HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2015.08.22. 06:28 bratya

Ha egy fenevad kitör a ketrecből

2015 akár a chilibumm éve is lehetne Magyarországon. A kistermelői réteg egyre inkább szélesedik, egyre többen vágnak bele a kézműves termékek előállításába országszerte. Az egyik új szereplő Szatmári Gergely, akit a barátai nemes egyszerűséggel csak Fenevadnak becéznek, így a márkanév megválasztása gyakorlatilag adta magát.

rolam.jpg

Mi indított el a chilitermesztés útján?

Budapesten élek, és egy csomagolóipari cégnél online marketingesként dolgozom. Munkám miatt nagyon sokat ülök számítógép előtt, ezért szükségem volt valami „zöldre” a környezetemben. Néhány éve karácsonyi ajándékra vadásztam az interneten és megakadt a szemem egy csomag igazán csípős chili paprika fajtának a magján. Ajándéknak indult, de a magok többsége nálam maradt, így lett először hobbim, aztán egyre inkább hivatásom a chili termesztés, chiliszósz-készítés.

Mióta tart nálad a hobbin túl, hivatásszerűen foglalkozni a termeléssel?

Ez lesz a második „igazi” szezonom, amikor is 100 feletti tőszámmal dolgozok. A budapesti albérletben az erkélyen cserépben chilizek, de a nagykanizsai telken és feleségem szüleinél is „nagyüzemben” folyik a termesztés. Hivatalosan egymagam viszem a „vállalkozást” kistermelő-őstermelőként, de a vidéki segítség nélkül ez nem menne. Szüleim, nagymamám, anyósom és apósom is kiveszik a részüket a „chilizésből”.

habanero.jpg

szuret.jpg

Mik a kedvenc fajtáid, melyeket preferálod?

A különböző Habanero fajtákat az ízeik miatt, a Basket of Fire-t és a Numex Twilight-ot a szépségük miatt. Az erősebbeket én már nem szeretem, de az emberek főleg azokat keresik, ezért van belőlük is bőven.

monster28.jpg

Milyen termékeket állítasz elő?

A kísérletezés időszakában tartok még, ami azt is jelenti, hogy egyre többféle termékem lesz, de egy fajtából sajnos elég kevés. Ezt az évet még mindenképp arra szánom, hogy megtudjam, mire van igazán igény a fogyasztók részéről. A specialitásom a chili püré (ezt a legtöbben krémnek nevezik), amely darált chili paprika, fűszerek nélkül, a csípősebb fajtákból: Habanero, Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion stb. Adalékanyagot, színezéket és tartósítószert egyáltalán nem használok! Ezen kívül készítettem már savanyúságot, ecetes csípős salátaöntetet, „mártogatós-soha-abba-nem-hagyós” chilis szószt is, ám ezeknek a receptjei még tökéletesítés alatt vannak. Van két igazán reményteli termék-ötletem az őszre, melyek első darabjai a napokban készültek el: a chilis-mentás pestó és a chilis nyalóka. Előbbi valószínűleg a tél egyik legnagyobb slágere lesz, a „megfázós” időszakra, utóbbi pedig az igazán elvetemült chili rajongók számára készült, poénból. Már az enyhén csípős verziója is megizzasztja majd a fogyasztóját. A Fenevad termékcsalád minden tagja rendelkezik egy fantázianévvel. A legerősebb szószok a Harapós, Vérszomj, Fatality, a mártogatós szószt pedig Medvepuszinak neveztem el.

Milyen csatornákon értékesítesz?

Egyelőre az ismerősök körében elkel a szószok többsége, de folyamatosan jönnek az érdeklődések a közösségi oldalakról is. Úgy tudom Nagykanizsán – de talán Zalában is – én vagyok az első, „aki a tűzzel játszik”, és erősrekorder chiliket nevel, így – pillanatnyilag - konkurenciám sincs az általam előállítható mennyiségre. A márka designja épp „ráncfelvarrás” alatt van, a termékekre ezért egyelőre csak előrendeléseket veszek fel. Ha a szezon hátralevő felében jó lesz a termés, akkor ősszel egy-egy gasztronómiai fesztiválon is megjelenek a Fenevad Chili termékeivel.

Milyen termelési módszereket alkalmazol? Fóliás és/vagy szabadföldi termelés? Esetleg biotermesztés?

Hivatalosan a Fenevad nem bio, de valójában teljesen vegyszermentes termesztést végzünk fóliában és szabadföldön egyaránt. A tápoldatokat is jól megválogatom, teljesen organikus alapúakat használok. A fóliás termesztést amúgy jobban szeretem, nagyobb terméshozam érhető el, a kedvezőtlen időjárás is részben kiküszöbölhető és végül szaunának sem utolsó, különösen, ha előtte eszek egy kis csípős ételt.

Kívánsz-e nagyobb mértékben foglalkozni a chili paprikákkal?

Főállásban biztosan nem, de szüleim már jelezték, hogy nyugdíjas éveikben még jobban be tudnak majd segíteni. Addig a mennyiséget és a termékkínálatot azért apránként még szeretném növelni.

termesek-szines.jpg

A Dunántúl mediterrán éghajlatát ki tudod-e használni a chilitermesztésben?

Nem igazán. A zalai dombok között nagyon sok a vihar, a jégeső, ezért inkább a fóliasátor építése mellett döntöttünk, annak külön mikroklímája van. Nálunk ráadásul a föld is agyagos, komoly munka volt a chilik számára élhetővé tenni, de sikerült, nem is akármilyen minőségűre. A legfontosabb a növények babusgatása, az odafigyelés, amely nálunk mag koruktól az utolsó szüretig végigkíséri őket.

termesek-szines-kor.jpg

Mit tapasztalsz? A vevők inkább a csípősséget, vagy az összízhatást, esetleg a magas minőséget kedvelik?

A csípősség és az ízeket egyszerre, ezek adják egyben a magas minőséget. Amikor valami nem csak értelmetlenül mar, hanem kellemesen csíp, és egy fogpiszkálónyi mennyiség még egy menzás üres levesből is díjnyertes éttermi fogást varázsol – mindezt ízfokozók nélkül – akkor azt mondom jó terméket sikerült előállítani! A Fenevad chili szószok több mint 90 százaléka paprika. A bolti termékekben, ha ez az arány 30% körül van, már örülhetünk. Ezen kívül a vevők szeretik, ha Magyarországon termelt alaptermékből készült kistermelői, kézműves élelmiszert vásárolhatnak, ellenőrizhető forrásból.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok!

https://www.facebook.com/fenevadchili?fref=ts

http://chili.hu

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog?fref=ts

Fotók: Fenevad Chili

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr107724916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása