HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Banya "Bio" Tanya (1) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (2) Beremend (2) BEszósz (4) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (1) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (8) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (1) Chiki-Chiki (1) chili (3) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (4) chiliis lekvár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (3) Chili Hungária Manufaktúra (6) chili hungária manufaktúra (1) Chipotle (2) cs (1) csili (28) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (22) csiliszósz (26) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (3) Danka Krisztián (1) Debrecen (3) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (2) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (2) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Fatalii (1) Fenevad Chili (1) fokhagyma (3) forralt bor (1) főzés (7) függőkert (2) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (14) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) Gabasco (2) GaBko Chili (4) Gastrochili (3) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (19) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) hazai termék (12) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (20) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (1) időhiány (1) inca red drop (2) jalapeno (5) Jalapeno (8) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) krasznaja armija (1) lemon drop (1) magcserélés (1) magszedés (6) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (10) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palántanevelés (6) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (1) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) tél (2) termékek (11) termések (7) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (3) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) Címkefelhő

2017.03.11. 11:05 bratya

Nehézkes évkezdet

Régen volt már hogy magamról írtam a blogon. Egyrészt az én kis hobbikertészetem nem olyan izgalmas, mint sok más profi termelő gazdasága, másrészt eléggé "húzós" időszakon mentem keresztül, mármint ami a munkákat és a klaviatúra "nyomkodását" illeti. Ennek köszönhetően az utóbbi majd egy évben esténként már semmi kedvem nem volt szellemi tevékenységhez, még a blogíráshoz sem. Ettől függetlenül azért nem telt el az utóbbi időszak sem tétlenül, bár nem olyan intenzitással foglalkoztam a chilikkel, mint korábbi években. Inkább a hosszú távú útkeresést kezdtem el, így fogalmaznék. 

A tavalyi szezonban elég jó termésmennyiséget tudtam betakarítani, így volt mit elkészítenem szósznak. Háromféle szószt kísérleteztem ki. Az egyik a TOP kategóriában termett paprikákból készül ecettel és sóval felfőzve. Ennek a Gyilokjáró nevet adtam, ez a legnépszerűbb az ismerőseim, barátaim körében is, ezt tudom a legjobban belevonni az általam felépített helyi cserekereskedelembe. Szószért csereberélek mézet, pucolt csirkét, zöldségfélét és nem utolsósorban időnként pálinkát is! 

A második kategória a jó öreg habanero fajtákból áll össze, szintén sóval és ecettel felfőzve. Ennek a neve: "Végvári veszedelem". Szerintem egy Gyulán termett és feldolgozott chiliterméknek ez kiváló elnevezés. 

A legutolsó - és egyben leggyengébb - szószom egy "Pásztortűz"-re keresztelt termék, mely 50-100.000 SHU érték körüli - zömmel vastag húsú - paprikákból van. Ezeket a paprikákat vöröshagymával, fokhagymával, friss rozmaringgal, paradicsommal együtt ledarálom, majd őrölt köménnyel, sóval ízesítem. Éppen csak felfőzöm, hogy a hagymák illata ne okozzon szagfelhőt a fogyasztójánál, de ne is vesszen el az aromája. Egy frankó magyaros szószocska jött össze, még én is meglepődtem, hogy milyen jó lett. Ezt követően kitüntettem magam a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, Kossuth-díjjal és két doboz barna sörrel. A kollégáknak, barátoknak is ízlik, ez is hozott egy-két üveg pálinkát a kamrába.... :)

Egyébként ez utóbbi szósznak az volt a története, hogy elég sok vastaghúsú (tulipán, rocoto, thai dragon stb.) paprikám termett, de nem akartam mindből savanyúságot csinálni, és vágytam is már egy kicsit magyaros ízekre. A legjobb döntés volt a felhasználás tekintetében. Idén még bolondabb lesz, de az még titok. 

A korábbi években rendszeresek voltak a téli magcsereberék a részemről, idén ez is elmaradt. Igazándiból volt saját szedés bőven, de maradt az előző 1-2 évből is magom rendesen. 

Január-februárban nézegettem a face-en, hogy mennyien elkezdték a palántanevelést nagyon korán. Én eddig is általában február közepe tájékán kezdtem, pontosabban akkor ültettem el a magokat és vittem bérnevelésre. És ezt nem titkolom. Mivel számomra ez csak egy "erős hobbi" (szó szerint), így nem csináltam olyan komoly cuccot magamnak, mint sok más termelő. (Ennek egyébként több más oka is van.). Egyszóval mennek bérnevelésre. Eddig sem volt sok lehetőségem válogatni a kertészetek között, de az idei hosszú és hideg tél tovább nehezítette a munkámat. A legtöbb fóliás a magas fűtési költségek miatt később kezdte a palántanevelést, de - és ezért nem ítélhetők el - a sajátjuk persze prioritást élvez. Végül nagy nehezen találtam egy virágkertészetet Gyulától 30 km-re, ahol befogadták bérnevelésre a pár tálcámat, de úgy érzem ezért is hálás lehetek. 

Kb. 800 szemet ültettem el összesen 35 fajtából. Közel a fele a TOP kategória fajtáit képviselik, úgy 30 % habanerok, a maradék pedig gyengébbek, rocoto, tulipánpaprika, cayenne, stb. A legtöbb palántát magamnak ültetem el, bár lesz valamennyi, amit elajándékozok, vagy eladok-elcserélek. 

A blogírás is alább maradt az előző évben, bár november körül ismét egy kicsit intenzívebbre vettem az írogatást. Ezzel kapcsolatban is vannak ötleteim, céljaim. Továbbra is be kívánok mutatni termelőket és termékeket. Voltak akik próbáltak támadni, szerintem spontán féltékenységből és vagy irígységből, de már leszarom. 

Hirtelen ennyi gondolat jutott eszembe. Remélem nemsoká jelentkezni tudok egy újabb magyar termelő és/vagy termék bemutatásával. 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6112308159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.15. 08:06:19

Ha nem titok mennyit kérnek a bérnevelésért?

bratya 2017.03.18. 18:25:18

Nem titok. 2.500 Ft/tálca, melyben kb 50-60 szem mag van.

bratya 2017.03.19. 09:11:50

kb. 8 hétig. Azaz április 20-22-ig