HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.09.18. 19:07 bratya

Az én barbecue szószom

Címkék: kaliforniai paprika cseresznyepaprika kápia BBQ szósz

Itt van az ősz (itt van újra) és ilyenkor a hobbikertek, piacok és zöldségesek tele vannak finom, szabadföldi, vagy fóliás paprikákkal és nem is túl magas áron. Lehet eltenni a savanyúságokat, paprikakrémeket, ajvárféléket télire. 

Ha valaki igazi különlegességre vágyik (persze házilag) akkor készítsen barbecue (BBQ) szószt, aminek a házilagos előállítása nem is olyan ördöngősség. 

kesz_uveg.jpg

Hogy milyen az igazán jó BBQ szósz, azt nehéz elmondani, mert nagyon sok fajta létezik a világon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy nekem van olyan könyvem, amiben több, mint 100 féle BBQ recept található. De maradjunk a klasszikus íznél. Egyszóval egy kicsit füstös, egy kicsit édes, egy kicsit sós, egy kicsit savas, ízlés szerint csípős és nagyon fűszeres. Jelenlegi receptemet eddig kóstolt szószok után dolgoztam ki, semmiféle egyéb termékleírás nem jelentette alapját. 

És akkor jöjjön a recept: 

- 1,3 kg érett, piros cseresznyepaprika

- 2,5 kg. kápia, vagy piros kaliforniai paprika

- 8 dl. kóla 

- 1 kg érett paradicsom

- 25 dkg barnacukor

- fehérborecet

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 1 fej fokhagyma

- fűszerek: koriander, egész kömény, római kömény, szemesbors, szegfűbors, borókabogyó

- 1 teáskanál só

- NaBenzoát 

Megjegyzéseim:

Mivel a paprikát daráljuk (turmixoljuk), ezért gyengébb minőségű, olcsóbb "lecsóféle" is megfelelő. A paradicsomból próbáljunk meg minél édesebbet választani, ergo ez is lehet puhább, amit betennivalónak árusítanak. Kólából a hagyományos (cukrosat) használom, erre a célra jobb, mint a light, vagy zero, vagy mittudomén milyenek vannak, mert egyébként nem iszok ilyen cukros löttyöt. A fehérborecet helyett bármilyen más ecet is használható, ahogy a cukornak is jó a fehér kristálycukor, de sokkal jobb ízt ad, ha egy picit lekaramellizáljuk. Egyébként az ecet és a cukor mennyisége egyrészt ízlés kérdése, másrészt a szükséges mennyiséget befolyásolja az alapanyagok édessége, vagy savassága. 

Ezek után lássunk neki!

A cseresznyepaprikát megmosom, lecsumázom, félben bevágom és megfüstölöm. Igen. Ez adja meg a szósz füstösségét. A füstölést most nem részletezném, ezt egy korábbi bejegyzésemben megírtam, itt. Annyi különbséggel, hogy most nem kell feltétlenül szárazra füstölni, de 4-5 órán keresztül azért legyen a füstölőben, hogy rendesen aromát kapjon a cseresznyepaprika. Ha valakinek nincs lehetősége, ideje, kedve a paprikát megfüstölni, akkor kedvező áron lehet füstaromát vásárolni culinari és böllér boltokban, vagy rendelni több helyről a neten. 

fustolo.jpg

A kápia paprikát mosás után kicsumázom és hosszában összevágom. A paradicsomot, vöröshagymát nagyobbra darabolom, fokhagymát megpucolom. Húsdarálón ledarálom az előbb felsorolt alapanyagokat a füstölt cseresznyepaprikával együtt. A fűszereket száraz serpenyőben megpirítom, majd mozsárban összetöröm. Hozzáöntöm a ledarált alapanyagokhoz és egy éjszakát hagyom pihenni, mert a paradicsom savassága a fűszerek aromáját kihozza. 

Másnap felteszem főzni az alapot, hozzáöntöm a kólát és a sót. Felforrás után belekerül az ecet és a cukor. A főzési idő felforrás után kb. 1 óra, ez idő alatt a hígabb állomány is sűrűsödik, redukálódik. Ha mégis hígnak találnánk, akkor egy kevés étkezési keményítő hozzáadásával sűrűsíthetjük. Ha kifejezetten húspácolásra és húsok glazírozására akarjuk felhasználni, akkor mindenképpen hígabb állagút készítsünk. 

bogracsban.jpg

passzirozas.jpg

 

A főzés végén adom hozzá a NaBenzoátot. Ezt követően átpasszírozom szűrőn (akinek van paradicsompasszírozója azon is lehet) majd még melegen üvegekbe rakom és szárazdusztban hagyom kihűlni.

fazekban.jpg

 

Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9214243691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.22. 23:15:46

Ez a bbq szósz édes? Mert amit vettem az rettentően az volt és annyira nem tetszett www.ujsagomat.hu/penny-market/

bratya 2018.09.23. 05:35:41

Nem túlzottan édes, de van édeskés íze. Egyébként főzés közben lehet játszani a cukor mennyiséggel

Dárnok 2018.12.17. 12:59:32

Segítséget szeretnék kérni. Találtam itt egy 2013-as bejegyzést a chili bonsairól. Mi lett az eredmény? Én próbálok teleltetni egy első éves tövet, nagyon mutatós volt, nem metszettem vissza, és most hirtelen elkezdett fonnyadni. Leszedtem a termést, visszametszettem. Az a gyanúm, hogy túlöntöztem. Tudnak tanácsot adni?

bratya 2019.01.20. 11:36:18

@Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, hogy az alábbi facebook oldalnak kellene írni. Neki van tapasztalata a chili bonsai-ban: www.facebook.com/chilichill108/
süti beállítások módosítása