HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (3) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (9) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (2) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) Chipotle (3) chutney (1) cs (1) CsakaChili (2) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (20) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (2) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (1) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) karchili (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (2) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (6) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2016.12.27. 17:38 bratya

A nyelvzsibbasztó Fenevad

Címkék: facebook paprikalekvár csilipaprika Grizzly csilikrém füstölt fűszerpaprika Fenevad Chili málnás paprikalekvár

Jó bő évvel ezelőtt írtam a Fenevad Chiliről egy bejegyzést. Kaptam is tőle néhány terméket, melyek tesztelése valami miatt elmaradt. A közelmúltban viszont egy facebook-os játékában nyertem tőle két különböző chilis málnalekvárt, melyet további néhány termékkel megspékelt. Természetesen ezek után kóstolnom és tesztelnem kell. Nem is bántam meg sem a nyereményt, sem a kóstolást.  

fenevad.jpg

A csomag 5 terméket tartalmazott. Két különböző fűszerezésű chilis málnalekvárt, egy chilis paprikalekvárt, egy Grizzly nevű chiliszószt és egy BBQ szószt. 

A termékekről általánosságban elmondható, hogy a Fenevad chilitől megszokott egyszerű csomagolása van. A Grizzly és a lekvárok 40 ml-s, a paprikalekvár 106 ml-s konzerves, míg a BBQ szósz 100 ml-s nyakas üvegben van. A címke egyszerű, letisztult inkább a termék információira hajló, mintsem giccses csicsás lenne. A nyakas üvegen természetesen megtalálható a nyakfólia, ami szinte már alapkövetelmény. Az üvegek zárófedelén nincs címke, bár én nem is hiányolom. 

Mivel a közösségi médiás játék nyereménye a málnalekvár volt, így annak tesztelésével kezdem. A chili és a lekvárok kombinációja meglehetősen megosztja a társadalom kapszaicin agyú szegmensét, legyen akár kistermelő, akár fogyasztó. Az édes és a csípős ízvilág keveredését sokan nem tudják elfogadni, bár a világ sok táján fogyasztják a chutney-kat, vagy valami hasonló testvérüket, és én is sok kiváló csípős lekvárt kóstoltam már eddig. A chilis lekvároknak gyakorlatilag bármilyen gyümölcs lehet alapja amiből lekvárt (vagy pálinkát) lehet készíteni, legyen akár hazai, akár trópusi termény.

Mivel a Fenevad Chilinek a logója egy maci, így szinte érthetődő, hogy miért is a málna lett a termék alapja. (Egyébként maximálisan egyetértek a gyümölcs választással, mivel ez egy olyan őshonos termény, ami célszerűen nagyobb szerepet kellene kapjon napjaink mezőgazdaságában, kertészetében. 

Mindkét lekvár Maci a málnásban nevet kapta, a tartalmuk ugyanaz, csak a fűszerezésükben térnek el. A fő összetevőik az alábbiak: málna (érthető), őszibarack kompót (?), chili (jogos), nádcukor, méz, házi málnaszörp (ez is érthető), málnaecet (a Beszósz interjú óta tudom miről van szó), lekvár zselésítőszer (muszáj) és (nem részletezett) fűszerek. Az ízesítésük azonban eltér egymástól, melyet csak egy kézzel az üvegre írt szó jelez. Csípősségre a 10-es skálán csak egy szerény egyest adott rájuk a gazdája, így nem hiszem, hogy a kóstoláshoz egy tejcsarnokot kellene magam mellé készíteni. (Na az lenne szép! Chilis lekvárra tej. A budiajtót meg kinek kell megszerelni, ha letépem?) 

Akkor lássuk a medvét, vagyis a Macit a málnásban gyömbéres verzióban. Hmmm. Állagra lekváros, színre és illatra nagymamám málnadzsemjét idézi. Egyértelműen málnalekvár illatú. Nekem a gyömbér íze, illata csak nagyon szolidan mutatkozik (bár nem is hiányzik). A málna magjai ropognak a fogam között, de jó ez így, legalább a kevésbé bizalmas vásárlók is tudják, hogy ez tényleg málnából van. Csípősségre tényleg enyhe, bár ettől még gyengébbre tippeltem, de ez így nagyon is jó. Hmmm! Komoly cucc! Kellett más a piacra ilyen is! Nekem nagyon bejött! Ajánlom pikáns sültek mellé, vagy különleges édességekhez, bár a 40 ml-s cuccnak hamar a nyakára lehet hágni, lehet érdemesebb lenne 100 ml-s kiszerelésben forgalmazni véleményem szerint. 

A málnás-macis lekvár füst aromával is kapható. Na ezzel már én is úgy érzem, hogy a Fenevad Chili a gasztronómia határait feszegeti. Édes-csípős és füstaromás? Na ez nekem is gyanús. Felbontás után az üvegben ugyanazt a lekvárt kellene találnom, de egy leheletnyivel sűrűbb és sötétebb valami hatja meg érzékszerveimet. Illatában teljesen más az előzőtől. Valami furcsa-szokatlan aromája van, bevallom, nem túlzottan bizalomgerjesztő. Na akkor kóstoljuk! Ízre, csípősségre a korábbi málnalekvár, de valami szokatlan van benne. Igen! A füstaroma, ami valljuk be, nem tudni hogy került bele (nem írja a fáma, hogy folyékony füstöt, vagy mit tartalmaz), de nem is érdekel. Egyszerűen finom! Erről egy kb 20-22 éve vásárolt Dunhill pipadohány jut eszembe, amit a doboz kinyitása után megszagoltam és úgy éreztem, hogy kátrányban tartósított égett gumicsíkokból van. Azután amint rágyújtottam (de jó is volt dohányozni) egy isteni aromájú füstben volt részem. Na ez is olyan! Illatra kevésbé bizalomgerjesztő, de ízre kiváló! Igazi, komoly, karakteres sültekhez (vadhúsok, liba, stb.) ajánlom. Csirkéhez túl kommersz lenne. Karaktere és töménysége miatt itt már a 40 ml-es kiszerelés sem kicsi, ezt már cseppenként is lehet használni. 

Bocs! Nem bocsi, hanem Bocs! Nem elnézést kérés, hanem egy paprikalekvár neve. A gyermeki megszólításból eredően feltételezhető, hogy egy gyengébb cuccról van szó. A paprikalekvárok elsődlegesen egy édesebb, kevésbé csípős anyagból állnak, ahol a fő hordozóanyag egy édes paprika. A címke alapján annyit látunk, hogy az összetevői az alábbiak: édes paprika, alma (mintha chutney lenne), habanero (dögös menyecske), cukor és zselésítőszer (a lekvárság miatt). 

Felbontás előtt is látszik, hogy egy nagyon homogén állagú szószt tartalmaz az üveg, egy halványan élénkpiros színnel. Olyan mint a málnalekvár, de itt a hordozóanyag valamilyen édes paprika (és alma), bár ez utóbbi az illatán nem érződik ki. (Talán nem is kellene). Homogenizálása és passzírozott volta révén héjat, magot nem tartalmaz. Kóstolás után döbbenten nézek magam elé. Ez tökéletes. Tökéletesen csípős, tökéletesen édes, tökéletesen krémes. Csípősségre egy fokkal komolyabb a lekvároktól, agy a 2/10 jelzés szerintem korrekt. Hopp, egy nagyon jó terméket sikerült összehozni. Na ezt igazándiból mindenféle sülthöz ajánlom, de egy otthoni - kézműves - hamburger megbolondítójának is tökéletes. Itt nincs bajom a 100 ml-es kiszereléssel, pont megfelelő, pláne, ha van otthon belőle több üveggel is!

Predator - BBQ szósz! A BBQ lassan annyira magyar étel lesz, mint a szögedi halászlé amerikában. Na jó! Azért ez másabb. Nálunk jobb lehetőségek vannak eredeti, vagy eredetihez közeli alapanyagokat beszerezni. Bár én hülye vagyok az igazi BBQ-hoz, attól függetlenül lassan belemélyedek ennek is a tudományába. Már csak egyszer az lenne, jó, ha valaki meghívna egy igazi BBQ-ra. Itt gondolok pl. Bánfi Krisztiánra, akinek olyan smokere van, mint a Mátrai Állami Hegyközi Kisvasút mozdonya. Remélem ő majd egyszer gondol rám és megkínál egy igazi BBQ pulled pork-kal. Oda még el is tudok jutni akár biciklivel is. (Vissza már nem garantált, az általam vitt sör hatása után....). 

Az utóbbi időben kóstolt BBQ szószok meglehetősen szabadon értelmezettek voltak az összetevők tekintetében. Lényeg, hogy valami amerikás, füstös, fűszeres dolog legyen. Hogy ezek a fűszerek és összetevők mik voltak, arról lassan egy önálló blogbejegyzést írhatnék, de ez jelenleg nincs tervben. További kérdés szokott lenni kibontás előtt, hogy most akkor ez a BBQ szósz mire is jó. Sült mellé mártógatósnak, vagy sültet pácolni, glazírozni. 

A Fenevad Chili sem akart kimaradni a jóból, így megalkotta a Predator nevű BBQ szószát, melynek az összetevői az alábbiak: paradicsom, Coca-Cola (üdv. Mr. Pemberton), chili paprika, hagyma, édeskömény, ketchup, szójaszósz, fűszerek, tengeri só. Egyszóval több kontinens esszenciája. 

Állagát tekintve homogén, közepesen sűrű (egyszóval tökéletes), színe a vörös és a barna közötti. Illatában domináns a paradicsom. Mást nem is nagyon érzek, mert rendesen meg vagyok fázva, bár valami még felsejlik, de nem tudom megmondani micsoda. Késhegyni kóstolást követően egy édes, fűszeres ízt érzek, de pár másodperc után elönt a kapszaicin, de összetett fűszeres aromával. Szerintem nagyon jó lett. valami ilyesmit képzelek magam elé, amikor a Kóstold meg Amerikát műsor zabagépét látom a TV-ben, Ez egy igazi BBQ szósz, tehát nem pác. Ebben szerintem nem a húst kell pácolni, hanem jóféle füstölt, sült hús mellé enni. (Olvasod Krisztián?). Bejött. Igazán jó cucc lett belőle! 

Grizzly. Mondhatjuk úgy is, hogy a medve. Mármint az amerikai kontinens medvéje, bár nekünk is van szép nagy barnamacink, aki mostanában időnként a Kárpátokból hazánkba is áttéved enni egy kis chilis málnalekvárt. A medvéről a közösségi média jutott eszembe, mert elterjedése óta tudjuk, hogy "Ami nem öl meg az megerősít. Kivéve a medve, mert a medve az megöl.". Továbbá azt is tudhatjuk, hogy a székely legények azért olyan fittek, mert a személyi edzőjük a barnamedve (meg a pálinka). Egyszóval a Grizzly esetében egy dögerős személyi edzőt várok, vagy olyat, ami egyeseket nem megerősít, hanem megöl. 

A szósz állagában egy szokványos termék, melynek az alapját 7 Pod Douglah és Habanero Chocolate adja, amit ecet, kakaóbab és só egészít ki. Nem tudom, hogy főzött-e, vagy csak sózott (mint a krémek), de ezt annyira nem is tartom lényegesnek. Szerintem a csoki habihoz simán megy a kakaó, én mindig is azt szoktam mondani, hogy engem ez a fajta emlékeztet az étcsokira. Színében is adott a barnás tónus. Kóstolást követően a só kissé kiérződik, de nem olyan mértékben, hogy elnyomja a paprika aromáját, inkább pikánsan kiemeli. Ez a paprika aroma a későbbiekben is megmarad, a csípősség nem meg a chili ízvilágának a rovására. Egy univerzális termékként tudom értelmezni, mely adható főzés közben, vagy azt követően készételek fűszerezésére, de bátrabbak szendvicsfeltétként, vagy street food-ok ízesítésére is használhatják. 

Összegezve. A Fenevad Chili most kóstolt termékei magas követelményeknek is megfelelnek. Nem a legcsípősebb kategóriát képviselik, bár az utóbb 1-2 év fogyasztói igényei ezt a szegmenst is megkövetelik, melyet egyre több kistermelő igyekszik is kielégíteni. A tesztelt kollekcióból különösen is kiemelném a Bocs paprikalekvárt, és a kétféle málnás lekvárt. Ezek olyan termékek, melyek kevés kistermelő repertoárjában találhatók meg, bár jobb lenne ha elterjednének, mind a kínálati, mind a keresleti oldalon. Ha jövőre - és erre szóbeli ígéret van - a HunHot verseny kiegészülne ilyen jellegű termékek megmérettetésével is, akkor a Fenevad Chili ezen termékei igen jó eredménnyel vennének részt. 

Gratulálok Gergely! 

 

https://www.facebook.com/fenevadchili/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr8812073991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.