HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Banya "Bio" Tanya (1) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (2) Beremend (2) BEszósz (4) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (1) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (8) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (1) Chiki-Chiki (1) chili (3) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (4) chiliis lekvár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (3) Chili Hungária Manufaktúra (6) chili hungária manufaktúra (1) Chipotle (2) cs (1) csili (28) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (22) csiliszósz (26) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (3) Danka Krisztián (1) Debrecen (3) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (2) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (2) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Fatalii (1) Fenevad Chili (1) fokhagyma (3) forralt bor (1) főzés (7) függőkert (2) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (14) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) Gabasco (2) GaBko Chili (4) Gastrochili (3) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (19) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) hazai termék (12) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (20) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (1) időhiány (1) inca red drop (2) jalapeno (5) Jalapeno (8) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) krasznaja armija (1) lemon drop (1) magcserélés (1) magszedés (6) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (10) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palántanevelés (6) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (1) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) tél (2) termékek (11) termések (7) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (3) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (5) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) Címkefelhő

2016.12.30. 19:59 bratya

2016: A chili éve Magyarországon

Címkék: Nagymaros paprika gyógyhatása csiliszósz Chili Hungária Manufaktúra Kaba chilihungaria.hu Beremend GaBko Chili chilivilág Chilivilág Danka Chili Gastrochili Szidun Dávid BEszósz Magyar Éva Anirol Chili

 A közelmúltban böngészgettem vissza a régi blogbejegyzéseimet és ott találtam egy 2012-es évértékelő írást. (De régóta is vezetem én ezt a blogot......).

Ott ezt írtam: "2012 a magyar csilitermesztés fellendülésének egy jelentős időszaka volt. Korábbi évekhez viszonyítva megugrott a hobbiszintű paprikatermesztők száma, melyet a fajtaválaszték és a feldolgozás házi és manufakturális szintű feldolgozása is színesített".

Akkor valamiért úgy éreztem - érezhettem - hogy a hazai chilitermesztés a csúcs közelében jár. Igazam nem lett. Évről-évre szaporodnak a termelők és a hobbikertészetből üzletszerűvé vált kisgazdaságok. Az internet és a rendezvények révén egy nagyobb család kezd összeállni a kapszaicin körül. 

A chilitermesztők nagy része az idei évet pozitívnak értékeli. Extrém szélsőséges időjárás, vagy kórokozók özöne jellemzően nem tizedelte meg az állományt, a termésátlag a legtöbb helyen jó volt. A forgalom, a termelők bevétele - az egyre növekvő kínálat mellett - is folyamatosan nő. 

Ettől függetlenül van üröm az örömben. Megjelent(ek) olyan magukat kistermelőként aposztrofáló vállalkozók, akik esetében a saját termesztés nem bizonyított, holott a kínálatuk révén legalábbis több ezer tővel kellene rendelkezniük. Na ezt vagy olyan jól eldugták, hogy a google műholdja sem látja, vagy máshonnan (feltételezhetően külföldről) szerzik be az alapanyagot. Nincs is ezzel semmi baj, mindaddig, amíg ezt a tényt hitelesen közli a vásárlókkal. De nem teszi meg, így ez a tényleges kistermelőket joggal zavarja. 

Másrészt elindult egy bizonyos klikkesedés a chilitermesztők körében, melyek érezhető nyoma a közösségi oldalak tematikus csoportjaiban kommentek révén érvényesül. Nem lenne baj a beszélgetések, viták, kritikák építő jellegűek lennének, de sajnos ez többször személyeskedésbe, vélt, vagy valós sérelmek felhánytorgatásába torkollik. 

De most ünnep van, így inkább halljuk a hazai kapszaicin-társadalom szereplőit! 

Eva’s chililand

elso_kep.jpg

Egyelőre ebben az évben is csak annyit termeltem amennyi a család, barátok, ismerősök körében el is kopott. Vagy éppen a különböző csereberék útján. Nehéz belevágni és elhatározni, hogy piacozok, termelek a nagyobb közönségnek, de mindenképpen szeretném meglépni ezt a jövő évben. Pozitív visszajelzéseket kaptam 2016-ban is, ez mindenféleképpen motivál. Belevágtam új dolgokba, amelyekből természetesen voltak kudarcok, tévutak, veszteségek, de van, amit mindenképp megtartok (például a fürjeket, 2017-ben kapható lesz chilis-füstölt fürjtojás). 2016 tanulsága, amire alapozni fogom a következő évet, hogy a gyengébb szószok, érdekes íz kombinációk, újdonságok alkotása igazán az én világom. Tehát valószínű a tömény chili termékekből nem sok minden marad a kínálatomban.

Chili Hungária Manufaktúra

mohai2_1.jpg

A 2016-os évünk úgy kezdődött, ahogy a 2015-ös végződött. A Spirit of Attila szószunk világbajnoki sikerének lendülete tovább tartott, így az első félév folyamatos vásárlói nyomás mellett telt. Fokozta az érdeklődést a Hab’n’go márciusi The Hot Pepper Awards sikere, valamint a Kabai Tüzes Mennykő második helye a World Hot Sauce Awardson. Volt tehát teendő bőven! Februárban sikerült kertészetünkhöz csatolni újabb 1050 m2 „szűz” területet, ennek művelésbe vonása is plusz feladatot jelentett. Elkészült a negyedik növényházunk, ezzel 2.600 tő növényünk fóliasátorban teremhetett. Ebben a hónapban összeállítottuk az első a keltető-nevelő berendezésünk, így már közel 6.000 tő palántát itthon neveltünk, csupán 4.000 tövet kellett bérelt területen.

Kb. kétezer tő paprikát egy héttel hamarabb ültettünk ki, mint kellett volna, ezek meg is fáztak rendesen. Kockáztattunk, nem jött be! Ennek ellenére rekordtermést takarítottunk be, október közepe táján már tárolási problémáink adódtak.

Az előttünk álló időszakban a teljes palánta állományt itthon tervezzük nevelni. A feldolgozásban látjuk a szűkkeresztmetszeteket, ezen mindenképpen szeretnénk fejleszteni.

A legfontosabb feladatunknak mégis azt érezzük, hogy a vásárlóink elégedettek és visszatérőek legyenek! Hiszünk magunkban és ez erőssé tesz!

BEszósz Manufaktúra

 12076938_1009388652415848_86443190_n.jpg

 

A 2016-os évünk a magvetés után fóliaépítéssel telt. Ez volt az első évünk, amikor csak csilis fóliában tudtunk dolgozni. A termesztésben nagy segítség volt Danka Krisztián, akivel több alkalommal sikerült sörözéssel egybekötött fejtágítást összehozni. A munkába rengeteg időt és energiát fektettünk; az új fajták beépítése a termékekbe egész jól sikerült. Ennek köszönhetően elég bátornak éreztük magunkat, hogy elinduljunk a Hunhot2016-on, ahol az előkelő és számunkra hatalmas megtisztelést jelentő 2. helyet értük el. Elmentünk életünk első csilifesztiváljára is Nagymarosra, ahol nagyon jól éreztük magunkat, és nagyon jó volt személyesen is találkozni a többi termelőve és csilifannal. Összességében elégedettek vagyunk a 2016-os évvel, és ha jövőre is ilyen jól fog sikerülni, akkor szavunk sem lehet! 

 GaBko Chili

 gabko_2.jpg

A legnagyobb sikerem idén, amire legbüszkébb vagyok, hogy a #hunhot2016 elnevezésű, első magyarországi chiliszósz versenyen, elhoztam az év chiliszósza díjat.

Mikor 2012-ben megszületett az első palack, akkor még valószínűleg egyedül indultam volna az extra csípős kategóriában. Le is voltam akkor még bolondozva, hogy ez mire is jó!? Eltelt néhány év és csöppet megváltozott a világ. Azóta sok remek szósz született más termelőktől, sőt kóstoltam olyat a mezőnyben, amire én is csak csettinteni tudok. Abszolút nem gondoltam, hogy az én szószom lesz végül a befutó. Nekem ez a díj ezért nagyon sokat jelent! Nagyon szépen köszönöm!

A termés mennyiségére nem lehetett panaszom, így bátrabban állhatok bele az adódó lehetőségekbe és az idei fesztiválokon már kellő mennyiségű készlettel tudtam megjelenni.

Természetesen a legbüszkébb az általunk szervezett IV. Nagymarosi Csípős Fesztiválra vagyok, ahová idén is ellátogatottak az ország legismertebb és kevésbé ismert chilitermelői, valamint az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkező nagyszámú csípős kedvelő közönség is.

A fesztiválokon túl is volt bőven történés. Igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy az IL-Treno pizzéria hálózat engem választott együttműködő partnerének, aminek köszönhetően a kínálatukban megjelent választható alapként és feltétként a Hot Pepper szószommal készült pizzaszósz, illetve az ízlésem alapján, saját magam által összeállított, nevemet viselő GaBko Chili Pizza! Egyre több étterem használja, illetve kínálja termékeimet, ezek közül az egyik legfrissebb a Calavera Budapest Mexikói étterem, ahol hatalmas sikere van a méregerős szószaim mellett a Jalapeno Tequila és az új Chipotle szószomnak is. Tavaly kísérletként néhány Borháló üzletben elkezdődött a termékeim értékesítése, aminek akkora sikere volt, hogy ősszel az egész hálózat előtt megnyílt a lehetőség a forgalmazásra. Egyre több üzletbe érkeznek meg a chili szállítmányok:

Több médiaszereplésem is volt, amik közül az első és legnagyobb élmény a Borbás Marcsival forgatott Gasztroangyal kóstoló volt. Szintén nagy előrelépés, hogy végre egy megfelelő színvonalú honlapot is sikerült összehozni, ahol naprakészen lehet követni a körülöttem zajló eseményeket. (www.gabkochili.hu)

Sajnos a sok elért eredmény ellenére is voltak olyan terveim, amikre nem maradt elég időm. Van még jó pár új termék tervem, amiket nem tudom, hogy mikor fogok megvalósítani, de ami késik, nem múlik. Erre jó lesz a 2017-es év!

Detki Chilis Betyár

15181335_890898834378156_1092865854137018166_n.jpg

Ebben az évben a sok tanulás és tapasztalás mellett rájöttünk arra is, mennyire lehet szeretni a növényeket és terméseiket. Valóban sokat tanultunk, kertészetről, növényekről, technológiákról, világításról, öntözésről, .....stb. De nem eleget!  Itt valóban a jó kertész holtig tanul.

Termékeinket - számunkra meglepően - szívesen vásárolják és fogyasztják az "erőskedvelők", Házisárkányunkat kifejezetten elismerik neves paprikászok.

Az év eleje és vége - pár napos láblógatás után - magvetéssel, és palántanevelőnk bővítésével telik. Mi is kíváncsian állunk a szezon előtt. Bővítjük készletünket, de van olyan termék amit kifuttatunk. Bővítjük az ültetvényt is, folytatjuk a kert és a vendégváró építését. Lesznek új fajta növényeink is. Hivatalosan is megnyitjuk kertünket a turisták és chilikedvelők számára - mondjuk eddig sem volt bezárva semmi. Tervek nincsenek, ezek inkább elképzelések, csapásirányok. Aztán úgyis minden történik, ahogy történnie kell.

 Chilivilág

 chilivilag_foto.jpg

Az elmúlt évről annyit, hogy nem volt könnyű. Termesztés, termelés szempontjából is sok problémával kellett megküzdeni. Bérelt területre kényszerültem, így fejlesztésre nem sok lehetőségem volt, mindössze annyi, hogy sikerült beállítanom egy kis fóliaházat. Ez nagyon hasznosnak bizonyult az októberi fagyok idején. Az állomány 1700 tőből állt, ebből mindössze 100 tő került a fóliaházba. A termésmennyiségre nem panaszkodom, egy erős átlagnak mondható.

Öntözésre nem sok energiát kellet fordítanom, de a sok eső miatt a gombabetegségekre jobban oda kellett figyelni. A rovarkártétel is átlagon felüli volt. Itt kiemelném a vándorpoloska felszaporodását, nagy terméskiesést okozott. Bosszúságot okozott még a bagolylepke és az amerikai lepkekabóca. Levéltetű alig volt, köszönhető az esős időjárásnak és a harlekinkatica gradációjának.

A feldolgozás befejeződött. A készlet épp elegendő lesz a következő betakarításig, de csak akkor, ha nem keresek új piaci lehetőségeket. Igaz marketingre egyébként sem sok energiát fordítottam. Sajnos mindenre nem jut idő főállás mellett. Az arculat kialakítás vagy inkább váltás azért elindult. A termékek címkéi egységesítésre kerültek és a logó is kapott egy kis ráncfelvarrást. Ez a folyamat jövőre folytatódik a honlap és egyéb megjelenések fejlesztésével. A fesztiválok és egyéb „kötelező” megjelenések jól sikerültek, hozták az elmúlt évek eredményét. Ezt pozitívnak tartom és ösztönzőleg hat, figyelembe véve, hogy mennyi új termelő (szereplő) jelent meg a piacon.

A nagy számok törvénye szerint illetve jó Magyar szokás szerint furcsa és sokszor kiábrándító folyamatok indultak meg chilis körökben. Őszintén megmondom, eleinte az egész vállalkozás felszámolása is megfordult a fejemben a kialakult helyzet miatt. Nem kívántam részese lenni egy agyament, rosszindulatú társaságnak.

Kinek nem inge ne vegye magára! Szerencsére a régi barátságok nagyrészt megmaradtak és azért köttettek újak is. Mostanra arra az álláspontra jutottam, hogy nem folyok bele a dolgokba, mindenki azt csinál amit akar, én is teszem a dolgomat a saját elképzeléseim szerint. A jövőre vonatkozóan néhány gondolt illetve konkrétum:

- ismét saját, de új területen kezdem a termelést,

- öntözőrendszer kiépítése,

- nagyobb felületű termesztő berendezés egyrészt termesztés, másrészt palántanevelés céljából,

- termékpaletta átalakítás a forgalmazás részbeni kiszervezése,

- továbbá keresem a piaci hézagokat és azokat kitöltve próbálok előre jutni! 

 

Gastrochili

gastrochili.jpg

Számunkra a 2016-os év nem indult zökkenőmentesen. A magok egy részénél probléma volt a csíraképességgel illetve a palántázásnál több termesztő által is használt és kedvelt márkájú virágföld sem hozta az elvárt minőséget. Ez ahhoz vezetett, hogy a növények visszamaradtak a fejlődésben és már hátránnyal indultunk.

Idén kockáztattunk egy nagyot, mellőztük a vödrös termesztési módszert és megpróbálkoztunk a talajfeljavítással, hogy nagyobb termésátlagot érjünk el. Végül sikerrel jártunk, mert egy picivel túlszárnyaltuk az előző éveket, ahhoz képest, hogy a kártevők sem kíméltek minket.

Összegzésül: Pozitívan értékeljük az évet, mert sikerült a tervezett mennyiségű késztermékeket is előállítani, ezáltal idén több rendezvényen, piacon tudtunk részt venni és sok emberrel megszerettetni termékeinket.

Anirol Chili 

anirol.jpg

A 2016-os év sok nehézséggel indult, minden utolérte gazdaságunkat, ami előtte elkerülte. Küzdöttünk csigákkal, gombákkal, rovarokkal, volt napégés és jégverés.

Aztán a nyár közepétől minden kisimult, onnan kezdve már csak az időhiány volt az ellenfél. Végül pedig az eddigi négy chilis évünk közül ez lett a legjobb évünk. Nagyon sok szép és hibátlan chili termett, amelyekből reményeink szerint kiváló termékek készültek. Ahogy az elmúlt négy év is a folyamatos fejlődésről, a termékek folyamatos fejlesztéséről, tökéletesítéséről szólt, úgy jövőre is ezt kívánjuk folytatni. Igyekszünk majd minél több rendezvényre eljutni. Röviden úgy érezzük, hogy az „irány jó, csak az utat kell szélesíteni!”

Danka Chili

danka.jpg

A 2016-os év tartogatott jó pár meglepetést számunkra, jót és rosszat egyaránt. Ettől függetlenül tettük a dolgunkat és tesszük továbbra is. A következő szezonra készülünk, amikor is pár dolgot máshogy fogunk csinálni. A jövőbeli tervek kialakultak, törekszünk a megvalósításra. Szeretnék nagyobb területet bevonni a gazdálkodásba és pályázatokon indulni. Fejlődünk, fejlesztünk, hogy a továbbiakban is a maximális minőséget nyújtsuk a vásárlóinknak.

Tünde fűszerkert és chilivarázs

tunde_1.jpg

Kis csapatunk az előző évekhez hasonlóan, és saját hagyományainkat követve a házias jellegű, közepesen erős termékekre fektette a hangsúlyt. A már jól bevált Chilivarázs paszta volt a legkelendőbb az idén is. Továbbra is készítettünk lekvárokat szezonális gyümölcsök felhasználásával, fűszeres paradicsomos mártogatóst, szendvicskrémeket és egy új, olajos termékkel is előálltunk.

A vásárok az idén kimaradtak, saját ismerősi köreinket – ami elég széles - elégítettük ki, szerencsére nagyon sokan visszajáró fogyasztóink.

A termést illetően sajnos nem lett annyi, amennyit terveztünk, júniusban egy jégeső elég jól tönkretette az ültetvényünket. Jövőbeni terveink között mindenképpen szerepelnek új termékek, a tél a tervezés időszaka lesz. Az biztos, hogy el kell mozdulnunk a nagyon erős ,mint pl. jolokia , moruga scorpion illetve carolina reaper fajták felé, mert lenne rá kereslet. Tervezünk egy saját honlap készítését , melyen lehetőség nyílna webshopos értékesítésre is. Pici vállalkozásunkat munka mellett végezzük a kerti munkától a feldolgozásig.

Úgy gondoljuk, hogy a hobbi szintű tevékenységünk elég örömet ad nekünk / és munkát is! /, nem tervezzük vállalkozásunk kiszélesítését. Mindenkinek köszönjük az érdeklődést és várjuk továbbra is kedves chilit kedvelő és szerető vásárlóinkat!

Chiki-Chili 

13719623_650165025130656_4515783729139639701_o.jpg

Tavaly ilyenkor a családdal közösen találtuk ki a Chiki-Chili nevet és a hozzá tartozó logót. Elképzelésünk szerint nem csak csiliszószt, hanem egy terméket, egy brandet is létre akartunk hozni. Az idei évben szerencsésnek érzem magam, mert megfogadva a tapasztalt csilisek tanácsait, sok termést szüreteltem le, és kiválóan sikerültek a termékek is. Az eddigi visszajelzések alapján ez nem csak az én véleményem. Őstermelőként a csilitermesztés nagy örömet adott nekem és a családomnak is. A Solymári Chili Fesztivál Mikulásbulija pedig kifejezetten jó közösségi élmény volt számunkra. Bízom benne, hogy a következő év is ennyi örömet okoz majd nekünk!

Pokoli Konyha

pokoli_1.jpg

A 2016-os évünk majdnem katasztrófával kezdődött, az újonnan telepített infra-filmes fűtésrendszerrel kis híján sikerült felgyújtanunk a palántanevelőt, de szerencsére megúsztuk, csak pár helyen olvadt meg a szigetelés. Ezt leszámítva gyönyörűek lettek a palántáink és a termés tekintetében sem lehet panaszunk, hiszen a kedvező időjárás mellett beérett az eddigi évek során felhalmozódott termesztési tapasztalat is, így rekord mennyiségű chilit sikerült betakarítani és feldolgozni.

Ennek az eredménynek nagyon örülünk, mivel a termékeink így biztos, hogy kitartanak a következő szezonig. Számos új terméket sikerült idén bevezetni, így ismét bővült a választékunk. A megnövekedett paprika mennyiség persze számos problémát is hozott magával, úgymint leégett darálót, tönkrement turmixgépet, melyek, mert miért is ne a feldolgozás közepén adták meg magukat.

Azt szokták mondani, hogy kettőnél nem áll meg a baj, így feltettük a kérdést, hogy mi jöhet még? A sors válasza a kérdésünkre a szél által széttépett palántanevelő, tönkrement az autónk és minden benzinmotoros gépünk. No comment!

A fentieket figyelembe véve a fejlesztések idén elmaradtak, az ember elfogadja, hogy ilyen is van, és beletörődve végzi tovább a dolgát, jelenleg épp az új palántanevelőt építjük. Az élet nem áll meg, és nem hagyhatunk egy erős imádót sem a Pokoli Konyha termékei nélkül!

 

Nem sok mindent kívánok hozzáfűzni az elmondottakhoz. Kívánok minden kedves barátomnak, olvasómnak sikerekben, eredményekben, kapszaicinben gazdag, boldog új évet 2017-re! 

 https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6712073995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.