Szia Bratya!

néhány napja fedeztem fel a blogod, egy fácse megosztásnak köszönhetően! Bár amatőr vagyok, de gratula! Nagyon élvezetes! Arról nem akarsz majd írni, hogy miért más a magyar paprikák íze? Mert, ugye, más ízhatásúak, másképp hatnak az ízlelőbimbóimra. :-)
erről olvasnék valami (fél)tudományos, de közérthető írást! HAJRÁ!

bratya 2012.05.26. 20:20:08

Szia! Fogok erről is írni! Nem akarom télire sem pihentetni a blogot, ekkor jöhetnek azok az elméleti témák, melyek nem közvetlenül a termesztéshez kapcsolódnak. Ezt a témakört legjobban majd a kóstolás adta tapasztalatok fogják alátámasztani, szerintem ezt akár közösen is megtehetjük, ha szépen beérnek a termések. Több ízlelőbimbó több véleményt alkot.