HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (3) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (9) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chilistván (1) chiliszósz (2) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (4) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) Chipotle (3) chutney (1) cs (1) CsakaChili (2) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (20) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (25) csiliszósz (29) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) Debrecen (4) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (2) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (16) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (15) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (25) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (1) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) ínyenc chilikert (2) Ipolytölgyes (1) jalapeno (5) Jalapeno (9) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) karchili (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (2) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (6) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2015.09.08. 12:11 bratya

Chilifarm a jövőből

Címkék: chili hazai termék cayenne helyi termék Jalapeno csilifajták paprika gyógyhatása csilikrém vidéki gazdálkodás Hernád Sáska Gyula Hidrokultúra szabadföldi kertészeti perlit

A mostani interjúalanyomról Midasz király legendája jut eszembe, aki bármihez hozzáért arannyá változott a kezében. Míg ez a legendás király esetében egy kívánságnak, addig a Hernádon élő és gazdálkodó Sáska Gyula szorgalmának és ügyességének köszönhető.

saska_1.jpg

Ha valaki megnézi a facebook oldalatokat, akkor egy hatalmas gazdaságot lát, komoly felszereléssel, kerti kisgépekkel és már-már „hi-tech” technológiával, nem beszélve a gazdaságban termő – lenyűgöző szépségű – növényekről. Hogy sikerült ezt elérni?

Ez egy hosszabb történet, hogy ide eljutottunk, és nem véletlenül mondok többes számot, mert ebben jelentős szerepe volt feleségemnek – Zsuzsinak – akivel több, mint 30 éve házasok vagyunk. Mióta ismerjük egymást folyamatosan vállalkozásaink voltak. A rendszerváltás után autóimporttal kezdtünk el foglalkozni, majd későbbiekben az építőipar felfutását sikerült kihasználnunk. Nem tartoztunk soha a felső tízezerbe, de voltak időszakok, amikor elég jól „szaladt velünk a szekér”. Aki dolgozott már ilyen intenzíven fejlődő vállalkozásban az tudja, hogy ez egy idő után ördögi körré válik, bár akkor ezt nem feltétlenül úgy éled meg, erre később döbbensz rá. Egyszer csak észreveszed, hogy bármit megvehetsz, de nem tehetsz meg bármit és jelenlegi életünk kialakítását is ez határozta meg.

Hogy mindezt jobban megértsük idéznék a Magyar ChiliS weboldaláról.

„Kilenc éve úgy döntöttem, hogy Szigetszentmiklósról, egy “kis faluba” Hernádra költözöm, minden vállalkozást felszámolva. Visszatalálni a földhöz és az egyszerű kétkezi munkához, ami a legjobb dolog a világon. A természettől megtanultam, hogy nem lehet siettetni a dolgokat. A növényeket nem érdekli, neked mennyi pénzed van. Nekik csak tiszta levegőre, tiszta vízre és tiszta talajra van szükségük. Ha ezt megkapják, képesek megszakadni érted, csak azért, hogy neked több legyen. Türelmesebb lettem. Itt éreztem át tökéletesen mit jelent, hogy az ember nem akkor kap meg dolgokat, ha eleget dolgozik érte, hanem akkor, ha azt csinálja, amit szeret, és amiben hisz. Saját rabszolgám voltam. Mindent megvehettem! Csak az egészséget, a szabadságot és a boldogságot nem adták oda pénzért. A szabadság igazából az, amikor azt teszek, amit akarok. A boldogság pedig az, amikor azzal, akivel akarom. Mi a kertünkben mindkettőt megtaláltuk és ezt a növényeinken, termékeinken keresztül mindenkinek szeretnénk megmutatni. Ezek a csodálatos növények azok, akik az egészséget biztosítják számunkra!”

saska_6_2.jpg

 

Mi indított el a chili termesztésre és mikor?

8 éve minden vállalkozásunkat felszámoltuk és kerestük mi is az, amit ketten szeretnénk, és mindketten szívesen csinálnánk. Miután vidékre költöztünk, megtaláltuk a nyugalom szigetét, ami mindössze fél óra járásra van Budapest központjától, így elmondhatjuk, hogy egyszerre élünk az ország közepén és vidéken is. Az Alföld klímája, fű, fa, virág, erdő és mező, mind adott a saját birtokunkon. Elkezdtük élni az életet, szó szerint nincs munka, nincs vállalkozás, csak mi ketten és amihez kedvünk van. Ekkor, vagyis 6 éve kezdődött, minden a kerttel kapcsolatos életünk. Először csak hobbi szinten, persze rögtön egy hektár konyhakerttel kezdtük. Mivel a chilit mindig szerettük és élveztük az ízét, a színeit és mindketten csak gyönyörködni tudtunk benne, szinte természetes volt a kertben a jelenléte. Ahogy jártuk Európát, barátok, ismerősök mindig kértek valamit, hogy hozzunk nekik, illetve vittünk itthonról mindig valami hazait. Aztán ebből lett gyakorlatilag a hobbiból üzlet, hiszen 2013-ban már tudatosan ültettem és 2014-ben pedig már terméket gyártottam eladásra.

saska_3.jpg

Milyen fajtákkal és milyen tőszámban dolgozol?

A fajták összeállítása, illetve a magok megrendelése is a nejem feladata és döntése. Én igazából csak olyan növényt termesztek, ami nekem tetszik, nem feltétlenül gazdasági szempontok alapján ültetünk. Chiliből jelenleg kb. 80 félét is meg tudsz számolni az udvaron, de nem szoktuk tervezni, hogy miből mennyi legyen. Az idén több mint 20.000 tő van elültetve. A fajták között természetesen megtalálhatók a „kötelezők”, mint pl. a habanero fajták, a morouga, de cayenne típusúakból is akad bőségesen.

saska_4.jpg

Van szabadföldi ültetvényed is?

Igen. Csak szabadföldön közel 20.000 tő van, mivel a fólia befogadóképessége korlátozott, és oda leginkább a csípősebb, nagyobb növekedésű fajtákat tesszük. Az udvar, amikor elkezdtük a kertészkedést, még csak 8900 négyzetméter volt. Mára 2,5 hektár, persze magát adja, hogy van szabadföldi termesztés.

A fóliás – termesztő edényes – nevelés esetében milyen termőközeget használsz? 

Nekem minden növényem a fóliában perlitbe van ültetve. Abszolút tiszta, jól tartja a nedvességet, ugyan- akkor soha nem tudod túltölteni. Vagyis nem vesz fel több vizet egy telitettség után. Kísérleteim azt igazolták számomra, hogy a perlitet a chili minden típusa szereti, sőt az idén több féle hagyományos paprikát is kipróbáltunk a hidrokultúrás nevelésben.

saska_7.jpg

Veszel-e észre minőségbeli-mennyiségbeli különbséget a szabadföldi és a fóliás között?

Természetesen! Míg a szabadföldön egy Trinidad derékig ér és el vagyunk ájulva tőle, addig a hidrokultúrás fóliánkban ugyan ez a növény 3 méteres. Egy napon ültetett növény, az egyik jó, ha 100 szemet terem, míg a fóliában nevelt 700-800 szemet. Sokan megkérdezik, mi a hidro kultúra és miért is jó az nekünk? A vizes, vagy földnélküli termesztési módszert hívja a szakma hidrokultúrás termesztésnek. Elszakadva a földtől és annak különböző negatív tulajdonságaitól, rövidebb idő alatt gyorsabban, jobb minőséggel többet és gazdaságosabban termelhetünk. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem szeretek kapálni és így ez a forma nagyon tetszik. Kérdezhetik a szkeptikusok, hogy is lehetséges ez? A magyarázat lehet hosszú és részletes, de maradjunk az egyszerűségnél. Én magam is egy egyszerű ember vagyok. A földben termesztett növény energiájának egy részét gyökérzete fejlesztésére fordítja, hogy minél több tápanyaghoz jusson a földből. A hidro kultúrával termesztett növény gyökérzete számára biztosítjuk a megfelelő minőségű és mennyiségű oxigént, ezért energiáját a növény vegetatív növekedésére tudja felhasználni. Röviden, földben nagyobb gyökérzet kisebb növényt, hidro kultúrával kisebb gyökér nagyobb növényt eredményez. A föld tulajdonságai még az udvaromon belül sem egyeznek meg, nemhogy településenként. Savassága, szennyezettsége, tápértéke, sótartalma mind változó. Ezzel szemben a hidro kultúránál az oxigénnel dúsított víz változatlan marad, ideális a növény gyökérzete számára. Mély kutunk minden ásványi anyagot biztosít a növények számára. Elkerülhetjük a földből származó különböző gyökérbetegségeket is. Hátrányként sokan a magas beruházási költségeket emlegetik. Ez is csak féligazság, mert nálam megnézheti mindenki a működését és utána ő maga igényei alapján építheti ki saját rendszerét.

saska_8.jpg

Minőségi különbséget sem vesztek észre?

A hidrokultúrával termesztett növény íztelen és kevesebb a tápértéke, mondják a kételkedők. Ez sem helytálló, mert ugyanazokat az elemeket használjuk fel, mint a földi termesztésben. Alaphelyzetben, ha nem kényszerítjük a növényt a mi gazdasági körülményeink érdekében még több termésre és növekedésre, akkor ez nem igaz. Amerikai kutatók mérései alapján pl. paradicsomban és paprikában sokkal több vitamint és ásványi anyagokat mutattak ki a vizes termesztés előnyére. Az nem vitás, hogy az agyon hormonozott és érésre erőltetett végtermék íztelen és vitaminszegény lesz, de ezt az árulást elkövethetjük földi termesztésben is. Ez a mi általunk nevelt növényre nem vonatkozik. A további előnyök hosszú sorát lehetne felsorolni, de nem célunk a szkeptikusok meggyőzése.

Mit kezdesz ennyi chilivel? Hol értékesíted?

Feldolgozzuk és értékesítjük, vagy beszántom. Igen ez is előfordult. Tavaly a szezon végén úgy döntöttünk, hogy nem akarjuk leszedni a még hátra lévő közel egy tonna mennyiséget és beszántottam. Ez az, amit mondtam, mi csak annyit csinálunk, amennyi nekünk tetszik és csak azt, amit szívesen teszünk. Nem vezérel kifejezett gazdasági megfontolás. Természetesen különböző készítményeket gyártunk minden termésünkből, akár chili, akár más fűszer vagy zöldség. Elsődleges szempont nálunk az egészséges, vegyszermentes termesztés mellett a természetes módon való feldolgozás és egészséges, só és tartósító nélkül készített termékek. Készítményeinket allergiások és diétázók egyaránt fogyaszthatják, melyek gyógyászati célokra is alkalmasak és ezt egyedüliként a piacon a Chili kapszulával sikerült is bebizonyítani. A Chili kapszula 100% növényi eredetű bio termesztésben előállított speciális eljárással készített, védjeggyel ellátott és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által is bejegyzett és tanúsított termékünk. Európában, illetve Nyugat-Európában értékesítjük leginkább, német, olasz, osztrák és spanyol, francia vonalon. Van egy szép mozgó boltunk berendezve saját kínálattal, amivel járjuk a világot. Legtöbbször 2 tonna körüli áruval indulunk el, aztán ahogy az időnk engedi, egy hét-két hét vagy télen akár egy hónap Spanyolország is belefér. Persze a csomagküldő cégeknek is adunk bőven munkát, hiszen a külföldön szerzett piac és ismeretség további kiszolgálása rajtuk keresztül történik.

Milyen jellegű termékeket gyártotok és forgalmaztok?

Mint említettem só- és tartósítószer nélküli termékeket gyártunk adalékanyagok nélkül. Nem teszünk bele cukrot, térfogatnövelőt, állagjavítót és egyéb, szerintünk nem odavaló egészségtelen dolgot. Nálunk minden az, aminek látszik. 10 féle fűszerünk van szárítva. Bio zöldségkeveréket is készítünk, többen vegetának hívják. Mi 11 féle szárított - bio termesztésben termelt zöldséget keverünk össze - egyedi recept alapján, mindenhol nagyon szeretik. Fűszerpaprika őrleményt is készítünk, különleges minőségben. A chili termése minden formában feldolgozásra kerül: szárítva, porítva, szósznak, lekvárnak, savanyúságnak, minden, ami eszünkbe jut. A chili lekvárok 4 féle ízesítésűek, zöldség illetve gyümölcs keverékek. Igazából a szószaink alap szószok, nem keverjük semmivel, viszont minden gourmet tovább keverheti saját szája íze szerint. Így felhasználása nagyon tág határokra tolódik ki. Egy séf, aki pizzériát üzemeltet, nyilván más ízre vágyik, mint egy bajor sörfőzde. Szóval mi az alap terméket biztosítjuk, a vevők pedig felhasználástól függően tovább ízesítik, hígítják, vagy egyéb készítménybe keverik. Igaz így a piacon mi háttérben maradunk, nem kimondottan a mi termékünk kerül a végfogyasztók előterébe, de attól még boldogok vagyunk, hiszen nem is volt a cél a nagy nyilvánosság elérése.

saska_2.jpg

Egész életetekben folyamatosan fejlődő vállalkozásokat menedzseltetek. Felteszem a kérdést. Merre tovább?

Mint már említettem nálunk az üzlet másodlagos, sokkal fontosabb, hogy szeressük, amit csinálunk. Nagy terveink nincsenek előre, hagyjuk az „ár sodrását” magunk körül. Az, hogy most bekerültek a termékeink a Vidékfejlesztési Minisztérium standjára, a Belvárosi Piacra és a Magyar Termékház Hálózat védjegyével lettek ellátva, ezek megkeresés alapján történtek. Többen az elmúlt 30 év vállalkozás alatt megismert ismerősök közül ajánlottak minket a figyelmükbe. Miután a piacteremtés, a magyar vidék segítése és a magyar termékek értékesítése a cél, így csatlakoztunk mi is a hálózathoz. Ezért is kellett valami nevet kitalálnunk a termékcsaládhoz. Mivel szerte Európában úgy hívtak minket, hogy a magyar chilis, így adta magát a név. Szeretettel és szívvel-lélekkel neveljük a növényeinket és készítjük el a termékeinket mindenki számára és ez nekünk ez okoz örömöt és bíztatást a jövőre.

Sok sikert kívánok továbbra is! Köszönöm az interjút!

http://magyarchilis.hu/

https://www.facebook.com/magyarchilis?fref=ts

Fotók: facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr827769742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.