HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2015.06.04. 14:57 bratya

A chili földje

Címkék: komposzt tőzeg virágföld kerti föld komposzt rostálása talaj vízháztartása

Ismét régen jelentkeztem, bevallom sokszor nem is az időhiány, hanem inkább a kedv volt kevés. A télies idő, hiába kényszerített be a lakásba, de egyszerre el is vette a kedvem minden alkotómunkától, most viszont, hogy szép az idő, állandóan kint lennék. A paprikák már virágzanak, de van még ültetnivaló is.

A bejegyzésem témája már két éve lóg a levegőben, a fotókat is akkor készültek. Az ötletet, pedig azoktól merítettem, akik rendszeresen megkerestek, hogy miként tudnának kisebb mennyiségű chilit (és később kiderült, hogy nem csak azt) saját célra termelni, balkonon, teraszon, ablakban - és a lényeg - mindezt cserepekben, ládákban. És a legtöbb esetben a kérdésük a termesztőközegre, termőtalajra irányult, leginkább korábbi kedvezőtlen tapasztalataik alapján.

Úgyhogy most azokhoz szólok elsődlegesen akik az "edényes-cserepes" megoldást választják, hely hiányában, vagy csak minimális szükségleteik kielégítésére.

Nézzük meg akkor a paprika talajigényeit. Ami lényeges: a chili leginkább enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag földben érzi jól magát, ezt kellene nekünk biztosítani. Nézzük végig mit tudunk biztosítani talajként:

Virágföld: Nagyon sok gyártó, nagyon sok verziója kapható. A nagyobb gyártók külön-külön forgalmaznak, balkon, muskátli, kaktusz, orchidea stb. virágföldet, míg sok csak egyszerűen ráírja, hogy virágföld (általában blumenerde). A virágföldek közös tulajdonsága, hogy jó vízháztartásúak, de csak abban az eseten, ha az öntözést nem hanyagoljuk el. Ha egyszer is kiszárad csak úgy lehet ismét megfelelően nedvessé tenni, ha cseréppel együtt vízbe áztatjuk egy időre, mert egyébként keresztülfolyik a víz a cserépben. Általában ilyenkor fordul elő, hogy sokat öntünk rá és a fölösleg az alátétből a lábunkra, vagy jobb esetben a földre folyik. Én speciel önmagában a legjobb, legdrágább fajtákat sem értékelem sokra, kivéve magvetésre, rövid idejű palántanevelésre. További tapasztalatom, hogy tápanyagban a virágföldek rendkívül szegények, megfelelő fejlődést és növekedést csak a rendszeres tápoldatozás tudja biztosítani.

Tőzeg: Nem sok mindenre jó, csak magkeltetésre, hidrokultúrához, valamint a nagyon kötött talajok lazítására, ennek ellenére kertészetek aktívan használják, de erről később.

Kerti föld: Szóval az amit ha kimegyünk a kertbe akkor szedhetünk magunknak. Ennek a típusa és minősége tájegységektől függ, ez lehet hegyvidékeken köves, az Alföld középső területein homokos, vagy akár középkötött öntéstalaj, korábbi áradásos vidékeken. Minősége, eltérő vidékenként, de még akár egy-egy kisebb területen belül is. Függ a tápanyagtartalma az adott kert korábbi éveiben történt művelési módjaitól is, volt-e komposzt, trágya beledolgozva, illetve a talaj forgatása, öntözése miként történt meg. Felhasználható általában edényes növények nevelésére, bár kötöttségének és vízháztartásának javítása érdekében célszerű némi lazító anyaggal (komposzt) felesben megkeverni. (Ilyenkor szoktam belegondolni, hogy szegényesebb faluhelyeken minden cserepesnövényt betonkemény kerti földbe ültetnek, melyek meghazudtolva a kertészet írott törvényeit, gyönyörűen nevelkednek. Volt már hogy nekem is tisztán kerti földbe került cserepes paprikám, megmaradt, de nem volt az igazi.

Komposzt: A komposzt nem más mint szerves hulladékok földszerűvé bomlott anyaghalmaza. Egyre nagyobb divat a komposztálás és a komposzt kertészeti felhasználása. Több településen szervezetten gyűjtik a zöldhulladékot, melyet a begyűjtő cég komposztálásra hasznosít. Akinek kertes háza van annak mindenképpen érdemes a komposztálható hulladékot megtartania, mert a vele járó folyamat nem túl munkaigényes, az eredmény viszont kiváló.

Most pedig saját tapasztalataimat osztom meg a komposztról és a felhasználásáról. Jómagam 20-25 éve folyamatosan komposztálok. Nem csinálok nagy ügyet belőle, ami hasznosítható szerves kerti és konyhai hulladék az megy egy nagy kupacra. Volt egy időben raklapokból készített komposztálóm, de elkorhadása után kidobtam és nem csináltam újat. Így a kert végében gyűjtöm össze egy-egy kupacban az alapanyagát, melynek legnagyobb részét a lenyírt fű és az összegereblyélt falevél teszi ki. A komposztkupacot a kert nyirkosabb részére teszem és melegebb időben többször meg is locsolom.

dscf4855.JPG

 

Kb. 2-3 alkalommal átforgatom, egyrészt hogy keveredjen az alja és a teteje, valamint a közepe is kapjon egy kis levegőt, mely a talajbontó rovarok, baktériumok egyéb élőlények számára elengedhetetlen. Ha van egy kis kerti földem (pl. alapásából) azt is rendszeresen rétegezek rá. Ezáltal talajbaktériumokat  és egyéb organizmusokat juttatok a rostanyagba, felgyorsítva a komposztálódás folyamatát, nem beszélve arról, hogy bizonyos tekintetben a szerkezete is jobb lesz az elkészült komposztnak, de erre később visszatérek. Amennyiben jelentősebb mértékben elindulnak a bomlási folyamatok akkor a félig elbomlott anyagot egy régi traktorgumiba teszem át itt, itt már a végleges állagúra érlelem össze, szintén nyirkos helyen, szükség szerinti locsolással.

 dscf4854.JPG

dscf4853.JPG

 Mint a fotókon is látszik az anyag 1-2 év alatt földszerűvé válik, azonban a talajrögök mérete elég eltérő, így fínomszálú gyökerekhez nem biztos, hogy megfelelő, nem beszélve az apró palánták tűzdeléséről. Ezért a komposztot felhasználás előtt át szoktam rostálni, egy magam készítette rostával, mely nem más, mint riglifa keretre rögzített kiszuperált konvektorburkolat.

dscf4941.JPG

 Ezzel a szerkentyűvel nagyon szép egységes, homogén szerkezetű komposztot tudok "varázsolni", a visszamaradt durvább anyagot, pedig vagy továbbkomposztálom, vagy az ültetőedények aljában (gyökérzóna alatt) használom fel, esetleg kiszórom a virágoskertre, ott ráér elbomlani évek alatt.

dscf4938.JPG

dscf4940.JPG

És az eredmény:

dscf4850.JPG

dscf4939.JPG

 

Visszatérve a kerti földre. Korábban említettem, hogy ha van fölös kerti földem, azt hozzáteszem a komposzthoz, mert javítja egyes tulajdonságait. A legfontosabb amit észrevettem, hogy a talaj vízháztartását nagyon jól tudja szabályozni a komposzt kerti föld 1-1 arányú keveréke. A kerti föld ad egy bizonyos mértékű vízvisszatartást, a komposzt pedig megakadályozza a pangó víz kialakulását, így a vízháztartás ideális, vagy ideálishoz közeli. Ennek elérése érdekében - amikor nincs kerti föld a komposzthoz érleléskor adagolva, vagy úgy látom túlzott a szerves rostanyag - gyakran adagolok a kész rostált komposzthoz kerti földet, természetesen azt is rostálva, jól átkeverve.

Nálam a fő felhasználási terület természetesen az edénybe ültetett chilipaprika, de évek óta ebbe a talajba ültetjük a balkonvirágokat, sőt a szobanövények nagy részét is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr617284445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rámenős 2015.06.04. 17:31:37

Ez az.
A megszerzett tapasztalatok a lényegesek. Én maradtam a raklap mellett, mert korlátlan a beszerzési lehetősége. Így ha elkorhadt, eltüzelem. 2-3 évig minden kezelés nélkül kibírja. Hármat teszek egymás mellé. Az elejét csak 4 szöggel fogatom meg oldalról, hogy könnyen szét tudjam feszíteni és így átvillázom az anyagot a mellette lévő üresbe. Ja, és a lécek vízszintesen legyenek. Kevésbé hullik ki.
A chili az kevésbé igényes, de a többivel még küzdök. Vizet és tápoldatot igényelnek, ha szép termést akarunk. Egyszóval komoly tudás kell a paprika termesztéshez.
süti beállítások módosítása