Az tavalyi év vége felé írtam egy bejegyzést a Detki Chilis Betyárról, mint chili kistermelőkről. Akkor kaptam is egy tekintélyes csomagot a termékeikből, azonban – rossz szokásomhoz híven – eléggé bealudtam a teszttel, bár okom nem volt halogatni, max annyi, hogy a megírás idejére elfogynak a finomságok.
A Detki Chilis Betyár - nevéből is eredően – hajaz a kissé magyarosabb ízvilágra a többi ismert kistermelővel ellentétben, ami szerintem nem baj, hiszen a legtöbb átlag magyar csípősrajongó a hazai ízeket, aromákat keresi. (Nem lehet mindenki akkor a „chiligourmand”, hogy árnyalatnyi különbségeket észlelgessen morouga csípősségi szinten…..) Ha már csípősség; ebben sem a legdurvább kategóriában indul a vállalkozás, de a piaci trendek is az enyhébb – fogyaszthatóbb - irányba tolódnak el meglátásom és több kistermelő véleménye alapján.
A termékeikről külleméről általánosságban annyit mondhatnék el, hogy egyszerű, szerény címkét kaptak. Látszik a saját szerkesztés és a nem professzionális nyomdai kivitel. Ettől függetlenül szerintem eléggé figyelemfelkeltő, és információgazdag a címkézés. Ami meglepett inkább egy kicsit a küllemben, hogy nem egységes a csomagolás. A kapott hat termék öt különböző méretű üvegben volt (három különböző fedőtető színnel). Ezt sem negatívumként értékelem, csak meglep, mert a legtöbb termelő inkább egységesíti a designt és a csomagolást. De szerintem ennyi elég is külsőről, lássuk mi van az üvegekben!
(Betyár) Salsa. Na, itt aztán van keveredés a megnevezésben a stílusok között. Hortobágyra keveredett egy mexikói cowboy és napszúrást kapott, mert félúton elhagyta a sombreroját? Lássuk! A 200 ml-s kiszerelésű termék valamit tartalmaz…. Nem derül ki részletesen a címke alapján. Gondolom valamilyen chilit, paradicsomot, hagymát, stb. Megkóstoltam. Igen ezek vannak benne. Nem túl csípős, enyhe, fogyasztható. Olyan igazi gulyáskrém jellege van, de nem sós, hanem inkább paradicsomosan édes-savanykás, némi csípősséggel gazdagított jellegű. Azt kell mondjam: finom! Tetszik, hogy nem préselt, passzírozott, hanem kissé darabos. Igazi magyaros ízvilág. Ételek főzéséhez, készételek utólagos ízesítéséhez, de akár egy jó karéj zsíroskenyérre is kiváló. Salsának is elmegy, de ne tortillachipset csinálj mellé, hanem sós csörögefánkot!
Házi sárkány. Tudom, hogy sokan rendelkeznek a szűkebb, vagy tágabb családjukban ilyen jellegű jószággal, így sokan és joggal kérdezhetik, hogy minek vegyek ilyen terméket még egyet, elég az anyósom – a drága mama – is. Akkor én most elmondom, hogy miért is vegyél! Mert egy ilyen kiváló termék fogyasztása mellett még az anyósodat is szépnek és kedvesnek fogod látni!!! Az előző termékkel ellentétben itt bővebb tájékoztatást kapunk a tartalomról. Azt mondja, hogy „füstölt cayenne paprikából készült krém”. Tehát krém, ami szerintem nincs főzve, csak darálva és sózva. Az állaga is olyan igazi krémes, vannak benne magok, paprikahéj stb. De ezért krém! A kiváló füstillat már az üveg kinyitásakor megcsap. Gyermekkorom jut eszembe, amikor minden évben csináltunk kolbászt és egy „Cirmos” becenevű bácsihoz vittük el füstölni. Na, oda imádtam menni. Az a kellemes füstös illat, meg az átvevő helyiségben a rudakon lógó kolbászok, oldalasok, szalonnák sonkák látványa mind a mai napig bennem van, holott ezen élmények már legalább 30 évesek. Az illat és állag eddig 5*-os. A paprikakrém csípőssége igazi cayenne-es, lehet enni, de azért odamar. Az ízvilágáról nem tudom, mit mondjak, mert van egy szint, amit nehéz szavakkal kifejezni. Valami brutálisan komolyan magyaros-füstös dolog, mértékletes sózás mellett, melyet szintén csak pozitívumként tudok elmondani. Ez valami frenetikus. Szuperlatívuszokban tudok beszélni a Chili Hungária Manufaktúra 424 szószáról, kiválóak a Szati Chili pekándió forgácson füstölt cuccai, vagy a Chiki Chili Perzselő Pokol névre hallgató cucca a borókás bükkfafüstjével, de ennek a füst-kapszaicin-só kombinációját és ízvilágát arányaiban nem tudják űberelni. Ez egy ötös skálán minimum hetest ér!
BBQ Hot. Gondolom Hot szósz. 192 l-es üvegben található valami paradicsomos fűszeres dolog. Gondolom én….. De tényleg. A címke alapján nem sokat tudunk meg, így kóstolni kell. Van benne saját termelésű fűszer, ennyit tudok. Kóstolom. Csípős, fűszeres, magyaros. Nem igazán érzem a BBQ hatást. Mondjuk ez a kategória az amivel nehéz mit kezdeni. Mi is a BBQ? Olyan amerikás dolog, amivel a húsokat pácolják, vagy amibe mártogatják a füstön sült (párolódott) húsokat. Nem tudom, mert nem vagyok egy nagy BBQ rajongó. Mondjuk ez nem rossz. Magyaros. Kicsit füstös, közepesen csípős, és közepesen fűszeres. Van benne élet az biztos. Lehet sült oldalas mellé mártogatni, bár kezdőknek még éppen nem ajánlanám, mert azért rendesen odaver. Biztos, hogy cayenne-ből, vagy habaneroból van, csípőssége alapján. Nem rossz. Nem olyan amerikásan fűszeres, mint amit eddig kóstoltam, inkább magyarosan betyáros. Kifejezetten már kész sültekhez ajánlom, leginkább azoknak, akik az igazi magyar ízeket kedvelik.
Karcos Harcos: Címkéjén az szerepel, hogy ételízesítő fűszer krém. És az is. Én mondjuk magában kóstoltam meg, de nagyon odavert. Információk alapján (címke) leginkább zöld habanero, morouga, cayenne (inkább az előbbiek) paprikák krémje. Gondolom darálva és sóval tartósítva. Kemény egy anyag. Megkóstoltam késheggyel, de rögtön csípett és mart. Nem rossz, mert paprikaízű, de mindenkinek azt javaslom, hogy óvatosan bánjon vele. Tényleg ételek ízesítésre, utóízesítésre való és nem önmagában történő fogyasztásra. Az előbbire viszont kiváló!
Csípős ketchup. Erről nem sok mindent tudok mondani, mert bevittem a munkahelyemre és két nap alatt megzabálták előlem a kedves kollégáim, ergo szar nem lehetett. Ok, én is ettem belőle. Egy enyhén (tényleg enyhén) csípős valamiről van szó. Mint ketchup dominál a paradicsom, de erről is van szó. A fűszerek nem markánsak, de nem is kell annak lenniük. Ez így jó ahogy van. Ha valaki ismerkedni akar a Detki Chilis Betyár termékeivel, akkor ezzel kezdje!
Chilis Lekvár. Csak hogy legyen egy megosztó dolog. Édes és csípős, vagy édes, de csípős. Ez sok emberben visszatetszést kelt, bár a legtöbben egy fine dinning vacsorán ezt teljesen elfogadhatónak tartják. De miért is ellenkeznek? Miért is ne lehetne egy lekvár (jam, dzsem) egy kicsit csípős? Viszonylag kevés kistermelő vállalja fel ezt a kategóriát, mármint a lekvárkészítést. Ennek lehet, hogy oka az is, hogy az alapanyagok megtermelése (gyümölcs és chili) egészen más technológiát, munkafolyamatokat igényel. Másrészt – és ez csak az én feltételezésem – félnek sokan a kudarctól, legyen ez akár vélt, akár megalapozott félelem. A Detki Chilis Betyár, ettől sokkal bátrabb volt, igenis belefogtak egy chilis lekvár készítésébe és ki merem jelenteni, hogy nagyon is jól tették. A saját termésű kajszijukat megbolondították egy kis chilivel, méghozzá Habaneroval, melynek eleve van egy kis citrusos aromája, így a csípősségen kívül további fűszeres aromát is ad a gyümölcsnek. A lekvár állaga kissé folyós, nem az amit órákon át főztek üstben az őseink, de nem is az a kocsonyás-zselés, amit a dzsemadalékok biztosítanak a gyümölcsnek. Csípősségre közepes, de egy lekvárnak nem is kell autentikus Carolina Reaper brutalitást biztosítani. A lekvár pikáns adalék lehet vadhúsok mellé, de én palacsintában, de akár egy vajas pirítóson is el tudom képzelni.
Összegezve a Detki Chilis Betyár termékeiben minden – a magyaros ízléshez alkalmazkodó – aroma esszenciája megtalálható. Senki ne várjon durva, brutális erőt, fejletépő kapszaicin áradatot, ezek a termékek nem arról szólnak, hanem valami olyasmiről, amit azért a legtöbb magyar ember megszokott a hétköznapi gasztronómiában. Nem rossz a vezérfonal. Csak így tovább!
https://www.facebook.com/detkichilisbetyar/?fref=ts
https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts
Fotók: facebook