HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • Dárnok: Segítséget szeretnék kérni. Találtam itt egy 2013-as bejegyzést a chili bonsairól. Mi lett az ered... (2018.12.17. 12:59) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije
  • Bitóné Beáta: Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is lev... (2018.03.18. 14:44) Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (5) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (1) Chipotle (3) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) Habanero (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) hibridizáció (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) jalapeno (5) Jalapeno (9) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (3) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (1) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2012.05.15. 21:27 bratya

Tyúk, vagy a tojás?

A mai bejegyzésem címének ezt a közismert és gyakran közhelynek számító mondást választottam. Mi is volt előbb? A paprika, vagy a magja?

A csilitermesztés első lépése a jó és változatos fajtájú mag beszerzése. De honnan is lehet ezt megoldani?

A magyar boltok polcain olyan fajták magjai, melyek a jó kis kárpát-medencei értelmünkben csilinek számítanak, nem igazán találhatók meg. Jóformán három fajta van:

- Macskapiros (körösvidéki nyelven macskapöcse)

- Macskasárga (sárga macskapöcse) - ettől az elnevezéstől még a nyelvújítás korabeli górugrány, mint kenguru is találóbb

- Cseresznyepaprika.

Egyszóval a kínálat szegényes. Persze azt is meg lehet érteni, hogy a klasszikus magyar fajták rovására nem akarnak újabbakat törzskönyvezni, de ez így elég siralmas. A 2012-es évben viszont már megjelent egy "díszpaprika" névre hallgató fajta is, ami tulajdonképpen nem más, mint valami bird eye változat.

Ilyen gyenge kínálat esetén milyen lehetőségeink vannak, ha mindenképpen pokolgazt akarunk termeszteni?

1: A boltokban árult csilipaprikák magjait megszedjük és elültetjük.

- Előnyei: viszonylag olcsó megoldás, mert sok maghoz juthatunk ,akár 3-4 db paprikából is.

- Hátrányai: sok esetben éretlen paprikákat importálnak, melyek magja hosszabb utóérlelés esetén sem csíraképes, vagy legalábbis kis arányban válik azzá. További hátrányuk az alacsony fajtakínálat és az F1 hibridek felbukkanása, melyek után nem ugyanazt a paprikát fogjuk leszüretelni, amit szeretnénk.

2: Utánajárunk az interneten, hogy milyen lehetőségeink vannak a magok beszerzésére itthon és külföldön.

A külföldi beszerzés esetén az átutalás költsége a beszerzett magok árának a többszöröse is lehet, így meggondolandó, hogy érdemes-e ezt a megoldást választani egy zsírosabb lottó ötös előtt. További hátrányt jelent a nemzetközi webáruházak megbízhatósága, mivel az ellenőrzési lehetőségünk egyenlő a nullával.

Egyetlen járható út a hazai beszerzés. Magyarországon is van már olyan webáruház, mely hivatalosan is forgalmaz csilimagot, relatíve jó választékban, azonban az árak egyes fajták esetében meglehetősen borsosak is lehetnek. (50-60 Ft/szem). (Saját tapasztalatom, hogy hivatalos internetes áruházból rendelt magjaim eléggé szar arányban keltek ki, feltételezhetően az importáru is gagyi volt.)

További egyetlen megoldásnak marad a jó öreg google, melyen aktuális, vagy rég lejárt hirdetésekben hazai amatőr termesztők, és gyűjtők próbálnak meg a saját magszaporulatuktól megválni, viszonylag kedvező áron, és - tapasztalataim alapján - jó minőségben, megfelelő csíraképességgel. Két szezon után én mindenképpen ezt a megoldást javaslom mindenkinek, mindaddig, míg saját magszedésünk nem lesz, vagy ki nem alakul egy olyan közösség kis hazánkban, mely klubszerűen tartja egymással a kapcsolatot és csereberélgeti a saját termesztésből származó magjait a tagok között.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr674515264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.