HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2015.01.16. 18:43 bratya

Interjú a "vámpírral"

Címkék: Nagymaros Trinidad Morouga Naga Jolokia GaBko Chili Carolina Reaper

Közel másfél évvel ezelőtt beszélgettem veled legutoljára, azóta nagyon sok változás történt a vállalkozásodban, melyet mindenki észrevesz, aki a blogodat, vagy közösségi oldaladat rendszeresen látogatja. Úgy is fogalmazhatnék: Ha egyszer egy üzlet beindul…. Kérlek mesélj erről valamit.

A 2014-es év több tekintetben is továbblépés volt számomra, először is nevet és logót váltottam, hogy a poénból saját és baráti felhasználásra kitalált GABASCO címkém senkinek ne szúrja szemét. A logót magamtól is szándékomban állt lecserélni, de a nevet kérésre változtattam simán GABKO-ra. Levelem van róla, hogy a nemzetközi hírű TABASCO cég elfogadja a változtatást és sok sikert kívánnak az általuk is nagyra becsült munkámhoz! Megmondom őszintén, hogy a névcsere procedúrája ellenére jól esik, hogy a tengerentúlról is figyelemmel kísérik tevékenységemet.

streetfood.jpg

Természetesen a korábbi sikereim arra ösztönöztek, hogy a növekvő igényeknek megfelelően tovább fejlődjek és a mennyiséget is növeljem. Ebben segítségemre volt két kertész barátom, akik segítettek a palánták előnevelésében és területet biztosítottak a chili kompániámnak. Nem akartam túlzásba esni, ezért - igaz nagyságrenddel - nagyobb, de még kezelhető 400 körüli növényszámmal vágtam neki a 2014 es szezonnak. A termesztés egy része szabadban, termesztőedényekben csepegtetős öntözéssel, más részük fóliaalbérletben növekedett.

Ebben az évben is a legcsípősebb kategóriát termesztetted. Nem akarsz-e belevágni az enyhébb fajták termesztésébe? Egyáltalán van a kevésbé csípős termékekre fogyasztói igény?

Természetesen van igény ilyen jellegű termékekre is és megrendelői kérésre tervezem is néhány enyhébb fajta termesztését, valamint egy újabb termékötletemhez is mindenképpen szükség lesz enyhébb fajtákra. Mindenesetre a termékeim természetes chili íze mellet a kiemelkedő erejüknek is köszönhetik hírnevüket, szignifikáns mértékben ezen nem is akarok változtatni.

Úgy ismertelek meg, mint Magyarország legkisebb tőszámmal dolgozó chilitermesztőjét. A megnövekedett mennyiség miatt gondolom a fajtaválasztékon is bővítettél.

Lehet, hogy meglepő, de inkább fajta csökkentés történt, mert a legjobban bevált fajtákra koncentráltam. A kedvenc legerősebb fajták adták a chilik legnagyobb hányadát. Igyekszem lépést tartani a nemzetközi trendekkel, így új fajtaként a jelenlegi guinness rekorder Carolina Reaper került be a csapatba, a Trinidad Scorpion Moruga és Naga Jolokia mellé. Úgy néz ki, hogy idén is ők adják majd a fajták jelentős hányadát.

Mik a 2014-ben bevezetésre került termékeid?

A főbb termékeim, azaz a szósz és krém tovább erősödött, de, hogy az enyhébb ízekre vágyóknak is tudjak valami különlegeset nyújtani, elkészült a mézes whiskey-s BBQ szószom, ami meglévő alapszósz felhasználásával készül és szerencsére szintén nagy sikernek örvend. Nem mondom, hogy nem csíp bitangul, de ez már nem az egy-két cseppes kategória. Ezenkívül a szezonvégi termésekből gyilkosnak mondható savanyúságot készítettem és ez is kapható volt, igaz korlátozott mennyiségben.

termekek.JPG

Milyen tervekkel, ötletekkel készülsz a következő szezonra?

A legnagyobb terv és hír, hogy idén beindul a GaBko Chili Tanya projekt. Ahol minden adott lesz, hogy egy kicsi, de gyönyörű chiliparadicsom jöjjön létre. Előre látom, hogy nagy munka lesz, de már nagyon várom! Azt hiszem lesz bőven miről írnom majd a blogomon. (és a gyulaicsili blogon is – szerk.)

Termékek vonatkozásában több tervem is van, de véletlenül sem szeretném előre lelőni a poént, mert elég, ha bevezetést követően kezdik el másolni őket!

Annyit azért elárulok, hogy nem szándékozom több egyforma csak erősségben különböző szószt készíteni csak azért, hogy ezzel növeljem a termékpalettámat. Csak olyan termék kerül be a szortimentbe, amit nem csak jónak, de különlegesnek találok, és ha erről a tesztelő ismerősöknek is azonos a véleménye. Több ötletet dobtam már ki, mert nem volt eléggé meggyőző.

Több fesztiválon is részt vettél 2014-ben Milyen tapasztalataid vannak ezekkel kapcsolatban? Milyen haszonnal járnak ezek a fesztiválok?

Szerencsére több olyan alkalom is volt, ahol sok chilitermelővel közösen a nagyközönség előtt ismertethettük meg magunkat és termékeinket is.

Számomra természetesen a legkedvesebb az otthonomban és közreműködésemmel második alkalommal megrendezett Nagymarosi Csípős Fesztivál, ami az első alkalom sikerét is meglepetésszerűen túlszárnyalta. Másodszor vettem részt, immár kiállítóként a Solymári Chili Fesztiválon is, aminek a hangulata egyszerűen utánozhatatlan! Ennek sikerére született a kissé visszafogottabb, de szintén nagyon jól sikerült Solymári Chili Mikulás Party.

Nagy örömre a Fiktív Pub meghívására több chilitermelővel közösen részt vehettem a StreetFood Show-n is egy külön chili tematikájú standdal, ahol már nem kimondottan a chili szeretete miatt érkező nagyközönséget is sikerült elcsábítanunk.

szuret.JPG

Igazándiból azt szeretem ezekben a rendezvényekben, hogy az ott megjelenő többi termelővel együtt, nem konkurenciaként tekintünk egymásra, hanem baráti viszony alakulhatott ki. Mindenkinek más az ízlése, így egy helyen mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző termékeket.

Egyre többen vágnak bele a kereskedelmi méretű termelésbe. Mi a meglátásod, kezd-e kialakulni konkurenciaharc? Mennyire találod korrektnek a többi piaci szereplőt?

Amikor elkezdtem chilivel foglalkozni, akkor azért vágtam bele, mert imádtam a chilit és egyszerűen nem sikerült idehaza nekem megfelelő termékeket találnom. Tulajdonképpen magamnak szerettem volna készíteni megfelelő terméket. Eszembe se jutott, hogy én ebből valamikor is pénzt csináljak.

Mára kissé megváltozott a világ. Egyre többen és többen, divatszerűen kezdenek el chilizni és a többség már nem azért vág bele, mert nem lehet kapni, hanem mert miért ne csinálja ő is. Igazából nincsen ezzel baj, főleg ha van egyedi ötletük is, mert mindenkinek rosszul esik, ha másolják. Szerencsére a termelők nagy többségével nagyon jó barátságban vagyok, de sajnos kellett már csalódnom is.

Keresnek-e meg hobbikertészek szakmai kérdésekben, kérnek tanácsot tőled?

Igen, és nagyon szívesen segítek is. Hogy ne kelljen mindenkinek napi szinten ugyanazokat a kérdéseket újra és újra megválaszolni, létrehoztam a már több mint 150 fős www.chilikertesz.hu fórumot, ahol a többi chilitermesztővel közösen tárgyaljuk ki az előforduló összes problémát. Így, egy helyen megtalálható minden kérdésre a válasz.

savanya.JPG

Mi a véleményed, az emberek kezdik megismerni a hazai chilitermesztőket? Bővül az általános ismeretanyag a chilik terén a laikusok körében is?

Igen, a közösségi média remek lehetőség erre és – ez személyes tapasztalat – hogy a legtöbb kedvelő, rajongó a többi kistermelőt is kedveli. Egyre több cikk is jelenik meg a témában és az emberek egyre jobban kezdik megismerni a különböző fajtákat is.A fogyasztók is tudják, hogy van élet a Pistán és "Gósztcsilin" is túl!

Összefoglalóként mit mondanál?

Sok sikert minden chilitermesztőnek és sok-sok csípős finomságot minden chilikedvelőnek!

www.gabkochili.hu

facebook/GaBkoChili

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr377080303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.18. 15:26:12

Jó olvasni ha valakinek sikere van. Főleg azzal amit szeret csinálni.

4sörpablikésön 2015.02.10. 21:10:49

Mottó: az étel a legjobb méreg!

Nem huhogásnak szánom. Még én sem jöttem le a szerről.
Mindenki saját felelősségre fogyasztja a csípős paprikákat, de
- nem vagyunk indiaiak, számunkra a kapszaicin csak gyógyszer mennyiségben vihető be a szervezetbe,
- nem véletlenül próbál a tápcsatorna mielőbb ööö ... megszabadulni az embertelenül csípős anyagtól
- a kapszaicionidok vészreakciót indítanak a szervezetben, amelyet az agy endorfinokkal tompít, mindez ugyanúgy függőséget okoz, mint a nem legális szerek, hozzászoksz és észrevétlenül emeled a dózist
- remélem, 10 év múlva sem fog emésztő szervrendszeri problémákról panaszkodni az itt lelkesedő csapatból senki,
- és akkor mindenki lehülyézhet, de csak utólag.
Megjegyzés: a magyar fajták nem véletlenül annyira csípősek, ami még fiziológiásnak tekinthető.
süti beállítások módosítása