Erre a kérdésre egyszerű feleleteket ad bárki, aki időnként, vagy rendszeresen készíti ezt az ételt.
A fő indok, hogy szeretjük; az alapanyagai szerves részét képezik a magyar konyhának, ízvilágnak, még ha ezek nagy része az újvilágból származik is. A háziasszonyok kedvence többek között azért, mert rövid idő alatt elkészíthető, nem beszélve arról, hogy a hozzávalók megvásárlása sem terheli meg jelentősen a kosztpénzre fordítható keretet. A szükséges hozzávalók egészségesek, a paleo diéta hívei meg örömködhetnek, mivel nincs benne gabonaféleség.
Népszerűségéhez valószínűleg hozzájárul a minden év legszebb ünnepén levetített Bud Spencer film - A bunyó karácsonyig - melyet valószínűleg idén is megnézhetünk, a karácsonyfa alatt bejglimérgezés kezdeti tünetei közben.
Én is szeretem, rendszeresen fogyasztom is, de én ezen előnyök fölött még egy nagyszerű tulajdonságát is kiemelném, méghozzá azt - hogy mint a legtöbb egytálétel - ez is sok mindennel kombinálva elkészíthető.
A klasszikus csilis bab recepthez nem kell más, mint darált hús, bab, paradicsom, csili, továbbá egy két apróság – úgy mint só és olaj. Persze nincs az a szakács, aki a húst ne aprított hagymával pirítaná, továbbá ne tenne bele ízlés szerint egy kis borsot, zúzott fokhagymát és/vagy egyéb fűszereket.
A csilis babnak persze mindenkinek megvan a legtutibb receptje. Az egyik legnépszerűbb hazai internetes receptoldalon a kereső 22 különböző találatot ad a csilis bab kifejezésre, ez már lassan több mint amennyi töltöttkáposzta variáns van lejegyezve Fásy Ádám kockásfüzetében. Megnyugtatok mindenkit: egyet sem olvastam el. Elkészítem én a saját készleteim és ötleteim alapján.
Számomra a csilis bab főzése azzal kezdődik, hogy megnézem mi van készleten a hűtőben a fent felsorolt alapanyagokon felül, leginkább a különböző „maradékokra” koncentrálva. Ezek az - egyébként sok háztartásban kidobásra kerülő – ételek, alapanyagok kiválóan felhasználhatók, kiegészítve a szakácskönyv szerinti összetevőket, előbbiek közül csak néhányat emelek ki.
Kiváló aromát ad a csilis babnak egy kis füstölt íz. Ez lehet akár füstölt szalonna is. A szalonnát apróra kockázzuk és zsírját kisütjük. A pörcöket kivesszük, és félretesszük. Ebben a zsiradékban pirítjuk meg a hagymát és a darált húst, majd a szokott módon elkészítjük. A tányérba szedett kész ételre rászórjuk a pörcöket.
Hasonló ízhatást érhetünk el, füstölt hús hozzáadásával is, melyből célszerű a főtt füstölt húsokat használni, ezek már az előfőzés hatására megpuhulnak, így apró kockákra vágva a darált hússal egyidőben beletehetők. Ez az alapanyag sem ritka egy-egy bableves mellé tálalva, vagy húsvéti maradékként. Ha más nincs akkor egy kis kolbász is mehet bele, elrontani nem fogja.
Ha van otthon maradék felvágottunk, lecsókolbászunk főzzük bele bátran, de ne hagyjuk megromlani, de a konzervgombát sem, ez szintén egyedivé teszi az ételt.
Amennyiben a csípős-savanyú (enyhén kínaias) aromát akarunk varázsolni a csilis babnak, akkor apróra vágott uborka, alma-, vagy cseresznyepaprika savanyúság is kerülhet bele, de ne dobjuk ki a kissé fonnyadásnak indult zöldpaprikát, vagy paradicsomot sem. Apróra kockázva mehet a serpenyőbe.
A csilis bab variációi végtelenek, szerintem csak a fantázia szab határt az egyedi recepteknek. Ha bárkinek is akad jó ötlete, tapasztalata, kérem, ossza meg kommentben, minden kapszaicin rajongó étvágyát felcsigázva.