HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Anirol Chili (2) Attila csiliszósz (1) Balmazújváros (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ szósz (3) Beremend (2) BEszósz (6) Bhut Jolokia (1) Bird eye (1) bonchi (1) Bonsai (1) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) BUÉK (1) Bulls eye (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (9) cayenne (10) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chiliesszencia (1) chilifix (1) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) chiliszósz (1) chilitudor (1) Chilivilág (4) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) Chipotle (2) cs (1) CsakaChili (2) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (20) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (24) csiliszósz (28) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (2) Danka Chili (5) Danka Krisztián (1) Debrecen (4) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (2) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) étel (2) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (2) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (2) fűszerek (15) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) GaBko Chili (6) Gastrochili (4) genetika (1) Grizzly (1) Gyula (1) habanero (19) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) habenero (9) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) hazai termék (14) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (23) Hernád (1) hibridizáció (1) Hidrokultúra (1) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (1) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) ínyenc chilikert (2) jalapeno (5) Jalapeno (8) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Kaba (2) Kántor Péter (1) kapszaicin (1) karchili (1) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kertészeti perlit (1) kerti föld (1) Kígyóschili (1) kiskertdivat (2) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (1) lemon drop (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) Monster Blood (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (3) naga jolokia (10) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) nyár (2) nyíri arborétum (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palánták (1) palántanevelés (8) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (6) Pécs (2) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (2) savanyúság (5) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Solymár (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (2) Szati Chili (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) tabasco (2) Tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) totál képek (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (4) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) ültetés (1) vidéki gazdálkodás (6) virágföld (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) zimbabwe bird (1) Címkefelhő

2014.08.13. 05:20 bratya

Danka Chili - az új versenyző

Címkék: debrecen habanero helyi termék önfenntartás csiliszósz vidéki gazdálkodás Danka Chili

Ahogy egyre több csilivel foglalkozó kistermelőt ismerek meg Magyarországon, kezdem úgy érezni, hogy két földrajzi térség dominál a hazai előállítók körében. Az egyik Budapest és környéke - ami érthető is a legjelentősebb felvevőpiac közelsége révén - a másik pedig Hajdú-Bihar megye, Debrecen és agglomerációja. Itt indította el vállalkozását 2014-ben a Danka Chili, melynek alapítóját Danka Krisztiánt kérdezem.

Mióta foglalkozol csilitermesztéssel?

2012-ben kapott el a hév egy céges bulin. Az egyik meghívott hozott egy Orange Habanerot, amit persze egyből meg is kóstoltam. Másnap elkezdtem keresgélni, utánanézni, kutakodni az interneten, hogy hol és miként lehet beszerezni a magokat, hogy kell termeszteni, harmadnap pedig már az első magjaimat rendeltem. Tavaly már saját felhasználásra egész évre elég szószt tudtam készíteni.

Mely fajták jellemzőek nálad? És ezekből mennyit termelsz?

Nincs sok fajtám. A legjellemzőbbek a Habanero változatok, ezek teszik ki az állományom nagy részét. Ezenkívül Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia, 7 pod, Dorset Naga, Carolina Reaper fajtáim vannak, amik elsősorban a kíváncsiság és termeszthetőség kedvéért kerültek kipróbálásra. Hogy az állományom mekkora még nem számoltam, idén kb. 200-300 tő, de ez terveim szerint jövőre a sokszorosa lesz.

paprikák.jpg

Termelsz-e gyengébb – kevésbé csípős – fajtákat is?

A paprika szekcióban csak a csípősebb fajtákat tartom, a leggyengébb talán a Jamaican Hot és a Habanero. Bár most van pár tő Pasilla Bajio is, amit a párom választott. Jövőre viszont biztos vendég lesz a kertben jó pár enyhébb fajta is.

Szoktál-e vásárolni akár hazai, akár külföldi csilis termékeket?

Vásárolni nem szoktam, de kaptam már mind magyar, mind külföldi gyártmányokat. Az igazság az, hogy a tavalyi saját termés elég volt nekem.

Mi vezetett oda, hogy nagyobb mennyiségben is foglalkozz a csilitermesztéssel?

Nehéz megfogalmaznom. Úgy szoktam mondani, hogy maga az élet és ami eddig történt velem. Szeretem a csípős ízeket, sok pozitív visszajelzést kaptam azoktól, akik eddig kóstolták a termékeimet és Nagymaros, vagyis a Nagymarosi Csípős Fesztivál. Itt kaptam az első elismeréseimet, az ott szerzett barátok, pedig meggyőztek arról, hogy jó az amit csinálok. Ezenkívül régóta érdekelt a növénytermesztés, voltak is kisebb nagyobb sikereim, de eddig a munka miatt nem igazán volt idő ezekre, mert ha valaki komolyan gondolja a mezőgazdaságot, akkor minden idejét leköti a tapasztalatszerzés, a tanulás, és persze a munka.

szószok.jpg

Ugye eredetileg szakács vagy? A szószaid receptjét te állítottad össze?

Hivatalosan autószerelő iskolát végeztem, de jogosítványom az nincs és nem is volt. Erről az osztálytársak és a tanárok mesélhetnének. Már akkor tudták a szüleim, hogy ez nem igazán volt jó választás számomra. Jobban érdekelt a vendéglátás, melyhez a családomon belülről is kaptam motivációt, ezért beírattak délutáni vendéglátói iskolába. Mindig is szerettem főzni, így a gyakorlati és elméleti tudás megszerzése egyben szórakozás is volt. A csili-szósz, ha jó a termés, akkor magát eladja. Szeretem a letisztult nem fűszerezett szószokat. Minden paprikának megvan a maga jellegzetes illata, íze, ami miatt szerintem jó egy szósz, itt nem is igazán beszélhetünk receptről, azt adja maga a termés. A paradicsom szószaim receptje viszont mind saját.

danka krisztián.jpg

Milyen jellegű termékekkel kívánsz foglalkozni a későbbiekben?

Szépen lassan kialakul majd a termékskála, ez az első komolyabb évem. Szószból 2 fajta lesz, egy hígabb, ún. „csepegtetős” és egy sűrűbb krém változat. Persze ezekből több íz és színváltozatot tervezek, de a csípősségben is lesznek eltérések. A paradicsomból pedig majd meglátjuk, ötletem és szerencsére termésem is rengeteg van. A paradicsom esetében szintén törekszem szélesebb fajtaválasztékot termelni.

Kiköltöztél egy tanyára. Miért vállaltad be a csilitermesztés mellett az „önfenntartó” tanyasi életet?

Belvárosban lakom, szép nagy udvarral, kicsibe el lehetett kezdeni, de ha komolyabban akarsz vele foglalkozni nagyobb terület kell. Nagyszüleimtől örökölt tanyát pedig mondhatni romokban vettem át, de adott volt, hol kezdjem el a kis bázisomat felépíteni. Első perctől kezdve motivált voltam, az irányába, tudtam nem lehet az enyészeté. Gyermekkori barátom a tanyasi szomszéd, így ez is közrejátszott a kiköltözésemben, ők az indulástól sokat segítenek. Születésüktől fogva ott élnek, tudják, mit esznek, mert maguknak termelnek meg mindent, amit csak lehet ez legyen zöldség, gyümölcs vagy a hús és mostanában ez elég fontos szempont. Jelenleg még nem teljesen önfenntartó a tanyám, de az úton elindultam és idővel biztos sikerülni fog, mert a cél adott: a tanya és a gazdaság hajdani állapotát visszaállítani. Nincs jobb annál mikor a saját magad által termelt dolgokat eszegeted, ezt mint szakács is tapasztalatból mondom.

Melyik termelési módot preferálod a csilik esetében?

Más közeg, más technikák, de mindig van sikerélmény. Jelenleg van szabadföldi, fóliás és cserepes növényem, de volt már mesterséges fény alatt termesztett paprikám is. Szeretném kipróbálni a hidrokultúrát is, viszont az kicsit nagyobb befektetés, amire jelenleg nincs anyagi lehetőség.  Nem rossz a barkácsolt rendszer, de jobb az kezdésnek, amit arra találtak ki.

dögök.jpg

Más – esetleg Hajdú-Bihar megyei – termelőkkel tartod a kapcsolatot?

Nyitott vagyok mindenre, mert én vagyok az „Új fiú az osztályban”. Személyesen pár termesztővel találkoztam eddig, nem igazán van időm utazgatni. A Chili Hungária Manufaktúra alapítójával Diczkó Lacival sikerült itt Debrecenbe egyszer beszélgetni, remélem, később még lesz lehetőség a folytatásra. Ő Hajdú-Bihar megyei. Nagy (Gabko) Gáborral és igen kedves kis családjával Nagymarosról pedig már mondhatni az elejétől fogva jó barátok lettünk. Az első Dorset-Naga magok tőle voltak és igen sokat diskurálunk. Ja és persze az idén indult Csilikertész fórumon ismerkedünk – sokszor ismeretlenül is –egymással, ahol technikák, tanácsok és rengeteg kép várja az érdeklődőket.

Köszönöm az interjút és sok sikert a terveidhez!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr236598947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.