HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Banya "Bio" Tanya (1) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (3) Beremend (2) BEszósz (4) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (1) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (8) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (1) Chiki-Chiki (1) chili (3) chiliesszencia (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (4) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilitudor (1) Chilivilág (3) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (6) chili hungária manufaktúra (1) Chipotle (2) cs (1) CsakaChili (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (22) csiliszósz (26) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (3) Danka Krisztián (1) Debrecen (4) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (2) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (2) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (7) függőkert (2) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (14) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (4) Gastrochili (3) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (19) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) hazai termék (13) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (22) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (1) időhiány (1) inca red drop (2) ínyenc chilikert (1) jalapeno (5) Jalapeno (8) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) krasznaja armija (1) lemon drop (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (10) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (7) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (1) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) tél (2) termékek (11) termések (7) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (4) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (6) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) Címkefelhő

2015.10.12. 18:51 bratya

Ne szójjá’ be

Címkék: termékek csili habanero Debrecen csilifajták csiliszósz Trinidad Scorpion Butch T csilikrém trinidad scorpion BEszósz

A mostani bejegyzésem több tekintetben is eltér a korábbiaktól. Egyrészt eddig csak olyan chilitermesztőkről írtam, akik kistermelőként saját portékáikkal piacra dolgoztak, másrészt az interjúkat és a teszteket különválasztottam egymástól.

Mai interjúalanyom Nagy Bence és kedvese Enci, akik Debrecenben „erős hobbiként”, csak maguk és barátaik kedvtelésére űzik a chilitermesztést és feldolgozást. Mivel a közelmúltban egy termékeikből készült csomaggal is megleptek, így célszerűnek tűnt számomra, hogy a tesztet és a beszélgetést egybekössem.

12076938_1009388652415848_86443190_n.jpg

Mi indított el a chilitermesztés terén?

Tulajdonképpen magam sem tudom mi indított el. 2012-ben kezdtem el próbálkozni pár tővel. Közben megismertem Encit és hamar kiderült, hogy egyik közös pontunk a csípős és különleges ízek imádata a konyhában történő kísérletezés, Ennek szinte természetes következménye volt, hogy felszaporítottuk az állományt a következő évben 30-40 darabra. Idén már 200 tő díszíti a kertet.

A kerttel, kertészkedéssel korábban is volt kapcsolatotok?

Én 10 éves korom óta segédkezek a kertben, bár élvezetet csak azóta nyújt, hogy chilit termelek. Enci emeleten nőtt fel, de a nagymamája kertjében szerezett tapasztalatokat korábban is.

Akarod még bővíteni az állományt?

Persze! Határ a csillagos ég, pontosabban a kertünk mérete. De mindenképp az állomány bővítésére törekszek mennyiségileg és fajtaválasztékban is.

12080764_1007514652603248_155425128_n.jpg

Termelsz másfajta növényeket is? Ezeket kombinálod chilivel?

Próbálkoztunk idén sárga paradicsommal, de mire teremni kezdett, „átváltozott” piros ökörszívvé. Jövőre újra megpróbáljuk, biztosabb magbeszerzést követően. Ezen kívül vannak fűszernövényeink és akad a kertben meggy és szilva is, amit szintén fel szoktunk használni, például chutney készítéséhez.

Miért csak hobbiszinten foglalkozol a chilifeldolgozással?

Eddig csak a magunk szórakoztatására - és persze a barátok kínzására – készítettük a krémeket, szószokat, de úgy vettük észre, hogy akár komolyabban is belevághatnánk, mert van érdeklődés. Tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy teszteljük az ötleteinket, termékeinket illetve a határainkat, képességeinket. Ha mindent úgy tapasztalunk, hogy megfelelő a piaci mértékű termeléshez, akkor belevágunk, amint a lehetőségek is úgy alakulnak.

Milyen termesztési módokat alkalmazol? 

A „bajnokok” a fóliában kaptak helyet, a többiek szabadföldben éldegélnek. Mivel még csak kísérletezünk, így a termesztéstechnológiák is kísérleti stádiumnak nevezhetők.

12084057_1007514835936563_52738562_n.jpg

A termékeid legnagyobb része nem a legcsípősebb kategóriát képviseli. Ez tudatos?

Azért lesznek nagyon csípősek is a kínálatban,, de alapjában véve azt az elvet valljuk, hogy első az íz, utána az erő. Az emberek legtöbbje, azért a „fogyasztható” kategóriába eső termékeket szereti.

Mik a legjellemzőbb fajtáid?

Szép kis állományunk van több féle habaneroból, skorpióból, carolinából, bhutlahból, ezek teremtek is szépen (a skorpiókról kb. 15 kg paprikkát szüreteltünk le). A szándékosan nevelgetett fajtákon kívül becsúszott pár sornyi carolinának hirdetett yatzy is. Ennek nem nagyon örültünk, de végül is így lesz jó sok őrleményünk, melyek már szép füzérekben száradnak. Továbbá van 2 sor „zsákbamacskánk”is. Egy csomag vegyes magot kaptunk egy rendeléshez, és kipróbáltuk. Lettek érdekes bokrocskáink, amiket e nélkül az ajándék nélkül sosem ismertünk volna meg. Ilyen például a barack ízű aji habanero, amiből teszünk el magot jövőre is, mert annyira megkedveltük.

A palántákat te neveled?

Igen én, és ameddig nem növi ki a házat, addig nem is szeretném mással neveltetni. Eddig a lakásban az ablakban kezdődött a kis kedvencek élete, bár ha nagyon felszaporodik az állomány, akkor kénytelen leszek egy kis „palántaovit” keresni neki.

12080836_1007514705936576_1042664958_n.jpg

A termékeitek mennyisége meghaladja a fogyasztásotokat. Hol fogy el ennyi és kikkel teszteltetitek le a szószokat?

Nagyon sokszor megfordulunk nagyobb baráti összejöveteleken, ahol rendszeresen előkerülnek az üvegcsék, amik egyébként mindig a táskámban vannak, soha nem tudom mikor jönnek jól. Nagy szenvedélyem a darts, egy-egy helyi verseny kisebb közösségi rendezvénynek számít. Ide is elviszem a szószaimat, hogy az éppen pihenő társaimat is „mérgezzem” egy kicsit. Nyitottak vagyunk otthon is, bárkit szívesen látunk egy kóstolásra, vagy kertészeti idényben farmlátogatásra.

A kóstolt termékek:

12091373_446073162247908_3905059405046152692_o.jpg

 

BarBEkjú: Talán korábban is írtam, de nem vagyok egy nagy BBQ kedvelő. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy korábban gyakran csak édeskés, füstös, paradicsomos, ízharmónia nélkül fűszerezett szószokat sikerült kóstolnom. Mostanában azonban találkoztam egy-két olyan kistermelői termékkel, melyek megütöttek egy szintet, így ízletes – sültekhez jól harmonizáló – és megfelelően csípős szószok voltak. Ennek következményeként újra kell értelmeznem a BBQ fogalmát, mivel nem kell mindennek életidegen – a magyar konyhával nem harmonizáló – terméknek lennie. A BEszósz Manufaktúrának is van egy ötletes elnevezésű BBQ szósza. A termék a tejcsokitól sötétebb barnás árnyalatú, megfelelően áttetsző színű. A fűszerek apró morzsái átsejlenek a szósz cseppjein. A paprika, paradicsom és a fűszerek illata azonnal megcsapja az ember orrát. Nem tudom milyen paprikákat tartalmaz, de a csípőssége révén én a középosztály (Serrano, Thai, Etna) kategóriáját vélem felfedezni, bár ez lehet kisebb mennyiségű habanero, vagy attól durvább összeállítás is. Kiváló kiegészítője lehet jó szaftos sülteknek. (Marha, borjú, vagy oldalas előnyben).

RemakeMű: Meggy és szilva alapú chutney. A chutney indiai eredetű, fűszeres gyümölcsszósz, paszta, mely az angolokon - mint egykori gyarmattartókon keresztül – jutott el Európába, Amerikába. Hazánkban széles körű ismertsége az utóbbi években kezdődött, melyhez hozzájárultak az angolszász eredetű főzőműsorok is. Chutney-t tulajdonképpen bárki készíthet Magyarországon is, mivel az alapanyagok (gyümölcsök) széles spektrumban rendelkezésünkre állnak, legyen az itt termett, vagy a klasszikus trópusi gyümölcs. Ezt a lehetőséget meglovagolta Enci és Bence is és egy csípős, fűszeres, szilvás-meggyes chutney-t készítettek. A RemakeMű megfelelő állagú. Alsó középkategóriásan csípős. Érezhető a paprikán kívül felhasznált fűszerek íz kavalkádja, melyek leginkább az indiai konyhára emlékeztetnek. A gyümölcsök közül dominánsabb a szilva, de nem nyomja el teljesen a meggy savanykásabb karakterét. Pikáns sültek mellé ajánlom.

Csurranó: Brown butlah és Habanero chocolate az alapja. A csípősségén ez meg is érződik. Színre nem sötétbarna, a feldolgozás során világosabb barnás-pirosas színt kapott. Ehhez hozzájárulhatott a felhasznált ecet is, mely első kóstolásra meglehetősen domináns ízhatású. Ezt tudom, hogy sokan nem szeretik, de nekem nagyon bejött, ugyanis hosszú időre kiemeli a paprika autentikus ízét a szájban. Szóval a sorrend: ecet-paprika-csípősség, de a csípősséggel párhuzamosan is érződik a paprika íze. Piszok jól eltalált dolog! (A gyártó tájékoztatása szerint az újabb receptúrában már egy picit kevesebb az ecet. Én mondjuk nem vettem volna el, bár ez utóbbit nem kóstoltam.) Nekem minden tekintetben bevált, legyen az ételek ízesítője, vagy önmagában egy-egy zsíroskenyér ezzel megcsepegtetve. Számomra ez a szósz mindent vitt. Erre mondaná Korda Gyuri bácsi, hogy ALL IN, ALL IN!

12076947_1007514612603252_1511338500_n.jpg

Kígyómarás: Mindössze annyi információ kaptam a termékről, hogy cukros-fűszeres és hamburgerek ízesítésére kifejezetten javasolják. A nevéből ítélve én egy pofaszaggató csípősségű terméket vártam, de csalódnom kellett. A csalódás természetesen pozitív értelmű volt, mert csípősségre egy erős középosztálybeli szósszal találkoztam, viszont ízre tényleg egy igazi fűszeres, enyhén cukros, picit sós-ecetes terméket kóstoltam meg. Valóban egy hamburger turbófeltöltésére érdemes mindenkinek kipróbálnia, de egyéb street foodnak is pikáns kiegészítője lehet.

Füst és könny: A szósz Red Habanero és egyéb füstölt chili(k) keveréke. Nem BBQ szósz, hanem egy különleges ételízesítő, mely a magyaros és a mexikói ételek szerves kiegészítője lehet. Homogén állagú barnás-vöröses színű szósz, megfelelő „füstös” érzéssel, melynek a csípősségét a habanero garantálja. Elsősorban ételek utóízesítésére ajánlom, pár csepp/tányér mennyiségben. Karakteres aromája miatt akár gyengébb menzakaják (mintamenza) ízesítésére is megfelelő. (Érdemes a kapszaicin-imádóknak egy kis üveget mindig maguknál tartani.)

Csupa szeretet: Semmi extra, egyszerű paprikakrém. Magyarul sózott, turmixolt, nyers paprika. Amit kínál: Trinidad scorpion, Bhut jolokia, Habanero red Savina. Ezek természetesen odavernek az embernek, de azt is tudjuk, hogy minél csípősebb a paprika, annál kevesebb só is elég a tartósításához, így ezen esetben sem nyomja el a só a paprika aromáját és erejét. Az állaga megfelelően krémes, színre kellemesen élénkpiros, bár ezt a terméket nem ételfestésre fogja senki használni. Főzéshez, ételek utóízesítésére javaslom elsődlegesen, de bátor harcosok melegszenya tetején is megpróbálhatják.

facebook.com/BEszósz Manufaktúra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr887962608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.