HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (3) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (10) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (3) chilitudor (1) Chilivilág (4) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) Chipotle (3) chutney (2) cs (1) CsakaChili (2) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (20) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) Debrecen (4) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) Jalapeno (9) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) karchili (2) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) morouga scorpion (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (3) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (2) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (6) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2016.02.01. 07:37 bratya

Gasztronómia az üveg mögött

Címkék: fűszerek jalapeno habanero paprikakrém függőkert Pécs csiliszósz Trinidad Morouga csilikrém Gastrochili

Még az ősz folyamán kaptam egy átfogó csomagot a Szidun Dávid kistermelőtől a Gastrochili „motorjától” a termékeiből. Sajnos az időm a tavalyi évben meglehetősen kevés volt, így egy hosszabb lélegzetvételű írásnak nem kezdtem neki, Egy-egy teszt megírása nem kis időt vesz igénybe, meg ugye ihlet is kell hozzá.

A Gastrochili igazán 2015-ben robbant be a hazai kapszaicin rajongók köztudatába, legfőbb terjeszkedési területük szűkebb hazájuk Baranya megye.

A termékek amikor postai úton hozzám kerültek, meglepődtem milyen körültekintően voltak becsomagolva, így ezen tekintetben bárkinek merem ajánlani, hogy rendeljenek tőlük, sérülés akkor sem várható, ha a Magyar Posta mostohábban bánik is egy-egy csomaggal.

gastrochili_boritokep.jpg

Ami kicsomagolást követően másodjára ledöbbentett – a választékon felül – a termékek külleme, mely esztétikai élményben is részesíti az embert. Mind a savanyúságok, mind a szószok külleme kifejezetten dekoratív, de nem túlzóan, hanem lendületesen, fiatalosan, ami tükrözi a gyártók életkorát.

Lássuk akkor a termékeket:

Jalapeno és Habanero savanyúságok:

A Jalapeno paprika egy vastaghúsú, enyhén csípős paprika, leginkább zölden kerül felhasználásra. A Tex-Mex konyha alapfűszere. Frissen, grillezve is kiváló, de – én legalábbis – leginkább savanyúságban szeretem. A paprika szépen felkarikázottan került a 280 ml-es üvegbe, fűszerekkel, ecettel, sóval. A csípősségét nem nyomják el sem a fűszerek, sem a cukor, vagy az ecet. Ami számomra a legfontosabb egy jalapeno savanyúság esetében: megmaradt eredeti ropogósságában, nem puhult meg a feldolgozás során. Mindenkinek merem ajánlani; enyhe csípőssége miatt kezdők is fogyaszthatják. (Minőségét – részben az is – jelzi, hogy a 2015-ös termés hamar elfogyott, de szerintem érdemes előjegyeztetni idénre.)

gastrochili_3.jpg

Az utóbbi 1-2 évben a piacon megjelentek a magasabb SHU értékű paprikákból készített savanyúságok is, bár ezek tesztelését nem ajánlom kezdőknek, mert ezt követően – lehetséges – soha nem fog chilit fogyasztani. A Gastrochili Habanero savanyúsága szintén 280 ml-es üvegben kerül forgalomba. Fajtaváltozatok és érettség tekintetében változó darabok, vannak az üvegben, a Jalapenohoz hasonló fűszerezéssel. A ropogósság itt is meghatározó, a csípősség a habanerohoz méltó, de óvatosan vele, mert mindenki érzékelése eltér. Azt ajánlom, hogy elsőre csak kis darab kóstolásával kezdjük, ha úgy érezzük, megy nekünk, akkor akár savanyúságként, akár szendvicsfeltétként is kiváló, de pikáns szószokba, egytálételekbe is lehet adagolni.

Smokey Jalapeno chili sauce.

Na, ez egy érdekes dolog, ahogy fentebb is említettem a jalapeno számomra nem egy „szószjellegű” fajta, így egy kicsit meglepődtem, hogy kifejezetten ebből a fajtából szósz készült, méghozzá egy bőségesen fűszerezett termék, ugyanis a chilin kívül paradicsomot, fokhagymát, vöröshagymát, almaecetet, balzsamecetet, sót és fűszereket tartalmaz. Színe zöldes, állaga szerintem pont megfelelő, felrázás nélkül is fogyasztható, a víztartalom nem csapódik ki a 100 ml-es üveg tetején. Az illata egyértelműen fűszeres, de a zöld jalapeno sajátos aromája is érződik. A termék nem darabos, tehát passzírozott, magokat nem tartalmaz. Csípősségre „jalapenosan” enyhe, ízre dominánsan fűszeres. Fogyasztását elsősorban (szendvicsfeltétnek, húsokhoz) kezdőknek ajánlom, de saláták ízesítésére (öntetekben is) – fűszeressége miatt – bárki kipróbálhatja, csalódni nem fog.

Hot yellow chili sauce

Nevéből egyértelműen kiderül akik számára akik egy kicsit is ismerik Shakespeare nyelvét, hogy itt sárga színű chilipaprikákból álló szószról van szó. Tartalma: Trinidad morouga scorpion yellow, Bhut yolokia yellow, 7 pot yellow, almaecet, és (tengeri) só. Akik ismerik a fajtákat, azok egyértelműen tudják, hogy ezek a „top” kategóriát képviselik. Állagra – felrázást követően – kiváló nem túl folyós, de nem is sűrű. Íze domináns, kiegészítő fűszerek nem hiányoznak belőle, mivel ezek a fajták önmagukban is kiváló ízélményt jelentenek. Nagyon sokan szeretik a sárga chiliszószokat, különleges citrusos aromájuk miatt, mely ebben a termékben fokozottan megjelenik. Leginkább feltétnek ajánlom street foodokra, de ételek – és bátrabbak számára salátaöntetek – ízesítésére is kiváló.

Habanero mix chili sauce

Amikor átnéztem a kapott kollekciót, először is ez keltette fel a figyelmemet, mivel kedvenc paprikám a Habanero. Amikor végigolvastam a szósz tartalmát kissé bizalmatlanná váltam. Caribbian red, Habanero Chocolate, Habanero Orange (eddig OK), vöröshagyma, fokhagyma (minek is), sárgarépa, sárgabarack, lime (miről van szó?), almaecet, só, barna cukor, fűszerek (na ez is elmegy). Kezdtem úgy érezni magam, mintha turmixolt zöldköret lenne az üvegben. Nem tudtam elképzelni, hogy ebből mi lesz. Az üveg felnyitása után egy kellemes chilis illat csapott meg. Jó előjel. Állaga ennek is megfelelő, textúrája egyenletes nem darabos, bár annak sem vagyok ellene. Kóstolást követően egy habanerora jellemző citrusos aroma jelentkezik a megfelelő csípősséggel, a hozzáadott hordozóanyagok nem nyomták el sem a kellemes paprikaízt, sem a csípősséget. Szerintem ezt nevezik kellemes meglepetésnek. Ebből még kérek! Sikerült összehozni valamit a kedvenc chilimmel és egyéb nem szokványos hordozóanyagokkal. Nem tudom, hogy csinálták, de ez legyen az gyártó üzleti titka. Minden elismerésem. Hogy mihez ajánlom? Mindenhez! Csak gratulálni tudok.

No. 1. chili sauce

Aki egy kicsit is ismeri a szószok világát, az tudja, hogy egy ilyen megnevezés mit jelent. Azt, hogy ez a termék a legcsípősebb fajtákból áll össze. Carolina reaper, Trinidad Scorpion Morouga Red, Naga Viper, valamit ami ezekhez kell: almaecet és só. Semmi barack, répa, hagyma, fűszer, toronyóra (lánccal), csak az, ami egy ilyen termékhez kell. Igazi csöpögtetős sűrűségű, de ezt a kategóriát úgysem locsolja (normális) ember. Igazi paprika íz, igazi ütős kapszaicin. Ez tényleg a No. 1. kategória és nemcsak a csípősségben, de aromában is. Mindenbe ajánlom, ételek főzéséhez, utóízesítéséhez, de feltétnek is mindennemű pizzára, hamburgerre, tortillába stb. Persze ne legyünk mohók, bánjunk óvatosan vele.

gastrochili_2.jpg

Sweet thai chili sauce

Évekkel ezelőtt, amikor még csak kölyök chilis voltam vettem egy valami távolkeleti eredetű sweet chili szószt, lengyel forgalmazó által palackozva. (Micsoda multikulti!) Na ez nagyon bejött. Édes-savanyú csípős termék volt. Persze azóta megismertem hasonló magyar termékeket is (bár csak kevesen készítenek ilyet), így thai-lengyel-magyar (vagy mittudom én milyen) koprodukciós valami fénye megkopott. A Gastrochili terméke sem más, mint egy cukros oldatban felfőzött chilikészítmény, de lényegesen finomabb és csípősebb, mint a hasonló külföldi termékek. A cukor, ecet, só aránya és kombinációja tökéletes az általam kb. 80-100.000 SHU értékű paprikák felfőzéséhez, így egy tökéletes édes chili szósz jött létre. A paprikák csípőssége miatt inkább középhaladóknak ajánlanám, azonban ezt a hozzáadott cukor-ecet megfelelően kompenzálja, így kezdők számára is ideális a fogyasztása.

Hot pepper cream

A „cream” kifejezés egyértelmű a chilis világban. Nem más mint a nyers darált paprika sóval tartósítva. Ugyanaz, mint a sokak által évtizedek óta ismert magyar termék, persze ezen sokat lehet javítani, mint ahogy a Gastrochilisek is megtették. Ez a termék is egy igazi favorit lett a bolti kommersz áruhoz is. A Fatalii red és a Jamaican Red gondoskodik a minőség alapjáról. Mindkét fajta vastag húsú, de nem túl leveses, így a hozzáadott tengeri sóval egy igazi ütős krémet alkot. Textúrájában megfelelően sűrű, magvas, nem folyós, nem lett leveses a hozzáadott sótól. A paprika íze domináns, a só megfelelően visszafogott. Felhasználását elsősorban készételekhez ajánlom, de nagyon sokan szeretik melegszendvicsre is a hasonló jellegű termékeket. De vigyázzunk az adagolás mértékével, az alapanyagok nem a leggyengébbek!

Hot salsa dip

Érdekes egy kategória. Kevés kistermelő foglalkozik ilyen jellegű termékekkel. A nagyobb hipermarketek polcain bőségesen adódnak mártogatós szószok. Ez az a kategória, melybe eredetileg kukoricalisztből készített chipseket, tortilladarabkákat mártogattak chilifogyasztó közép-amerikai emberek. Úgymond ottani sörkorcsolyának számít. Magyarországon egy viszonylag szűk réteg fogyasztja, de a multikulturalizálódás folyamatában várható, hogy ez is el fog terjedni. Erre a Gastrochili terméke kiváló alapot jelent. A kevésbé csípős paprikák (Jalapeno, Jalafuego), paradicsom, lilahagyma, fokhagyma, lime, só, bors ideális keveréke egy olyan íz orgiát hoz létre, mely egy semleges ízű tortillachipset a végletekig meg tud bolondítani. A 200 ml-es kiszerelés pont elég két személynek egy mozifilm megtekintése mellé nasinak, persze csak akkor, ha szeretik az enyhén csípős ízeket. Úgyhogy nyugodtan meg lehet rendelni a Hot salsa dip-et és elő lehet keresni a netről egy tortillachips receptjét. Ehhez már csak egy jó filmet kell mellékeni.

Jack BBQ chili sauce

Magyarul barbecue szósz, természetesen csípősen. Összetevőiben igen gazdag. Az alapja a Habanero chocolate, melyet paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, barna cukor, tengeri só, bors, almaecet, minőségi whiskey és fűszerek ízesítenek. A füstös ízről Long slim cayenne paprika gondoskodik, természetesen egy kis keményfafüstön meglógatva. Ennyi összetevőnek egy igazi ízkavalkádot kell okoznia, melyet meg is tesz a megfelelő sűrűségű szósz. A Habanero chili ellenére nem brutálisan tüzes, égető, mivel a többi hozzávaló megfelelően tompítja az éles csípősséget. Jellemzően a fűszerek és a paradicsom dominálnak az ízvilágban. Ha valaki „bolti” tömegtermelésű csípős BBQ-nak nevezett valamit kóstolt, akkor kissé ízetlennek érezheti, de ez csak azért van, mert azokat agyonnyomják mindenféle ízfokozóval. Itt a valódi fűszerek dominálnak, melyet egy közepes csípősség egészít ki egy selymes, ízletes szósszá. Fogyasztását egyértelműen grillezett, sült húsokhoz ajánlom. Bár én önmagában kóstoltam a teszt megírásáig, de biztos vagyok benne, hogy különböző ízesítésű, pácolású húsok esetében más-más ízélményt fog okozni a fogyasztóknak.

gastrochili_4.jpg

Összességében elmondható, hogy a Gastrochili termékei közül mindenki megtalálja a saját ízlésének és csípősségi igényének megfelelő terméket. Jónak találom az irányvonalat a termékpaletta összeállításában, mivel a legnépszerűbb kategóriákban készítették el a finomságokat, nem mentek el kevésbé unikális szegmensek felé. A termékek jó minőségűek, a megjelenés esztétikus, a kínálat megfelelő. Csak így tovább!

https://www.facebook.com/gastrochili/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts Fotó: Gastrochili

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr838327282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.