HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Banya "Bio" Tanya (1) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (3) Beremend (2) BEszósz (4) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (1) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (8) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (1) Chiki-Chiki (1) chili (3) chiliesszencia (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (4) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilitudor (1) Chilivilág (3) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (6) Chipotle (2) cs (1) CsakaChili (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (22) csiliszósz (26) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (3) Danka Krisztián (1) Debrecen (4) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (2) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (2) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (7) függőkert (2) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (14) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (4) Gastrochili (3) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (19) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) hazai termék (13) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (22) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (1) időhiány (1) inca red drop (2) ínyenc chilikert (1) Jalapeno (8) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) krasznaja armija (1) lemon drop (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (10) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (7) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (1) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) tél (2) termékek (11) termések (7) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (4) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (6) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) Címkefelhő

2015.11.11. 19:58 bratya

Akit a mozdony füstje megcsapott

Címkék: fokhagyma chili fűszerek 424 habanero csiliszósz Chili Hungária Manufaktúra füstölt fűszerpaprika

Megfogadtam, hogy nem választok könyvcímet bejegyzésemnek, de Moldova György sokak által ismert írása motoszkált folyamatosan a fejemben, amikor a Chili Hungária Manufaktúra termékéről terveztem tesztet írni.

A 424 elnevezésű chiliszószhoz már korábban hozzájutottam, de idő hiányában nem volt érkezésem megírni a tesztet.

424.jpg

Első benyomásom a termék küllemét illetően pozitív. A gyártótól megszokott 100 ml-es, esztétikus, gondosan megtervezett kiszerelés. A névválasztás kitűnő egy igazi magyar termékhez. A 424-es mozdony évtizedekig a hazai vasúttörténelem meghatározó szereplője volt, melynek hatására - valószínűleg - több ezer kisgyermek akart masinisztává válni.

A termék alapját a Habanero paprika képezi, mely a nagy kedvencem. Ezen felül tartalmaz még koktélparadicsomot, barnacukrot, vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, folyékony füstöt és NaBenzoát tartósítószert. (A folyékony füstről csak annyit, hogy a keményfa füstöt vízen keresztülvezetik, ez az eljárás lényege zanzásítva.)

Tartottam egy picit tőle, hogy ez a termék is egy túlédesített, túlfűszerezett BBQ szósz lesz, melyet túlzottan nem szeretek. Féltem, hogy a hozzáadott fűszerezés és cukor elnyomja a paprika igazi aromáját és nem kapjuk meg azt az ízvilágot, mely a magyar ízléshez harmonizál.

Szerencsére kellemesen csalódtam, mert ez nem BBQ szósz. Ez sokkal másabb attól. A hozzáadott fűszerek nem nyomják el a habanero kellemes - enyhén citrusos - paprika ízét, aromáját. A cukor nem dominál benne, hanem rásegít a kezdeti ízorgia kialakulásához, melyet a füstaroma tesz teljessé. Igazi chiliszószként a csípős érzet csak ezután következik. A csípősség az, amit a habanerotól várni lehet; odaüt, de nem mar lyukat az arcunkon, mégis percekig érezhető intenzív hatást eredményez.

A Chili Hungária Manufaktúrától ezzel a termékkel ismét ugyanazt az élményt kapjuk, melyet eddig megszoktunk egy világbajnoktól. Egy magyar ízlésvilágnak megfelelő teljes chiliszószt.

Fogyasztását - elsősorban - magyaros sültekhez, levesekhez, pörköltekhez ajánlom. Egy-két cseppel is bográcsos-grilles hangulatot varázsolhatunk ételeikhez, mely a téli hideg napokon bármely gourmet számára ínyencség lehet.

(Fotó: Chilihungária)

 

https://www.facebook.com/ChiliHungaria/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

http://www.chilihungaria.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr768071148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.